F1 uoči Hungaroringa: Tinejdžer debitant i Red Bul ofanziva

Sedam i po godina i 132 gran prija bilo je potrebno Marku Veberu da pokaže da ume da pobedi. Australijska himna u čast slavljenika nije se čula od 1981. i vremena kada je čast ’Ozija’ u Formuli 1 branio Alan Džons. Njemu je 1980. pripao šampionski lovor, sadašnje Veberove ambicije nisu ništa manje. Nalikuje na naučnu fantastiku - pa čovek je tek prvi put trijumfovao! - ali u ovako šašavoj sezoni ni to nije ishod koji se može isključiti. Markova forma sve je bolja - činjenica je da su teški prelomi sve dalja prošlost - a informacija da u F1 karijeri nije imao i još uvek nema nijednog sponzora iz svoje zemlje pravi je kuriozitet.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2009.

12:34

Default images

U ponedeljak, odmah nakon francuskog vikenda Reno svetske serije, postalo je i zvanično: Algersuari će u Mađarskoj odmeniti Sebastijana Burdea. Na Le Manu je, kao po narudžbi, Katalonac zabeležio najbolje plasmane karijere u Formuli Reno 3.5: u subotu četvrti, u nedelju treći i premijerno na podijumu. To nije i oproštaj od Reno serije - Haime namerava da dovrši sezonu, bez obzira na ishod Toro Roso avanture. Voziće preostale trke u Portugaliji, Nemačkoj i Španiji, njihovi termini ionako se ne preklapaju sa velikim nagradama Formule 1.

Posle superkratkog staža u statusu rezerviste, Algersuarija očekuje najbitnija premijera u životu. Devetnaestogodišnjak govori: „Oduvek sam sanjao o tome, i eto nas, san postaje stvarnost. Voleo bih da se zahvalim svima koji su mi pomogli, pogotovu Red Bulu. Svestan sam da me očekuje težak izazov. Nikad nije lako započeti F1 sezonu iz njene sredine, još je komplikovanije kad nemate mogućnosti da testirate. Ali, osećam da me moj tim u potpunosti podržava - njegova reputacija u uzdizanju mladih vozača govori za sebe. Najteže će biti sa fizičkom spremom. Trka (u Budimpešti) je mnogo duža od onoga na šta sam navikao. U mnogo kojem smislu, Formula 1 je sam vrh, ali to je još uvek trkački auto. Ima dve pedale i volan, kao i svi ostali. Znam da će mi biti jako teško da odmah imam istu brzinu kao i ostali, ali smiren sam i ekipa me ne stavlja pod pritisak. Tu sam da bih učio.
Najbolji ’proizvodi’ Reno serije i njenih preteča jesu Kubica, Fetel i Kovalainen. Katalonac se dosad najčešće trkao u bolidima neke od Reno formula; kao pulen francuske fabrike, dobro je poznat direktoru njenog sportsko-tehnološkog odseka, Remiju Dekonanku: „Haime Algersuari je veliki ambasador za Formulu Reno 3.5, kao što su Kubica i Fetel bili pre njega. Veoma je mlad i još ima mnogo da uči, ali pokazao je svoju sposobnost prilagođavanja i visok nivo zrelosti. Haimea je Reno iškolovao. Njegov uspeh pokazuje da imamo efikasan razvojni program vozača, koji pilotima omogućuje da dospeju u najviše ešelone auto-sporta.“ Najveću kolegijalnu pohvalu debitantu uputio je Fernando Alonso: „Sve govori da je jako dobar. Ako ste vozač Formule 1, to je zato što ste dobri, niko ne treba da brine. Pristalica sam što ranijeg početka. Čestitam mu i želim mu sjajnu budućnost.

Ne može se predvideti kako će se tinejdžer sa svega 11 startova u Formuli Reno snaći na debiju u F1 automobilu. Šef tima, Franc Tost, kaže da presije nema i da od Haimea ne očekuje ništa tokom najmanje tri prve trke, a da će vremenom, kako bude učio, postajati sve bolji. U Mađarskoj će Toro Roso raspolagati opsežno revidiranim bolidima. Konačno su stigla velika unapređenja: STR4 će u Budimpešti imati novi pod, zadnje krilo, vertikalne završetke prednjeg krila, nos bolida i kočne vodove.
Đorđo Askaneli, tehnički direktor male Skuderije, podseća: „Iako ga mi nismo koristili, naš auto je dizajniran tako da može da inkorporira Ferarijev KERS, a on se mnogo razlikuje od onog kakav ima Reno i oko kojeg je dizajniran RB5. Kad je reč o novim komponentama, nismo u situaciji da samo uzmemo nacrt Red Bul tehnolodžija i izradimo deo. Dva automobila možda izgledaju slično, ali ako pokušate da deo karoserije jednog ugradite na drugi, neće se uklopiti.“ Askaneli tvrdi da je paket unapređenja ekvivalentan onom koji je Fetelov i Veberov tim izveo na Silverston - možda po Buemijevim performansama uspemo da razaberemo da li donosi i napredak.

Kako li se nakon svega oseća Brendon Hartli, momak koji je pre nepune tri sedmice, navodno svojom voljom, ostao bez uloge rezervnog pilota u Red Bul F1 timovima, a koji je vozio protiv Španca u Formuli 3 i Formuli Reno? „Pre nekog vremena sam saznao da će Agersuariju pripasti Toro Roso kokpit i kada sam prvi put to čuo, jasno je da sam bio razočaran. Ali, u suštini bi za mene bilo pogrešno da sada vozim Formulu 1. Zaista nisam očekivao da ću zameniti Burdea i osećam da još uvek ne zaslužujem da budem F1 pilot. Važnije je da postignem neke rezultate i da se dokažem. Uloga rezerviste u Formuli 1 bila je ispred mojih ciljeva, bilo je lepo biti tamo, ali smo na kraju odlučili da je previše. Mnogo je politike i novca, a sponzorstvo vam može mnogo doneti ako pokušavate da tamo obezbedite sedište.
Ili je priča o „kiselom grožđu“, ili je zrelo i realno promišljanje. Uz Hartlija očigledno nije išao i paket od dva miliona dolara koji prati Algersuarija, premda bi bilo pogrešno Haimeov progres pripisivati samo tom faktoru. Trenutno Brendon izgleda kao da je u karijeri koraknuo unazad, no njega ne smemo izgubiti sa trkačkog radara u Formuli Reno i F3 Evroseriji. Slučaj Buemi dovoljno je poučan: kada je Švajcarac 2007. kombinovao F3 Evroseriju i GP2, u ovoj drugoj bio je grozan, i to je lepo i logično objašnjeno kompleksnošću posla kojeg se poduhvatio - alteriranje između tako različitih automobila iz vikenda u vikend nije prošlo bez rđavih posledica po njegovu reputaciju. Srećom, kratkotrajnih.

Šareni karusel

Letnje vreme idealno je za kojekakve spekulacije, recimo o tome ko će se trkati u bolidima američkog F1 tima. Denika Patrik saopštila je da dogodine ’verovatno’ neće biti u Formuli 1 - USF1 šefovi nisu je ni zvali, a i ona sama izgleda bi se radije oprobala u Naskaru. Nemački „Sport Bild“ u timu iz Šarlota vidi Žaka Vilneva. Bio bi mu to treći F1 početak, i to u 38. godini. Tandem Grejem Rejhal - Marko Andreti zvučao bi bolje od svega ostalog, samo je malo verovatan. I zato što Vindzor i Anderson izvesno ne bi poverili kokpite dvojici debitanata.
Ni kod budućeg španskog tima nije se odmaklo dalje od nagađanja - Adrian Kampos demantovao je da je potpisao dvogodišnji ugovor sa takođe tridesetosmogodišnjim Pedrom de la Rosom. Biće da je u pitanju samo forma, pošto španski mediji najavljuju predstavljanje bar jednog Kamposovog vozača u Valensiji, a taj bi mogao biti Meklarenov dugogodišnji tester. Kao i svi rezervisti, i on ove sezone jedva da ima ozbiljnog posla.

Nelsinju Pikeu sledećem pada zastavica ukoliko ne izvede neko čudo u Budimpešti. Njegova misija je jasna: kvalifikovati se u prvih deset, završiti u poenima. Olakšavajuća okolnost je što će u Mađarskoj i on imati poboljšanja viđena na Alonsovom Renou u Nemačkoj. Fernando je tamo najbržim krugovima dokazao njihovu vrednost. Ako ni revidiran auto ne uzdigne Pikea, valja znati ovo: Reno nije obavezan da zadrži Brazilca, ukoliko ovaj ne osvoji najmanje 40% Alonsovih poena. Kao zamena je viđen Roman Grožan, on je prepustio GP2 vođstvo Hilkenbergu, ali to nema mnogo veze. Ionako se govori da Francuz ne može biti gori od Nelsinja, a ako Reno s njim misli ozbiljno, onda mu treba dati šansu da, kao Algersuari, izveze svoje test trke 2009. i spremi se za 2010.
I drugde cvetaju očekivanja. Klin se nada BMW sedištu, računajući da će se tim koncem godine rastati od Hajdfelda i njega upariti s Kubicom. Norbert Haug nagoveštava promene u Meklaren Mercedesu, tipuje se da je meta Niko Rozberg: „Moramo imati za cilj pobede na trkama i u šampionatima, ako to može da se učini sa nemačkim vozačem, tim bolje.“ I logično je nakon svih ovih godina pokušati sa Nemcem u ’srebrnim strelama’. Štutgart je i ranije želeo ljude poput Šumahera ili Fetela, prepreka su uvek bile njihove ugovorne obaveze. A Niko postaje slobodan na kraju ove godine. Potpredsednik Mercedes motorsporta ostavlja rok od nekoliko meseci do konačne odluke o Meklarenovoj postavi u 2010. To se vremenski uklapa u Rozbergove planove: on bi da stvar reši do septembra, da u to doba već ima potpisan ugovor s ekipom koja bi mu obezbedila auto spreman za podijume i pobede.

I ako momak iz Vizbadena ode, Frenk ne mora da brine: njegov mladi GP2 pulen, Niko Hilkenberg, osvojio je i glavnu i sprint trku na Nirburgringu, a kao tester Vilijamsa, još u vreme kad je taj status značio i prave probe, ima neuporedivo više F1 kilometara od, recimo Algersuarija. O Hilkenbergovim poslovima brine Vili Veber, koji je stekao ime i bogatstvo kao Šumijev menadžer. Zato dvadesetjednogodišnjeg Nemca prati pul sponzora koji je podržavao i sedmostrukog prvaka sveta. Veber tvrdi da Hilkenberg priprada Vilijamsu, ako tim reši da iskoristi opciju iz ugovora, ali i da je o Niku razgovarao sa svim ekipama osim Red Bula.
Razumno je pretpostaviti da bi u Grouvu rado eliminisali i Nakadžimu, da je kojim slučajem Kobajašijeva GP2 godina išta nalik onoj iz azijske serije. Ovako, Tojotini motori dobro dođu, a Kamui je, u aktuelnom izdanju, jednako klimav oslonac koliko i Kazuki. Usput, primeri Pikea i Nakadžime dobri su dokazi da veterani nisu za otpis. Recimo - Jarno Truli: čovek sa 211 GP startova i jednom pobedom vrlo je blizu potpisivanja novog jednogodišnjeg ugovora sa Tojotom. Sasvim zasluženo.

Ne zaboravljamo ni Bruna Senu: sestrić sa briljantnim prezimenom namerava da sačeka da se u Formuli 1 slegne politička gužva, pa da započne ozbiljne pregovore, a inače je u kontaktu sa nekolikim starim i novim ekipama. Brazilca ne privlače debiji na polusezoni: „Više je štete nego koristi ako se uskoči u šampionat bez testiranja. Bolje je sačekati i dogodine stvar izvesti kako treba.

Odnos snaga, napredak i timske naredbe

Pošto je Bron GP ubeležio dva glatka poraza na Silverstonu i Nirburgringu, stanje je postalo zabrinjavajuće. Baton samog sebe umiruje konstatacijom da bodovna razlika i dalje postoji, samo se promenio pratilac. To što Barikelo više nije drugi, već četvrti, problem je, a ne uteha za Džensona. Njegov realniji komentar: „Dobro je što je Mark pobedio, sada je tačno iza leđa Fetelu i jedan drugom će oduzimati poene. Da je pobedio Fetel, to bi bila katastrofa.“ Prednost Engleza i dalje je zdrava, problematičan je tempo kojim se ona smanjuje. Ponovo Baton: „Moramo da reagujemo u Mađarskoj. Molimo se da tamo budemo brzi, jer ako nismo, onda imamo problem. Još uvek imam 21 poen prednosti, pa i nije tako loše, ali ako nastavimo ovako, nećemo je zadržati.

Vlasnik ekipe Epsilon Euskadi, Hoan Viljadelprat, uzrok pada forme Brona vidi u nedostatku sredstava za unapređenje ’čudovišnog automobila’: „Usamljenost i izolovanost nastale Hondinim odlaskom počinju da se pokazuju. Oni imaju nešto sponzora, ali nijednog značajnog. Doprinos Virdžina je skroman, a već su objavili da neće biti zajedno u sledećoj kampanji. To je problem, jer nemaju para koje bi investirali u auto. Dosad su živeli od Hondinog novca, čak i u Barseloni prikazane modifikacije na automobilu finansirali su Japanci. Sporost u razvoju vidljiva je u upoređenju sa ostalim ekipama, pogotovu Red Bulom.“ Ako je zaista to posredi, zvuči neverovatno da je menadžersko - inženjerski genije Rosa Brona opisanu situaciju izuzeo iz sezonskog proračuna.
Stiže čas za opovrgavanje navedene i sličnih teza. Hungaroring je vijugav, klizav, prljav i spor, sa trećom najnižom prosečnom i krajnjom brzinom na kalendaru, po nizu parametara uporediv sa uličnim pistama. Očekuju se jako visoke temperature u petak, nešto podnošljivije u subotu i nedelju, ali opet takve koje bi trebalo da odgovaraju Bronovim automobilima i dopuste im da lakše dovedu gume na radnu temperaturu. Ros tvrdi: „Uvereni smo da urođena svojstva i performanse BGP001, prikazane u prvoj polovini sezone, nisu nestale i da su problemi s kojima smo se suočili specifični i u vezi sa okolnostima na prethodnim stazama.“ Nije sve prepušteno meteorološkim prilikama: za Budimpeštu su predviđena značajna aerodinamička unapređenja, koja treba da poboljšaju aeroefikasnost, povećaju aeropotisak i unaprede ravnotežu automobila. U bici za Mađarsku primat ipak imaju mehanika i mehaničko prianjanje, a tu se, u Monte Karlu na primer, Bronov auto pokazao odlično.

I nakon Veberovog uverljivog trijumfa u Nemačkoj, ostaje pitanje da li je Red Bulova dosledna politika ravnopravnosti vozača pametna. Ne mari što je Mark u Northemptonširu najavio, a u Ajfelima dokazao da može prvi kraj karirane zastave - kako je Baton zadovoljno primetio, Australijanac i Nemac jedan drugom kradu bodove. A kod Brona se takvo što neće dešavati, koliku god dreku Rubens s vremena na vreme dizao. Milton Kins će stati iza jednog od svojih pilota ’tri, četiri ili pet trka pre kraja’, ako i kada se među njima pojavi značajna bodovna razlika, ili kada jedan od njih ostane bez matematičke šanse da se za titulu bori, Brekli ne obelodanjuje da će ikog favorizovati, ali to i ne mora da čini kad je već prioritetno okrenut Batonu.
O problemu statusa Ralf Šumaher misli sledeće: „Nema timskih naređenja u Red Bulu, sport je na prvom mestu. Ali, kod tima koji se bori za svetski šampionat, to je u stvari greška. Zebastijan je jači vozač i trebalo bi da uzme svaki poen koji može. S druge strane, bila je to prva Veberova pobeda nakon mnogo godina u Formuli 1 i nisu hteli da mu je oduzmu. Sa sportskog stanovišta, to je sigurno ispravno, ali je greška kad se posmatra titula.

Tu je teško pametno preseći. U kategoriji ’čiste brzine’, Fetel je dosad pokazao više, ali je ispustio zlata vredne plasmane u Melburnu i Monte Karlu. U dva navrata je bilo moguće žrtvovati Vebera (Turska, Nemačka) i da je to učinjeno, klinac iz Hepenhajma bi za Batonom zaostajao 17 umesto 21 poena. Poslednja dva šampionata odlučio je jedan jedini bod i ako bi se na kraju ove godine slična priča ponovila u Džensonovu korist, Red Bul neće biti utešen Laudinim pohvalama na račun viteške prirode dvoboja Veber-Fetel: „Biće to sjajan duel, i neće biti prljav. Zebastijan je za to isuviše inteligentan, a Veber je džentlmen.
Nazire se kako će stvari stajati dogodine. Red Bul RB6 biće konstruisan sa Fetelovim stilom vožnje na umu, a on se od Veberovog razlikuje, te je rečeni podatak i pokazatelj na koju će se kartu igrati u 2010. Australijanac će, pak, moći da se zadovolji sigurnom budućnošću - Kris Horner tvrdi da ima najjači vozački dvojac u šampionatu i nameran je da ga zadrži, nudeći Veberu ugovor za iduću i sezonu 2011.

Ko posle Mozlija?

Za presto koji Mozli milostivo prepušta trenutno postoje dva kandidata. Prvi - Ari Vatanen, svetski reli šampion 1981. i četvorostruki osvajač Dakar relija. Drugi - Žan Tod, iste te 1981. reli vicešampion sveta kao kopilot, potom šef Pežo motosporta, koji je doveo do slave u reliju i na trkama izržljivosti, najzad, dugogodišnji vođa Ferari F1 tima. Izbor između njih teško da će biti odraz kvaliteta njihovih programa - ako programa uopšte bude. U celoj stvari radi se o uticaju i moći, pa će onaj ko prikupi više jednog i drugog osvojiti kancelariju na Trgu Konkord.
Kao bivši poslanik Evropskog parlamenta, Vatanen je čovek od zanata u političkim okršajima. Ono što bi se moglo nazvati njegovom platformom počiva na promenama; reli as tvrdi da je reprezent ’nove FIA’, nezavisan, kadar da ’pliva nasuprot struji’ i kao takav oponent ’staroj’ Federaciji, koju oličavaju Mozli i Tod. Ari je umešno iskoristio trkački vikend u Nemačkoj, pojavio se na Nirburgringu i krenuo u agitaciju. Predstavio je svoj stav o proizvođačima: „Moramo da obezbedimo da ostanu u sportu. U protekle dve godine mnogo smo više bili na bojištu nego na zajedničkom stanovištu. Nikada neću blatiti Maksa. Imam vrlo dobar odnos sa njim. Apsolutno se ne slažem sa mnogim stvarima koje je učinio, ni on se verovatno ne slaže sa mnom, ali to je druga priča. Ovo ne može da bude ničiji ego trip, ni Mozlijev, ni Žana Toda, ni Vatanenov.“

„Pravi je čas za promene, ne može se vladati autokratski. Nijednom zajednicom se ne upravlja jednostrano, morate uzeti sve partnere u obzir, morate ljudima dati osećaj da su značajni, jer smo svi u istom čamcu.“ Lik ’nove’ FIA trebalo bi da je mnogo pomirljiviji, odnos FIA - FOTA Vatanen vidi ovako: „Moramo ostati zajedno, a zajedno možemo ostati samo ako se svi osmehuju. Ako ljudi glasaju tako što beže, to znači da nešto sa Federacijom nije u redu i to mora da se ispravi. Ljudi moraju biti ponosni na porodicu kojoj pripadaju, a to danas nije slučaj. Federaciji je potrebno nepristrasno profesionalno rukovođenje.
Tvrdi se da Finac uživa podršku nemačkog kluba ADAC i američke AAA. Odapeo je prve strelice na račun svog konkurenta, možda i nespretno: „Iako sam snažno kritikovao Federaciju, nikada nisam ciljao Mozlija lično. Ali, nije dobro kada lider dugo ostaje na svom položaju, kada se to desi, najbolja stvar je promena. Ja sam reprezent te promene, nove ere sa više svežine. S druge strane, Žan Tod predstavlja staru epohu, nije u redu što Maks hoće da nametne novog lidera i što koristi moć Federacije da podrži njegovu kampanju. Žan putuje po svetu privatnim avionom sa svojom devojkom, navodno kao predstavnik FIA, a u stvari vodi kampanju koju FIA potpuno podržava i plaća.

Zvanično Todova lepša polovina ima status FIA ambasadora u globalnoj kampanji za bezbednije puteve, pa je Francuz formalno sasvim pokriven. Vatanen, naravno, ima prava da podozreva da putovanja ne služe samo promociji sigurnih drumova, ali je ’Napoleon’ stekao poen pozivajući svog oponenta da vodi dostojanstvenu, na teme usmerenu kampanju i da ne spušta stvari na lični nivo.
Francuz je doista Mozlijev favorit i Maks bi ga rado video kao svog naslednika. Posmatrano sa distance, Mozlijeva podrška više deluje kao kamen o vratu budućem kandidatu, ali na mestima gde se zaista odlučuje verovatno vladaju sasvim drugačija merila. Vatanen insistira: „FIA nije kraljevina, nego republika, njeno čelno mesto ne može se predati u nasleđe.“ Svakako će biti zanimljivo čuti šta su Todovi prioriteti, i ovu ćemo predizbornu bitku s pažnjom pratiti, baš kao i planove kandidata koji se tiču ostalih takmičenja pod FIA patronatom. O predsedniku Federacije odlučuje 127 delegata, a glasaće se u oktobru mesecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: