Kecman sa pola terena za titulu!

Košarakaši Partizana osvojili su četvrtu uzastopnu titulu prvaka NLB lige pogotkom Dušana Kecmana sa više od pola terena na 0.6 sekundi do kraja za 75:74!

Izvor: AK

Nedelja, 25.04.2010.

17:39

Default images

Posle velike borbe utakmica je završena nerešeno 60:60 pa se igrao produžetak. Cibona je imala poslednji napad na utakmici pri vođstvu Partizana 72:71, kada je Bogdanović trojkom iz ugla preokrenula rezultat na 74:72 šutem u poslednjoj sekundi. Ipak, na samo 0.6 do krajaDušan Kecman je neverovatnim pogotkom šokirao više od 16.000 gledalaca u zagrebačkoj Areni!

Partizan je u prvim minutima meča imao mnogo problema u napadu jer Slavko Vraneš nije mogao da parira Bagariću, a brzo je napravio i dva faula u ofanzivi. S druge strane, Gordon i Tomas su najavili sjajan meč jer je bekovski tandem Zagrepčana postigao prvih 12 poena svog tima. Ipak, Partizan je odlično šutirao iz igre pa je prvi period završen minimalnom prednošću branioca titule (15:14). Jedini poen za Cibonu osim pomenutog tandema postigao je Samo Udrih u devetom minutu.

’Crno-beli’ sjajno otvaraju drugu četvrtini i serijom 7:0 stižu do prve osetnije prednosti (22:14). Marić je pravio odličan posao u reketu gostiju jer je iznudio tri penala Bagarića, ali je od šest slobodnih pogodio samo jedno. Centar Partizana je uz Robertsa ipak imao nekoliko promašaja iz reketa, pa je Cibona nošena fenomenalnim Tomasom preokrenula rezultat. U samom finišu perioda igrači Duška Vujoševića odlično su odigrali u napadu i vezali nekoliko koševa, a nerešen rezultat pred pauzu (31:31) Ciboni je doneo Gordon koji je vezao osam poena (šest slobodnih bacanja).

Početak drugog poluvremena nije doneo ništa novo, Gordon i Tomas nastavili su da sami igraju protiv Partizana, a odličnu igru ’crno-belih’ u napadu i prednost od pet poena (41:36) malo je uzdrmala četvrta lična greška Mekejleba.

Međutim, tada se desio prvi incident u Areni kada su domaći navijači pokušali da se fizički obračunju sa nekoliko Partizanovih navijača koji su bili kod klupe ’crno-belih’. Redari i svega nekoliko policajaca su tek udaljavanjem srpskih navijača posle nekoliko minuta smirili huligane koje su podržavali navijači povicima ’Ubij, ubij Srbina’.
FoNet
Ova pauza poremetila je trostrukog uzastopnog šampiona, pa je Tomas novim poenima smanjio na 41:40. U nastavku se situacija smirila, tempo je opao, a Partizan je srpljivom igrom održao minimalnu prednost (44:41). Neviđenu predstavu Marko Tomas je nastavio pa je novom trojkom doneo novo izjednačenje pred finalnu četvrtinu ove sezone.

Poslednjih deset minuta utakmice proteklo je u rovovskoj borbi dve ekipe. U tom periodu igre Partizan je zbog pet faulova ostao bez dvojice plejmejekera, Lestera MekKejleba i kapitena Petra Božića. Cibona je imala poslednji napad i priliku za pobedu, ali je Tomas bio neprecizan u šutu za tri poena.

Produžetak je počeo pogotkom Aleksa Marića uz faul, pa je centar ’crno-belih’ dodatnim bacanjem doveo svoju ekipu u prednost od tri poena. Usledio je obostrani faul Marića i Andrića, pa su oba igrača završila meč zbog pet faulova.

Iako je ostao bez najboljeg skakača Evrolige, Partizan je uspeo u nastavku da popravi igru u skoku pa je vezao četiri uhvaćene lopte u napadu, a Roberts je nakon faula sa slobodnih bacanja dovodi ’crno-bele’ u vođstvo od 65:62.

Partizan je posle dva promašaja Tomasa sa bacanja imao priliku da poveća prednost, ali je nije iskoristio pa je Gordon sa vezana četiri poena doveo Cibonu u prednost od 66:65. Partizan je u tim momentima imao problema sa prevođenjem lopte u Ciboninu polovinu i nije imao rešenja za realizaciju u napadu. Srećom po ’crno-bele’, Rašić je trojkom sa osam metara u poslednjoj sekundi napada ponovo povećao na dva prednosti za crno bele.
FoNet

Posle faula Kecmana, Tomas izjednačuje, a u narednom napadu Roberts je završio na liniji slobodnih bacanja. Krilni centar Partizana je pogodio prvo i drugo promašio, ali je Veseli uspeo da napravi ofanzivni skok. Partizan je poveo sa 72:68, ali je Tomas na samo 8.8 sekundi do kraja iz teške pozicije pogodio trojku za 72:71 i doneo nadu domaćoj publici. Usledio je brz faul na Robertsu koji je promašio oba bacanja. 

Usledilo je deset sekundi koje su donele više uzbuđenja nego mnoga prvenstva za celu sezonu. Cibona je pokušala da organizuje napad za pobedu, lopta je došla do Bogdanovića koji se našao u samom uglu iza linije za tri poena. Iz gotovo očajničkog pokušaja Bogdanović pogađa trojku za prednost Cibone od 74:72 i delirijum u publici.

Klupa Cibone bila je već spremna da slavi pošto su igrači i stručni štab počeli da utrčavaju u teren. Ipak, ’cibosi’ su požurili sa slavljem pošto je Dušan Kecman na 0.6 sekundi do kraja šutirao praktično sa linije za tri poena u Partizanovoj polovini terena i posle odbitka o tablu doneo titulu Partizanu na neverovatan i impresivan način.



Cibona: Vrbanc, Gordon 31p 5s, 4uk, Bogdanović 5p, Radošević, Vukušić, Andrić 2p, Bagarić, Udrih 5p, Tomas 31p
Partizan: Roberts 13p 14s, MekKejleb 7p, Kecman 7p, Milošević, Rašić 11p, Mitrović, Božić 11p, Marić 14p 11s, Veseli 8p, Đekić, Vraneš 4p.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

811 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: