Sjajna Zvezda u Ankari

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Turk Telekom u Ankari u utakmici 3. kola 2. faze Evrokupa sa 89:67.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

19:17

Default images

Ovim trijumfom crveno-beli su se približili plasmanu u četvrtfinale pošto su u prve tri runde upisali isto toliko pobeda. Do kraja takmičenja Zvezda će ugostiti Turk Telekom i Nimburk u hali Pionir, dok će u poslednjem kolu gostovati Gran Kanariji. Plasman među osam najboljih osiguraće dve prvoplasirane ekipe iz grupe. Završnica Evrokupa - Fajnal four igraće se u španskoj Vitoriji.

Najefikasniji igrač u redovima Crvene zvezde bili su Oliver Stević, Nemanja Bjelica i Filip Videnov sa 15 poena.

Trener Aleksandar Trifunović utakmicu je počeo sa petorkom – Tejlor, Bakić, Kešelj, Stević i Kikanović. Na drugoj strani startovala su četvorica Amerikanaca – Leng, Vilson, Malet i Dadli pojačani Turčinom Ačikom.

Domaćin je duel otvorio serijom 6:0 u kojoj su crveno-beli upisali dve prodate lopte i dva promašaja, a na loš početak nadovezala se i povreda Elmedina Kikanovića koji se nije vraćao na parket do kraja. Turk Telekom je do najveće prednosti stigao u petom minutu (10:2), a većinu poena postigli su iz reketa. Zvezda je u igri u tim trenucima ostajala u igri zahvaljujući pre svega greškama domaćih i sreća je da razlika nije bila vreća. Ipak ubrzo su crveno-beli konsolidovali svoje redove, sjajno su zaigrali Vladimir Štimac i Oliver Stević, pa je na kraju prve četvrtine bilo 17:14 za Turk Telekom.

U drugoj četvrtini viđena je sjajna Zvezdu i očajan domaćin. U prvih 90 sekundi Videnov i Radivojević trojkama i Štimac polaganjem posle kontre donose crveno-belima prvu prednost na duelu (20:22). Od tog trenutka Zvezda je zaigrala mnogo agresivnije. Dominirao je Štimac na oba kraja terena, pa je već u 13. minutu duela bio prvi igrač sa dvocifrenim brojem poena (10). Četiri minuta kasnije pogotkom Nemanje Bjelice Zvezda dolazi do najveće prednosti +13 (35:22), da bi domaćin presingom u završnici uspeo da spusti na deset poena razlike (40:30) za Zvezdu.

U trećoj deonici domaćin je pojačao odbranu i vrlo agresivnom igrom smanjio razliku na samo četiri poena trojkom Erdogana u 24. minutu (44:48). Ipak Zvezda kreće u sjajnu seriju i trojkama Videnova i Bjelice do kraja četvrtine pravi seriju 19:7, a treću deonicu završava sa vođstvom 67:51.

U poslednjoj četvrtini Zvezda je dominirala. Izabranicima Aleksandra Trifunovića na parketu je sve polazilo od ruke pa su do maksimalne prednosti na duelu stigli u 38. minutu trojkom Bjelice - 86:61. Na kraju priliku da odigraju poslednje minute dobili su i mladi Nemanja Nedović, Lazar Radosavljević i Nikola Rondović.

Trifunović: "Važan korak"

BB
Trener Aleksandar Trifunović bio je izuzetno zadovoljan posle duela.

"Naša prednost bila je energija koju imamo i moranje protivnika da dobije ovaj meč. Očekivao sam da će Turk Telekom krenuti agresivno i u početku se nismo snašli. Kasnije smo popravili sve elemente u igri, samopouzdanje je raslo i došli smo do vredne i zaslužene pobede. Napravili smo važan korak u borbi za osminu finala, ali ne i presudan. Idemo korak po korak, trening po trening, utakmicu po utakmicu, pa ćemo videti gde ćemo završiti. Ponavljam, još uvek ništa nije gotovo, još uvek su svi u našoj grupi u igri, istina, sada neki u većoj neki u manjoj", rekao je posle utakmice u Ankari Aleksandar Trifunović.

Elmedin Kikanović je meć zbog povrede završio posle nekoliko minuta igre.

"Radi se o distorziji skočnog zgloba. Kikanović je hteo da se vrati u igru ali nije bilo potrebe da se rizikuje. Ipak, sačekaćemo pregled kada se vratimo u Beograd", rekao je Trifunović.

Trijumf Zvezde imaće veliki značaj za igrače na polju samopouzdanja, jer su pre samo tri dana u Širokom Brijegu doživeli ubedljiv poraz. Naredna velika iskušenja pred nastavak Evrokupa crveno-beli će imati već sada u nedelju kada dočekuju Partizan u derbiju 21. Jadranske lige, a onda sledi i borba za prvi trofej - Kup Radivoja Koraća naredne nedelje u Nišu.

Sportska hala Ataturk u Ankari, Gledalaca: 2035, Sudije: Andrej Jeršan (Slovenija), Sergej Mihajlov (Rusija), Antonio Konde (Španija).

TURK TELEKOM: Lang 12, Erdogan 19, Vilson 10, Jaragume 3, Ačik 6, Bešok, Akpinar, Senturk 4, Dadli 8, Sonkol, Malet 5.

CRVENA ZVEZDA: Kešelj 9, Kikanović, Radosavljević, Rondović, Tejlor 11, Nedović, Stević 15, Radivojević 12(5 as), Videnov 15(3 trojke), Štimac 12(6 sk), Bakić, Bjelica 15(6 sk, 6 as, indeks 22).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: