„Tur D’Frans“: Borba od Monte Karla do Pariza

Tradicionalno druga po redu trka iz „fantastične trojke“ „Tur D’Frans“ ove godine će biti vožena po 96. put. Najprestižnija biciklistička trka na svetu startuje 4. jula individualnim hronometrom u Monte Karlu, a cilj će biti 26. jula, po tradiciji, na Jelisejskim poljima u glavnom gradu Francuske, Parizu.

Tokom 23 dana na programu će biti 21 etapa, ukupne dužine 3.445 kilometra, a prvi put posle 2005. godine jedna etapa će biti i timski hronometar, dužina individualnog hronometra, kojim će trka startovati, biće najkraća jedne etape na „Turu“ od 1967, a takođe će prvi put u istoriji trke pretposlednjeg dana biti vožena planinska etapa.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 04.07.2009.

01:01

Default images

Za razliku od 2005. godine, kao i prethodne, kada na trci nije učestvovali pobednici od godinu dana ranije, od 4. jula ćemo biti u prilici da vidimo čak četvoricu vozača koji su trijumfovali na poslednjih deset trka u Francuskoj, Karlosa Sastrea, Alberta Kontadora, Oskara Pereiru, i Lensa Armstronga, rekordera po broju pobeda.

Pred start trke za najvećeg favorita svi ističu Kontadora, koji je prošle godine trijumfovao na druge dve trke iz „veličanstvene trojke“, „Điro D’Italija“ i „Vuelti“, ali je morao da propusti „Tur“ pošto je Astani, njegovoj ekipi, zabranjeno učešće zbog doping skandala od godinu dana ranije. Kontador je do pobede u Francuskoj 2007. godine došao kao član Diskaverija, čiji je delimični vlasnik tada bio Armstrong. Za mladog Španca mnogi kažu da je najbolji brdski vozač na svetu, ali je ujedno i jedini od ovogodišnjih učesnika „Tura“ koji je pobedio na svim trkama iz „veličanstvene trojke“. Takođe, mnogo je napredovao u hronometru, a iza sebe ima jak tim, u kome se nalazi i Armstrong.
Beta
Upravo Armstrong bi mogao da bude jedan od favorita, ali iz senke. Amerikanac se profesionalnom biciklizmu vratio posle trogodišnje pauze, ali niko nije siguran da li bi mogao da ponovi rezultate kakve je imao od 1999. do 2005. godine, kada je vladao na „Turu“. Armstrong je u maju prvi put učestvovao na „Điru“ i zauzeo je solidno 12. mesto, a upravo drugačiji program trka u odnosu na vreme kada je bio najbolji u Francuskoj ostavljaju veliku nepouzdanicu u njegovom slučaju.

Jedan od favorita je sigurno i Endi Šlek, od koga su mnogi očekivali da zasija na prošlogodišnjoj trci posle drugog mesta na „Điru“ godinu dana ranije. Zbog lošeg dana na Otakamu ceh je platio adom u generalnom plasmanu, ali je uspeo da se vrati odličnim vožnjama na Alpima i dođe do bele majice. Iako ima samo 24 godine Šlek je imao odlične rezultate prošle godine, i ako uspe da izbegne loš dan kakav je imao pre godinu dana, mogao bi dobro da namuči Kontadora.

U odsustvu Kontadora, Liphajmera i Armstronga prošle godine, mnogi su očekivali od Kadela Evansa da napokon dođe do žute majice. Ali, baš kada je bio u prilici da je osvoji Australijanac je dozvolio Sastreu da mu pomogne na Alp D’Ezu, a sve ostalo je sada istorija. Sa relativno slabom posadom Sajlens Lotoa, ekipa će teško moći da održi korak sa Astanom tokom timskog hronometra, ali je takođe pitanje da li će Evans sada moći da nadmaši Kontadora, kada mu to nije uspelo pre dve godine.
Beta
Naravno, ne treba zaboraviti ni Denisa Menjšova. Nijedan vozač od Marka Pantanija 1998. godine nije uspeo da osvoji u istoj godini i „Điro“ i „Tur“, a možda će baš Rus biti sledeći kome je to pošlo za rukom. Ipak, iako je odličan na hronometru, ali i na planinskim etapama, mogao bi ponovo da izgubi mnogo vremena u poteri tokom sprinterskih etapa, pa bi Menjšov mogao da bude zadovoljan plasmanom na podijum.

Prošlogodišnji pobednik trke Karlos Sastre je tokom godina pokazao da je odličan brdski vozač, a svi se sećaju odličnog napada na Alp D’Ezu prošle godine, kojim je i došao do pobede na trci. Španac je imao slab start sezone, ali se odlično pokazao na „Điru“, na usponima Monte Petrano i Vezuvu. Ipak, sigurno je da ćeizgubiti mnogo vremena tokom hronometarskih etapa u odnosu na Armstronga, Kontadora, a možda i Endija Šleka, tako da su njegove šanse da ponovo dođe do najvišeg stepenika pobedničkog postolja u Parizu značajno manje.

Ipak, pored Kontadora, Armstronga, Endija Šleka, Evansa, Menjšova i Sastrea, ne bi trebalo zaboraviti ni Kristijana Vance Veldea, Franka Šleka, Kima Kirhena, Romana Krojcigera, Livaja Liphajmera, Vinćenca Nibalija, kao ni Majkla Rodžersa, koji će se sigurno boriti za žutu majicu.
Beta
Kao najveći favoriti za osvajanje bele majice, za najboljeg mladog vozača, ističe se ponovo Endi Šlek, prošlogodišnji osvajač, ali će veliku pretnju imati od strane Romana Krojcigera, koji je prošle godine bio tik iza mladog Nemca. Tu je i Robert Gesink, koji je prošle godine zauzeo odlično, sedmo mesto na „Vuelti“, a ove godine će debitovati na „Turu“, i biće velika pomoć Menjšovu tokom brdskih etapa. Ne bi trebalo zanemariti ni Vinćenca Nibalija, Tonija Martina, Dena Martina, Luisa Leona Sančesa, Nikolasa Rošea i Petera Velitsa.

Za mnoge glavni favoriti za osvajanje tačkaste majice, koju dobija najbolji brdski vozač, su David Monkutije, koji je sigurno najveća nada domaćih navijača, i Robert Gesnik. Frenk Šlek se ističe kao jedan od favorita, takođe, ali i Silvan Šavanel, Remi Di Grerorio, ponovo Endi Šlek, Igor Anton, ali i Alberto Kontador. Tu su i Franko Pelicoti, Tomas Vekler i Kris Anker Sorensen.

Čini se da će se, pored za žutu majicu, najveća borba voditi i za zelenu, ali jedno ime ipak stoji visoko iznad svih, a to je Mark Kavendiš, za koga mnogi govore da je najbrži biciklista na svetu. Ipak, u borbi do Pariza neće biti sam, jer će spremno vrebati i Tor Husovd, Oskar Freire, Henrih Husler, Danijele Benati, Kim Kirhen, Tajler Farar, Tom Bonen, ali se tu red ne završava, pošto bi još nekolicina vozača mogla da pripreti.

Lens daleko ispred svih

Beta
Prva trka „Tur D’Frans“ vožena je 1903. godine u organizaciji dnevnih novina „L’Auto“, prethodnika današnjeg „L’Ekipa“, od Montgerona, Liona, Marselja, Tuluza, Bordoa, Nanta do Pariza, od 1. do 19. jula, i bila je duga 2.428 kilometara, a na njoj je trijumfovao domaći biciklista Moris Garin.

Sa Svetskim prvenstvom i „Đirom“ „Tur“ čini trostruku krunu biciklizma, dok zajedno sa “Đirom” i španskom Vueltom spada u “veličanstvenu trojku” biciklizma.

Do “trostruke krune” su došla samo dvojica vozača, Edi Merks 1974. godine i Stefan Roš 1987. godine, dok nijedan biciklista nije trijumfovao na sve tri trke iz “veličanstvene trojke” u istoj godini.

Najviše pobeda na “Turu” imaju Francuzi, 36, drugi su Belgijanci sa 18, dok treće mesto zauzimaju Španci sa 11 trijumfa.

Rekord po broju pobeda drži Lens Armstrong, koji je trijumfovao sedam puta uzastopno , od 1999. do 2005. godine. Četvorica vozača imaju po pet pobeda I to su Đak Ankitil, Edi Merks, Bernard Ino i Migel Induran.

Na najviše etapa pobedio je Merks, i to na 34. Ino je bio najbolji na 28, a Anre Leduk na 25.

Od Monte Karla do Pariza

96. izdanje trke „Tur D’Frans“ startuje individualnim hronometrom dugim 15 kilometara u Monte Karlu, a deo rute biće i staza na kojoj se vozi trka za Veliku nagradu Monaka u šampionatu Formule 1.
Posle Monte Karla vozači kreću na zapad i pre nego prelaska u Španiju, već četvrtog dana ih očekuje jedna od klučnih etapa, timski hronometar u Monpeljeu, tokom kojeg bi pojedine ekipe mogle da dođu do velike prednosti u odnosu na rivale.

Već tri dana kasnije najbolje bicikliste današnjice očekuje prva prava brdska etapa, od Barselone do Andore, sa ciljem na nadmorskoj visini od 2.240, jednim od najviših u istoriji „Tura“, a tada bi već trebalo da bude poznato ko će se ozbiljno boriti za žutu majicu.

Tokom druge nedelje neće biti velikih uspona, ali zato bicikliste u poslednjoj nedelji očekuju veliki izazovi. 17. etapa od Burg-Sent-Morisa do L’Gran-Bornana biće teška za sve, a narednog dana sledi hronometar u Anesiju, gde će se vodeći boriti svim silama da dođu do što boljeg vremena, ali zbog opasne staze moglo bi da dođe i do opasnih padova.

Pretposlednjeg dana trke na programu je finiš na Mont Ventuu, gde će, ako već do tada ne bude sve rešeno, biti odlučen plasman. I, naravno poslednja etapa, do Jelisejskih polja, koja je tradicionalno lagana vožnja sve do centra Pariza kada kreće sprint, gde će se konkurenti za zelenu majicu boriti za trijumf pred stotinama hiljada ljudi u prestonici Francuske.

Raspored etapa na „Turu“:
1. 4. jul Monte Karlo 15 km
2. 5. jul Monte Karlo – Brinjol 182 km
3. 6. jul Marsej – La Grand-Mot 196 km
4. 7. jul Monpelje 38 km
5. 8. jul L’Kap D’Agd – Perpinjan 197 km
6. 9. jul Đirona – Barselona 175 km
7. 10. jul Barselona – Andora 224 km
8. 11. jul Andora la Velja – Sent-Žiron 176 km
9. 12. jul Sent-Goden – Tarb 160 km
13. jul slobodan dan
10. 14. jul Limož – Isudin 193 km
11. 15. jul Vatan – Sent-Fargo 192 km
12. 16. jul Toner – Vitel 200 km
13. 17. jul Vitel – Kolma 200 km
14. 18. jul Kolma – Besanson 199 km
15. 19. jul Pontalije – Verbije 207 km
20. jul slobodan dan
16. 21. jul Martinji – Bour-Sent-Moris 160 km
17. 22. jul Burg-Sent-Moris – L’Gran-Bornan 169 km
18. 23. jul Anesi 40 km
19. 24. jul Burgon – Obena 195 km
20. 25. jul Montelimar – Mont Ventu 167 km
21. 26. jul Montero-Folt-Jon – Pariz 160 km

20 timova u borbi za žutu majicu

Pozivnicu za učešće na 96. izdanju „Tura“ dobilo je 20 timova, 17 od 18 iz Pro Tura. Od Pro Tur timova jedino je izostavljen Fudži-Serveto , dok su poziv dobili i Skil-Šimano, Servelo Test tim i Agritubel. Svaki tim ima po devetoricu vozača što znači da će na ovogodišnjoj trci učestvovati ukupno 180 biciklista.

Ag2r-La Mondiale(Francuska)
Članovi ekipe: Francuzi Siril Desel, Uber Dupon, Stefan Guber, Lojd Mondori i Kristof Riblon, Hose Luis Arieta iz Španije, Rus Vladimir Efimkin, Rinaldo Noćentini iz Italije i Irac Nikolas Roš (šampion Irske na drumu).

Agritubel (Francuska)
Članovi ekipe: Francuzi Kristof Moro, Maksim Bue, Silvan Kalcati, Bris Feilu, Roman Feilu, David Lilej, Žofroj Lekvatr i Nikolas Vogondi i Eduardo Gonsalo iz Španije.

Astana (Kazahstan)
Članovi ekipe: Alberto Kontador (španski šampion na hronometar) i Haimar Zubeldia iz Španije, Amerikanci Lens Armstromg i Livaj Liphajmer, Andreas Kleden iz Nemačke, Kazahstanac Dimitrij Muravjev, Serhio Paulinjo iz Portugala, Ukrajinac Jaroslav Popovič iz Ukrajine i Gregori Rast iz Švajcarske.

Bbox Bouygues Telecom (Francuska)
Članovi ekipe: Francuzi Tomas Vekler, Vilijam Bone, Pjerik Fedrigo, Said Hadu, Loren Lefevr, Aleksandr Pišo i Pjer Rolan, Jukija Araširo iz Japana i Rus Juri Trofimov.

Caisse d'Epargne (Španija)
Članovi ekipe: Španci Oskar Pereiro, David Arojo, Ivan Gutieres, Luis Pasamontes, Hose Hoakin Rohas i Luis Leon Sančes, Rui Košta iz Portugala i Francuz Arno Kojo.

Cervélo TestTeam (Švajcarska)
Članovi ekipe: Karlos Sastre, Inigo Kuesta, Hose Anhel Gomes Marčante iz Španije, Ukrajinac Volodimir Gustov, Najnrih Husler i Andreas Klir iz Nemačke, Norvežanin Tor Husovd, Bret Lankaster iz Australije i Novozelanđanin Hejden Roulston.

Cofidis (Francuska)
Članovi ekipe: Francuzi David Monkutije, Stefan Oge, Samjuel Dumoulin, Kristof Kern, Sebastijan Minar, Amael Mojnar, Remi Poriol, Leonardo Dukue iz Kolumbije i Španac Bingen Fernandes.

Columbia-HTC (SAD)
Članovi ekipe: Britanac Mark Kavendiš, Bernard Eisel iz Austrije, Nemci Bert Grabš (nemački i svetski šampion na hronometar) i Toni Martin, Kim Kirhen iz Luksemburga (luksemburški šampion na hronometar), Amerikanac Džordž Hinkapi, Maksim Monfor iz Belgije, Australijanci Mark Renšo i Majkl Rodžers (australijski šampion na hronometar).

Euskaltel-Euskadi (Španija)
Članovi ekipe: Mikel Astarlosa, Igor Anton, Egoi Martines, Huan Hose Oros, Alan Peres, Ruben Peres, Amec Tksuruka, Gorka Verdugo i Koldo Fernandes, svi iz Španije.

Française des Jeux (Francuska)
Članovi ekipe: Francuzi Sandi Kasar, žerom Kopel, Antoni Geslin, Sebastijan Žoli, Kristof Le Mevel, Žeremo Roj, Benoa Vofrenar, Jaugeni Hutarovič iz Belorusije (drumski šampion Belorusije) i Finac Jusi Veikanen.

Garmin-Slipstream (SAD)
Članovi ekipe: Amerikanci Kristijan Vande Velde, Tajler Farar, Deni Pejt i Dejvid Zabriski (šampion SAD na hronometar), Rajder Hesjedal iz Kanade, Novozelanđanin Džulijan Din, Martijn Maskant iz Holandije, britanci Dejvid Milar i Bredli Vigins.

Katusha (Rusija)
Članovi ekipe:Rusi Vladimir Karpets, Aleksandre Borčarov, Sergej Ivanov, Mikhail Ignatiev i Nikolaj Trusov, Hoan Jorah iz Španije, Italijani Filipo Pocato (italijanski drumski šampion) i Danilo Napolitano i Stijn Vandenberg iz Belgije.

Lampre-N.G.C.(Italija)
Članovi ekipe: Alesandro Balan (svetski drumski šampion), Marko Bandeira, Marcio vrusenjin, Angelo Furlan, Danijele Rigi i Mauro Santambrođio iz Italije, Švajcarac Danid Lusli, Marcin Sapa iz Poljske i Slovenac Simon Špilak.

Liquigas (Italija)
Članovi ekipe: Italijani Franko Pelicoti, Danijele Benati, Vinčenco Nibali i Alesandro Vanoti, Roman Krojciger iz Češke, Belorus Aleksandr Kušinski, Brajan Vandborg iz Danske i Belgijanac Frederik Vilems.

Milram (Nemačka)
Članovi ekipe:Nemci Linus Gerdeman, Gerald Ciolek, Markus Foten, Johanes Frelinger, Kristijan Knes i Fabijan Vegman, Niki Terpstra iz Holandije, Slovak Peter Velits i Peter Vrolih iz Austrije.

Quick Step (Belgija)
Članovi ekipe: Francuzi Silvan Šavanel, Žerom Pino, Karlos Baredo iz Španije, Belgijanci Tom Bonen (belgijski drumski šampion), Stijn Devolder, Sebastijen Roselar i Jurgen Van de Valem i Mateo Tozato iz Italije.

Rabobank (Holandija)
Članovi ekipe: Denis Menjšov iz Rusije, Holanđani Stef Klemen, Robert Gesink, Jost Postuma i Laurens ten Dam, Giša Nijrman iz Nemačke, Španci Huan Antonio Fleča, Oskar Freire i Huan Manuel Garate.

Silence-Lotto (Belgija)
Članovi ekipe: Australijanci Kadel Evans i Metju Lojd, Mikael Delag iz Francuske, Belgijanci Staf Šejrlinks, Greg Van Avermet, Jurgen Van Den Brek i Johan Van Sumeren, Sebastijan Lang iz Nemačke i Britanac Čarld Vegelijus.

Skil-Shimano (Holandija)
Članovi ekipe: Francuzi Siril Lemoan, Džonatan Iver, Tjeri Upon, Fumijuki Bepu iz Japana, Holanđani Koen de Kort, Piet Roijakers, Albert Timer i Keni van Humel, i Simon Geške iz Nemačke.

Saxo Bank (Danska)
Članovi ekipe: Endi Šlek (drumski šampion Luksemburga) i Frank Šlek iz Luksemburga, Norvežanin Kurt Asle Arvesen (norveški drumski šampion), Fabijan Kančelara iz Švajcarske (švajcarski drumski šampion), Šveđanin Gustav Larson, Stjuart O’Grejdi iz Australije, Danci Kris Anker Sorensen i Niki Sorensen, i Jens Vojt iz Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: