Sport u 2010. godini, četvrti deo

Sportska redakcija B92 nastavlja sa rekapitulacijom 2010. godine i najvažnijih sportskih događaja. Posle auto-moto sporta, odbojke, te atletike, biciklizma i streljaštva, na redu je sport koji je uvek donosio radost, košarka.

Izvor: Aleksandar Kovaèeviæ

Utorak, 28.12.2010.

23:43

Default images

Iako je godina prošla bez internacionalnih trofeja, može se reći da je bila uspešna. Seniorska reprezentacija je zbog nedostatka sreće ostala bez medalje na Svetskom prvenstu, Partizan je odbranio tri domaća trofeja i plasirao se na Fajnal for. 2010. godina ostaće upamćena po trojkama Dušana Kecmana u Zagrebu, Miloša Teodosića u Istanbulu, sjajnim igrama Partizana, te krizom u Crvenoj zvezdi.

Januar

Godina je počela nastavkom takmičenja u Evroligi gde je Partizan u devetom kolu deklasirao Lijetuvos Ritas i izborio plasman u Top16 fazu takmičenja. Isti uspeh, ali u Evrokupu, ostvarila je Crvena zvezda posle pobede nad Dinamom u Moskvi. “Crveno-beli” odmah su saznali protivnike u nastavku takmičenja.

Sa druge strane, vršački Hemofarm nije blistao u Evropi, pa je Stevana Karadžića na klupi zamenio Željko Lukajić. Ipak, ženska košarkaška sekcija Hemofarma bila je uspešna i ostvarila plasman u 1/8 finala Evrokupa.

Centar Partizana Aleks Marić izabran je za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone u Evroligi, a “crno-beli” su u nastavku takmičenja dobili “pakleno” tešku grupu.

NBA zvezda Stefon Marberi prešao je da igra u Kini, a Tadija Dragićević je dva dana pošto je napustio Crvenu zvezdu potpisao ugovor sa italijanskom Lotomatikom iz Rima. Partizan je na startu Top16 faze šokirao PAO pobedom u Atini, dok je Crvena zvezda dobila novog predsednika.

Februar

Kup Koraæa
Plejmejker Olimpijakosa Miloš Teodosić proglašen je za MVP-ja EL u januaru, a legenda srpske košarke Vlade Divac posetio je grob Dražena Petrovića u Zagrebu.

Zvezda je u Evrokupu deklasirala Gran Kanariju, a Partizan je u Evroligi priredio novu sezanaciju pobedivši Barselonu u “Pioniru”.

Kadetska reprezentacija osvojila je turnir u Turskoj, dok je U17 selekcija saznala protivnike na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj.

“Crno-beli” su doživeli prvi poraz u drugoj fazi EL, a juniori FMP-a izborili su plasman na završni turnir Evrolige.

FIBA je drugi put za redom Pau Gasola proglasila za najboljeg košarkaša Evrope, a drugi u izboru bio je reprezentativac Srbije Miloš Teodosić. U Nišu je 18. februara počeo Kup Srbije, Partizan i FMP su stigli do finalnog meča, a trofej je ponovo pripao “crno-belima”.

Došlo je do novih promena u menadžmentu Crvene zvezde jer je Mirko Pavlović postao generalni menadžer kluba, srpski košarkaši su po Evropi osvajali trofeje Kupa, a mesec je završenpobedom Partizana nad Marusijem.

Mart

Panatinaikos se u Beogradu revanširao Partizanu za poraz u prvom kolu, a početak meseca obeležila je tužna vest o saobraćajnoj nesreći košarkaša Novog Sada.

Crvena zvezda se oprostila od takmičenja u Evrokupu, dok je FMP Železnik ostvario plasman među osam najboljih ekipa u Evročelendžu.

Bivša sprinterka Merion Džons vratila se u sport i postala košarkašica, a veliki uspeg ostvario je Partizan plasmanom u Top8 fazu Evrlige gde mu je rival bio izraelski Makabi.

Bivši reprezentativac Dejan Bodiroga izabran je u tim decenije Evrolige, a “crno-beli” su nastavili sa fenomenalnim rezultatima pobedom u Tel Avivu u prvom meču protiv Makabija.

Vladislav Lučić saopštio je da Zvezda duguje 12 miliona evra, a FMP je u Evročelendžu eliminisan od Getingena.

Makabi je izjednačio rezultat u duelu sa Partizanom, koji je u “Areni” ponovo stigao do prednosti, a košarkašice Hemofarma su ponovo osvojile Kup Srbije.

April

“Arena” je 1. aprila “nosila” Partizan do nove pobede nad Makabijem i plasman na Fajnal for Evrolige u Parizu, prvi od 1998. Košarkaš “crno-belih” Strahinja Milošević napadnut je u Novom Sadu, a legende NBA lie Skoti Pipen i Karl Maloun ušli su u “Kuću slavnih” u Springfildu.

Košarkaši univerziteta Djuk osvojili su titulu u NCAA ligi, dok su šampionke Evrope postale košarkašice Spartaka iz Moskve. Od posledica saobraćajne nesreće preminuo je košarkaš Novog Sada Nenad Grozdanić.

Čak četiri košarkaša Partizana izabrana su u najbolju petorku Evrolige u protekloj sezoni, a “crno-beli” su proslavili punoletstvo evropske titule iz Istanbula.



Bugarski Levski osvojio je titulu u Balkanskoj ligi (BIBL), dok su juniori Novog Sada postali najbolji u Srbiji.

Kosta Perović je sa Valensijom osvojio torfej Evrokupa, dok su košarkašice Partizana prekinule dominaciju Hemofarma i osvojile titulu.

U Zagrebu je održan F4 NLB lige, a Partizan i Cibona su u polufinalnim mečevima eliminisali Hemofarm i Olimpiju. U fenomenalnom finalu Dušan Kecman je trojkom 0.6 sekundi pre kraja utišao prepunu “Arenu“ koja je već slavila pobedu Cibone.

Seriju uspeha “crno-beli” su proslavili pobedom u derbiju u Superligi.

Maj

F4 u Parizu
Partizan se spremio za F4 u Parizu,izabrao je i slogan, ali u “Bersiju” je izostala sreća. Prvo je za dlaku izmaklo finale, a onda je tesno izgubio i u meču za treće mesto.

Šampion Evrope postala je Barselona, dok je nemački Getingen osvojio Evročelendž. Teodosić i Marićizabrani su u najbolju petorku EL. I pored sjajnih rezultata “crno-beli” nisu dobili “A” licencu za Evroligu.



Juniori FMP-a nisu uspeli da odbrane titulu prvaka Evrope, a počela je i završnica nacionalnih šampionata u Evropi. PAO je poveo protiv Olimpijakosa koji je odmah izjednačio, a Lijetuvos Ritas je trijumfovao u Litvaniji.

Veliko iznenađenje dogodilo se u Izraelu, Makabi Tel Aviv ostao je bez titule. Partizan je dobio derbije sa Hemofarmom i Zvezdom u Sueprligi, dok je FIBA odlučila da od Evropskog prvenstva 2013. učestvuju 24 selekcije.

Jun

Pau Gasol odlučio je da ne igra na Svetskom prvenstvu u Turskoj, dok je šampion domaćina Mundobasketa postao Fenerbahče. PAO je u Grčkoj poveo sa 2:1, a posle prekida u četvrtom meču osvojio je i titulu.

Dušan Ivković saopštio je širi spisak reprezentacije za Svetsko prvenstvo u septembru, a Partizan – Crvena zvezda i Hemofarm – Radnički bli su parovi polufinala plejofa.



“Crno-beli” i “farmaceuti” su lagano stigli do finalne serije u kojoj je Partizan poveo 1:0. U međuvremenu je Cibona teško stigla do titule u Hrvatskoj, dok je u Sloveniji Krka iznenadila Olimpiju.

Duško Savanović prešao je u Valensiju, a titulu u ACB ligi iznenađujuće je osvojila Kaha Laboral. Navijači Partizana izabrali su Boa Mekejleba za najboljeg igrača sezone, a posle tuče u Vršcu “crno-beli” su stigli do 2:0 u seriji.
Hemofarm je zapretio da neće doću u “Pionir” na treći meč, pri tom stavu je i ostao pa je Partizan proslavio devetu uzastopnu titulu.

Los Anđeles Lejkersi su se revanširali velikom rivalu Boston Seltiksima i osvojili 16. titulu u NBA ligi, a Kobe Brajant je izabran za MVP-ja finala.

Trofej najboljeg trenera u Evropi pripao je Ćaviju Paskvalu, dok je prošlogodišnji dobitnik nagrade Duško Vujošević posle skoro decenije na klupi Partizana prešao u moskovski CSKA.

Na NBA draftu prvi pik je bio Džon Vol koji je završio u Vašington Vizardsima, dok je najbolje plasiran srpski igrač bio Nemanja Bjelica kojeg su Minesota Timvervulvsi pokupili sa 35. mesta.

Vujoševića je na klupi “crno-belih” zamenio Vlade Jovanović, Žalgiris je preuzeo Aco Petrović, dok je Kosta Perović prešao u redove novog prvaka Evrope.

Jul

Vujošević je u Moskvu odmah doveo Bobana Marjanovića iz Hemofarma, a srpska košarka prisetila se zlata sa EP uAtini 1995. godine. Slektor “orlova” Duda Ivković postao je trener Olimpijakosa, Zvezda je dovela Mihaila Uvalina, dok je Jaka Klobučar postao prvo pojačanje Partizana.

Partizan je dobio rivale u novoj sezoni Evrolige, a Duda Ivković je otpisao Ercega, Bogdanovića i Jeremića. Raško Katić prešao je u redove šampiona, dok je FMP prodao Miroslava Raduljicu turskom Efes Pilsenu.

U samo dva dana Kris Boš i LeBron Džejms su odlučili da potpišu ugovor sa Majami Hitom i sa Dvejnom Vejdomstvore “Drim tim”.



Šokantan transfer napravio je Vasilis Spanulis iz Panatinaikosa u Olimpijakos, a Skavolini je doveo Nemanju Aleksandrova.

U17 reprezentacija Srbije zauzela je peto mesto na SP u Hamburgu, dok je U20 selekcija zaustavljena u četvrtfinalu EP u Hrvatskoj i na kraju završila kao sedma.

NBA ligaš Golden Stejt Voriorsi dobili su novog vlasnika za 450 miliona dolara, Bo Mekejleb postao je Makedonac i ubrzo potpisao za Montepaski Sijenu.

Juniorska reprezentacija Srbije nije uspela da odbrani titulu prvaka Evrope jer je u Litvaniji eliminisana u polufinalu. Centarski tandem napustio je Partizan, Lorens Roberts pojačao je Efes Pilsen, a PAO doveo Aleksa Marića.

Avgust

Nemanja Bjelica je posle mnogo spekulacija na kraju završio u Kaha Laboralu, a U18 reprezentacije je ostala bez medalje na EP. Član ove selekcije Nikola Silađi izabran je u najbolju petorku šampionata.

Uroš Tripković postao je novi igrač Unikahe, a sa spiska za SP otpali su još Radenović, Marjanović i Popović. Duda je u Pirej doveo iskusnog centra Rašu Nesterovića.

Reprezentacija Srbije počela je pripreme za Mundobasket, u prvom meču savladala je Novi Zeland, a potom su usledili trijumfi nad Iranom, Turskom u dva meča, Rusijom, ponovo Novim Zelandom, Slovenijom u Mariboru i Atini, jedini poraz od Kanade, tuča sa Grčkom i kazne za Krstića i Teodosića, te finalni trijumf nad Kinom.



Partizan je počeo pripreme za novu sezonu, Makabi je doveo Sofoklisa Skorcijanitisa, Tadija Dragićević prešao je u Albu, a Marko Kešelj se pridružio Teu kod Dude.

Na U16 Evropskom prvenstvu u Crnoj Gori, selekcija Srbije zauzela je peto mesto, Vlade Divac primljen je u FIBA “Kuću slavnih“, dok je Partizan doveo centra iz Australije, te plejmejkera Bojana Popovića.

Dragan Milosavljević je otpao sa spiska reprezentativaca za SP, a poslednji kojeg je Duda precrtao bio je Miroslav Raduljica. Basket reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na prvim Olimpijskim igrama mladih održanim u Singapuru. Vukašin Avdalović je potpisao ugovor sa francuskim Šoleom.

Krajem avgusta počelo je Svetsko prvenstvo u Turskoj, a Srbije je u prvom kolu deklasirala Angolu sa 50 poena razlike. U sledećem kolu, Nemačka je bila bolja od “Orlova“ posle produžetaka, ali su se vratili u trećem, i lagano savladali Jordan.

Septembar

Usledile su pobede nad Australijom (peti dan) i Argentinom čime je osvojeno prvo mesto u grupi i obezbeđen duel sa Hrvatskom u 1/8 finala.
U međuvremenu, Crvena zvezda dovela je Luku Drču, dok je Olimpijakos kažnjen na devet mečeva bez publike zbog incidenta u finalu plejofa.

Posle trilera sa Hrvatima Srbija se plasirala u četvrtfinale SP gde ju je čekao prvak Evrope i sveta Španija.

FIBA je donela novu odluku o broju reprezentacija na EP, pa će već 2011. igrati 24 selekcije. Tako se u Litvaniju plasiralo još sedam selekcija.

Na Mundobasketu je usledio fenomenalan meč Srbije i Španije koji je sjajnom trojkom odlučio Miloš Teodosić. Ipak, Srbija je zaustavljena u polufinalu od Turske koja se za zlato borila sa SAD-om.



“Orlovi“ su na kraju ostali bez medalje, dok su Amerikanci lagano osvojili titulu prvaka sveta. U najbolju petorku uvršten je Teodosić, Luis Skola je bio najbolji strelac, a Kinez Ji skakač. Divac i Kićanović su zvanično predstavljeni u “Kući slavnih“.

Aleksandar Rašić prešao je u Trabzon, Partizan je otpustio Popovića, talentovani košarkaš Dejan Musli prešao u Kahu Laboral, a teško se povredio Miroslav Raduljica.

Hemofarm je u prvom kolu kvalifikacija za Evroligu savladao Hapoel Galil u Izraelu i Vršcu i izborio dvomeč sa nemačkom Albom. Promovisan je film o Draženu Petroviću i Vladi Divcu, Luka Bogdanović potpisao je za Roanu, Strahinja Milošević pojačao je Zvezdu, a PAO je gostovao u Kragujevcu.

Perović je sa Barselonom osvojio Superkup Španije, dok je Hemofarm poražen u Berlinu od Albe u prvom meču drugog kola kvalifikacija.

Oktobar

Vrščani su poraženi i u “Milenijumu“ i oprostili se od sna zvanog Evroliga. Partizan je tokom priprema učestvovao na turniru “Aleksanda Gomeljski“ u Moskvi gde je poražen od CSKA i Panatinaikosa.

Titulu svetskog šampiona osvojile su i košarkašice SAD-a, Barselona je tokom priprema savladal Los Anđeles Lejkerse, a Amerikanac Majkl Li je pojačao kragujevački Radnički.

Ruski Himki izborio je učešće u Evroligi u grupi sa Partizanom, a u oktobru je počela i nova sezona u NLB ligi. U Evrokupu Hemofarm je dobio grupu.

Uoči početka Evrolige Partizan je doveo dva Amerikanca, plejmejkera Olivera Lafajeta i krilnog centra Džejmsa Gista. Međutim, “crno-beli“ su poraženi na startu od Žalgirisa, ali je Vlada Jovanović protiv Himkija slavio prvi trijumf.

FMP doveo je bivšeg igrača Crvene zvezde Vuka Radivojevića, dok sena Mali Kalemegdan vratio Vujadin Subotić. Nekadašnju reprezentativac Miloš Vujanić prešao je u grčki Panionios.

Novembar

Nebojša Čović predložio je novi format takmičenja u srpskoj košarkci, a Partizan je poražen od Makabija u “Pioniru“. Crvena zvezda dovela je dva pojačanja iz SAD-a, Rikarda Marša i Entonija Majlsa, dok je Argentinac Fabrisio Oberto najavio kraj karijere.

Kraljevčanin Nenad Krstić pokrenuo je u SAD akciju pomoći za svoj grad pa jesa svojim klubom skupio 10 hiljada dolara. Veliki košarkaši transfer napravio je turski Bešiktaš koji je doveo NBA zvezdu Alana Ajversona.

Partizan je u EL savladao i poljski Prokom, dok je Hemofarm nadigrao Ajversona u Istanbulu. Posle očajnog starta sezone Valensija je dovela Svetsilava Pešića na klupu, a crno-beli“ su priredili novo iznenađenje, pobedili su šampiona Španije Kahu Laboral.

Novi tim u NLB ligi češki Nimburk doveo je bivšeg centra Crvene zvezde Vladimira Štimca, a nekadašnji reprezentativac Igor Rakočević stigao je do 2000 poena u Evroligi. Duško Vujošević dao je otkaz na mesto selektora Crne Gore, a uskoro je zbog loših rezultata napustio i CSKA.

Hemofarm je ostvario drugu pobedu u EK, a posle pobede nad Žalgirisom, Partizan je otpustio Lafajeta kojeg je zamenio Kurtis Džerels.

Decembar

Nejsmitova košarkaška pravila
Poslednji mesec u godini počeo je porazom Partizana u Rusiji od Himkija i Tel Avivu od Makabija, ali su “crno-beli“ do potom savladali Prokom u “Pioniru“ i peti put za redom obezbedili učešće u Top16 fazi Evrolige.

Hemofarm se takođe plasirao u drugu rundu Evrokupa. “Farmaceuti“ su poraženi od Getingena u Nemačkoj, ali su u “Milenijumu“ savladali Bešiktaš u tirler završnici.

Posle dosta problema sa vladom i novcem, Slovenija je ipak zadržala domaćinsvo Evropskog prvenstva 2013. godine.

Na aukciji u Njujorku prodata su košarkaška pravila doktora Džejmsa Nejsmita za 4.3 miliona dolara. Ovog meseca obeleženo je i 10 godina od ubistva legende Partizana Harisa Brkića.

Luka Bogdanović pronašao je novi klub, nemački Oldenburg, dok je trener Dušan Šakota preuzeo Trabzon. Boža Maljković će prvi put u karijeri biti selektor, vodiće selekciju Slovenije.
Jedan od najvećih transfera ove godine bio je odlazak Milana Mačvana iz Hemofarma u Makabi, a košarkašice Partizana napravile su veliki uspeh plasmanom u Top16 fazu Evrokupa.

Sajt eurobasket.com izabrao je Miloša Teodosića za najboljeg plejmejkera u Evropi, dok je ACB liga proglasila Argentinca Luisa Skolu za najboljeg stranog košarkaša u Španiji u protekloj deceniji, drugi u izboru bio je Dejan Boridoga.

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bartomeu najavio je “A“ licencu za Partizan, promovisan je film u Radivoju Koraću, a grad Zagreb preuzeo je Cibonu u pokušaju da zaustavi rasulo u gigantu hrvatske košarke.

Godina u SAD-u završena je rekordom košarkašica univerziteta Konektikat koje su na Floridi stigle do 89. uzastopne pobede u NCAA ligi.

Poslednji događaj u 2010. bio je istorijski. Partizan je sa 85:55 savladao Cibonu i tako zabeležio najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: