Moto GP: Vulkan preselio akciju iz Japana u Španiju

Posle starta sezone u Kataru ovogodišnji Moto GP šampionat je trebalo da se nastavi u Japanu još prošle nedelje, ali je erupcija vulkana na Islandu pauzu za sve vozače produžila za nedelju dana. Zato će druga trka sezone biti vožena predstojećeg vikenda na stazi “Heres” u Španiji, dok će japanska runda biti održana kao 14. po redu, 3. oktobra…

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 30.04.2010.

01:25

Default images

Malo duža pauza najviše je bila potrebna aktuelnom šampionu kraljevske klase i pobedniku Velike nagrade Katara Valentinu Rosiju, koji je od trijumfa na stazi “Losail” zadobio povredu ramena u padu tokom motokros treninga. Rosi je svojim rivalima pre tri nedelje poslao jasnu poruku da želi svoju deseti titulu, ali povreda može da ga omete da, bar, tokom vikenda koji je pred nama da sve od sebe, iako je na “Heresu” trijumfovao čak sedam puta u svim klasama.

Uprkos tome što ističe da mu je odlaganje trke na “Motegiju” dobro došlo ‘Doktor’ naglašava da bi stanje njegovog desnog ramena moglo da mu bude veliki hendikep tokom trke u Španiji.

Nažalost, nisam potpuno spreman, još uvek osećam bol. Za mene je dobro što je trka u Motegiju odložena jer sam se prošle nedelje osećao mnogo lošije nego sada. Imao sam jednu nedelju više da poradim na ramenu i da se vratim u formu, ali još uvek ne znam kako će mi biti kada sednem na motor, to ću videti tek u petak. Ovakve povrede zahtevaju tronedevni oporavak, prošle su dve tako da mi je potrebno još sedam dana da bih 100 odsto vratio”, rekao je Rosi.
©Fiat Yamaha
Fabrička Jamaha je u Kataru imala dvostruki razlog za slavlje pošto je Horhe Lorenco uspeo da se popne na drugi stepenik pobedničkog postolja. Španac je u prethodne dve godine osvajao pol poziciju u Španiji, ali nijednom nije uspeo da dođe do pobede. U svojoj debitantskoj sezoni Lorenco je na “Herezu” bio treći, dok je prošle godine izleteo sa staze. Kao i u Rosijevom slučaju, odlaganje trke u Japanu samo je pomoglo mladom Špancu, koji još uvek nije zalečio povredu ruke, takođe zarađenu tokom motokros treninga.

Pošto Lorenco još uvek nije potpuno fit, kao prvi u redu da iskoristi Rosijevu povredu stoji Kejsi Stoner. Australijanac će u Španiji tražiti priliku za iskupljenje posle razočaravajućeg rezultata u Kataru, gde je startovao sa pol pozicije, ali je već posle nekoliko krugova izleteo sa staze dok je bio u vođstvu. Uprkos relativno lošim plasmanima na “Heresu” u najjačoj klasi Moto GP šampionata Stoner je uveren da njegove šanse za trijumf u nedelju nikada nisu bile veće.

Još sredinom prošle sezone smo napravili pomak i sa novim motorom verujem da na stazama kakav je “Heres” možemo samo da napredujemo. Motor se ne pomera toliko kao prošle godine i osećam da imam priliku kakvu do sada nisam dobio na ovoj stazi. Više nego ikada sam uveren u svoje mogućnosti pred ovu trku. Idem na pobedu, da li ću doći do takvog rezultata videćemo, ali se radujem nastavku šampionata”, istakao je Stoner.
Beta
Stonerov timski kolega Niki Hejden je u Kataru pokazao odlično izdanje i za samo 11 stotinki je ostao bez mesta na podijumu, a on insistira da mu se samopouzdanje povećalo, ali da ga neće zaludeti hvale svih na njegov račun i reči da bi mogao da bude jedan od kandidata za titulu. Šampion kraljevske klase iz 2006. godine ističe da je optimista u pogledu ostatka sezone, ali da se ne zaleće.

Ne bih rekao da je to bio bio odličan, već dobar način da se započne sezona, pošto sam bio bllizu vrha i odlično sam se osećao na motoru. Ipak, to je bila samo prva trka, i iako sam dobio na samopouzdanju, ne smem da se zaletim. Moram da se potrudim i nastavim tako u Španiji, inače će to izgledati samo kao slučajnost”, naglasio je Hejden.

Vozač Repsol Honde Andrea Doviciozo je upravo taj koji je onemogućio Hejdena da dođe do pobedničkog postolja pre tri nedelje, ali se ujedno istakao i kao glavni pretendent svog tima na najviši plasman. U Kataru je u senci ostao Dani Pedrosa kome će put u Španiju, možda, biti baš ono što mu je potrebno. Španac na “Heresu” nikada nije završio lošije plasiran od drugog mesta u kraljevskoj klasi, a sezonu nije započeo baš kako je želeo, jer je kroz cilj prošao kroz cilj.
Beta
Amerikanac Ben Spiz na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3 bio je najbolje plasirani ruki u Kataru zahvaljujući petom mestu, do kojeg je došao impresivnom vožnjom. Pred Spizom je sada “Heres” na kojem nikada do sada nije vozio, ali je prošle godine, na putu do titule u Svetskom Superbajk šampionatu (WSBK), pokazao da mu nepoznavanje staze ne predstavlja problem. Amerikanac se nada da će se tako nastaviti i ove sezone, a veliku pomoć u tome imaće od timskog kolege Kolina Edvardsa.

Velika očekivanja pred drugu rundu šampionata ima i Randi de Punije, koji je prošle godine bio četvrti u Španiji, kao i Loris Kapirosi, koji je u Kataru vozio svoju 300. trku u šampionatu, ali je podlegao pritisku. Isto se desilo i njegovom timskom kolegi Alvaru Bautisti, koji je na “Losailu” vozio solidno pre nego što je izleteo sa staze u poslednjem krugu dok je pokušavao da obiđe Marka Simončelija.

Još jedan od rukija u najjačoj klasi, poslednji šampion klase do 250 kubika, Hiroši Aojama se radovao trci pred svojim navijačima u Japanu, ali sada mora da ostavi to razočaranje iza sebe da bi se koncentrisao na ono što ga očekuje u Španiji. Njegov domaći Gran pri će morati da pričeka, a do tada će Japanac morati naporno da radi da bi nadmašio rezultat iz Katara, gde je osvojio deseto mesto.

Moto2: Dolazak nove klase u Evropu

Premijerna trka kategorije Moto2 se pokazala uzbudljivijom nego što su mnogi predviđali pa se svi nadaju da će se tako nastaviti i tokom sezone. U Kataru je viđeno odustajanje trojice vozača iz prvog startnog reda već u prvom krugu, a u toj situaciji najbolje se snašao Šoja Tomizava, koji je došao do prvog trijumfa u karijeri.
Volim “Heres” i uživam u trkama pred španskim navijačima jer su oni zaista nešto posebno. Prvi put sam prošle godine vozio tamo i bio sam oduševljen jer sam sve vreme tokom trke mogao da čujem navijače koji se nalaze ne toliko daleko od staze. Ne osećam veliki pritisak posle pobede u Kataru, moj cilj je da nižem dobre rezultate i završim trke”, rekao je Tomizava.

Jedan od favorita za osvajanje titule iskusni Toni Elias je u Kataru kao četvrti prošao kroz cilj, ali je tada vozio nedovoljno opravljen od povreda zadobijenih tokom predsezonskih testiranja. Španac je imao tri nedelje da zaleči rane i jurišaće na pobedu pred svojim navijačima.

Trojica vozača iz prvog startnog reda na “Losailu” u Španiju idu sa željom da se iskupe za greške u prvom krugu Velike nagrade Katara. Bivši vozač u najjačoj klasi Aleks de Anđelis, jedan od favorita za titulu pre početka sezone, je već u trećoj krivini imao kontakt sa Štefanom Bradlom posle kojeg su obojica završili sa staze. Samo nekoliko trenutaka kasnije odustao je i Hulijan Simon, zbog problema sa kvačilom.

Pored svih pomenutih i ostali vozači imaju veliku želju da se dokažu jer se takmiče u novoj klasi u kojoj vozačke sposobnosti dolaze do izražaja zbog toga što se svi nalaze na Hondinim motorima i istim pneumaticima. Sve to garantuje uzbudljive trke u ostatku sezone, a prva je već na redu u nedelju.

125cc: Borba se nastavlja u Španiji

Vozači u najslabijoj klasi Moto GP šampionata u Španiji nastavljaju bitku za što bolje rezultate na početku sezone, ali je Nikolas Terol već u prednosti na sve ostale posle trijumfa u Kataru.

Prva trka ovogodišnjeg šampionata pružila je veliku borbu, a ona će se nastaviti na “Heresu”. Mladi Terol vodi u plasmanu posle prve runde, gde je vozio taktički, a odlično, i sigurno je da će predstojećeg vikenda dati sve od sebe da nastavi u istom ritmu i pred svojim navijačima. Španac je najbolji rezultat na “Heresu” ostvario pre dve godine, kada je bio drugi.

Terol će na “Heresu” biti samo jedan od Španaca koji će pretendovati na najviši plasman, a pored njega tu će biti dvojica vozača koji su uz njega bili na podijumu u Kataru Efren Vaskez i Mark Markez, kao i Pol Espargaro. Uz njih iz borbe ne bi trebalo isključiti ni Sandra Kortezea, kao ni prošlogodišnjeg vicešampiona Bredlija Smita.

Druga stanica: Heres

Prva trka Moto GP šampionata na stazi “Heres” je vožena 1987. godine, a samo dve sezone kasnije se izborila za mesto prve evropske trke u kalendaru. “Heres” je smešten na jugu Španije i njegova prva namena bilo je domaćinstvo trke u Formuli 1. Ipak, staza nije uspela da dugo zadrži mesto u kalendaru Formule 1, ali je i danas domaćin testiranja najboljih vozača današnjice.

Pista “Heres” je duga 4.428 metara i sastoji se od 13 krivina, osam desnih i pet levih. Zbog kompleksnog oblika predstavlja pravi izazov za vozače, a od sadašnjih učesnika šampionata na njoj su trijumfovali samo Rosi, Kapirosi i Pedrosa.

Prošle godine na Velikoj nagrada Španije pobedio je ‘Doktor’ ispred Pedrose i Stonera, a na putu do trijumfa je postavio najbolji krug trke u vremenu od 1:39.818 minuta. Rekordan krug uopšte je, ipak, u vlasništvu Lorenca, u vremenu od 1:38.189 minuta, koji je postavio pre dve godine tokom kvalifikacija.

Raspored VN Španije:
petak, 30. april
12.40 125cc slobodan trening
13.55 Moto GP slobodan trening
15.10 Moto2 slobodan trening
subota, 1. maj
9.00 125cc slobodan trening
19.55 Moto GP slobodan trening
11.10 Moto2 slobodan trening
13.00 125cc kvalifikacije
13.55 Moto GP kvalifikacije
15.10 Moto2 kvalifikacije
nedelja, 2. maj
8.40 125cc zagrevanje
9.10 Moto2 zagrevanje
9.40 Moto GP zagrevanje
11.00 125cc trka
12.15 Moto2 trka
14.00 Moto GP trka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: