WTCC: Kraj pre finala, Miler već šampion

Svetsko prvenstvo turing automobila, treći najvažniji šampionat pod patronatom FIA, okončaće se jedanaestom rundom i vožnjama u Makauu, koje su na programu dolazećeg vikenda. Odluka o ovogodišnjoj vozačkoj tituli već je donesena, nažalost za zelenim stolom i između trka. Pošto su BMW-u oduzeti bodovi sa Okajame, Francuz Ivan Miler (Ševrolet) drugi put je postao prvak sveta, a jedino otvoreno ostaje pitanje osvajača proizvođačke krune i za to odličje u igri su Ševrolet i Seat.

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2010.

15:06

Default images

Umesto da u Makauu gledamo presudni duel velikana u trkama na krugu, Ivana Milera i Endija Priola, posmatraćemo borbe za drugu i niže pozicije u generalnom plasmanu. U igri na sve ili ništa BMW je izvukao deblji kraj, japanski plasmani tima RBM brisani su i ime prvaka sveta već se zna. Nemci od marta imaju problem: još na otvaranju sezone pokazalo se da BMW 320si po tempu zaostaje za konkurentima, pa su karte rano stavljene na strategiju. Kao što su 2009. svi bavarski automobili, fabrički i privatni, bili u funkciji plasmana Augusta Farfusa, tako je ove godine RBM tim radio za Endija Priola, naravno, u minijaturi, pošto je ekipa ipak samo dvočlana. BMW-u je suđeno da od takvog pristupa već drugu godinu nema koristi.

Strateško delanje, maksimalno korišćenje inverznog startnog rasporeda i sposobnost BMW-a da iz mesta startuje kao raketa dali su obilne plodove. Takođe, Endi Priol je u ovoj godini ponovo otkrio sebe, osvojio je šest trka i u septembru se učvrstio kao jedan od tri najozbiljnija pretendenta na svetsku titulu. Ekipa RBM, praktično fabrička postava nemačke kuće, na pretposlednjoj WTCC rundi u Japanu u igru je ubacila adut od kog je očekivala prevagu. U njenim vozilima na Okajami premijerno su se našli šestostepeni sekvencijalni menjači. Pravilnik predviđa dodavanje, odnosno oduzimanje težinskog balasta u zavisnosti od brzine pojedinih modela automobila, a BMW 320si sa petobrzinskim „H“ i BMW sa sekvencijalnim menjačem tretiraju se kao dva različita modela.
U proteklim WTCC sezonama, BMW 320si sa sekvencijalnim menjačem vozio je samo Alesandro Zanardi i to je tretirano kao kompenzacija za njegov fizički hendikep. Ove godine takvu transmisiju koristio je Andrej Romanov u privatnom BMW-u tima Engstler, vozač prespor da bi mu ovo tehničko rešenje išta pomoglo. Zahvaljujući upravo njegovoj sporosti, model sa sekvencijalnim menjačem zaradio je osetan težinski popust, a kada se ta tehnika našla i u RBM vozilima, kompenzaciona težina obračunata je ovako: 20 kg manje, zbog vremenskog zaostatka za referentnim autom, pa 30 kg više zbog promene specifikacija. Tako su Priolov i Farfusov automobil merili 1.168 kilograma, umesto 1.198, koliko bi imali da su ostali sa petostepenim menjačem u „H“ konfiguraciji.

Čim su u Ševroletu shvatili da će im jedan od glavnih suparnika u Okajami startovati i 30 kilograma lakši nego što su očekivali, i sa naprednijim menjačem, najavili su žalbu. Tim RBM očekivano je dominirao u kvalifikacijama, ali je u nedelju kiša oblila pistu i anulirala startnu prednost manje težine i zadnje vuče. Povrh svega, Priol je grubo pogrešio i izleteo sa staze u drugoj trci. Rezultat je zbog reakcije Ševroleta ostao provizoran, i kao takav držao je Britanca na -37 iza Milera. Izgledalo je teško dostižno, ali ne i neizvodljivo, pošto je sledio Makau. On Priolu leži, tu je pobeđivao 2006. i 2007. godine i u tri navrata u Kini je trijumfalno završavao svoje šampionske kampanje. I BMW ima čime da se podiči na stazi Guija - sedam puta ju je pokorio sa automobilima S2000 specifikacija.
U Parizu je 12. novembra održano zasedanje Apelacione komisije, a zvanična odluka tog tela obelodanjena je četiri dana kasnije. Ishod nije mogao biti gori po BMW: anulirana je odluka sudija iz Okajame kojom je automobilima BMW 320si sa sekvencijalnim menjačima dozvoljen nastup i njihovi japanski plasmani su izbrisani. FIA je zauzela stanovište da automobili tima RBM nisu homologizovani za trke kao vozila sa šestostepenim sekvencijalnim menjačem i u Japanu im nije trebalo dopustiti da startuju. Sledeći ispravan put, BMW je trebalo da prvo homologizuje ovaj model, u kom slučaju bi on automatski stekao dodatak od 30 kilograma na osnovnu težinu, i ne bi imao ikakvih „popusta na sporost“. Posledično, poredak na tabeli doživeo je preinačenja: Miler je skočio na +55 bodova u odnosu na najbližeg pratioca, te je i matematički nedostižan, a drugo mesto više ne zauzima Priol, već Gabrijele Tarkvini. Tužan način da se pre kraja sezone praktično okonča prvenstvo 2011.

Erik Nev, menadžer Ševrolet motorsporta, izjavio je: „Stvar nije mogla biti jasnija. Njihov auto homologizovan je sa petostepenim menjačem, da bi ga vozili sa šestostepenim morali su prvo da ga homologizuju, a oni nikada nisu ni podneli zahtev za homologaciju, niti su platili naknadu za homologaciju tog menjača. Jedini popust imao je Zanardi, i to zbog njegovog hendikepa. BMW serije 3 mora da ima petostepeni menjač, osim onaj Zanardijev, kome je dozvoljen šestostepeni menjač sa posebnom ručicom i hidrauličnim kvačilom. Činjenica da se borimo na stazi ne znači da ćemo dozvoliti ljudima da se trkaju nelegalno, ako mislimo da to čine. Ako postoji krivac, onda je to BMW, zato što su propustili da homologizuju taj menjač.
Trke u Makauu, dakle, neće imati takmičarski žar kakav bi posedovale da se pre njih nije odvijala opisana međuigra. Utešno je što je atraktivnost zagarantovana: još od ETCC dana, nepredvidljiva pista Guija praznik je za oči i uzbuđenja tamo prosto mora biti. Takođe, preostaje borba za konstruktorski naslov. Ševrolet ima 74 boda više od Seata, i ta razlika deluje lako odbranjiva, budući da je u opticaju još najviše 86 poena, a španski proizvođač dosad nikad nije slavio na ulicama nekadašnje portugalske kolonije. Mnogo je neizvesniji tromeč za zvanje vozačkog vicešampiona, a konkurenti su Tarkvini, Priol i Haf.

I pre ove sezone Ševrolet i tim RML ulagali su puno novca i truda u Svetsko prvenstvo na kružnim stazama, provodili silne dane na probama i prevaljivali mnogo test kilometara, prvo s Lačetijem, a od 2009. s Kruzom. Za vrhunski rezultat i konačan iskorak na tron ipak je potreban vozač ekstraklase, te je dovođenje Ivana Milera u ekipu uklopilo i poslednju kockicu u mozaik. Ove godine trijumfovao je samo tri puta (Kuritiba, Monca, Brends Heč), ali je zato ubeležio fantastičnih osam drugih mesta i dva puta stizao na cilj treći. Marljivo je ubirao podijume i poene, a sasvim praznih šaka ostao je jedino u Brnu.
Alzašanina za Makau vežu pomešana osećanja: tu je 2008. prvi put postao šampion sveta, a odlučujuće bitke za WTCC krunu na istoj stazi gubio je jednu godinu pre i jednu godinu posle te.

Spremajući se za borbu na najkompleksnijoj uličnoj stazi na svetu, Miler je rekao da je na njoj sve moguće i da bi voleo da u prvoj trci obezbedi naslov, pa da onda drugu vozi samo za sebe i uživa u njoj. Od utorka je jasno: njegove su brige prebrinute, preostaje mu samo uživanje.

Ivanovi ovogodišnji nastupi bili su vožnje iskusnog trkača programiranog za vrh, dovedenog da osvoji titulu i ništa manje. Brz i agresivan kad je trebalo i kad je auto to mogao da isprati, ponašao se kao proračunati taktičar u momentima koji su odlučivali o čuvanju ili ispuštanju obilja poena. I Ševi je radio timski i u kvalifikacijama i u trkama, a u nekoliko navrata Francuzu je leđa umešno čuvao timski kolega Rob Haf. Englezu će se to kad-tad vratiti, po svemu sudeći u istoj ovoj Ševrolet RML ekipi kojoj je veran od 2005.

Sa Milerom smo se u tekućoj godini već susretali, najpre u predsezoni, drugi put u Monci, na italijanskoj WTCC rundi. Ovaj zanimljivi, dozirano namćorasti, pomalo uobraženi i poziranju skloni Francuz osvojio je Britanski turing šampionat 2003. godine, ima 11 titula u Andros trofeju, sada je i dvostruki prvak sveta. Tokom 2010. svoje raznovrsne vozačke veštine stavljao je na probu na mnogim frontovima, pa je nastupao u Australijskoj V8 seriji, u Argentinskom šampionatu turističkih automobila, čak i u WRC-u. Francuska runda svetskog reli prvenstva vožena je na asfaltu, u Milerovom rodnom Alzasu. Ivan je na njoj startovao u Sitroen Ksari koja je nekada pripadala Peteru Solbergu i takmičenje je završio na 42. mestu.
© BMW AG
I mimo neprijatne kontroverze sa Okajame, situacije kod Ševroleta i BMW-a mnogo se razlikuju uoči kineske WTCC bitke. Evropska trkačka filijala Dženeral motorsa zna da će dogodine učestvovati u Svetskom prvenstvu, krajem septembra potvrdila je da njen vozački trio u 2011. ostaje nepromenjen i uveliko je ušla u drugu hiljadu test kilometara u razvoju turboprehranjivanog 1,6-litarskog benzinskog Kruza za iduću sezonu.

Nasuprot tome, Nemci se prema WTCC-u drže relativno uzdržano. Novi motor za iduću sezonu biće napravljen, no pitanje je hoće li se vrteti u fabričkim ili samo u privatnim automobilima. Razumno je pretpostaviti da DTM, u koji BMW ulazi 2012, postaje trkački prioritet Minhena i logično bi bilo da zbog toga WTCC angažman trpi, ili čak bude obustavljen. Marčelo Loti, WTCC promoter, kaže: „DTM automobili više su GT nego turing vozila, mislim da će BMW ostati u WTCC-u i dogodine,“ ali on je i zainteresovan da tako bude. O demorališućem dejstvu FIA arbitraže na BMW tek će se čuti i na nove informacije verovatno nećemo čekati dugo.
Niko neće osporavati postignuća Ivana Milera i njegovog Kruza - sa rezultatima se ne može polemisati - međutim, način na koji je ovaj šampionat rešen izaziva gorčinu i osećaj uskraćenosti. Jedna lepa sportska priča u režiji Ševroleta i ekipe RML naći će se u senci sudijske odluke kojom je bitka za vozačku krunu završena između pretposlednje i poslednje runde, a ne na bilo kojoj od njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: