Ralf Šumaher: „U DTM-u sam zadovoljan“

Glumac nije, ali igra četiri uloge istovremeno. Ralf Šumaher je DTM trkač, bivši vozač Formule 1, brat Mihaela Šumahera i, odnedavno, menadžer ekipe Mike motorsport u GP3 seriji. Novinari sajta 422race.com interesovali su se za svaki od pobrojanih aspekata i tako je nastao intervju koji u nastavku članka prenosimo, dodajući mu poneki komentar. Italijanske kolege otvorile su razgovor upravo pričom o tek rođenom GP3 šampionatu, ambijentu u kojem tridesetpetogodišnji Nemac svoje dužnosti ne ispunjava u kokpitu, već, barem u teoriji, za komandnim pultom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2010.

20:55

Default images

Ove godine te prvi put vidimo u novoj ulozi, u roli tim menadžera sa timom Mike motorsport u GP3 seriji. Kako ide?
Dobro je. To je područje za mene potpuno novo i različito, ali oduvek sam sanjao da jednog dana budem uključen u menadžerske poslove. U jednoj trkačkoj seriji poput ove, u pozadini Formule 1, i sa mladim pilotima, to je veličanstveno iskustvo i jako lepa prilika.

Šta misliš o ovoj novoj kategoriji kao seriji za pripravnike?
Kao i u GP2 seriji, koja se smatra privilegovanom odskočnom daskom za ulazak u F1 porodicu, jako je važno naučiti staze i tehničke aspekte, kao što je promena brzina na volanu. GP3 auto je jako dobro projektovan s aerodinamičke tačke gledišta, ima menjač i spojnicu na volanu, i omogućuje mladim pilotima da nauče mnogo o tehničkim aspektima. Dodatno, pošto postoji samo jedan tip automobila, pilotu i ekipi ostaje da izvuku maksimum iz tehničkog paketa. Treninzi su veoma kratki i zato vozači treba da nauče da izvuku najviše moguće iz auta za tako malo vremena. Dalje, trke se voze na istim stazama na kojima je i Formula 1.
Prema mišljenju pilota, nedostaje malo snage. Šta misliš o tome?
Videli smo da auto izgleda relativno jednostavan za vožnju, jer je aerodinamički veoma stabilan. Bilo bi moguće imati više snage, ali iskreno, više volim pristupačnu seriju sa niskim troškovima i ako svi imaju jednaku snagu, tako je dobro. Uostalom, ako žele da povećaju snagu iduće godine, mislim da bi to sa turbo motorom bilo prilično lako.

Posle verovatno definitivnog okončanja F1 karijere sa Tojotom, i neuspelog testa za tada novi tim Fors Indija, Ralf je novi trkački dom pronašao u DTM-u, pod okriljem Mercedesa. U toj disciplini aktivan je od 2008. godine i u dosadašnja 24 starta osvojio je tek 12 poena, nijednom se ne domogavši pobedničkog postolja. Nemac je time potvrdio pravilo da ni solidna karijera u eliti automobilskog sporta nije nikakav garant uspeha na terenu turing automobila, s čime su, ne tako davno pre njega, morali da se suoče i Hakinen, Frencen i Alezi.
Ove sezone mlađi Šumaher jedan je od privilegovane četvorice vozača koji na raspolaganju imaju AMG Mercedes C klase specifikacija 2010, no bilans je ponovo mršav: dva deveta mesta i jedno odustajanje. Poglavlje o DTM-u počinje Ralfovom ocenom starta sezone: „U Hokenhajmu je problem bio u tome što smo napravili grešku s mojim automobilom u kvalifikacijama. Morao sam da pođem sa začelja i završio sam deveti. Preticanja su u DTM-u moguća, ali nisu tako jednostavna i zato sam relativno srećan. U svakom slučaju, bio je to sjajan rezultat za tim: trostruka pobeda koja nam je omogućila da počnemo na pravi način. Što se mene tiče, sto upoznajem se sa automobilom i nadam se da ću u sledećim trkama postići pristojne rezultate.

Kako vidiš budućnost DTM-a sada kad je stigla vest o dolasku BMW-a i kada se najavljuje uvođenje novih propisa?

Za DTM je jako važan dolazak trećeg konstruktora i mislim da oni neće biti poslednje pridošlice. Sa trkačkog stanovišta, DTM je važna platforma za automobilizam, a gledaocima pruža lep doživljaj i atmosferu. Ako pogledamo cifre, broj ljudi koje okupljamo pred televizorima ili na stazama celog sveta zaista je impresivan. Sad kada je BMW odlučio da se vrati, mislim da budućnost mnogo obećava. Konkurencija je jako oštra, prema onom što sam video, ponekad čak oštrija nego u Formuli 1.
Kad kažeš da BMW neće biti poslednji konstruktor koji ulazi u DTM, misliš li precizno na još nekog?
Ne, ali kada bude ušao treći konstruktor i kada postane konkurentniji, šampionat će postati zanimljiviji i za ostale kuće. Sećate se vremena u kojima su tu bili Alfa, Opel... Bilo bi veličanstveno ponovo imati takvu situaciju.

Ono što se primećuje u DTM padoku jeste atmosfera potpune otvorenosti, koju ne viđamo u Formuli 1.
Trkačka presija je jako slična, ali drugačiji je način kojim se s njom izlazi na kraj. U principu, sve se odvija u padoku, dok u Formuli 1 treba održavati brifinge i davati intervjue po ceo dan. Ceo F1 program jako je zgusnut, piloti nemaju vremena da dišu i zbog toga počinju da se ponašaju čudno. Verujem da su danas stvari malo bolje, jer ima manje testova, ali u moje vreme, sećam se da su se često jedne nedelje vozile trke, a sledeće su bila tri ili četiri dana testiranja, posle opet trke, testovi… Bilo je malo previše.

Misliš li da Formula 1 ima šta da nauči od DTM-a?
Da, o načinu na koji se vozači i automobili približavaju publici. Navijačima i gledaocima DTM nudi i lepe trke i lep provod. U Formuli 1 ulaznice su prilično skupe i gledaoci ne uspevaju da se zaista približe vozačima. Trebalo bi o tome razmisliti.
Ralf i Mihael Šumaher istovremeno su nastupali u Formuli 1 u periodu od 1997. do 2006. godine i u tom razdoblju nisu živeli u posebno velikoj ljubavi. Konflikti na stranu, doživeli su da budu prva braća koja su se zajedno pela na najviši i drugi stepenik podijuma. Mihaelova neubedljiva izdanja na otvaranju povratničke sezone ispraćena su lavinom kritika, pa se i Ralf svojevremeno oglasio, zatraživši od medija da pilota Mercedesa ostave na miru i da budu fer. Izgledalo je da stvari kreću nabolje od Katalunje, nekoliki pristojniji rezultati svakako su učinili Ralfov pogled na Mihaelovu situaciju ružičastijim nego što bi bio da je mlađi brat u celu sliku morao da uklopi i prizore viđene u Montrealu i Valensiji. Ali, kriza i stranputica u razvoju bolida MGP W01 ionako su zasebne teme...

Šta misliš o onome što u Formuli 1 radi tvoj stariji brat?
Imao je malo teži početak, ali u poslednje vreme izgleda da se dosta poboljšao. Prilično sam ubeđen da mu je novi paket uveden na Barseloni pomogao da se pokaže u mnogo boljem izdanju.
Šta misliš da je bio problem? Prema mišljenju mnogih, današnji automobili, koji mnogo više podupravljaju nego što bi on voleo, nisu mu pomogli.
Pre svega, da, promenili su se automobili, ali i Mihael je dugo vremena bio daleko od kokpita. Dakle, mislim da tu postoje dva elementa: prvi - njegov stil vožnje trebalo je da se malo promeni, i, na drugom mestu, trebalo je da auto prilagode njemu. Novi paket izgleda da mu je mnogo bolje prilagođen, sudeći po rezultatima.

A sa psihološkog gledišta? Misliš li da razmišlja o tome da li da nastavi?
Ne, mislim da je prilično zadovoljan onim što radi i, koliko o tome znam, njegov plan je trogodišnji. Zbog toga mislim da ćemo ga još dosta dugo gledati na stazama.

A ti? Prošle godine bio si jako blizu Stefan GP tima…
Ne. To su bile samo glasine.
Ali oni su to objavili na svom sajtu.
Nisam to video. Sreo sam Zorana samo jednom, on je sjajna osoba, ali to je sve. Vratio bih se u Formulu 1 samo ako bih dobio ponudu nekog jakog tima. Ne zanima me da se vratim da bih bio na začelju kolone.

Radiš li na tome?
Ne. Prilično sam zadovoljan u DTM-u. Ako se neko pojavi i traži me, razmisliću. Ali, u ovom trenutku ne radim na tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: