Silvan Šavanel pobednik druge etape

Francuz Silvan Šavanel pobedio je na drugoj etapi trke "Tur d’Frans", koja je vožena u ponedeljak od Brisela do Spa u dužini od 201 kilometra po jakoj kiši.

Izvor: LB

Ponedeljak, 05.07.2010.

19:10

Default images

Šavanel je zahvaljujući tom trijumfu preuzeo vođsto u generalnom plasmanu od Fabijana Kanćelare.

Švajcarac je, uz Amerikanca Lensa Armstronga i prošlogodišnjeg pobednika Alberta Kontadora, etapu završio u velikoj grupi vozača sa skoro četiri minuta zaostatka za pobednikom. Etapu koja je vožena od Brisela do Spaa obeležili su brojni padovi i protest vozača.

Šavanelu, koji vozi za ekipu Kvik Stepa, to je bila druga etapna pobeda na "Turu" u karijeri. 31-godišnji Francuz se odmah na startu priključio maloj grupi vozača koji su napravili beg, da bi se potom postepeno udaljio od svojih pratilaca. Francuz je prevezao etapu za 4:40:48 časova, dok su drugo i treće mesto zauzeli njegov zemljak Maksim Bue i Nemac Fabijan Vegman.

Sedmostruki pobednik "Tura" Lens Armtrong, koji vozi za RadioŠek, prošao je kroz cilj sa krvavom posekotinom na butini, a menadžer tima Johan Brujnel saopštio je da je Amerikanac imao pad tokom spuštanja sa prevoja Stoke.

Lens je dobro. Ima posekotine na kuku i laktu. Ova vožnja je više ličila na klizanje na ledu. Skoro polovina vozača je imala padove“, rekao je Brujnel, koji je dodao da to nije lakat koji je Armstrong povredio u maju, na "Trci kroz Kaliforniju".

Armstrong je sada peti u generalnom plasmanu sa 3 minuta i 19 sekundi zaostatka za liderom Šavanelom, dok su još dvojica vozača RadioŠeka Andreas Kleden and Livaj Lajphajmer takođe pali tokom etape. Nesreću je imao i drugoplasirani sa prošlogodišnjeg "Tura" Endi Šlek, koji je povredio lakat, ali je vozač iz Luksemburga, ipak, nastavio trku.

Upravo zbog brojnih padova tokom te etape, ali i prethodne, vozači iz pelotona su se odlučili na bojkot pa nisu želeli da se u sprintu bore za drugu poziciju na etapi, a ujedno zato je i Šavanel ostvario tako ubedljivu prednost. Šavanel je u ponedeljak startovao kao 87, sa 59 sekundi zaostatka za Kanćelarom, ali će u sredu on biti taj koji će na leđima imati žutu majicu.

Ovo je čisto zadovoljstvo. Nikada se ovako dobro nisam osećao na biciklu“, rekao je uzbuđeni Šavanel.

U utorak je na programu treća etapa koja se vozi od Vanzea do Arenberg Port du Inoa, u dužini od 213 kilometara.

Rezultati druge etape (Brisel - Spa):
1. Silvan Šavanel (Francuska) Kvik Step 4:40:48 časova
2. Maksim Bue (Francuska) Ag2r La Mondijal + 3:56
3. Fabijan Vegman (Nemačka) Milram + 3:56
4. Robi Mekjuen (Australija) Kaćuša + 3:56
5. Kristijan Knes (Nemačka) Milram + 3:56
6. Jirgen Relands (Belgija) Omega Farma-Loto + 3:56
7. Tor Hushovd (Norveška) Servelo + 3:56
8. Linus Gerdeman (Nemačka) Milram + 3:56
9. Matje Ladagnus (Francuska) Fransez de Žu + 3:56
10. Bernard Ajsel (Austrija) HTC Kolumbija + 3:56

Generalni plasman:
1. Silvan Šavanel (Francuska) Kvik Step 10:01:25
2. Fabijan Kanćelara (Švajcarska) Sakso Bank + 2:57
3. Toni Martin (Nemačka) HTC Kolumbija + 3:07
4. Dejvid Milar (Velika Britanija) Garmin + 3:17
5. Lens Armstrong (SAD) RadioŠek + 3:19
6. Džerejnt Tomas (Velika Britanija) Skaj + 3:20

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: