Mark Veber za B92: „Prost je najbolji svih vremena“

Australijanac Mark Veber prošle sezone bio je jedan od favorita za osvajanje titule. 34-godišnji vozač Red Bula je na kraju bio treći, iza timskog kolege Sebastijana Fetela i Fernanda Alonsa u Ferariju, a ove godine kreće od nule. Veber u eksluzivnom intervjuu za B92 otkriva kako je tekao njegov put do Formule 1, ko je za njega najbolji svih vremena, svoja očekivanja u predstojećem šampionatu, i čime voli da se bavi kada se ne nalazi na stazi...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 22.03.2011.

23:40

Default images

Veber je Formulu 1 zavoleo zahvaljujući ocu, ali u početku karijere nije nalazio na njegovo odobravanje. Ipak, sve se posle promenilo.

Moj otac je bio veliki fan Formule 1 tako da sam odrastao gledajući trke sa njim. Takođe, on je imao prodavnicu motora i to je koristio da bi sponzorisao i podržavao drugu decu da se trkaju, ali meni to nikada nije dozvoljavao jer nije želeo da se vratim kući sa slomljenim kostima. Ipak, kada sam već imao 14 godina nije više bilo protivljenja pa me je vodio na karting jer je mislio da je to mnogo bezbednije“.

Od svih vozača koje je gledao kao klinac za Vebera se jedan i dan danas izdvaja.

Alan Prost je vozač koji me je zaista inspirisao dok sam odrastao. I sada, moje mišljenje je da je on najbolji vozač svih vremena“.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Veberov put do Formule 1 je bio veoma zanimljiv, a on ističe da je uz to bio i veoma težak i naporan.

Formula 1 je uvek bila moj krajnji cilj i nije se menjao tokom ranog dela moje karijere, jer se sve svodilo na naredni korak do toga. Bilo je ponekad teško, bilo je i prepreka, ali sam imao dobre ljude oko sebe i nikada nisam odustao – to je bilo najvažnije. Kada sam ja počinjao, postojao je već istestiran put do Formule 1, od kartinga, preko nižih kategorija, kao što su Formula Ford ili Formula 3. Posle kartinga, vozio sam u Formuli Ford u Australiji i preselio sam se u Evropu čim sam mogao. Mislim da sam imao isti put kao i većina momaka iz Australije ili Novog Zelanda, jer smo svi daleko od kuće i sami. Teško je u početku, ali se posle nekog vremena navikneš i sve to na kraju vredi. Rani deo moje karijere je zaslužan za ono što sam danas i ne bih menjao ništa“.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Svoj debi u Formuli 1, 2002. godine na Velikoj nagradi Australije, Veber je kao vozač Minardija završio na petom mestu, što je bio fantastičan rezultat za tu ekipu. Australijanac je posle Minardija, branio boje i Jaguara i Vilijams, pre prelaska u Red Bul, a uz odličan rezultat na debiju, Australijanac pamti još neke rezultate iz prvog dela svoje karijere u Formuli 1.

Imam lepe uspomene iz tog vremena, kada sam debitovao u Formuli 1 sa Minardijem. Uz to peto mesto u Australiji, pamtim i prvi plasman među najboljom desetoricom sa Jaguarom i prvi podijum u Vilijamsu“.

Veber je u Red Bul prešao 2007. godine, ali dobri rezultati nisu odmah došli. Posle dugog čekanja, australijski vozač se dve sezone kasnije našao u pobedničkom bolidu austrijskog tima na Velikoj nagradi Nemačke je slavio svoj prvi trijumf u Formuli 1.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Sve do te 2009. godine nisam imao bolid u kojem sam mogao do pobeda. Moja prva pobeda u Formuli 1, u Nemačkoj, je bila posebna i sigurno predstavlja jedan od najlepših trenutaka u mojoj karijeri. Kada sam došao u Red Bul to je bio tim na sredini startnog poretka, ali se brzo razvijao. Način na koji se tim razvijao pod vođstvom tehničkog direktora Edrijana Njuija je neverovatan, a prošle godine smo osvojili titulu među konstruktorima i veoma sam ponosan što sam bio deo toga“.

Pre dve godine Fetel se borio za titulu, dok je uz pobede Veber imao i dobre i loše rezultate. Prošle sezone se sve promenilo, u prvom trenutku Australijanac se borio za podijume, potom za pobede, a na kraju je postao i ozbiljan konkurent za titulu. Na kraju, mladi Nemac je, ipak, osvojio titulu, a Veber uprkos svemu ističe da je ponosan na sve što je postigao.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Poslednje trke prošle sezone su bile veoma teške, a i borba je bila takva. U Brazilu smo osvojili titulu u poretku kontruktora, što je bilo važno za Red Bul, i pokazuje da smo se kao tim povezali još jače, i svi možemo da budemo ponosni za to. Nisam ispunio svoj lični cilj prošle sezone, ali je bilo fantastičnih trenutaka, i ponosan sam na sve što sam postigao tokom nje. A nova sezona počinje vrlo brzo...“.

Iako nije došao do titule, prošla sezona je bila najbolja za Vebera od debija u Formuli 1. Iako bi mnogi od njega očekivali da kaže da sada želi da ostvari sve ono što nije tada, Australijanac stoji čvrsto na zemlji i razmišlja postepeno.

U sezonu ulazim potpuno spreman i u pozitivnom raspoloženju. Edrijan Njui i ceo tim u Milton Kinsu je uložio mnogo truda u dizajn novog bolida za Sebastijana i mene. Sigurno je da ću voziti najbolje što mogu i biću fokusiran na svaku trku pojedinačno kako budu pred nama“.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Predstojeća sezona je trebalo da broji rekordnih 20 trka, ali je za sada neizvesno da li će ih biti toliko zbog otkazivanja Velike nagrade Bahreina. Toliki broj trka uopšte ne smeta Veberu, ali ima problem sa nečim drugim.

20 trka je mnogo, ali mislim da kao vozač morate da se na to naviknete. Volim trkanje i volim Formulu 1. Ne volim samo tolika putovanja koja su potreban tokom sezone, ali to prihvatam kao deo svog posla“.

Od ove sezone u Formulu 1 će ponovo biti dozvoljene timske naredbe, protiv kojih je Veber oduvek bio, a on ističe da to ništa neće promeniti u Red Bulu.

Red Bul svojim vozačima daje slobodu da se bore na stazi, jer je to njihovo sportsko pravilo. Tim će se postarati da Sebastijan i ja imamo isti tretman, to se slaže sa politikom Red Bula, koja će ostati na snazi i ove sezone“.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Posle dvogodišnje pauze Veber će ove sezone ponovo organizovati humanitarno takmičenje „Izazov Tasmanije“, koje je slično trijatlonu. Ono će biti održano po završetku sezone u Formuli 1 .

To je avanturistička trka kroz zemlju i postoje tri razloga za organizovanje „Izazova Tasmanije“. Prvo, to je fantastičan način za prikupljanje novca za moju fondaciju, i to će uvek biti motivacija celog takmičenja. Drugo, imam želju da ljudima iz drugih sportova dokažem da su vozači Formule 1 u odličnoj formi. I treće, volim da vidim ljude koji su nagrađeni za težak rad. Takmičenje nije uopšte za elitne sportiste, već svake godine imamo ljude koji dolaze da se takmiče a ništa slično nisu radili do tada, i neverovatno je kako uspevaju da izdrže sve. Za neke od njih je to iskustvo koje menja život i divno je biti svedok svega toga“.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tokom prošlog takmičenja u Tasmaniji, održanog 2009. godine, vozač Red Bula je slomio nogu i to je naškodilo njegovim pripremama za sezonu koja je počinjala nekoliko meseci kasnije. Teže povrede od Vebera pre nešto više od mesec dana zadobio je vozač Lotus Renoa Robert Kubica i pitanje je kada će se uopšte vratiti na stazu, a Australijanac ističe da će se njegovo odsustvo u predstojećoj sezoni izuzetno osetiti.

U ovom trenutku sam mislima sa Robertom. Znam da će vredno raditi da se vrati uskoro, ali je najvažnije da se vrati kada bude spreman za to. On je jedan od najboljih vozača i veliki je gubitak kako za navijače, tako i za nas i za sport jer volimo da se na stazi borimo protiv najboljih na svetu, a Kubica je jedan od njih“.

Kada nije na stazi Veber voli da provodi vreme daleko od celog sveta Formule 1.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Volim da odmaram kod kuće u Engleskoj, da idem u šetnje sa svojim psima, da vozim bicikl i obavljam normalne dnevne dužnosti“.

Zajedno sa celim timom australijski vozač je deo velike Red Bul porodice i on smatra da je neverovatno to šta ta kompanija radi za auto-moto sport.

Mislim da je fantastično to šta Red Bul radi za ovaj sport. Program mladih vozača Red Bula pronalazi momke koji možda u nekom drugom slučaju ne bi mogli ni da se takmiče u auto-moto sportu i pomaže im kroz razne niže serije. Ti mladi vozači moraju da ostvare dobre rezultate i Red Bul će nastaviti da ih podržava. Stvarno je neverovatno što daju toliku podršku. I ja sam takođe uključen u rad sa mladim vozačima u ovom trenutku i mislim da je dobro, kada sam već došao do ovde, što mogu da prenesem to na nekoga drugog i to mi je velika strast“, rekao je Mark Veber ekskluzivno za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: