Sport u 2009. godini, šesti deo

Godina za nama bila je jedna od najuspešnijih odbojkaških u Srbiji kada se u obzir uzmu rezultati svih kategorija reprezentativnih selekcija. Odbojkaška godina započeta je učešćem kadetskih selekcija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a završena je nastavkom takmičenja u Evropi za šest srpskih timova i obeležavanjem 85. godina tog sporta u Srbiji. U 2009. godini su najveći uspeh sigurno ostvarili kadeti koji su došli do titule svetskog šampiona, što nijednoj odbojkaškoj selekciji nije pošlo za rukom, ali ne treba zaboraviti ni titulu seniorki u Evropskoj ligi, kao ni drugo mesto seniora u Svetskoj ligi u prepunoj „Beogradskoj areni“...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 04.01.2010.

21:40

Default images

Početkom januara kadeti i kadetkinje Srbije su bez poraza završili kvalifikacije i obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo u Holandiji.

Odbojkašice Crvene zvezde završile su učešće u Kupu CEV u četvrtini finala, dok odbojkaši crveno-belih nisu uspeli da dođu do pobede u Ligi šampiona.

Odlukom Izvršnog odbora i Administrativnog Borda Evropske odbojkaške federacije (CEV) od 2011. godine na Evropskim prvenstvima u obe konkurencije takmičenje će biti održano po promenjenom sistemu. Nešto kasnije CEV je takođe, objavio da se neće igrati turnir evropskih kvalifikacija za Gran Pri 2010. godine.

Odbojkašice Poštara O64 ostvarile su ogroman uspeh plasmanom među 12 najboljih timova u Ligi šampiona, a potom su poražene od Dinama iz Moskve, dok je igračica „Poštarki“ Silvija Popović proglašena je za najboljeg primača elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Crvena zvezda je osvojila Kup Srbije u konkurenciji odbojkaša pobedom nad Radničkim na finalnom turniru Kupa Srbije u Novom Sadu. Nedelju dana kasnije odbojkašice Poštara 064 su odbranile titulu osvajača Kupa, pošto su u finalu, koje je održano u Obrenovcu, bile bolje od Crvene zvezde.

Odbojkašice Asistela osvojile su CEV kup, dok je u istom takmičenju u konkurenciji muškaraca trijumfovala Lokomotiva iz ruskog Belgoroda.

Administrativni odbor Svetske odbojkaške federacije (FIVB) odlučio je da nacionalnim savezima prepusti odluku o broju stranih igrača u prvenstvima.

Italijanski Trentino, čije boje je tada branio i kapiten reprezentacije Srbije Nikola Grbić, osvojio je Ligu šampiona, dok je kod odbojkašica trofej osvojio Volej Bergamo.

U istom danu kadetkinje i i kadeti su osvojili srebrne medalje na Evropskom prvenstvu koje je održano u Roterdamu. Kapiten kadeta Aleksandar Atanasijević proglašen je za najboljeg smečera, a Nikola Jovović, za najboljeg tehničara šampionata. Kod kadetkinja Sara Klisura je dobila titulu za najboljeg servera, a Marija Mihjalović za najboljeg libera Evropskog prvenstva.

Odbojkašice Poštara 064 osvojile su četvrtu uzastopnu titulu šampiona Srbije pošto su u finalu savladale Crvenu zvezdu. U konkurenciji muškaraca prvu titulu u istoriji kluba osvojio je kragujevački Radnički, koji je u borbi za titulu bio bolji od Vojvodine. Igrači šampiona Ana Antonijević i Milan Ilić proglašeni su za najbolje u finalnoj seriji.

Ženska juniorska reprezentacija nije izborila plasman na Svetsko prvenstvo u Meksiku.

Odbojkašice Poštara otkazale su učešće u Ligi šampiona u sezoni 2009/10 zbog teške finansijske situacije u klubu.

Ženska kadetska reprezentacija trijumfovala je na Balkanskom prvenstvu u Sarajevu pošto je u finalu savladala Tursku, dok su juniorke nedelju dana kasnije na Balkanijadi u Grčkoj osvojile drugo mesto, jer su u borbi za titulu poražene od Bugarske.

Odbojkašice reprezentacije Srbije osvojile su drugo mesto na Univerzijadi u Beogradu, pošto su u finalu poražene od Italije. Kod muškaraca zlato su osvojili Rusi, dok je reprezentacija Srbije osvojila peto mesto.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je prvo izdanje Evropske lige pošto je u finalu slavila protiv domaćina finalnog turnira Turske.

Srpske kadetkinje poražene su u finalu Svetskog prvenstva na Tajlandu od Brazila, dok je Danica Radenković izabrana je za najboljeg tehničara, a primač Sara Klisura za najboljeg servera šampionata.

Seniorska ženska odbojkaška reprezentacija preko kvalifikacija, koje su održane u Subotici, obezbedila je plasman na Svetsko prvenstvo 2010. godine čiji će domaćin biti Japan. Srpske odbojkašice će igrati u grupi A sa Poljskom, Alžirom, Peruom, Kostarikom i Japanom.

Muška kadetska reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EJOF) u Tampereu posle poraza od Poljske u finalu.

Odbojkaši Srbije izgubili su u finalu Svetske lige od Brazila, pred 22.680 gledalaca u „Beogradskoj areni“, što je novi rekord posete takmičenja i tog objekta.

Seniorska muška reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo 2010. godine koje će biti održano u Italiji, pošto je na kvalifikacionom turniru u Kragujevcu osvojila prvo mesto. Srpski odbojkaši će igrati u grupi F sa Poljskom, Nemačkom i Kanadom.

Ivana Isailović i Jelena Blagojević kod seniorki i Milutin Ivanković i Bojan Mladenović kod seniora osvojili su titule državnih prvaka u odbojci na pesku.

Kadetska reprezentacija Srbije ostvarila je najveći uspeh svih selekcija na Svetskim prvenstvima osvajanjem titule svetskog šampiona, pobedom nad Iranom u finalu. Kapiten nacionalnog tima Srbije Aleksandar Atanasijević proglašen je za najboljeg igrača šampionata.

Seniorska reprezentacija Srbije zauzela je peto mesto na Evropskom prvenstvu u Turskoj i tako obezbedila plasman na naredni Šampionat ’starog kontinenta'. Prvi put u istoriji šampion Evrope postala je Poljska, koja je u finalu savladala Francusku.

Od Svetskih prvenstava 2010. godine važiće novi sistem takmičenja.

Posle tri pobede u prvoj fazi takmičenja odbojkašice su u drugoj nanizale tri poraza i tako završile učešće na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Titulu šampiona Evrope ponovo je osvojila Italija, koja je u finalu bila bolja od Holandije.

Žrebom je odlučeno da će muška juniorska reprezentacija kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2010. godine, koje će biti održano u beloruskom Minsku, igrati u Mađarskoj, protiv Belgije, Češke, Rumunije, domaćina i Grčke.
U narednom izdanju Svetske lige odbojkaši Srbije igraće u grupi B sa Italijom, Francuskom i Kinom.

Italijanski Trentino osvojio je titulu klupskog prvaka sveta pošto je u finalu Svetskog prvenstva u Dohi savladao Belhatov iz Poljske.

Odbojkaši Brazila po treći put su trijumfovali u Svetskom kupu jer su takmičenje, održano u Japanu, završili bez poraza.

Osam srpskih klubova započelo je takmičenje u Evropi, a šest će nastaviti da se bori za što bolji plasman i u 2010. godini, Radnički u Ligi šampiona, Crvena zvezda u Kupu CEV i Ribnica u Čelendž kupu u konkurenciji muškaraca, i Dinamo Azotara i Crvena zvezda u Kupu CEV i Spartak u Čelendž kupu.

Odbojkašice Srbije igraće u grupi A drugog izdanja Evropske lige sa Velikom Britanijom, Bugarskom i Rumunijom.

Odbojkaški savez Srbije početkom decembra je obeležio 85 godina tog sporta u našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: