Valentino Rosi, od ikone Jamahe do nove nade Dukatija

Od naredne sezone najbolji motociklista današnjice, a verovatno i najbolji ikada, Valentino Rosi će braniti boje Dukatija, a pre samo šest meseci stvari nisu delovale tako. Tada je ‘Doktor’ bio pred produžetkom saradnje sa ‘svojim’ timom, a Horhe Lorenco u potrazi za novom sredinom. Posle trijumfa na otvaranju sezone u Kataru, Rosi je prvo povredio rame, a potom je usledio dvostruki prelom potkolenice na “Muđelu”, a sve to je iskoristio Lorenco i stvari preokrenuo u svoju korist…

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 17.08.2010.

14:54

Default images

Još od prošle sezone, kada je Rosiju jedina pretnja bio upravo mladi Španac, ‘Doktor’ je isticao da za obojicu nema mesta u Jamahi. Na kraju se ispostavilo da je to tačno, ali splet okolnosti doveo je do toga da Italijan bude taj koji će po završetku ovogodišnjeg šampionata spakovati kofere i krenuti dalje. Uslovljen smanjenjem plate jer Jamaha nije u mogućnosti da istrpi onu koju Rosi trenutno prima i povećanje iste za Lorenca, ‘Doktor’ je pronašao ‘spas’ u Dukatiju, koji je godinama pokušavao da ga privoli u svoje redove.

Simbolično, ozvaničenje Rosijevog prelaska u Dukatiju, došao je na češkom “Brnu”, gde je 1996. godine u klasi do 125 kubika došao do svoje prve pobede u Moto GP šampionatu. Na istoj stazi sedam godina kasnije na tajnom sastanku pristao je na prelazak iz Honde u Jamahu, a sada je tamo ispunio italijanski san. O Rosiju i Dukatiju ćemo pričati kada on postane član tog tima, sada je naša tema kako je ‘Doktor’, došao u Jamahu i, kako samo on zna i ume, od motor pri sredini startnog poretka napravio najboljim u šampionatu.
© Fiat Yamaha
Ali, da krenemo od početka i te 1996. godine. Upravo u Češkoj Rosi je ostvario svoju prvu pobedu kao vozač Aprilije, sa kojom se godinu dana kasnije okitio prvom titulom svetskog šampiona. Odmah je usledio prelazak u klasu do 250 kubika, u kojoj je do šampionskog lovora došao takođe u drugoj sezoni.

Kao nagrada za fantastične rezultate 2000. godine došlo je mesto u Hondi u tadašnjoj najjačoj klasi, do 500 kubika. ‘Doktoru’ je opet bila potrebna jedna sezona da se uhoda, a druga da osvoji titulu. Prelazak na motore od 990 kubika Rosija nije omeo i u naredne dve sezone bio je neprikosnoven u kraljevskoj klasi. Te 2003. godine mu to, ipak, nije bilo dovoljno i tražio je novi izazov, a našao ga je u Jamahi, tada veoma prosečnoj ekipi, koja za titulu nije znala od 1992. godine, kada joj je poslednje slavlje doneo Vejn Rejni.

Pored Jamahe za Rosijeve usluge bio je zainteresovan i Dukati, dok je Honda želela da ga zadrži. Ipak, Rosiju nije bilo do ostanka, a cela priča kako je do dogovora sa japanskom ekipom došlo je veoma zanimljiva.
© Fiat Yamaha
Što sam više razmišljao o razlozima za ostanak u Hondi, sve manje sam ih nalazio. I, samo sam jednog dana shvatio da je Honda ta koja me sputava. Možda je to nekome čudno, ali je Honda predstavljala zid koji me je sprečavao da odem dalje i nađem nove izazove. Suprotno od mnogih tvrdnji, novac nije bio razlog mog odlaska, već motivacija. Honda je sve naše uslove ispunila u poslednjem nacrtu ugovora, ali ja sam tada već doneo odluku”, rekao je Rosi.

Prvi bliski susret sa Jamahom M1 Rosi je imao u garaži na stazi “Donington park” i njegov prvi utisak bio toliko dobar. Motor je u poređenju sa Hondom bio značajno daleko, uz to je po Rosijevim rečima bio komplikovan, jer nije bio sklopljen nekom logikom, ali u neku ruku je bio i interesantan. Upravo to je za ‘Doktora’ bio izazov, razvijanje motora koji je daleko od pobedničkog, ali je u to leto 2003. godine držao sve opcije otvorene pa se sastao i sa Dukatijem.
© Fiat Yamaha
U to vreme je Dukati, iako je tada tek došao u kraljevsku klasu, bio daleko ispred Jamahe, ne kao Honda, ali negde na sredini tog puta. Ipak, ono što je odbilo Rosija je bila atmosfera slična onoj u Hondi, od koje je želeo da pomogne. Uz to, imao je utisak da ga u Dukatiju neće slušati kao u Jamahi i da će pokušati da guraju svoje ideje i planove, a on je želeo slobodu, koju će i dobiti u japanskom timu.

Ako već napuštam Hondu moram to da uradim zbog pravog izazova, neverovatnog i gotovo nemogućeg. U suprotnom ne bi bilo poente i mogao bih i da ostanem”, rekao je Rosi tada.

Jamaha jeste bila veliki izazov. Želeo je da promeni mentalitet ekipe i da napravi revoluciju celog trkačkog odeljka, da uz to razvije motor u tehničkom smislu, jer je u tom delu značajno zaostajala u odnosu na ostale timove. Uz to, ka Jamahi ga je privukla istorija tima i titule koje su osvajali Keni Roberts, Vejn Rejni, Đakomo Agostini i Edi Loson.
© Fiat Yamaha
Želim težak izazov, lud izazov. Najluđi i najteži mogući izazov koji mogu da nađem. A to je Jamaha”, tokom letnje pauze rekao je Rosi.

Posle pauze sledila je trka za Veliku nagradu Češke, ali, pošto su na stazi “Brno” bila prisutna sva tri tima sa kojima je ‘Doktor’ pregovarao, sastanak sa čelnicima Jamahe morao je da bude održan u potpunoj tajnosti i kasno uveče, kako niko ne bi nešto posumnjao. Izbor mesta za sastanak pao je na mobilnu kliniku, koja se nalazila na samom kraju padoka i za vozače je predstavljala mesto za beg, daleko od timova, novinara i navijača.

Ali, pošto je, kada su zakazali sastanak, bilo kasno da bi tražili dozvolu da ga tamo i održe, morali su da upadnu. S jedne strane su bili Rosi i njegovi prijatelji Đibo, Učio i Nelo, a sa druge Liv Džarvis i Davide Brivio. ‘Doktor’ nije želeo da okoliša i čim su se okupili rekao je: “Dolazim u Jamahu”.
© Fiat Yamaha
Brivio i Džarvis su tada samo gledali jedan u drugog i nisu mogli da veruju. Rosi je kasnije rekao da je smatrao da njih dvojica nisu ni mislili da je realna opcija da im se on pridruži. Tada nije potpisao ugovor jer, kako je sam rekao, nije ni bilo potrebe jer je svoju odluku doneo, ali je samo ostalo da ona bude tajna dok ne dođe pravo vreme da se obelodani.

Rosi je prvo odlučio da vest u septembru objavi svom delu tima jer je želeo da mu se pridruže u Jamahi pa je tokom vikenda u Rio de Žaneiru okupio sve članove. Kada im je saopštio svoju odluku svi su bili šokirani na čelu sa Džeremijem Burdžisom, ali je od njih zahtevao odgovor u narednih deset dana, do trke u Japanu.

Na “Motegiju” Rosi je dobio odgovor, ali ne onaj koji je očekivao. Njegov tim mu je saopštio da ne ide sa njim, već da ostaje u Hondi, u cilju da se i on sam predomisli. Rosi je tada shvatio da niko od njih nije dovoljno hrabar da bi nastavio dalje, a Hondin ugovor je samo čekao na potpis.
© Fiat Yamaha
Zbog svega toga ‘Doktor’ više nije bio ubeđen da je doneo pravu odluku i tražio je od Jamahe uverenje da će program biti onakav kakav on želi pa je sazvao sastanak sa podpredsednikom kompanije zaduženim za moto sport, koji je na sred razgovora zaspao?! Sve to je još više povećalo Rosijevu sumnju u planove, ali je sledećeg jutra, posle neprospavane noći bio siguran u svoju odluku da ostavlja sve iza sebe i ide u Jamahu.

Tada, prvi put u karijeri za Rosija trka tokom trkačkog dana nije bila najvažniji događaj, dok je Honda čekala na njegov potpis. Kada je došao na stazu niko u ekipi nije ni mislio da nije pristao na novi ugovor, a shvatili su kada su videli prazno mesto za potpis. Neki su mislili da je to samo ‘Doktorova’ taktika u pregovorima, ali su ubrzo uvideli da je on odlučio da krene dalje.

Nedelju dana kasnije Rosi je trijumfovao u Maleziji i osvojio titulu, a Burdžis mu je posle trke saopštio da želi razgovor sa Jamahom, a ‘Doktor’ je tada bio uveren da će krenuti sa njim. I dok je ostatak tima odmah posle trke na “Sepangu” krenuo u Australiji, Rosi je ostao da bi sledećeg popodneva potpisao predugovor sa Jamahom.
© Fiat Yamaha
Mnogi bi pomislili da će ugovor biti potpisan u nekom važnom apartmanu, ali se to nije desilo, a razlog je veoma jednostavan. Posle osvajanja titule Rosi je izašao sa članovima tima koji su ostali u Kuala Lumpuru i u provodu su ostali do pet ujutru pa se Italijan, naravno, uspavao. Čelnici Jamahe su ga čekali, čekali i čekali, a kada se konačno pojavio samo je potpisao ugovor, dok su ga oni u neverici gledali. Burdžis mu se pridružio nekoliko dana kasnije u Australiji, a veći deo tima na zatvaranju sezone u Valensiji.

Ipak, pored toga, Rosi je bio taj koji je bio zabrinut i istinski se uplašio da će mu biti potrebno mnogo vremena da Jamahu dovede do najvišeg stepenika pobedničkog postolja, pa je bio odlučan da trijumfuje u Valensiji. Na njegovu sreću, malo vremena mu je trebalo, ali, kako je samo priznao, to ni sam u najluđim snovima nije mogao da zamisli.
© Fiat Yamaha
I dok je Rosi sumnjao u sebe njegovi veliki rivali, a može se reći i neprijatelji, Maks Bjađi i Sete Žibernau su se radovali njegovom prelasku u Jamahu, jer su misli da će ga to eliminisati iz borbe sa titulu. Dok ‘Doktorov’ prelazak još uvek nije bio potvrđen jedan od Rosijevih najboljih prijatelja je tokom nekog od treninga ‘naleteo’ na Žibernaua, koji nije mogao da ne prokomentariše kada je na ekranu video nasmejanog Rosija.

Videćeš, sledeće godine kad bude na Jamahi i kada mu motor bude proklizavao duž cele staze i bude padao sa njega svaki čas, neće se više toliko smejati”, rekao je tada Žibernau.

Po završetku sezone Honda Rosiju nije dozvolila da testira konkurentski motor do januara 2004. godine, ali to ‘Doktora’ nije sprečilo u svom cilju, da nešto promeni i moto sportu. Onda je došla prva trka sezone, njegova prva u Jamahi, u južnoafričkom Velkomu 18. aprila, na kojoj je dokazao ono što je godinama ranije tvrdio, a to je koliko je vozač bitniji od mašine na kojoj se nalazi.
© Fiat Yamaha
Po prolasku kroz cilj Rosi se samo zaustavio pored staze, seo pored svoje Jamahe, stavio ruke oko kolena i naslonio glavu na njih. ‘Doktor’ je uvek bio poznat po jedinstvenim proslavama svojih trijumfa, ali ova nije bila karakteristična za njega. Mnogi su se pitali da li su ga to emocije savladale, a on je kasnije otkrio da se smejao iz sveg srca zbog neverovatnog osećaja ponosa, olakšanja i sreće.

Te godine Rosi se još osam puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a iako su mnogi smatrali Bjađijem i Žibernauom favoritima za titulu, ‘Doktor’ im nije dao ni šansu da ga ugroze. Naredne sezone Rosi je bio još ubedljiviji, sa 11 trijumfa i još pet podijuma na 17 trka, a 2006. godine je zbog svega predstavljao glavnog pretendenta na novu, njegovu sedmu titulu ukupno.

Ipak, Rosija, ali prvenstveno njegovu Jamahu su zadesili brojni problemi zbog kojih je izgubio veliki broj bodova u prvom delu sezone, dok ih je s druge strane Niki Hejden vredno sakupljao. ‘Doktor’ je tek pri kraju sezone uspeo da se ozbiljno uključi u borbu za titulu, a na pretposlednjoj trci šampionata je i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu kada je Hejdena iz trke izbacio njegov timski kolega Dani Pedrosa. Na poslednjoj trci sezone Rosi je izleteo sa staze u uvodnoj fazi, ali je uspeo da se vrati u trku, dok je Hejden zahvaljujući trećem mestu došao do titule i prvi uspeo da skine ‘Doktora’ sa trona od 2001. godine.
© Fiat Yamaha
2007. godine je usledio prelazak sa motora do 990 kubika na one od 800, i uprkos solidnom startu sezone i drugom mestu u Kataru, kasnije će se ispostaviti da će u šampionatu dominirati Kejsi Stoner na Dukatiju. Rosi je tu sezonu završio kao trećeplasirani, jedan bod iza Pedrose, i to je bio njegov najlošiji plasman od debija u klasi do 125 kubika 1996. godine.

Za poslednji poraz u šampionatu mnogi su okrivili Mišelin pneumatike koje je Rosi imao na svom motoru, dok je Stoner koristio Bridžston. ‘Doktor’ nije trošio vreme i za razliku od svog novog timskog kolege Horhea Lorenca, on je odlučio da se ‘prebaci’ na Bridžston. Ispostavilo se da je to bio odličan potez i posle prosečnog starta sezone usledio je povratak u vrh i nova, osma titula. Pošto je te sezone trijumfovao na “Laguna Seki” i “Indijanapolisu” to je značilo da je osetio slast pobede na svim stazama u kalendaru.
© Fiat Yamaha
Na devetu titulu nije morao dugo da čeka, samo do sledeće sezone, tokom koje mu je najveći konkurent bio upravo timski kolega. Jamaha je po završetku prošlogodišnjeg šampionata produžila ugovor sa Lorencom, što je ‘Doktora’ nateralo da kaže da mesta za obojicu u ekipi nema za 2011. godinu i uslovio je tim da donese odluku koga želi tada u svojim redovima.

Posle odličnog starta sezone i trijumfa u Kataru, ovoga puta prvi put pod reflektorima, Rosi je bio bliži ostanku i mnogo puta je isticao da baš u Jamahi želi da završi karijeru. Na naredne dve trke Lorenco je bio dominantan, ali se i tada samo spekulisalo kada će ‘Doktor’ objaviti da je postigao novi dogovor sa japanskom ekipom. Ali, baš onda, kada se spremao da svoje navijače obraduje na svom terenu, na svom “Muđelu”, doživeo je težak udes i predviđan mu je višemesečni oporavak, a možda čak i do kraja sezone.
© Fiat Yamaha
Dok je Rosi ležao u krevetu Lorenco je svoje vreme na stazi maksimalno iskoristio i više nije bilo pitanje ko će od njih dvojice ostati u Jamahi. Znalo se da će to biti mladi Španac, ali se samo čekalo na zvaničnu potvrdu. ‘Doktor’ se posle samo mesec dana od dvostrukog preloma potkolenice vratio na stazu, ali su i tada svi znali da će proteći još vremena dok ne bude onaj stari.

Iako je propustio ‘samo’ četiri trke Rosi je ostao bez šansi za odbranu titule, koju će po svemu sudeći vrlo brzo obezbediti Lorenco. Kako je sam rekao, Jamahi više nije potreban, jer to više nije samo prosečan motor, već najbolji od svih, a sada je na red došao da u Dukatiju učini isto. Problem u Jamahi je bio i što je pored za sebe M1 razvijao i za prvog vozača kojeg želi da pobedi, svog timskog kolegu. Sada Rosi ostavlja mladog Španca da sam za sebe pravi šampionski motor, dok će on to raditi u italijanskoj ekipi.
© Fiat Yamaha
Zbog ugovora sa Jamahom dogovor Italijana sa Dukatijem morao je u Češkoj da obelodani prvi čovek italijanskog tima, dok je Rosi izdao saopštenje o svom rastanku sa Jamahom na kraju ove godine, a ožda ćemo tada saznati da li su pregovori sa Dukatijem bili podjednako zanimljivi kao oni pre sedam godina. Od prvog dana ‘Doktor’ i Jamaha su imali poseban odnos, o čemu svedoči i Rosijevo saopštenje izdato u nedelju:

Teško je u samo nekoliko reči objasniti moj odnos sa Jamahom u poslednjih sedam godina. Mnoge stvari su se promenile od te 2004. godine, a posebno ‘ona’, moja M1. U to vreme je bila motor sa sredine startnog poretka i svi su je ismevali, a sada, pošto sam joj pomogao da poraste i napreduje, vidi se kako se smeje u svojoj garaži i svi joj se dive i laskaju joj i tretiraju je kao najbolju”.
© Fiat Yamaha
Sada je došao trenutak za novi izazov, moj posao u Jamahi je gotov. Nažalost, čak i najlepše ljubavne priče imaju svoj kraj, ali ostavljaju divne uspomene. Uvek ću pamtiti trenutak kada smo se moja M1 i ja poljubili prvi put na travi u Velkomu, kada me je pogledala pravo u oči i rekla ‘Volim te’”, bio je na svoj način svojstven Rosi u saopštenju.

U Dukatiju ‘Doktora’ ne očekuje lak posao, ali ne tako veliki kao kada je pre sedam godina stigao u Jamahu. Italijanskom motoru samo malo fali da bi došao do najvišeg stepenika pobedničkog postolja, a ako neko može u tome da uspe to je sigurno Rosi. A do tada, što svi ljubitelji Moto GP šampionata željno očekuju, 'Doktor' će se svim silama boriti da svoj broj trijumfa u Jamahi pomeri sa broja 45.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: