Red Bull Stratos predstavlja sistem kamera

Red Bull Stratos misija nam pruža prvi pogled na specijalno napravljen sistem kamera koje će zabeležiti i emitovati stratosfersku misiju Feliksa Baumgartnera u visokoj rezoluciji.

Detalji koji su objavljeni u postrojenju Sage Cheshire Aerospace, otkrivaju da će dokumentovanje potencijalno supersoničnog slobodnog pada s ivice svemira biti jedan od najsloženijih elemenata Red Bull Stratos misije, o kojoj će vas B92 ekskluzivno obaveštavati.

Izvor: JT

Ponedeljak, 30.08.2010.

20:43

Default images

Međutim, kamere koje će biti postavljene i na kapsuli i na Baumgartnerovom svemirskom odelu poseduju potencijal da pruže perspektivu pada s 36,5 kilometara iznad Zemlje, gotovo iz prve ruke.

Kada je trenutni rekorder Džo Kitindžer skočio s visine od 31 kilometra, a ovog meseca navršena je 50. godišnjica, njegov tim je koristio kamere koje su bile zagrevane flašama vruće vode kako bi dokumentovali njegov slobodni pad. Red Bull Stratos će koristiti kamere visoke rezolucije toliko moćne da će biti izazov ohladiti ih u sredini gde je vazduh toliko redak da pojačava njihovu toplotu. Ken Arnold, čovek koji je projektovao sistem kamera za Kitindžerov projekat “Ekselzior”, jasno se seća tih pionirskih skokova.

Vrlo često pogledam te fotografije i ona na koju sam najviše ponosan je kada on izlazi na vrata,“ rekao je Arnold, naglašavajući snimak od kojeg zastaje dah Kitindžerovog usamljenog pada u prazninu, „Kamere su nam veoma jasno pokazale šta se dogodilo“.
Džej Nemet, direktor fotografije Red Bull Stratos misije i osnivač “FlightLine Films” producentske kuće, svestan je odgovornosti koju nosi sistem kamera u pružanju istraživačkih podataka.

Što je bolji kvalitet fotografija, to ćemo više podataka imati da damo naučnicima koji će ih kasnije analizirati, sitnice i detalji su od vitalnog značaja za razumevanje nečega što nikada do sada nije bilo urađeno, a to je kako čovek probija zvučni zid svojim telom“, istakao je Nemet. Nemet takođe priznaje da kompleksnost Red Bull Stratos sistema predstavlja mač sa dve oštrice.

Dobićemo mnogo bogatije fotografije, mnogo više uglova, veću pokrivenost, ali istovremeno moramo da pazimo na veću mogućnost za greške, mnogo toga može da krene kako ne treba“, naglasio je Nemet.
Red Bull Stratos tim sastavljen od grupe vodećih svetskih eksperata na polju produkcije, opremio je kapsulu sa devet kamera visoke rezolucije, tri 4K digitalne filmske kamere i tri nepokretne digitalne kamere visoke rezolucije. Od ovih kamera, četiri predstavljaju svemirske jedinice koje su postavljene na spoljašnju osnovu kapsule.

Osam kamera se nalazi u kućištima pod pritiskom, takođe na spoljašnjem delu letilice, a kućišta su dizajnirana da zaštite osetljive kamere od vazdušnog pritiska gotovo nalik vakumu, kao i ektremne hladnoće i toplote stratosferskih uslova. Preostale tri kamere, iako su postavljene unutar kapsule, prilagođene su svemirskim uslovima, kako bi izdržale ekstremne atmosferske promene kada Baumgartner otpusti pritisak iz kapsule i iskoči iz nje.
Sklop sistema kamera koje se nalaze u kapsuli, dozvoliće Kontroli misije da vizualno prati spuštanje, kao i bilo kakve znake bolesti dekompresije kod pilota ili bezbednosne probleme. Takođe, beležiće sve aktivnosti u cilju budućih naučnih istraživanja i pružiti gledaocima širom sveta prenos s perspektivom iz kapsule, sa zemlje i sa samog Baumgartnera.

Praktično smo kreirali leteću video produkciju“, rekao je Nemet. „Kamere se daljinski kontrolišu iz stanice u Centru kontrole misije, gde se može promenti postavka kamera i izabrati drugi uglovi za kontrolu leta, kao i za živ TV i internet prenos za gledaoce“.

Prepoznajući da jedna dobra fotografija može da iskristališe jačinu momenta, Red Bull Stratos tim je kao jedan od prioriteta stavio i nepomičnu fotografiju.

Istorijski snimak Džoa Kitindžera koji se našao na naslovnoj strani LIFE magazina pokazuje njegov slobodan pad u more oblaka koji se nalaze nekih 24 kilomertara ispod njega“, s oduševljenjem priča Nemet. „Taj snimak je napravljen automatskom kamerom koja se nalazila na gondoli “National Geographic”, bila je to 35mm kamera koja je u to vreme bila najnovija tehnologija, međutim, koristila je film, nije bila digitalna. Imamo neverovatnu sreću da je ta fotografija preživela to putovanje”.
Fotograf avanturističkih sportova Kristijan Pondela, koji je doveden kao konsultant za razvoj sistema nepokretne kamere, kako bi pomogao oko sočiva i pozicija kamere, predložio je male kamere s velikom rezolucijom, kao i 14mm širok ugao sočiva koje će zabeležiti Baumgartnerov izlazak iz kapsule.

U svojoj glavi imam viziju fotografije koja pokazuje na jednoj trećini frejma kapsulu s Feliksom koji pada i Zemlju koja se dole vidi. Međutim, ovde je sreća presudna“, rekao je Pondela, „Na kraju se svodi na to kako će balon i kapsula biti postavljeni u tom momentu“.

Neke on najdinamičnijih fotografija će biti one napravljene s Baumgartnerove tačke gledišta u toku njegovog spuštanja. Tri male video kamere visoke rezolucije, snimiće tri ugla njegovog spuštanja na Zemlju. Baumgartner će sam aktivirati ove kamere na odelu pred sam skok, i kao i on, moraju da funkcionišu u gotovo svemirskim uslovima i do 20 minuta, kao i u ekstremnoj supersoničnoj brzini. Dodatno, kamere moraju da pruže korisne snimke bez obzira na Baumgartnerovu orijentaciju: Baumgartner će nositi male HD video kamere sa suprotnim pogledom, po jednu na svakoj butini, plus kameru koja će se nalaziti na paketu na grudima.
Luk Ejkins, vazdušni strateg za Red Bull Stratos tim, skakao je sa Baumgartnerom na brojnim test skokovima, snimajući spuštanja.

Pazimo, kako bismo bili sigurni da kamere na odelu ne utiču na Feliksov slobodan pad”, rekao je Ejkins. „Nakon što misija bude bila gotova, tim će moći da proučava njegove snimke i da dođe na ideju kako da ljudima pomogne u njihovim budućim poduhvatima. Nadamo se da ćemo videti detalje, kao na primer, šta se desilo sa pozicijom njegovog tela, pa čak i sa materijalom, na način na koji bi bilo nemoguće Feliksu da predvidi”.

Svoje viđenje dao je i glavni akter Red Bull Stratos misije Feliks Baumgartner.

Na kraju dana, od momenta kada zatvore kapsulu do momenta kada ponovo zakoračim na Zemlju, biću sam“ rekao je Baumgartner, „Ali, zahvaljujući sistemu ovih kamera, bar ću biti siguran da će tim misije biti u mogućnosti da kako vizalno, tako i putem radija prati šta se dešava, a u glavi ću znati da će ljudi širom sveta pratiti ovo iskustvo sa mnom“.

B92 će vas u narednim nedeljama upoznati sa ostalim aspektima projektima i svim učesnicima uz eksluzivne intervjue sa ljudima koji su napravili istorijski pomak ili će to tek učiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: