Sport u 2009. godini, četvrti deo

U 2009, teniski svet obeležilo je ujednačavanje snaga pri vrhu ATP liste i premetanja favoritkinja na WTA turu. Novak Đoković je, posle nešto slabijeg starta sezone, pri kraju godine pokazao svoj puni sjaj i realne ambicije za osvajanje prvog mesta, dok su Jelena Janković i Ana Ivanović zabeležile pad u rangu. Najdominantniji od svih teniskih veličina bili su Nenad Zimonjić i Danijel Nestor, koji su, pored Vimbldona, osvojili i pet Masters titula.

Izvor: B92

Subota, 02.01.2010.

21:31

Default images

Posle teške povrede do tada dominantnog Rafaela Nadala, Rodžer Federer se vratio u punoj snazi i osvojio rekordni 15. Gren slem, a ženskim takmičenjem i dalje suvereno dominiraju sestre Vilijams. Beograd je dobio svoj prvi ATP turnir (Serija 250), dok su među Masters turnirima izvršene velike promene. Masters Serije 1000 u Hamburgu zamenjen je turnirom u Madridu, koji je pomeren iz oktobra u maj; Umesto Madrida, koji se do ove godine igrao na betonu, betonski Masters postao je turnir u Šangaju, dok je London dobio ulogu domaćina Top 8.

Na kraju, ništa nije moglo da protekne bez skandala, tako da je Serena Vilijams diskvalifikovana sa US Opena posle psovanja linijskog sudije, a legenda Andre Agasi je u svojoj autobiografiji priznao da se svojevremeno drogirao. Za kraj, dobra vest je bila povratak dve velike igračice na teren, Kim Klajsters i Žistin Enan. Ovom prilikom predstavljamo vam muški tenis u 2009. godini.

Posle manjih pripremnih turnira u Brizbejnu, Sidneju, Čenaju i Dohi, došao je na red prvi Gren slem sezone, Australijen Open. Posle spektakularnog nastupa protiv Fernanda Verdaska u polufinalu, Rafael Nadal je odigrao drugi petosatni meč u četrdeset sati protiv Rodžera Federera – i osvojio šesti Gren slem u karijeri.



Krajem februara, Đoković trijumfuje u Dubaiju i potvrđuje da mu je mesto u teniskom vrhu.

Na prvom Mastersu sezone, u Indijan Velsu, Nadal još jednom potvrđuje dominaciju tako što je počistio Endija Marija u finalu, a potom osvaja još tri uzastopne titule na šljaci, u Monte Karlu, Barseloni i Rimu.

Nadalova suverenost u tom periodu najviše je koštala Novaka Đokovića, koji je tada igrao sjajno, ali je Španac bio nemilosrdan i dobio ga tri puta – u finalima Monte Karla i Rima, kao i u polufinalu Madrida.



Masters u sunčanom Majamiju osvaja Endi Mari, koji je u finalu savladao upravo Novaka 6:2, 7:5.

Raskošni Monte Karlo bio je prvi Master gde su se Zimonjić i Nestor pokazali u punoj snazi. Oni su u finalu bili bolji od Boba i Majka Brajana 6:4, 6:1. I Đoković je stigao do finala, ali je tu u fenomenalnom meču u tri seta trijumfovao Rafael Nadal.

Već sledeće nedelje u Barseloni, i dubl Zimonjić/Nestor i Nadal ponovili su uspehe, tako da su se pred novi Masters u Rimu okitili novim peharima.

U Rimu se ponavlja ista priča. Nadal osvaja novi pehar, pošto je savladao Đokovića 7:6, 6:2, a Zimonjić i Nestor su ponovo bili bolji od blizanaca Brajan.

Prve nedelje maja Srbija je dobila i svoj teniski turnir. Na njemu je, kao domaći predstavnik, trijumfovao Đoković, kome je ovo bila priprema pred Masters u Madridu.

I na Mastersu u Madridu Zimonjić i Nestor overavaju kvalitet novim priznanjem, dok smo u singlu videli spektakl u najdužem duelu na dva seta u istoriji, koji se desio u polufinalu između Đokovića i Nadala. Posle četiri časa i tri minuta, kao i tri meč lopte, Đoković je izgubio od neumoljivog Španca, kome je ova bila 33. uzastopna pobeda na šljaci. Ipak, umornog Nadala je u finalu sačekao Federer, koji trijumfuje u svom jubilarnom, 80. finalu

Ovde kreće posustajanje do tada besprekornog Nadala u 2009. Nadal je na Rolan Garosu poražen prvi put u pet godina od Robina Soderlinga u osmini finala. Neposredno posle poraza, Nadal objavljuje da je teško povređen i da neće braniti titulu na Vimbldonu. Ovo najbolje koristi Rodžer Federer, koji u finalu pobeđuje upravo Soderlinga u tri seta i prestiže rekord Pita Samprasa od 14 Gren slemova. Švajcarac ujedno postaje i tek šesti teniser u istoriji koji je osvojio sve četiri titule.

Vimbldon je doneo polovičan učinak našim teniserima, pošto je Đoković poražen u četvrtfinalu od Tomija Hasa, koji ga je prethodno savladao i u finalu pripremnog turnira u Haleu. Sa druge strane, Zimonjić i Nestor su nanovo briljirali, tako da su u finalu porazili braću Brajan sa 3:1 u setovima i odbranili titulu. U singlu je, u epskom finalu, posle pet setova Rodžer Federer savladao Endija Rodika. Ovim podvigom Švajcarac je osvojio rekordni, 15. Gren slem, a savršeno leto kompletirao je tako što je postao otac dveju devojčica.

Sledi preseljenje na američki kontinent i dva Mastersa koji prethode poslednjem Gren slemu sezone, Montreal i Sinsinati. U Montrealu je trijumfovao Endi Mari, koji je posle dva seta savladao Argentinca Huana Martina del Potra, dok je u Sinsinatiju pobedio Federer, koji je u finalu savladao Novaka. U dublovima smo doživeli novi deža vu, pošto su Zimonjić i Nestor nanovo u finalu savladali Boba i Majka Brajana.

Na US Openu Đoković stiže do polufinala, svog prvog na nekom Gren slemu u 2009. Tu ga je dočekao Federer, koji je bio bolji, ali je u finalu blistav bio Huan Martin del Potro, koji je u izvrsnom meču savladao Švajcarca i osvojio svoju prvu Gren slem titulu.

Prva pobeda u završnici sezone za Novaka došla je u Šangaju, gde je Đoković u dva seta bio bolji od Marina Čilića.

U oktobru u Šangaju Rafael Nadal stiže do svog prvog finala posle velike povrede, ali tu ga čeka odlični Nikolaj Davidenko, koji osvaja titulu u singlu.

Sledi povratak u Evropu, gde su Srbi, kao pripremu za poslednji Masters godine u Parizu, pokorili Bazel. Đoković je u finalu bio bolji od domaćeg Federera, dok su Zimonjić i Nestor, standardno, savladali braću Brajan.

Novembar je doneo iznenađenje, ali ovoga puta od bivšeg igrača i legende tenisa Andrea Agasija. Naime, Agasi je u svojoj autobiografiji naveo da je u mladosti koristio metamfetamine, što je izazvalo buru, kako u sportskoj, tako i u široj javnosti.

U Parizu su Srbi opravdali visoka očekivanja. Đoković je u finalu slavio protiv Francuza Gaela Monfisa u dva seta, a Zimonjić i Nestor su bili bolji od Tomija Robreda i Marsela Granoljersa.

Na završnom turniru sezone u Londonu, Nikolaj Davidenko je priredio malo iznenađenje, pošto je u finalu savladao Huana Martina del Potra 6:3, 6:4.

U decembru se igralo finale Dejvis kupa, gde je Španija odbranila „salataru“, savladavši Češku. Ovo je ujedno bila i idealna najava za novu sezonu, pošto je viđena stara forma Nadala, Đoković je tri meseca kontinuirano igrao u savršenoj formi, Del Potro je nastavio sa dobrim plasmanima posle US Opena, dok je Federer uvek opasan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: