Moto GP: Povratak na mesto prošlogodišnjeg velikog okršaja

Dok u nekim domovima u Sjedinjenim Američkim Državama ovog vikenda bude slavljen Dan nezavisnosti, u jednom delu zemlje biće uzbudljivo, ali iz potpuno drugačijeg razloga, pošto se na jednoj od najlepših staza na svetu “Laguna seki” vozi trka za Veliku nagradu SAD u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 03.07.2009.

20:00

Default images

Prošle godine “Laguna seka” je bila poprište velike i nezaboravne borbe Valentina Rosija i Kejsija Stonera, a trka je ostala upamćena zbog dva momenta: ‘Doktorovog’ smelog preticanja u neverovatnoj šikani “Korkskru”, kojeg bi mnogi čak okarakterisali i kao nepromišljenog, ali i izletanja Stonera u šljunak, jedne od grešaka Australijanca zbog kojih je kasnije izgubio priključak za Rosijem u šampionatu.

Godinu dana kasnije Rosi se vraća na “Lagunu” kao favorit, razumljivo. Pre samo nedelju dana vozač Jamahe je na “katedrali motociklizma”, na stazi “Asen” u Holandiji, došao do 100. pobede u karijeri, i sigurno ima veliku motivaciju da već ovog vikenda dođe do trijumfa broj 101. Rosijev klupski kolega Horhe Lorenco prošle godine je imao debi za zaborav na “Laguni”, pošto je izleteo sa staze pri velikoj brzini, ali ove sezone će morati da juriša na bodove da bi mogao da ostane blizu Italijana, koji ima pet bodova više u generalnom plasmanu.

Stoner je na putu do prve titule, 2007. godine, trijumfovao u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je prošle sezone morao da se zadovolji drugim mestom. Vozač Dukatija je posle ‘poraza’ javno komentarisao Rosijevu agresivnu taktiku, i sigurno će u nedelju uveče, po srednjeevropskom vremenu, želeti osvetu.
Beta
Za razliku od Stonera, koji je od starta sezone došao do dve pobede, njegov klupski kolega Niki Hejden, nikako ne može da se navikne na Dukati, pa ne ostvaruje ni približne rezultate kao Australijanac. Ipak, prethodnog vikenda, u Asenu, zauzeo je osmo mesto, što mu je ujedno najbolji rezultat sezone. Hejdena, međutim, nikako ne bi trebalo otpisivati na “Laguni”, pošto on, ipak, ima dve pobede na toj stazi. Amerikanca ne bi trebalo svrstavati u kandidate za pobedu, ali ako se poklope sve kockice šampion iz 2006. godine bi mogao da dođe do podijuma.

Još jedan od vozača koga ne treba zaboraviti sigurno je Kolin Edvards, miljenik domaće publike. “Teksaški tornado” je bio drugi 2005. godine, ali je od tada imao razočaravajuće rezultate na “Laguni”, plasmanima na devetom, 11. i 14. mestu. U Holandiji je vozač Jamahe The 3 ponovio najbolji rezultat sezone, osvajanjem četvrtog mesta, i u Americi bi mogao da nastavi u istom ritmu.

Među favoritima da se u nedelju popne na podijum je i Kris Vermulen, koji se u prethodne dve sezone našao na pobedničkom postolju na trci u Montereju. Australijanac na Suzukiju, ipak, nema rezultate ni blizu onima koje je postizao tokom sezona 2007. i 2008. godine. Razlog za to treba tražiti u nedostatku sezone Suzukija, na šta se žalio i Vermulenov klupski kolega veteran Loris Kapirosi, koji se, i pored svog iskustva, nikada nije našao na podijumu na “Laguni”.
Beta
Obojica vozača Repsol Honde Dani Pedrosa i Andrea Doviciozo su trku u Holandiji završili pored staze, i samim tim imaju preko 60 bodova manje od glavnih kandidata za titulu, Rosija, Lorenca i Stonera. Pedrosa se još uvek nije oporavio od svih povreda koje je zadobio u udesima pre početka nove sezone, ali i tokom nje, ali ako on i Doviciozo nastave sa lošim rezultatima Honda bi mogla da shvati da je Randi De Punije, vozač privatne ekipe LCR, jedini ozbiljan vozač japanske ekipe.

Vozači San Karlo Honde Gresini Toni Elias i Aleks de Anđelis nastavili su sa promenljivim rezultatima u Holandiji pa i nije sigurno kakvi rezultati od njih ovog vikenda mogu da se očekuju, kao i od Marka Melandrija i Džejmsa Toslenda, dok je Skot Honda objavila da će do kraja sezone za ekipu voziti samo Mađar Gabor Tolmači, koji se timu pridružio u Kataloniji.

Rosi ostaje i posle isteka ugovora?

Aktuelni šampion Valentino Rosi, koji je prošle nedelje postao tek drugi vozač sa 100 pobeda u svim klasama, mogao bi da ostane u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata i posle isteka sadašnjeg ugovora, na kraju sezone 2010. godine.
Beta
“Prošle godine sam u Laguni potpisao novi, dvogodišnji, ugovor sa Jamahom. Srećan sam tu gde sam, osećam da sam u odličnoj formi, i mentalno i fizički, i mislim da je mogu da ostanem u vrhu još sigurno tri ili četiri godine”, rekao je Rosi.

Rosijeva izjava mogla bi da znači da bi Italijan, koji je karijeru u Moto GP šampionatu započeo 1996. godine, mogao da nadmaši rekord Đakoma Agostinija po broju pobeda u svim klasama.

‘Doktor’ je do sada trijumfovao na više trka u kraljevskoj klasi nego bilo koji drugi vozač u istoriji, ali ima dve titule manje u najjačoj klasi od Agostinija. Ipak, verovatno, najveći rekord koji bi Rosi mogao da nadmaši je broj pobeda njegovog sunarodnika, koji je čak 122 puta trijumfovao u svim klasama.

Ipak, Rosi je napomenuo da će konačnu odluku doneti tek naredne sezone.

“Nikada ne razmišljam mnogo unapred, tako da ću odlučiti tek sledeće godine”, rekao je Rosi, “Situacija u Jamahi je tako pozitivna, atmosfera je fenomentalna i posebno ove godine izgleda da je naša M1 toliko konkurentna da je bolja od prošlogodišnje verzije”.

Pred trku na “Laguna Seki” još jedan od vozača Jamahe, Kolin Edvards, član privatnog tima Teh 3, zvanično je izrazio želju da ostane u ekipi i naredne sezone.
Posle tri godine uz Rosija u fabričkom timu Jamahe, Edvards je prošle sezone, za koju je govorio da će mu ujedno biti i poslednja u Moto GP šampionatu, prešao u ekipu Teh 3. Ali, posle odličnih rezultata, među kojima su bila i dva podijuma i jedna pol pozicija, kao i sedmo mesto u šampionatu, dva mesta bolje od plasmana prethodne godine, produžio je ugovor.

Ipak, pošto će od naredne godine fabričkim ekipama biti zabranjeno da angažuju rukije, Edvards i njegov klupski kolega Džejms Toslend su pod velikim pritiskom da osiguraju mesta za sledeću sezonu. Taj pritisak je malo spao kada je objavljeno da će se aktuelni šampion u klasi do 250 kubika Marko Simončeli pridružiti Hondi Gresini naredne godine, ali su Simončelijev veliki rival Alvaro Bautista i zvezda Svetskog superbajk šampionata, i ujedno vozač Jamahe, Ben Spiz takođe povezivani sa prelaskom u kraljevsku klasu.

Edvards je još ranije izjavio da ne želi da vozi ni za jednog drugog prouizvođača osim Jamahe u Moto GP šampionatu, a bio je povezivan sa prelaskom u Superbajk, kao član Aprilije, ali je Teksašanin jasno istakao kakve su njegove želje.

“Očigledno je da bih želeo da ostanem. Imam odličan odnos sa svima u timu, slažemo se i radimo dobro. Ali, svakako postoji još prostora za napredak”, rekao je Edvards.

Od ulaska u šampionat Edvards još uvek nije uspeo da se popne na najviši stepenik pobedničkog postolja, ali je od 2003. godine deset puta došao do podijuma.

Kao i Edvardsu i Toslendu, i Horheu Lorencu, u fabričkoj ekipi Jamahe, ističe ugovor na kraju sezone.

Osma stanica: Laguna seka

Staza “Laguna seka” sagrađena je 1957. godine i bila je domaćin Velike nagrade Sjedinjenih Američkih Država u šest navrata od 1988. do 1994. godine, pre nego što je ispala iz kalendara. Posle velikih rekonstrukcija staze šampionat se vratio u Monterej 2005. godine, ali se trke voze samo u kraljevskoj klasi.

Pista, koja se nalazi u okolini Motnereja, najpoznatija je po uskoj i spektakulatnoj silaznoj šikani “Korkskru”, ali je veoma brza i sastoji se još od serije brzih krivina i promene elevacije. Duga 3.610 metara i široka 15, staza se sastoji od 11 krivina, sedam desnih i četiri leve, a najduži pravac dug je 966 metara.

Prošle godine do trijumfa je došao Valentino Rosi, ispred Kejsija Stonera i Krisa Vermulena. Do pol pozicije nije došao Rosi, već Stoner, i to u vremenu od 1:20.700, a Australijanac je takođe prošle sezone postavio i rekord staze od 1:21.488 minuta. Pored Rosija jednu pobedu na “Laguni” ima Stoner, dok se dva puta na najviši stepenik pobedničkog postolja popeo Niki Hejden.

Raspored VN SAD:
petak, 3. jul
22.55 slobodan trening
subota, 4. jul
18.55 slobodan trening
22.55 kvalifikacije
nedelja, 5. jul
18.40 zagrevanje
23.00 trka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: