Jelen Super liga pod reflektorima?

Prvi put u istoriji srpskog fudbala prenosi utakmica mogli bi da se realizuju u večernjem terminu na stadionima širom zemlje. Firma Transfer medija ponudila je klubovima i Zajednici superligaša mogućnost korišćenja montažnih reflektora. Prvi klub koji bi mogao da iskoristi tu mogućnost je Napredak, koji 30. avgusta dočekuje Crvenu zvezdu u okviru 3. kola Jelen Super lige.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

20:49

Default images

Mobilni reflektori omogućili bi superligašima koji nisu Partizan ili Crvena zvezda da utakmice igraju u večernjim terminima, koji su popularni u vodećim evropskim ligama, naročito vikendom.

Dragomir Jovanović, direktor firme Transfer medija koja je predstavila ceo projekat, rekao je za B92 da su reflektori spremni za korišćenje i da bi mogli da budu upotrebljeni već u Kruševcu.

"Velike su šanse da se utakmica Napredak - Crvena zvezda igra pod reflektorima. Sve pripreme su obavljene i reflektori mogu da se postave na bilo koji stadion u zemlji. Za reflektore nije potreban dovod struje, oni rade na velike agregate i sada ne postoji nijedna prepeka osim činjenice da korišćenje tih mobilnih reflektora košta. Ipak ta cena nije neprihvatljiva, s obzirom da je skoro 10 puta manja od one koju je izdvojio Siniša Mihajlović na svom oproštaju u Novom Sadu, a koji su bili doneti iz Italije. Tada se spekulisalo da je izdvojeno između 110.000 i 180.000 evra za te reflektori, a ovi su skoro 10 puta jeftiniji ", rekao je Jovanović.
"Osvetljenje na mobilnim reflektorima zadovoljava sve standarde i više nego dovoljno za TV prenos."

Jovanović kaže da je prva reakcija superligaških klubova koji nemaju osvetljenje, na mogućnost iznajmiljivanja mobilnih reflektora bila pozitivna.

"Svi klubovi su dobili dopis da bi mogli da koriste mobilne reflektore. Isti dopis smo poslali i u Zajednicu superligaša, kao i u RTS, koji je vlasnik prava na prenose. Reakcije su svuda bile pozitivne. U ovom trenutku su više znatiželjni, ali ukoliko se realizuje ova prva utakmica u Kruševcu tek onda će biti pravih reakcija na tu mogućnost da se i druge utakmice igraju pod reflektorima."

Termini dosadašnjih TV prenosa Superlige Srbije, s obzirom na očajne uslove u srpskom fudbalu, nisu bili fiksni, jer je Zajednica superligaša često morala da planira početak utakmice tako da bi se ona završila pre nego što padne mrak. Bez obzira na slabu posećenost na stadionima u Srbiji, istraživanja su pokazala da su TV prenosi mečeva domaće lige gledaniji od većine utakmica stranih liga, ne računajući derbi mečeve Premijer lige ili važne utakmice u Ligi šampiona. Uvođenje večernjih TV termina bi bio način da se poveća interesovanje za mečeve Super lige, kaže Jovanović. "Istraživanja pokazuju da bi mečevi u večernjim terminima bili popularni. Kada su termini u pitanju, trenutno postoji kalendar takmičenja po kojem su određena dva vremena za održavanje utakmica, dnevno i noćno. Ti termini su 'klizni' i menjaju se u zavisnosti od godišnjeg doba, upravo zato što klubovi nemaju reflektore, pa se dešava da neke utakmice gledamo u 13 sati kada je zima, a neke u 17,30 kada je leto. Uz upotrebu reflektora mogli bi da standardizujemo termin, a onda bi termin subota u 20 ili petak u 20, koji je veoma interesantan, doneo i gledanost i profit i uživanje za ljude koji bi sedeli u mnogo prijatnijoj atmosferi."

Postoji i ideja da se najuspešnijem klubu koji nema reflektore na kraju sezone isti i poklone, ali je ta ideja s obzirom na očajnu finansijsku situaciju u kojoj se nalazo većina srpskih klubova, neostvariva.

"Za tako nešto bi morao da se pronađe generalni sponzor koji bi imao interes da kroz reklamu obezbedi na kraju stredstva za postavljanje refklektora. Ti reflektori koštaju između 350.000 i 500.000 evra. Teško je poverovati da će neko u ovoj zemlji dati 500.000 evra za refklektore. Takva organizacija će ipak doći tek posle privatizacije, kada ljudi koji sede u rukovodstvu klubova shvate da unapređenjem uslova i fudbala može ozbiljno i da se zarađuje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: