Trijumf Vebera na 'Hungaroringu'

Vozač Red Bula Mark Veber trijumfovao je na 12. trci sezone u Formuli 1, Velikoj nagardi Mađarske.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 01.08.2010.

15:46

Default images

Autralijanac je na stazi ’Hungaroring’ do šeste pobede u karijeri, a četvrte ove sezone, došao ispred vozača Ferarija Fernanda Alonsa.

Ovom pobedom Veber je izbio u vođstvo u generalnom plasmanu prestigavši Džensona Batona i Luisa Hamiltona. Klupski kolega Marka Vebera Nemac Sebastijan Fetel, koji je imao pol poziciju u Mađarskoj, završio je na trećem mestu, dok je četvrti bio vozač Ferarija Brazilac Felipe Masa.

12. trku sezone obeležio je veliki broj odustajanja vozača koji se konkurenti ne samo za osvajanje bodova, već i pobednička postolja, a neki i za titulu, ali i greške pojedinih timova, koje su neke koštale mnogo, a neke samo nekoliko bodova.

Od starta na „Hungaroringu“ poveo je Fetel ispred Alonsa, Vebera, Felipea Mase u Ferariju, vozača Renoa Vitalija Petrova, Luisa Hamiltona u Meklarenu, vozača Mercedesa Nika Rozberga i Roberta Kubice u Renou, dok su prvu desetoricu kompletirali vozači Vilijamsa Niko Hilkenberg i Rubens Barikelo.
Fetel je u prvom krugu već uspeo da se odvoji od Alonsa, dok se iza njega formirao vozić, ali bez pravih duela. Na početku drugog kruga Hamilton je lako obišao Petrova u borbi za peto mesto, dok je trka već tada bila gotova za Haimea Algersuarija u bolidu ekipe Toro Roso, koji je imao kvar na motoru.

Posle starta najviše je napredovao vozač Zaubera Kamui Kobajaši, koji je zbog kazne startovao kao 23, a do trećeg kruga već se probio do 16. mesta, dok je Mihael Šumaher u Mercedesu posle 14. pozicije napredovao za samo jednu, dok je aktuelni šampion Dženson Baton pao sa 11. na 14. mesto.

Iz kruga u krug Fetel je povećavao svoju prednost na čelu pa je u osmom krugu ona već iznosila sedam sekundi, a u istom ritmu je i nastavio, dok je Veber počeo da nadoknađuje zaostatak u odnosu na Alonsa, ali nije uspevao da mu se dovoljno približi da bi pokušao da ga pretekne.
U 15. krugu na stazi je istaknuta žuta zastavica zbog dela koji je otpao sa nekog od bolida i ostao na stazi, a ubrzo je na nju izašao „sejfti kar“ pa su gotovo svi timovi iskoristili priliku da svoje vozače pozovu u boks. Tako se Hamilton našao ispred Mase, dok je Veber, koji još uvek nije išao u boks, preuzeo vođstvo, ispred Fetela i Alonsa, a iza njih se odvijala prava drama zbog koje je za dvojicu vozača bila gotova trka.

U boksu je prvo došlo do kontakta između Kubice i vozača Fors Indije Adrijana Zutila, za šta je kriv tim Renoa zbog nebezbednog puštanja Poljaka iz boksa, ali je on uspeo da se vrati na stazu, za razliku od Nemca. Zbog tog poteza sog tima Kubica se našao pod istragom i u 23. krugu je dobio kaznu „stani-kreni“ u trajanju od deset sekundi, koju je odradio već u narednom krugu. U isto vreme je Rozberg ostao bez zadnjeg desnog točka i jedino što mu je ostalo bilo je da se parkira blizu izlaska na stazu.

„Sejfti kar“ se u boks vratio u 17. krugu i tada je poredak bio: Fetel, Alonso, Veber, Hamilton, Masa, Barikelo, Petrov, Hilkenberg, Pedro de la Rosa u Zauberu i Baton. Posle nekoliko krugova bez neizvesnosti u 25. krugu je viđeno odustajanje Hamiltona, koji se zbog kvara motora zaustavio pored staze, kao i Kubice, koji se parkirao u garaži.
Samo nekoliko trenutaka kasnije Fetel se našao pod istragom zbog kršenja pravila u odstojanju u odnosu na „sejfti kar“, koje treba da iznosi dužina deset bolida, ali ju je Nemac značajno premašio. Zbog toga je u 30. krugu dobio kaznu „prođi kroz“, koju je odradio dva kruga kasnije i na stazu se vratio između Alonsa i Mase, dok se Veber nalazio na čelu. Australijanac je tada uveliko nizao veoma brze krugove i počeo je da pravi veliku prednost u odnosu na pratioce, a tada nije još uvek išao u boks.

Veber je na zamenu pneumatika otišao u 43. krugu i na stazu se vratio kao vodeći, s prednošću od pet sekundi u odnosu na Alonsa, koga je Fetel potpuno sustigao i krenuo da izaziva u borbi za drugu poziciju, ali je tokom više od 20 krugova nije uspevao da se nađe ispred njega, iako mu se primakao na samo tri desetinke. Za to vreme Veber je svoju prednost u odnosu na prve pratioce povećao na više od 20 sekundi.

Australijanac je do cilja vozio mirno i svom timu je doneo trijumf na 100. Gran Priju Red Bula u Formuli 1, dok se iza njega i dalje odvijala bitka za drugu poziciju, a još malo dalje i za poslednji bod između Šumahera i Barikela, iz koje je kao pobednik izašao Brazilac tek pošto ga je sedmostruki šampion priterao uz zid, a taj incident se posle trke našao pod istragom i sedmostruki šampion će zbog njega na startu sledeće trke biti pomeren za deset mesta. Do kraja trke Alonso je uspeo da zadrži drugo mesto ispred Fetela, a iza njih su sledili Masa, Petrov, Hilkenberg, De La Rosa i Baton.

Osvajače bodova u Mađarskoj kompletirali su Kobajaši i Petrov, dok su trku završili i Šumaher, Sebastijan Buemi u bolidu ekipe Toro Roso, vozač Fors Indije Vitantonio Liuci, vozači Lotusa Heiki Kovalainen i Jarno Truli, Timo Glok u bolidu Virdžina, vozač Ispanja rejsinga Bruno Sena, Lukas Di Grasi iz Virdžina i još jedan vozač Ispanja rejsinga Sakon Jamamoto.

U generalnom plasmanu Veber sada vodi sa 161 bodom, četiri više od Hamiltona, dok je Fetel treći sa 151. U poretku konstruktora Red Bul je prvi 312 bodova, ispre Meklarena sa 304 i Ferarija, koji je sakupio 238.

Ovogodišnji šampionat nastavlja se trkom za Veliku nagradu Belgije na stazi „Spa-Frankošamp“ 29. avgusta.

Rezultati trke za Veliku nagradu Mađarske:
1. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:41:05.571
2. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 17.821
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 19.252
4. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 1:13.192
5. Vitalij Petrov (Rusija) Reno 1:16.7123
6. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
7. Pedro de la Rosa (Španija) Zauber + jedan krug
8. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + jedan krug
9. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + jedan krug
10. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan krug
11. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + jedan krug
12. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
13. Vitantonio Liuci (Italija) Toro Roso + jedan krug
14. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + tri kruga
15. Jarno Truli (Italija) Lotus + tri kruga
16. Timo Glok (Nemačka) Virdžin + tri kruga
17. Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing + tri kruga
18. Lukas Di Grasi (Brazil) Virdžin + četiri kruga
19. Sakon Jamamoto (Japan) Ispanja rejsing + četiri kruga
odustali:
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren
Robert Kubica (Poljska) Reno
Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija
Haime Algersuari (Španija) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Mark Veber 161
2. Luis Hamilton 157
3. Sebastijan Fetel 151
4. Dženson Baton 147
5. Fernando Alonso 141
6. Masa 97

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 312
2. Meklaren 304
3. Ferari 238
4. Mercedes GP 132
5. Reno 106
6. Fors Indija 47

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: