Venger ušao u istoriju Arsenala

Trener fudbalera Arsenala Arsen Venger ušao je u istoriju ’topdžija’ kao stručnjak koji je proveo najviše vremena na toj funkciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

16:12

Default images

Prošlo je 13 godina, preciznije 4.749 dana, od trenutka kada su navijači Arsenala odluku o imenovanju novog trenera dočekali sa pitanjem "Ko je Arsen Venger?". Venger, koji je 1996. godine zamenio Džordža Alisona na klupi Arsenala, za tri nedelje puni 60 godina i do sada je sa londonskim klubom osvojio tri titule prvaka Engleske i četiri FA kupa.

Venger, međutim, ne želi da priča o prošlosti, već razmišlja o budućim izazovima kluba iz severnog Londona. Dok su ostali veliki engleski klubovi trošili i više od 30 miliona evra za jednog igrača, Venger je bio štedljiv i opredelio se da šansu daje mladim i talentovanim fudbalerima.

"Kada pogledate fudbalere koji su sinoć izašli na teren, jasno vam je zašto nema potrebe da trošimo veliki novac na pojačanja", rekao je Venger posle pobede nad Olimpijakosom (2:0) u 2. kolu Lige šampiona.

"Sada, kada je Arsenal objavio da je poslovao pozitivno, neki očekuju da počnem da trošim novac na sve strane", dodao je francuski stručnjak i podsetio da je, godinu dana pre nego što je preuzeo Arsenal, londonski klub odbio da ga angažuje.

"Verujem da je tada klub već zauzeo stav da ne želi da mi ponudi posao. Odlučili su da angažuju Brusa Riola, koji je u tom trenutku verovatno bio bolje rešenje. Otišao sam u Japan da treniram Nagoju i nisam bio razočaran zbog toga, jer je to bilo fantastično iskustvo. Tada sam doneo odluku da ću se u Evropu vratiti samo u slučaju ponude nekog velikog kluba", objasnio je Venger.
Beta
Po dolasku u Arsenal, njega je sačekala grupa odbrambenih igrača koji su mahom bili stariji od 30 godina, ali je Francuz uspeo da ih natera da igraju atraktivan fudbal. Od tog trenutka do prve osvojene titule prvaka i FA kupa prošle su dve godine.

To je bio početak nove ere Arsenala, u kojoj je Vengerova ekipa postala jedna od najkreativnijih u Evropi. Venger je u Arsenalu radio sa velikim brojem talentovanih igrača, od kojih će navijači najviše pamtiti Jana Rajta, Tjerija Anrija, Denisa Bergkampa, Robina van Persija i Seska Fabregasa.

Međutim, mediji i navijači zamerili su Vengeru što često dovodi 16-godišnje igrače iz inostranstva. Venger je na takve kritike uvek odgovarao objašnjenjem da želi mlade igrače što pre nauči svojim metodama rada, a kao pravi primer svoje škole isticao je Španaca Seska Fabregasa, koji je kao 16-godišnjak došao iz Barselone.

Ipak, bez obzira na atraktivanu igru Arsenala, navijači su počele da zameraju Vengeru i to što klub u poslednje četiri sezone nije osvojio nijedan trofej. Arsenal će ove godine ponovo imati šansu da osvoji četiri trofeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: