Trijumf Kavendiša na petoj etapi

Britanac Mark Kavendiš, biciklista HTC Kolumbij,e pobedio je u petoj etapi 'Tur d’Fransa', koja je u četvrtak vožena od Epernea do Montaržija.

Izvor: LB

Četvrtak, 08.07.2010.

20:46

Default images

Vođstvo u generalnom plasmanu zadržao je Švajcarac Fabijan Kanćelara iz Sakso Banka, s prednošću od 23 sekunde u odnosu na Britanca Džerejnta Tomasa, člana Skaja.

Treći je vozač ekipe BMC, Australijanac Kardel Evans, koji za vodećim Kanćelarom zaostaje 39 sekundi. Kavendiš je u izrazito ravničarskoj etapi, dugoj 187,5 kilometara, trijumfovao posle 4:30:50 časova.

Na startu etape prednost su pokušali da ostvare Španac Ivan Gutieres, Belgijanac Jirgen van de Vale i Francuz Žilijen El Fares, koji su vrlo rano krenuli u beg. Oni su u jednom trenutku imali više od minuta prednosti, ali ih je glavna grupa vozača sustigla tri kilometra pre cilja.

Tada su počele pripreme za sprint, a posao su najbolje odradili vozači HTC Kolumbije, pre svih Mark Renšo, koji su savršeno raščistili put Kavendišu, pa je 25-godišnji Britanac stigao do svoje prve ovogodišnje, a ukupno 11. etapne pobede na ’Turu’

Kavendiš je tako na najbolji mogući način ispravio greške iz prve i četvrte etape, kada je u poslednjih par stotina metara, zbog loše taktike, ostao bez trijumfa.

Vodeći Kanćelara je tokom cele etape vozio u glavnoj grupi, bez peviše naprezanja, pa je lako sačuvao žutu majicu, iako je na cilju bio 32.

Sedmostruki pobednik 'Tura' Amerikanac Lens Armstrong, sada biciklista RadioŠeka zauzeo je 30. mesto i nije se približio vodećima. On je trenutno 18. u generalnom plasmanu sa zaostatkom od dva i po minuta u odnosu na Kanćelaru.

Veliki rival Marka Kavendiša, Norvežanin Tor Hushovd iz Servela etapu je završio na petom mestu i tako sačuvao zelenu majicu namenjenu najboljem sprinteru.

U petak je na programu najduža etapa na 'Turu', koja će u dužini od 227,5 kilometara biti vožena od Montražija do Genjona. To će ujedno biti poslednja prilika za sprintere da dođu do izražaja, pošto nakon toga na red dolaze prve planinske etape u Alpima.

Rezultati pete etape:
1. Mark Kavendiš (V. Britanija) HTC Kolumbija 4:30:50
2. Džerald Ziolek (Nemačka) Milram isto vreme
3. Edvald Boason Hagen (Norveška) Skaj isto vreme
4. Hose Hoakin Rohas Gil (Španija) Kes d’Eparnj isto vreme
5. Tor Hushovd (Norveška) Servelo isto vreme
6. Sebastijan Turgo (Francuska) Biboks Bujge Telekom isto vreme
7. Robi Mekjuen (Australija) Kaćuša isto vreme
8. Alesandro Petaki (Italija) Lampre isto vreme
9. Lojd Mondori (Francuska) AG2R La Mondijal isto vreme
10. Tajler Ferar (SAD) Garmin isto vreme

Generalni plasman:
1. Fabijan Kanćelara (Švajcarska) Sakso Bank 22:59:45
2. Džerejnt Tomas (Velika Britanija) Skaj + 0:23
3. Kadel Evans (Australija) BMC + 0:39
4. Rajder Hesjedal (Kanada) Garmin + 0:46
5. Silvan Šavanel (Francuska) Kvik Step + 1:01
6. Endi Šlek (Luksemburg) Sakso Bank + 1:09

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: