Orlovi: Trofeji za srpske fudbalere

Većina fudbalskih prvenstava u Evropi se završila prethodnog vikenda, a nekoliko srpskih fudbalera je došlo do trofeja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2010.

15:36

Default images

Daleko najuspešniji bili su Dejan Stanković sa Interom i Branislav Ivanović sa Čelsijem, sa osvojenim duplim krunama u Italiji i Engleskoj.

Priliku da zaokruži sezonu na najbolji mogući način, Stanković će imati u finalu Lige Šampiona u subotu, protiv Bajerna. Vladimir Ivić je sa PAOK-om obezbedio učešće u Ligi Šampiona, a do titule je došao i Ivan Ergić sa Bursom u Turskoj.

Izuzetno uspešnu sezonu imao je Dejan Stanković koji je osvojio duplu krunu, a titula je obezbeđena pobedom u poslednjem kolu nad Sijenom u gostima. Stanković je odigrao poslednjih pola sata, a kapitena Srbije očekuje i finale Lige Šampiona sa Bajernom. Stankoviću je to bila šesta titula i ukupno 18. trofej od dolaska u Italiju.

Aleksandar Kolarov, koji gotovo sigurno menja sredinu ovog leta, nije igrao u poslednjem meču Lacija u kojem je rimski klub savladao Udineze sa 3:1. U poraženoj ekipi nije bilo Aleksandra Lukovića i Dušana Baste. Od trija Đenove Boška Jankovića, Danijela Aleksića i Nenada Tomovića, u poslednjem meču sezone igrao je samo treći, svih 90 minuta u porazu od Katanije. Sa druge strane, Ivan Radovanović je igrao svih 90 minuta za Atalantu, dok Stefana Šćepovića nije bilo u timu Sampdorije. Bari je na svom terenu savladao Fiorentinu sa 2:0, a Vlada Avramov je bio starter, dok je Adem Ljajić igrao do 65. minuta za goste.



Fenomenalan vikend imao je Branislav Ivanović koji je sa Čelsijem osvojio duplu krunu u Engleskoj. Prvo su ’plavci’ u poslednjem kolu Premijer lige demolirali Vigan, za koji je Vladimir Stojković bio na klupi, sa 8:0, da bi zatim osvojili i FA Kup pobedom nad Portsmutom od 1:0. Ivanović je tako na najbolji mogući način krunisao sezonu u kojoj je izabran u idealan sastav Premijer lige po glasovima svojih kolega. Nemanja Matić je igrao poslednjih 20 minuta za Čelsi u susretu sa Viganom.

Nemanja Vidić je takođe igrao 90 minuta u poslednjem meču Mančester Junajteda u kojem su ’crveni đavoli’ dobili Stouk sa 4:0. Vidić je zaradio i žuti karton, dok je Nenad Milijaš sa klupe posmatrao pobedu Vulvsa nad Sanderlendom od 2:1.

U Nemačkoj, Zoran Tošić je igrao do poslednjih deset minuta u porazu Kelna od Nirnberga. ’Jarčevi’ su najavili da će sve učiniti da zadrže srpskog reprezentativca u svojim redovima i naredne sezone. Dortmund je takođe poražen, u gostima od Frajburga, a Neven Subotić je odigrao svojih standardnih 90 minuta za ’milionere’. Svih 90 minuta na terenu je bio i Zdravko Kuzmanović u remiju Štutgarta na gostovanju Hofenhajmu (1:1). Gojko Kačar je odigrao ceo meč za Hertu u porazu od Bajerna, dok je Nemanja Pejčinović bio na klupi. U Cvajti, Antonio Rukavina je igrao svih 90 minuta, Đorđe Rakić je ušao u igru 15 min pre kraja, dok je Aleksandar Ignjovski bio na klupi za rezerve u pobedi nad Unionom 2:0.

Valensija je savladala Tenerife sa 1:0 i Nikola Žigić je bio starter. Malaga je remizirala sa Realom 1:1, ali Milana Stepanova nije bilo u timu. Hihon je poražen na gostovanju Rasingu i Milan Smiljanić bio svih 90 minuta na terenu. Saragosa i Viljareal su igrali 3:3 i Ivan Obradović je takođe odigrao ceo meč.

U poslednjem kolu u Francuskoj srpskih fudbalera gotovo i da nije bilo na terenu. Uglavnom zbog povreda, sa mečeva su izostali Nenad Džodić, Milan Biševac, Nenad Kovačević, Milivoje Vitakić, Mateja Kežman, Dejan Milovanović i Ivan Stevanović. Jedini nastup zabeležio je Danijel Ljuboja za Grenobl, koji je poražen od Marseja sa 2:0.

Prvenstvo u Holandiji je još ranije završeno, Slobodan Rajković osvojio je titulu šampiona sa Tventeom, dok su Marko Pantelić i Miralem Sulejmani došli do pehara u Kupu.



U Belgiji je takođe Nemanja Rnić došao do titule sa Anderlehtom, dok je Bojan Jorgačević osvojio Kup sa Gentom. Sjajne partije Jorgačevića nisu promakle čelnicima FS Belgije koji su mu ponudili državljanstvo i da nastupa za reprezentaciju.

U Rusiji, Zenit je osvojio Kup, ali Danka Lazovića nije bilo u timu pošto trener ekipe iz Sankt Peterburga nije želeo da rizikuje da se srpski reprezentativac opet povredi.

U Ukrajini je šampionat završen, gde je Igor Duljaj sa Šahtjorom došao do titule prvaka.

U dramatičnom finišu šampionata Turske, Bursa, za koju nastupa Ivan Ergić, došla je do titule prvaka. Iako je Fenerbahče imao titulu u svojim rukama, ekipa iz Istanbula je odigrala samo 1:1 sa Trabzonom u odlučujućem meču poslednjeg kola, omogućivši Bursi da pobedom od 2:1 nad Bešiktašom dođe do svoje prve titule. Ergić je odigrao svih 90 minuta u istorijskom meču kluba sa severozapada Turske, a ove sezone je zabeležio 31 nastup, uz četiri gola.

U Grčkoj se igra plej-of šampionata i tamo je PAOK obezbedio učešće u Ligi šampiona, pobedom nad ljutim rivalom Olimpijakosom od 1:0. Strelac je bio Vladimir Ivić, koji je tako posle dugog niza godina, onemogućio klub iz Pireja da se takmiči u najjačem fudbalskom takmičenju u Evropi.

Na Kipru su srpski fudbaleri ostali bez titule ali će APOEL, za koji igra Nenad Mirosavljević, kao i Anortozis Predraga Ocokoljića, igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Do šampionskih titula došli su i Ivan Đurđević i Dimitrije Injac u poljskom Lehu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: