Nagrada „Gomeljski“ Ćaviju Paskvalu

Trener košarkaša Barselone Ćavi Paskval dobitnik je ovogodišnje nagrade „Aleksandar Gomeljski“ za najboljeg trenera godine u Evropi.

Izvor: Miloš Todoroviæ

Sreda, 23.06.2010.

11:08

Default images

Drugo mesto pripalo je treneru Partizana Dušku Vujoševiću, koji je prestižnu nagradu dobio prošle godine, a ove sezone je 'crno-bele' doveo do četvrtog mesta u Evropi.

Paskval je predvodio Barselonu do trijumfa u fajnal-foru Evrolige u Parizu u svojoj tek drugoj sezoni na čelu Katalonaca. Takođe, sa 37 godina, Paskval je najmlađi dobitnik nagrade „Aleksandar Gomeljski“.

Treće mesto pripalo je treneru Prokoma Tomasu Pačesasu, koji je po prvi put doveo poljsku ekipu do četvrtfinala.

Nagrada „Aleksandar Gomeljski“ utvrđena je 2005. godine i do sada je osvajali Pini Geršon (Makabi), Etore Mesina (CSKA) dva puta, Željko Obradović (Panatinaikos) i Duško Vujošević sa Partizanom.

Paskval je bio praktično nepoznat kada je pre dve i po godine postavljen za privremenog trenera Barselone. Ubrzo zatim, postao je jedan od najboljih mladih trenera u Evropi. Barselonin navijač od rođenja, Paskval je godinama trenirao klubove u nižim španskim ligama, pre nego što je napredovao do mesta asistenta u klubu.

Prilika da preuzme klupu došla je neposredno pred start Top 16 faze u sezoni 2007-2008, kada je postavljen za privremenog trenera. Naredne sezone, Paskval postaje i zvanični trener Barselone i sa Kataloncima je prvi put posle tri godine došao do Fajnal-fora Evrolige, dok su u Španiji osvojili titulu.

U tek završenoj sezoni, Paskval je, uprkos tome što je morao u tim da uvede čak petoricu novih igrača, uspeo da dominira od samog starta.

Regularni deo sezone Barselona je završila neporažena, sa prosečnom pobedom od 20.8 poena razlike, sve do gostovanja u Beogradu u Top 16 fazi gde je Partizan postao prva ekipa koja je „skinula skalp“ Kataloncima. Takođe, u ACB ligi imali su samo jedan (nesrećni) poraz.

Barselona je u četvrtfinalu Evrolige igrala sa najvećim rivalom, Real Madridom, gde je slavila posle četiri utakmice.

Na Fajnal-foru u Parizu, u polufinalu je pobeđen CSKA u izrazito defanzivnoj utakmici, dok je u finalu zabeležena ubedljiva pobeda nad Olimpijakosom.



Takođe, Barselona je postavila i najbolji skor u jednoj sezoni Evrolige, sa dvadeset pobeda i samo dva poraza.

Nagrada „Aleksandar Gomeljski“ je ustanovljena u čast legendarnog trenera koji je sa ASK Rigom osvojio tri titule prvaka Evrope, od 1958. do 1960. godine. Gomeljski, otac košarke u Sovjetskom Savezu i Rusiji, vodio je CSKA do poslednje titule u Evroligi pre početka moderne ere 1971. godine. Preminuo je 2005. godine u 77. godini života i od tada treneri biraju najboljeg između sebe svake sezone.

Prethodni dobitnici nagrade „Aleksandar Gomeljski“ za trenera godine u Evropi:

2009. Duško Vujošević (Partizan Beograd)
2008. Etore Mesina (CSKA Moskva)
2007. Željko Obradović (Panatinaikos)
2006. Etore Mesina (CSKA Moskva)
2005. Pini Geršon (Makabi Tel Aviv)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: