Stopiran Red Bull Stratos projekat

Posle višemesečnih priprema projekat Red Bull Stratos je stopiran.

Izvor: JT

Sreda, 13.10.2010.

12:49

Default images

Austrijanac Feliks Baumgartner je u toj misiji trebalo da iz posebno dizajnirane kapsule skoči iz stratosfere, sa visine od 36.500 metara, a potom i dostigne supersoničnu brzinu u padu.

Odluku o prekidu projekta donela je kompanija Red Bull, uz predstavništvo u Severnoj Americi, zbog tužbe koju je početkom ove godine podneo Danijel Hogan.

U poslednjih 50 godina, tačnije od uspešno realizovanog projekta „Ekselzior“ i skoka Džozefa Kitindžera sa visine 31.300 metara, mnogi ljudi su pokušavali da nadmaše taj rekord, a neki su za to tražili pomoć austrijske kompanije. Hogan, ipak, u svojoj tužbi tvrdi da ima prava na taj projekat i traži višemilionsku odštetu, a to je upravo razlog zašto je Red Bull prekinuo misiju dok se slučaj ne reši.

Misija Red Bull Stratos za cilj je imala da postavi nove granice ljudske izdržljivosti koje nisu nadmašene skoro 50 godina, uprkos naučnim i medicinskim dostignućima. Projekat će se sigurno nastaviti, ali tek po okončanju sudskog procesa u Kalifornija, a o tome će vas B92 pravovremeno obavestiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: