Martin O'Nil: Genije ili ludak?

Martin O’Nil u ponedeljak je podneo ostavku na mesto menadžera Aston Vile zbog , kako se navodi, neslaganja sa upravom kluba.

Izvor: MT

Utorak, 10.08.2010.

13:21

Default images

To je bio idealan momenat da se podsetimo šta se sve krije iza ličnosti, inače sjajnog trenera, koji je tokom svoje karijere imao brojne ispade.

O O’Nilovoj opsednutosti serijskim ubicama, Kenedijevim ubistvom, o tome koliko je zlopamtilo, kao i odnosu sa svojim bivšim trenerom, legendarnim Brajanom Klofom, pročitajte u ostatku teksta...

1. O’Nil je zlopamtilo. O’Nil čuva sva pisma kojima su odbijene njegove prijave, na početku trenerske karijere, da preuzime Bredford, Stokport, Česterfild i Jork. Takođe, čuva uvredljiva pisma i telefonske poruke koje su mu navijači uputili tokom njegovih početaka u Lesteru. Kasnije je pisao i pozvao svakog od njih nakon što je uveo Lester u Premijer ligu 1996. godine, sa pitanjem “A šta sada misliš o meni?”.

2. O’Nil je ljubitelj serijskih ubica. O’Nil ima diplomu pravnog fakulteta sa Kraljičinog Univerziteta u Belfastu. Jedno, pre utakmice Lestera sa Bredfordom, O’Nil je poveo svoj stručni štab do bivše kuće “Jorkširskog trboseka” Pitera Satklifa. Rođeni romantik, O’Nil je jednom odveo svoju, tada trudnu, suprugu Džeraldinu na suđenje Satklifu.

3. 2003. godine, O’Nil i supruga Džeraldina pridružili su se novinaru “Sandej Tajmsa” Brajanu Duganu na mestu zločina gde je Lord Lukan ubio dadilju Sandru Rivet. Gospođa O’Nil se čak i našalila: “Bila sam sa Martinom na toliko mesta gde su se dogodila ubistva da mislim da ću i sama jednog dana biti ubijena na jednom od njih”.

4. O’Nil je fan benda Kasabian. Ali, najviše zbog toga što su dobili ime po Lindi Kasabian, bivšoj članici “Familije” Čarlsa Mensona koja ih protiv njih svedočila na suđenju. Njegova omiljena pesma je “Mr Tambourine Man” Boba Dilana u izvođenju The Byrdsa.



5. O’Nil je takođe opsednut i Kenedijevim ubistvom. O’Nil je jednom odveo igrače, među kojima je bio i Robi Sevidž, na Dilej Plazu, gde je Kenedi ubijen, tokom predsezonske turneje po Teksasu. O’Nil je kasnije, u sopstvenoj režiji, obišao ulicu gde je Li Harvi Osvald upucao policajca Džej-Di Tripita. Kada taksista nije znao kako da dođe do te ulice, O’Nil je rekao da ne brine, jer on već poznaje put do željene lokacije.

6. Kao i njegov bivši menadžer iz Notingem Foresta, legendarni Brajan Klof, O’Nil je takođe povremeno ulazio u direktan okrašj sa igračima. Tokom 2009. godine, O’Nil je bio uključen u sukob sa Najdželom Rio-Kokerom, gde su njih dvojca na kraju završili “valjajući se po terenu”.

7. O’Nila često porede sa njegovim bivšim trenerom, ali se njih dvojica nisu previše slagali. “Mislio sam da sam briljantan, dok on nije imao takvo mišljenje”, rekao je O’Nil. Kada je O’Nil rasturio Ipsvič u pobedi od 5:0 na Čeriti Šild meču 1978. godine, Klof ga je zamenio zato što je bio “pohlepan” i nije ga stavio u ekipu za meč finala Kupa Šampiona na kraju te sezone, iako se O’Nil kompletno oporavio od povrede.

8. Klofov biograf Dankan Hamilton izjavio je da je veliki trener donekle bio uplašen O’Nilovom inteligencijom. Kako se navodi “Klofi bi mu nešto rekao, a Martin bi onda uzvratio svim tim dugačkim rečima. Kada je bio u raspoloženju, Martni je bio rečit kao čuveni irski pisac Džejms Džojs. To je Klofa potpuno bacalo u konfuziju. Onda bi došao i pitao bi me šta te dugačke reči znače”. Klof i O’Nil su se posle pomirili, nakon što je legendarni menadžer pohvalio trenerske uspehe u Lesteru svog nekadašnjeg igrača: “Bilo ko, ko u Lesteru uspe da uradi bilo šta osim da napravi džemper, mora da je genije”.

9. O’Nil ne beži od publiciteta. Nakon što je njegov Seltik izgubio od Rendžersa sa 3:2 u decembru 2002. godine, O’Nil je na pitanje reportera zašto je izostavio Pola Lamberta, objasnio kako je Seltik bio “zapanjujuće briljantan”.

10. Januara 2000. godine, O’Nil je tadađnjeg predsednika Čelsija Kena Bejtsa nazvao “fudbalskim kretenom”. Bejts je Lester Siti opisao kao ekipu koja samo “trči i šutira”. Bejts je “uzvratio” rečima “znaš me, znam te”, čime je, u neku ruku, prihvatio da je, u stvari, kreten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: