Sport u 2009. godini, treći deo

Košarkaška 2009. godina bila je jedna od najuspešnijih godina za sprsku košarku u poslednjoj deceniji.

Posle sedam godina čekanja najbolji košarkaši Srbije osvojili su medalju na nekom velikom takmičenju, srebro na EP u Poljskoj u septembru. Pre toga juniori su u Francuskoj postali prvaci kontinenta, a osvojena je i zlatna medalja na Univerzijadi u Beogradu. Partizan je imao najuspešniju godinu još od 1992. kada je osvojio Kup šampiona. 'Crno-beli' su ponovili uspeh iz prethodne godine kada su se plasirali među osam najboljih ekipa u Evropi, a na tom putu oborili su i rekord gledanosti jednog meča jer je protiv PAO-a u 'Areni' kada je bilo 22567 gledalaca...

Izvor: Aleksandar Kovaèeviæ

Petak, 01.01.2010.

20:51

Default images

Januar

Sezonu u novoj 2009. kodini otvorio je, kao po pravilu, Partizan pobedom nad Panioniosom u Evroligi. Usledila je pobeda nad CSKA za plasman u TOP 16 i poraz na startu druge faze od Panatinaikosa.

U međuvremenu, Crvena zvezda je prvu fazu Evrokupa završila porazom od Šarloa i pobedom nad Bambergom, dok je u drugoj rundi poražena od Pamese. FMP je izgubio od Pamese i Artlanda za oproštaj od Evro sezone, dok je Hemofarm posle mečeva sa Bilbaom i Nimburkom, bio bolji od Azovmaša u nastavku takmičenja.

Budući kapiten reprezentacije Nenad Krstić vratio se u NBA ligu gde je debitovao za novi tim, Oklahoma Siti Tander. Igor Rakočević izabran je za MVP-ja meseca januara u Evroligi. Partizan, Crvena zvezda i Hemofarm dominirali su u regionalnoj NLB ligi.

Februar

I ovaj mesec Partizan je otvorio pobedom, jer je u Top 16 fazi savladao rimsku Lotomatiku, a ubrzo je slavio i nad Crvenom zvezdom u prvom derbiju u godini. Potom je usledila velika pobeda nad Unikahom, a onda i dominantna igra na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća gde su ’crno-beli’ u finalu deklasirali ’večitog rivala’.

Partizan je posle toga ponovo pobedio Unikahu, ali u Malagi, čime je obezbedio plasman među osam najboljih timova na kontinentu. Novica Veličković bio je sjajan u ovom periodu za šta je nagrađen titulom MVP-ja meseca u EL.

Crvena zvezda i Hemofarm imali su polovičan uspeh u drugoj rundi Evrokupa. CZ je pobedila Azovmaš, Vrščani izgubili odPamese, ali su u međusobnim duelim ’farmaceuti’ dva puta bili bolji (88:73, 91:65).

Vladimir Radmanović prešao je u Šarlot Bobketse, dok je najbolja košarkašica današnjice, Amerikanka Liza Lesli najavila kraj karijere. Polovinom meseca održan je Ol-Star vikend u NBA ligi. Djurent je obeležio duel Rukija i Sofmora, Nejt Robinson je bolje zakucavao od Dvajta Hauarda tokom subotnjeg šoua, a Kobe i Šek su predvodili Zapad protiv Istoka. Po Gasol proglašen je za najboljeg košarkaša Evrope.

Mart

Mart mesec obeležio je spektakl Partizana i Panatinaikosa pred 22567 gledalaca u beogradskoj ’Areni’ koji je pripao srpskom šampionu. ’Crno-beli’ ipak nisu uspeli da se plasiraju na F4 u Berlinu jer je ruski CSKA bio mnogo bolji u tri meča (56:47, 77:50, 67:56). Novica Veličković i Milenko Tepić izabrani su u najbolju petorku Evrolige, a ’Ubica’ je progašen za najboljeg mladog igrača takmičenja.

Partizan je zajedno sa Crvenom zvezdom i Hemofarmom overio plasman na fajnal for NLB lige u Beogradu. Zvezda je u međuvremenu završila takmičenje u Evrokupu porazom od Pamese i Azovmaša. S druge strane, Hemofarm je bio bolji od tima iz Valensije i prošao na F8 u Torinu. Milan Mačvan dobio je nagradu za najboljeg mladog igrača Evrokupa.

Dvanaestog dana u mesecu obeležena je deveta godišnjica smrti Aleksandra ’Profesora’ Nikolića.

April

U aprilu mesecu Partizan je potvrdio dominaciju na prostorima bivše Jugoslavije trećom uzastopnom titulom u NBL ligi. Na F4 u ’Areni’ ’crno-beli’ su u finalu nadigrali Cibonu. Hemofarm je ispao u polufinalu Evrokupa koji je osvojio Lijetuvos Ritas.

Sakramento Kingsi ’penzionisali’ su dres sa brojem 21 koji je nosio Vlade Divac. Predrag Stojaković postao je četvrti trojkaš lige svih vremena, dok su Denver Nagetsi izjednačili rekordnu pobedu o plejofu sa 53 poena razlike.

Severna Karolina osvojila je titulu u NCAA ligi, dok su košarkašice ruskog Spartaka ponovo pokorile Evropu.

Maj

Ovaj mesec obeležila je završnica srpske Superlige i F4 Evrolige. ’Večiti’ su se sastali u finalnoj seriji Superlige. Partizan je osvojio osmu uzastopnu tituli pobedivši Zvezdu sa 3:2 u seriji (70:58, 68:54, 73:61 - 63:58, 75:73). Grčki Panatinaikos osvojio je Evroligu na sjajnom završnom turniru u Berlinu.

Zvezda Klivlend Kavalirsa LeBron Džejms dobio je titulu MVP-ja regularnog dela sezone u NBA ligi, a preminuo je legendarni trener Detroit Pistonsa Čak Dejli. Duško Ivanović izabran je za najboljeg trenera španske ACB lige.

Jun

Veliki uspesi sa Partizanom proteklih godina doneli su Dušku Vujoševiću nagradu ’Aleksandar Gomeljski’ za najboljeg trenera u Evroligi, a 2. juna obeležena je 40. godišnjica smrti Radivoja Koraća.

Los Anđeles Lejkersi pobedili su Orlando Medžik sa 4:1 u seriji za 15. titulu u istoriji, dok je Blejk Grifin izabran za prvog pika NBA drafta od strane Los Anđeles Klipersa.

Igor Rakočević prešao je iz Taukeramike u turski Efes Pilsen, dok jeDarko Miličić potpisao za Njujork Nikse. Košarkašice Francuske postale su prvakinje Evrope.

Jul

U Beogradu je održana 25. letnja Univerzijada na kojoj su srpski košarkaši osvojili zlato i najavili sjajno leto naše reprezentacije. Slobodan Vučićević podneo je ostavku na mesto predsednika KK Crvena zvezda, dok jeUroš Tripković posle šest godina napustio Partizan i prešao u Huventud.

’Crno-beli’ su dobili tešku grupu u novoj sezoni Evrolige, ali i Aleksa Marića koji će obeležiti kraj godine. Miroslav Muta Nikolić postao je trener Lajonsa koji će se tokom leta preseliti u Kragujevac. Španska Taukramika je posle 23 godine promenila sponzora i ime, postala je Kaha Laboral. Rašid Valas prešao je iz Pistonsa u Boston Seltikse.

Avgust

Novu medalju za srpsku košarku donesi su juniorski reprezentativci koji su postali najbolji u Evropi. Mlađa generacija od njih, kadeti postali su bronzani na kontinentu, dok je Svetislav Pešić napustio klupu Crvene zvezde što je produbilo dugogodišnju krizu kluba sa Malog Kalemegdana.

Miloš Vujanić prešao je u špansku Mursiju, a Dušan Kecman se posle jednogodišnje epizode u Panatinaikosu vratio u Partizan. Reprezentacije Irana postala je šampion Azije.

Septembar

U septembru je odigrano dugo očekivano Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Naša reprezentacija, najmlađa selekcija na Evrobasketu, priredila je iznenađenje i osvojila srebrnu medalju. Pre finalnog meča pobedila je Španiju, Veliku Britaniju, domaćina Poljsku, oslabljenu Litvaniju, Rusiju za polufinale protiv Slovenije gde je dominirao Teodosić, a izgubila od Slovenije u grupi i Turske.

Majkl Džordan, Džon Stokton i Karl Maloun promovisani su u košarkašku ’Kuću slavnih’, a Partizan je pripremu sezone počeo turnejom u SAD-u.

Crna Gora i Gruzija plasirale su se u košarkašku A diviziju. Saša Pavlović prešao je u Minesota Timbervulvse, karijeru je završio iMilan Gurović dok je Aco Petrović postao trener Crvene zvezde.

Oktobar

Košarkaši Partizana ubedljivo su poraženi od Denver Nagetsa i Finiks Sansa na truneji po SAD-u. Vršački Lajonsi prešli su u Kragujevac i promenili ime u Radnički, a već u prvom meču u NLB ligi šokirali su sve pobedom nad Hemofarmom na otvaranju sezone.

Bo Lester Mekejleb pojačao je na poziciji plejmejkera Partizan koji je izgubio na otvaranju sezone u NLB i Evroligi. Bojan Popović bio je MVP meseca u EL, a tragično je stradao Milun Marović. 26. oktobra navršeno je tačno 25 godina od debija Majkla Džordana u NBA ligi.

Novembar

Odigran je prvi košarkaši derbi u sezoni koji je pripao Crvenoj zvezdi, međutim svi srpski timovi su loše krenuli u NLB ligi. Vladimir Radmanović ponovo je promenio sredinu, prešao je u Golden Stejt Voriorse, dok je Joanis Burusis ušao u istoriju Evrolige.

Kobi Brajant stao je rame uz rame sa Čembrelejnom i Džordanom po broju utakmica sa vise od 40 poena. ’Crno-beli’ su ušli u formu i skinuli skalp Olimpijakosu, dok je Aleks Marić podeliotitulu MVP-ja kola. Nekadašnji mladi reprezentativac Srbije i član UCLA univerziteta u Kaliforniji Nikola Dragović optužen je za napad.

Decembar

Poslednji mesec u godini obeležila je dominacija Aleksa Marića i Partizana (pobedio Unikahu i Efes Pilsen), te nove turbulencije u KK CZ jer je Aco Petrović dobio otkaz.

Marić je sjajnim igrama došao do titule najkorisnijeg igrača u mesecu, dok je Petrovića na klupi Zvezde zamenio Aleksandar Trifunović. Novica Veličković izabran je za MVP-ja prethodnog meseca u ACB ligi, a Alan Ajverson se vratio u Filadelfija 76erse. Navršeno je devet godina od ubistva Harisa Brkića, a umrla je Gordana Kovačević.

Pioniri FMP-a postali su nezvanični prvaci Evrope, a Srbija je dobila gupu na Mundobasketu 2010. Marko Jarić prešao je u Real Madrid, dok je reprezentacija Jugoslavije iz 2001 i 2002. godine proglašena za tim decenije. Zvezda LA Lejkersa Kobi Brajant izabran za igrača dekade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: