Bez medijskog prostora za huligane

Mediji bi trebalo da se uključe u borbu protiv nasilja na sportskim terenima, a novinari ne bi trebalo da promovišu nasilnike i da im posvećuju naslovne strane.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

14:00

Default images

Ovo je u Beogradu saopštio Sekretar Udruženja sportskih novinara Srbije Slobodan Igrutinović. On je na predstavljanju istraživanja ’Mediji, sport i nasilje’ rekao da je to udruženje predložilo da se u štampanim medijima ne objavljuju fotografije navijačkog nasilja, već samo posledice tog nasilja.

On je objasnio da nasilnicima ne bi trebalo davati medijski prostor, odnosno naslovne strane i udarne termine u informativnim emisijama, kao i da ne bi trebalo posvećivati pažnju scenama nasilja, huliganima i njihovim vođama.

Predstavljajući istraživanje koje je obuhvatilo izveštaje sa sportskih događaja u 2008. godini, autor projekta Prvoslav Plavšić istakao je da u objavljenim tekstovima dominira velika pasivnost novinara kada su u pitanju izveštavaji o nasilju. Plavšić je rekao da u 51 odsto slučajeva novinari imaju uzdržan stav prema nasilju, dok se jasna osuda nasilja nalazi samo u 33 odsto tekstova. On je naveo i da u izveštajima dominira fizičko nasilje, koje je pre svega usmereno ka policiji, odnosno da se u 26,5 odsto priloga i članaka govori o nasilju usmerenom ka policiji.

Prema pisanju novinara, 13 odsto nasilja je usmereno ka sportistima, 18 odsto prema navijačima, dok je u 4,5 odsto slučajeva nasilje na sportskim manifestacijama usmereno prema arbitrima.

Plavšić i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković naglasili su da uzroci nasilja uglavnom ne leže u samom sportu. Prema tom istraživanju, 60 odsto nasilja uneto je van takmičenja i još 26 odsto se nalazi van samog sporta. Ministarka je izjavila da mediji ubuduće treba da imaju mnogo značajniju ulogu u borbi protiv nasilja u sportu i podržala mere koje je Udruženje sportskih novinara Srbije preporučilo.

Samardžić-Marković je ocenila da postoji sprega klubova i navijača, ali da više od toga ne može da kaže i pozvala novinare da huligane tako i nazivaju u svojim izveštajima.

"Nemojte pisati ’10 navijača je uradilo to i to', nego pišite '10 huligana' ili '10 izgrednika'", rekla je ministarka i podsetila da je samo 2,4 odsto izgrednika kažnjeno.

Ministarka je izrazila nadu da se huliganima neće posvećivati pažnja koju ne zaslužuju, jer, prema njenim rečima, oni nisu druga strana.

Celo istraživanje radilo je Udruženje sportskih novinara Srbije u saradnji sa Ministarstva omladine i sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: