Udovičić: "Rim temelj za budućnost"

Vaterpolo turnir na SP u vodenim sportovima, koji se od 17. jula do 2. avgusta održava u Rimu, počinje u ponedeljak mečevima prvog kola preliminarne faze.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 19.07.2009.

09:41

Default images

Uprkos neplaniranoj smeni generacija, reprezentacija Srbije se nalazi u najužoj grupi kandidata za osvajanje medalja. Pored srpskih vaterpolista pretendenti na odličja su još Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, SAD, Australija i Španija. Selektor Dejan Udovičić ocenio je da je turnir u Rimu "temelj za uspešne rezultate u narednim godinama".

Ekipa, koju sa klupe predvodi Dejan Udovičić, jedna je od najmlađih na prvenstvu. Predvode je Vanja Udovičić, Filip Filipović i Andrija Prlainović. Ostali su u prethodnom periodu uglavnom bili ili rezervisti ili povremeni članovi državnog tima.

Odlaskom čitave prve postave jedne od najuspešnijih generacija u istoriji našeg vaterpola, otvorio se prostor za novi tim, koji će već u italijanskoj prestonici imati priliku da pokaže šta zna i ume.

Selektor Udovičić uoči odlaska u Rim ocenio je da njegove pulene ne treba oterećivati rezultatima iz prošlosti i dodao da je ova godina "samo prva etapa u novom olimpijskom ciklusu".

"Prvenstvo u Rimu moramo da iskoristimo kao temelj za uspešne rezultate u narednim godinama. Sigurno je da ima selekcija koje su u ovom trenutku po kvalitetu i iskustvu ispred nas, ali i mi imamo visoke takmičarske ciljeve", istakao je Udovičić.

Da ova generacija ima potencijal da nastavi seriju odličnih rezultata naše vaterpolo reprezentacije pokazali su dosadašnji rezultati na takmičenjima koja su, istini za volju, prema kvalitetu sastava konkurentata i značaju, ipak, slabija od planetarnog prvenstva. "Plavi" su bili prvi na Mediteranskim igrama u Peskari, dok je na završnom turniru Svetske lige u Podgorici osvojeno treće mesto.

Srbija će na šampionatu startovati u C grupi u kojoj su još Španija, Australija i Kazahstan.
Najveće šanse uoči šampionata daju se Crnoj Gori. Manja članica nekadašnje zajedničke države sa Srbijom je već prošle godine, u debitantskoj sezoni, osvojila zlatnu medalju na Evropskom šampionatu u Malagi dok je na Olimpijskim igrama u Pekingu, uprkos brojnim pehovima sa povredama zauzela 4. mesto.

Tim koji predvodi nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore Petar Porobić čine igrači, ponikli mahom u Jadranu i Primorcu, i nalaze se u zenitu igračke karijere.

Na golu je Miloš Sćepanović, kapiten je jedan od najboljih defanzivaca na svetu Predrag Jokić, a u napadu su itekako ubojiti Vladimir Gojković, Nikola Janović i centar Boris Zloković.

Titulu prvaka sveta, osvojenu pre dve godine u Melburnu, brani Hrvatska. Hrvati su u Melbrunu 2007. godine, nakon dugog posta, uspeli da uzmu odličje, iako su do polufinala igrali sasvim prosečno. U borbi za finale prosto su "oduvali" srpski državni tim.

Osim "jugoslovenskog trija" favorit za medalju, kao i uvek, je Mađarska. Tim Deneša Kemenjija poslednjih deset godina opstajao je u vrhu svetskog vaterpola sa minimalnim izmenama u sastavu, a naši severni susedi posebno su ponosni na tri uzastopna olimpijska zlata.

Na ostalim velikim takmičenjima Zoltan Seči, Đerđelji Kiš, Tamaš Kašas, Marton Sivoš i drugovi nisu toliko uspešni, pošto titulu svetskog prvaka čekaju šest, a evrpopskog šampiona čak deset godina. Pritom, poslednjih godina njihov međusobni skor sa Srbima i Crnogorcima izrazito je nepovoljan, a ove godine Udovicćeva ekipa već ih je dva puta dobila usred Budimpešte.

Stari kontinent će, kao i do sada, dominirati na planetarnoj smotri, a u prilog tome ide i prognoza prema kojoj, osim pomenutih favorita, najviše šansi da se dokopa medalje ima Španija. "Crvena furija" najmanje po kvalitetu zaostaje za vodećim kvartetom, mada su rezultati ovog tima Španije daleko slabiji od onih iz vremena generacije koju je predvodio Emanuel Estijarte.

Od reprezentacija sa drugih kontinenata nešto više očekuje se od iskusnih Amerikanaca i Australijanaca, koji su sa kombinovanim timom na Univerzijadi u Beogradu uzeli zlatnu medalju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: