Moto GP: Može li neko skinuti 'Doktora' sa trona u Muđelu?

Posle uzbudljive trke na legendarnoj stazi u Le Manu Moto GP šampionat se ovog vikenda seli u Toskanu, gde je na stazi "Muđelo" na programu peta trka sezone, Velika nagrada Italije.

Ako se za neku stazu u ovogodišnjem kalendaru može reći da je posebna onda je to upravo "Muđelo". To je staza na kojoj je poslednjih sedam godina na tronu niko drugi nego 'Doktor' Valentino Rosi, a da li će uspeti i da po osmi put trijumfuje pred armijom svojih navijača saznaćemo u nedelju, a sve prilike su da će scenario biti isti kakav je još od 2002. godine.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 29.05.2009.

23:30

Default images

Isti protagonisti koji su se prošle godine smenjivali u vođstvu u Muđelu ove sezone se nalaze u razmaku od devet bodova u generalnom plasmanu, a dvojicu vozača Jamahe Horhea Lorenca i upravo Valentina Rosija razdvaja samo bod.

Lorenco se za razočaravajući udes na trećoj trci sezone, u Španiji pred domaćim navijačima, iskupio neverovatnom pobedom u Le Manu i preuzimanjem vođstva u plasmanu od njegovog, u Francuskoj, nesrećnog klupskog kolege. Španac je u klasi do 250 kubika trijumfovao u Muđelu, ali je na debitantskoj trci na italijanskoj stazi prošle godine izgubio kontrolu nad prednjim delom motora i završio pored staze, a ovog vikenda će mu biti potrebno svo samopouzdanje ako misli da nadmudri 'Gospodara Muđela'.

Rosi ima neverovatnu vezu sa "Muđelom" posle devet pobeda za 13 godina u svim klasama. Na prošloj trci, u Le Manu, viđena je retka greška Rosija zbog koje ju je završio kao poslednji. Zbog te greške Italijan je ostao bez vođstva u generalnom plasmanu, ali i prilike da 100. pobedu u svim klasama proslavi upravo pred svojim navijačima. Ipak, pomoć u tome da trku u Francuskoj ostavi iza sebe imaće u desetinama hiljada Italijana koji će napuniti tribine pored staze da bi mu pomogli da dođe do drugog trijumfa ove sezone, ali vozač Jamahe neće biti jedini favorit za trijumf ovog vikenda.
Beta
Podršku navijača imaće i Kejsi Stoner, ali i njegov klupski kolega Niki Hejden, pošto se Muđelo nalazi u blizini fabrike Dukatija, pa će u nedelju tribine u krivini Korentaio biti obojrnr u crveno. Do sada nijedan vozač Dukatja nije uspeo da se popne na najviši stepenik pobedničkog postolja, iako su četiri puta bili na podijumu, uz dva četvrta mesta na šest trka u kraljevskoj klasi. U ovom trenutku Stoner ima devet bodova više nego što je u isto doba prošle godine sakupio, ali posle ubedljive pobede na startu sezone od tada nije uspeo da ponovi ni približno izdanje. Hejden će, s druge strane, imati drugačiji zadatak, a to je da pripremi svoj Dukati dovoljno dobro za plasman među desetoricu najboljih.

U poslednje tri trke vozač Repsol Honde Dani Pedrosa je uspeo da profitira od lošijih rezultata, ali i grešaka koje su napravili Rosi, Stoner i Lorenco, pa je došao do het trika podijuma i zaostatka od samo devet poena u odnosu na vodećeg sunarodnika. Zbog povrede zarađene tokom pred sezonskih testiranja Španac nije ostvario dobar rezultat u Losailu, ali je potom pokazao da može da izazove najbolje za pobedu. Pre četiri godine Pedrosa je u klasi do 250 kubika pobedio u Muđelu, a u poslednje dve godine se oba puta popeo na podijum.
Beta
Posle četiri trke sigurno najveće iznenađenje u šampionatu je Marko Melandri koji se na privatnom Kavasakiju, ekipe Hajate, nalazi na petom mestu u plasmanu, a nekoliko nedelja pre starta sezone nije bilo sigurno da li će se uopšte naći na stazi. Posle teške sezone u Dukatiju niko nije ni pomišljao na Melandrija kao ozbiljnog konkurenta za podijume dok nije osvojio šesto mesto u Japanu. Sreća bi verovatno mogla da bude uzrok njegovog mesta među prvom petoricom u Španiji, ali svi oni koji su sumnjali u njega posle Le Mana su ostali nemi. Kavasaki će sigurno uskoro zažaliti zbog povlačenja iz šampionata ako Melandri nastavi u istom ritmu posle drugog mesta u Francuskoj.

Vikend u Muđelu biće veoma važan za Andrea Doviciozoa, koji će voziti prvu domaću trku kao vozač fabričke Honde. Posle odličnog četvrtog mesta pre dve nedelje Dovicozo će sigurno jurišati na podijum, a od debija u Moto GP šampionatu samo jednom je trku u Muđelu završio među prvom trojicom, i to 2006. godine u klasi do 250 kubika, kada je bio treći.
Beta
Prošle godine u Muđelu Kolin Edvards je bio peti za Jamahu Teh 3, a posle razočaravajuće, 12. pozicije, u Japanu Amerikanac je počeo da se vraća u formu sa dva sedma mesta u Španiji i Francuskoj, a takođe će sigurno želeti još bolji plasman na stazi koju dobro poznaje. Isti cilj imaće i Kris Vermulen na Suzukiju, koji je u Le Manu prikazao najbolje izdanje ove sezone, kada se sa 17. mesta borio do desetog, ali i njegov klupski kolega Loris Kapirosi. Italijan je prošle godine startovao iz prvog reda, ali nije uspeo to da iskoristi u trci, a nada se da će ove godine to ispraviti.

Francuz Randi de Punije je imao tešku trku pred domaćim navijačima zbog pogrešne odluke da rano uđe u boks po motor za suvu stazu, ali je odlučan u nameri da se vrati u formu kakvu je pokazao na stazi "Herez", na kojoj je bio četvrti, a kao i većini vozača i njemu je "Muđelo" među omiljenima.

Aleks de Anđelis je prošle sezone uživao u savšenoj trci, na kojoj je kao četvrti prošao kroz cilj, a ovog vikenda se nada plasmanu među prvom desetoricom. Njegov klupski kolega Toni Elias je još jedan od fanova "Muđela", ali nije sigurno da li će zbog povrede desne ruke moći da pruži svoj maksimum. Napredak od starta sezone pokazao je i Juki Takakaši i sigurno će imati puno motiva da na domaćoj trci svog tima ostvari što bolji rezultat.

Trka u Italiji proćiće bez ekipe Grupo Francisko Ernandez Dukati pošto se Sete Žibernau oporavlja od povrede i operacije ključne kosti, koju je zaradio u Le Manu, a tim nije uspeo da nađe zamenu za njega.

13 trka, devet pobeda, može li Rosi do desete?

Prošle godine u Muđelu Valentino Rosi je postao prvi vozač u istoriji Moto GP šampionata koji je na trci pred domaćim navijačima trijumfovao po sedmi put uzastopno. Takođe, od 13 trka u svim klasama koje je vozio na "Muđelu" Rosi je do pobede došao čak devet puta. Ovog vikenda Rosi na svojoj najdražoj stazi ima priliku da ispiše nove stranice istorije, a upravo ona ukazuje na to da mu u nedelju niko neće biti ravan.

Baš zato se podsećamo svih Rosijevih 13 trka na "Muđelu".
Beta
1996. godine u klasi do 125. kubika na Apriliji Rosi je startovao osmi, a kroz cilj je prošao kao četvrti. 'Doktorova' prva trka na "Muđelu" bila je njegova ukupno peta trka u Moto GP šampionatu. Posle vođstva prvi put u karijeri Rosi je trku završio četvri, sa 1.6 sekundom zaostatka u odnosu na pobednika Petera Otla.

1997. godine u klasi do 125 kubika na Apriliji Italijan je bio treći na startu i došao je do prvog trijumfa na "Muđelu" na putu do osvajanja prve šampionske titule.

1998. godine u klasi do 250 kubika na Apriliji Rosi je startovao četvrti, a trku je završio kao drugi. Italijan se nalazio u vođstvu posle sedam krugova kada je trka zbog kiše zaustavljena. Drugi deo trke završio je na trećem mestu, a kombinovanjem vremena došao je do druge pozicije, iza veterana Marselina Lućija, koji je tada prvi i jedini put pobedio u Moto GP šampionatu.

1999. godine u klasi do 250 kubika na Apriliji Italijan je bio šesti na startu, ali je došao do pobede i postao je prvi vozač koji je uspeo da trijumfuje na "Muđelu" i u klasi do 250 kubika, ali i do 125.

2000. godine u klasi do 500 kubika na Hondi Rosi je startovao treći, ali je na cilju bio tek 12. pošto je izleteo sa staze u 21. krugu dok se borio sa Maksom Bjađijem pa je Loris Kapirosi postao prvi Italijan koji je, u tada, najjačoj klasi došao do pobede u Muđelu.

2001. godine u klasi do 500 kubika na Hondi 'Doktor' je osvojio pol poziciju ali trku nije završio i to prvi put na "Muđelu" pošto je izleteo u pretposlednjem krugu kišne trke iz dva dela. To je ujedno bio poslednji put da je Rosi trku u Muđelu završio bez pobede.

2002. godine u kraljevskoj klasi na Hondi Rosi je startovao sa pol pozicije i došao do trijumfa na trci i tako je postao prvi motociklista koji je pobedio u sve tri klase u Muđelu.
Beta
2003. godine u kraljevskoj klasi na Hondi Italijan je ponovo startovao prvi, i prvi prošao kroz cilj ispred velikih rivala Kapirosija i Bjađija i to je bio prvi sve italijanski podijum u kraljevskoj klasi na stazi "Muđelo".

2004. godine u kraljevskoj klasi na Jamahi 'Doktor' je bio treći na startu i došao je do pobede pošto je prva trka zbog kiše zaustavljena u 17. krugu, dok je Rosi trijumfovao prilikom restarta kada je voženo samo šest krugova, što je ujedno najkraća trka u kraljevskoj klasi u istoriji.

2005. godine u kraljevskoj klasi na Jamahi Rosi je došao do pol pozicije, a potom i do trijumfa ispred trojice Italijana Bjađija, Kapirosija i Marka Melandrija. To je bila prva trka u kraljevskoj klasi od 1968. godine koju su četvorica Italijana završila na prva četiri mesta.

2006. godine u kraljevskoj klasi na Jamahi Italijan je bio treći na startu i trijumfovao je na trci koja se smatra jednom od najboljih u Moto GP eri. Rosi je do pobede došao ispred Kapirosija i Hejdena, a razlika između njih trijice je bila nešto veća od sedam desetinki.

2007. godine u kraljevskoj klasi na Jamahi Rosi je ponovo startovao kao treći i došao je do šeste uzastopne pobede u Muđelu, kojom je izjednačio rekord Mika Duhana, koji je u klasi do 500 kubika šest puta u nizu pobeđivao od 1993. do 1998. godine.

2008. godine u kraljevskoj klasi na Jamahi posle starta sa pol pozicije 'Doktor' je trijumfovao i sedmi put na stazi "Muđelo" i time postao prvi vozač koji je sedam godina u nizu pobeđivao pred domaćim navijačima.

250 cc: Bez prava na grešku

Kao i u kraljevskoj klasi trenutni lideri u klasi do 250 kubika nemaju prava na grešku na trci za Veliku nagradu Italije. Alvaro Bautista i Hiroši Aojama su se tokom prethodnih nekoliko trka menjali na čelnoj poziciji generalnog plasmana šampionata, iako obojica nisu uspela da se nađu na podijumu na poslednjoj trci, u Francuskoj.
Beta
Samo jedan bod razdvaja Španca i japanskog motociklistu, ali je Bautista ipak taj koji je u prošlosti imao bolje rezultate u Muđelu. Upravo na Velikoj nagradi Italije 2007. godine Bautista je došao do prve pobede u klasi do 250 kubika, a prošle godine je startovao sa pol pozicije, ali nije uspeo da završi trku. Aojama je došao do odlične forme od prelaska u Skot Hondu i pokazao je da može dostojno da parira Špancu. Njih dvojica imaju skoro 20 bodova prednosti u odnosu na Hektora Barberu, na trećem mestu.

Aktuelni šampion Marko Simončeli je pobedio prošle godine na "Muđelu", a takođe je bio dominantan pre dve nedelje, u Le Manu. Kao i prošle godine, Italijan mora da nadoknađuje propušteno, posle lošeg starta sezone.

Rafaele de Rosa i Roberto Lokateli se pred domaću trku nalaze među prvom šestoricom posle odličnih rezultata u Francuskoj, pošto se Lokateli našao na podijumu prvi put od 2006. godine, dok je De Rosa bio šesti na drugoj Skot Hondi, a pošto će bar njih šestorica konkurisati za mesta na podijumu pred nama je veoma uzbudljiva trka u Italiji.

125 cc: Prilika za beg u vrhu

Vodeći u generalnom plasmanu u klasi do 125 kubika odličnim rezultatom u Italiji mogli bi da naprave osetniju prednost pred nastavak šampionata, iako to ne bi značilo da je sezona rešena, već upravo suprotno.
Beta
Pobedom u Le Manu Hulijan Simon je ostvario prednost od pet poena u odnosu na klupskog kolegu iz Bankaha Aspar ekipe Bredlija Smita, dok njih dvojica tek treba da se upuste u duel i međusobnu borbu za trijumf. I Španac, ali i britanski motociklsita, su među glavnim favoritima za titulu na kraju sezone, a trka u Muđelu bi mogla da bude upravo ta na kojoj bi jedan od njih dvojice mogao da pokaže superiornost.

Ipak, pobeda, bi mogla vrlo lako da ode u ruke nekog drugog vozača, a ne baš Simona ili Smita. Među glavnim kandidatima je domaći takmičar Andrea Janone, čija je sezona do sada bila promenljiva, pošto je posle dve pobede, na sledeće dve trke izleteo sa staze. U Le Manu je uspeo da se vrati i osvoji nekoliko bodova, ali će morati brzo da se vrati u formu ako želi da spreči Simona i Smita da se odlepe.

Serđo Gadea i Jonas Folger su se popeli u plasmanu posle mesta na podijumu na trci za Veliku nagradu Francuske, i sigurno je da ne smeju biti zanemareni u Miđelu. Na petoj trci sezone takođe će učestovati i Lorenco Savadori, dobitnik specijalne pozivnice. Savadori učestvuje u italijanskom nacionalnom šampionatu i mnogi smatraju da je veliki talenat koji bi mogao da napravi pometnju u Moto GP šampionatu.

Peta stanica: Muđelo

Na stazi "Muđelo" prva trka za Veliku nagradu italije održana je 1976. godine, ali se nije za stalno zadržala u kalendaru do velike rekonstrukcije početkom devedesetih godina prošlog veka.
Najviše pobeda na "Muđelu" imaju Mik Duhan, šest, i Valentino Rosi, sedam, a Italijan će ovog vikenda imati priliku da postavi novi rekord po broju trijumfa. Australijanac je bio nepobediv na stazi u blizini Firence od 1993. do 1998. godine, dok 'Doktorov' niz od 2002. godine nije prekinut.

Pored toga što je bila domaćin trka za Veliku nagradu Italije i Gran Prija nacija 1976, 1978. i 1985. godine, na stazi "Muđelo" vožene su i trke za Veliku nagradu San Marina 1982, 1984, 1991. i 1993. godine.

Duga 5.245 metara "Muđelo" je jedna od najdužih staza u kalendaru Moto GP šampionata i odskače od ostalih brzih pisti po drastičnim promenama nagiba, kao i brzim šikanama. Staza je široka 14 metara i sastoji se od 15 krivina, devet desnih i šest levih.

Najduži pravac, dug 1.141 metar, je takođe jedan od najdužih u kalendaru i prati ga blagi uspon u prvoj krivini, San Donato, gde brzina vozača pada sa skoro 320 km/h na manje od 100. Prednji pravac je najbrži deo staze, dok ostatak predstavlja uzbudljivu mešavinu brzih krivina, kao i promena pravaca, uz dugu parabolika krivinu, bez uskih ukosnica i 'stani-kreni' delova da bi se uhvatio dah. Možda je baš zbog toga pista u Toskani jedna od najdražih među vozačima.

Rekord staze postavio je Kejsi Stoner prošle godine i iznosi 1:50.003 minut, dok je Valentino Rosi do prošle godine uz rekord došao do pol pozicije krugom od 1:480.130 minuta. Italijan je prošle godine trijumfovao ispred Stonera na Dukatiju i vozača Repsol Honde Danija Pedrose.

Raspored VN Italije:
subota, 30. maj
9.00 125 cc slobodan trening
9.55 Moto GP slobodan trening
11.10 250 cc slobodan trening
13.00 125 cc kvalifikacije
13.55 Mot GP kvalifikacije
15.10 250 cc kvalifikacije
nedelja, 31. maj
8.40 125 cc zagrevanje
9.10 250 cc zagrevanje
9.40 Moto GP zagrevanje
11.00 125 cc trka
12.15 250 cc trka
14.00 Moto GP trka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: