Rajevcu i Stankoviću 'Zlatna lopta'

Kapiten reprezentacije Srbije Dejan Stanković primio je u Beogradu "Zlatnu loptu" za najboljeg fudbalera zemlje u 2010. godini.

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

15:33

Default images

To priznanje u konkurenciji trenera uručeno je Milovanu Rajevcu.

"Nema lepšeg načina da se završi ovako fenomenalna godina, koja je zaista bila lepa, bogata. Ne bi bila takva da nije bilo saigrača iz Intera i u reprezentaciji Srbije", rekao na svečanosti u hotelu Hajat Stanković, koji je ove sezone osvojio čak pet trofeja.

Postao je klupski prvak Evrope, sveta, Italije, a u toj zemlji osvojio je i nacionalni Kup i Superkup. Igrao je i na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, gde Srbija, međutim, nije prošla grupnu fazu takmičenja.

"Možda bi sada sve bilo drugačije da smo u onoj utakmici sa Australijom postigli gol u prvom poluvremenu u kome je trebalo da damo tri", podsetio je Stanković na poraz od Australijanaca od 1:2. 



Srbiji je taj meč bio poslednji na Mundijalu, 32-godišnjem Stankoviću, koji je "Zlatnu loptu" dobio i 2006, verovatno poslednji na planetarnim turnirima. Daleko se čini i plasman na Evropsko prvenstvo 2012. godine, pošto "orlovi" posle četiri meča u kvalifikacijama imaju svega četiri boda.

"Nadam se da ćemo napraviti. Neću da kažem malo čudo, ali nadam se da ćemo u ovih poslednjih šest utakmica kvalifikacija, u ovih šest finala, uspeti da se dignemo i stignemo do Evropskog prvenstva. Ako u tome uspemo, bićemo mnogo jači tamo", ocenio je Stanković, koji je u karijeri osvojio 25 trofeja.

Mundijal je bio mnogo uspešniji za Rajevca, koji je Ganu predvodio do četvrtfinala.

"Izuzetno sam ponosan, posebno zbog ove nagrade, meni najdraže, jer dolazi iz moje kuće, a u nju je utkano mojih 38 godina rada, treninzi, pobede i porazi iz kojih sam učio", kazao je Rajevac, koji je ranije ovog meseca dobio i priznanje za najboljeg trenera u Africi. 



"Bili smo ponos Afrike. Malo sreće nam je nedostajalo i za polufinale"
, prisetio se nekadašnji predvodnik Borca iz Čačka, Crvene zvezde, Vojvodine, a sada Al Ahlija iz Saudijske Arabije.

Zadovoljan izborom laureata bio je i Dragan Džajić, zvanično najbolji srpski fudbaler u prošlom veku. Posebno zadovoljan bio je zbog Stankovića, koji je profesionalnu karijeru počeo dok je Džajić bio tehnički direktor Crvene zvezde.


"Uvek je bio najtalentovaniji omladinac, brzo je ušao u prvi tim, rano i otišao. Nismo mogli odmah da predvidimo da će biti baš ovoliko uspešan, ali on je talenat potvrdio u jednoj jakoj ligi kakva je italijanska", kazao je Džajić i Stankoviću poželeo da ostvari još jedan veliki rezultat.

"Želim mu da ga mimoiđu povrede i da obori rekord po broju utakmica u reprezentativnom dresu. Da mu to bude kruna karijere", rekao je Džajić.

Stanković je u nacionalnom dresu igrao 95 puta i postigao 15 golova. Rekorder po broju mečeva i dalje je Savo Milošević sa 101 utakmicom za reprezentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: