Barselona osvojila Ligu šampiona!

Fudbaleri Barselone osvojili su Ligu šampiona za sezonu 2008/09 pošto su u velikom finalu u Rimu pobedili branioca trofeja Mančester junajted sa 2:0.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

20:48

Default images

Katalonci su u finalu potpuno nadigrali engleskog šampiona i zasluženo su stigli do treće titule u najjačem evropskom takmičenju u istoriji kluba. Barsa je trofeje osvajala još 1992. i 2006. godine. Strelci za tim Đozepa Gvardiole bili su Samjuel Eto u desetom i Leo Mesi u 70. minutu utakmice.

Pred veliko finale i kulminaciju fudbalske 2008/09 sezone mnogo više problema sa sastavom ekipe imao je trener Katalonaca Pep Gvardiola koji nije mogao da računa na tri od četiri igrača u odbrani. Levi bek Erik Abidal dobio je crveni karton u revanšu polufinala, desni bek Dani Alveš nije igrao zbog povrede, a iz istog razloga u timu nije bilo ni Meksikanca Rafe Markesa. Ipak, i pored toga Barsa je odigrala odlično u finalu i Junejted nije imao šanse.

Ekipa Ser Aleks Fergusona tako nije uspela da odbrani trofej Lige šampiona, uspeh koji nijedna ekipa nije napravila. Junajted je ostao na tri trifeja u najjačem klupskom takmičenju (1968, 1999 i 2008).
Finalni duel Junajted je počeo neočekivano ofanzivno. Tim Aleksa Fergusona napravio je pritisak na poslednju liniju Barsine odbrane, a veoma raspoložen na samom startu bio je Kristijano Ronaldo.

Portugalac je u prvih osam minuta imao tri veoma opasna pokušaja - prvi je posle slobodnog udarca Valdes nekako odbranio, a naredna dva završila su za malo pored gola. Barselona u prvih osam minuta praktično nije prešla centar, a kada je to učinila postigla je vodeći gol.

Andres Inijiesta sjajno je poneo loptu kroz sredinu terena i prosledio je do Etoa na desnoj strani. Kamerunac je ušao u kazneni prostor, sjajno zalomio Vidića i šutirao. Lopta je prošla ispod Van der Sara koji je zakačio i Barsa je došla do prednosti.

Nakon ranog vođstva Katalonaca Juanjted je u narednih nekoliko minuta delovao potpuno zbunjeno, ali Barsa to nije iskoristila. U 16. minutu Ronaldo je posle dubinske lopte iznudio prekršaj i žuti karton Pikea.
Beta
Sa oko 20 metara pokušao je Gigs, ali lopta je otišla preko gola. U nastavku prvog dela nije bilo gol šansi, ali je bilo očigledno da Mančester junajted nema ideju za sjajnu pas igru Barse.

U 19. minutu sjajni Leo Mesi prošao je po desnoj strani i dobro šutirao sa ivice kaznenog prostora. Lopta je ipak otišla preko gola i ostalo je 1:0. Pokušaji Engleza svodili su se na solo akcije Kristijana Ronalda koji je u prvom delu bio jedini iole raspoloženi igrač šampiona Evrope.

Portugalac ipak nije ni protiv okrnjene odbrane Barse mogao ništa sam, pa na poluvremenu Španci imaju zaslućenu prednost.

Nezadovoljan igrom u prvom delu, Ferguson je već na poluvremenu napravio prvu izmenu. Umesto Brazilca Anderona na teren 'Olimpika' ušao je Argentinac Karlos Teves.

Već u 49. minutu Barsa je imala veliku priliku za 2:0. Anri je nakon sjajnog dodavanja Ćavija na levoj strani sa nekoliko lažnjaka zaludeo Ferdinanda, ali njegov pokušaj iz veoma dobre pozicije zaustvio je Van der Sar nogom.

Barsa je u prvih deset minuta drugog poluvremena potpuno dominirala, a novu veliku priliku imala je u 53. minutu. Mesi je iznudio prekršaj na oko 17 metara od gola Holanđanina. Pokušao je Ćavi udarcem u golmanov ugao, ali lopta se od stative odbila u polse i Junajted je i dalje bio u igri.
Beta
U nastavku meča Barsa je nastavila sa svojom igrom. Ćavi i Inijesta su na sredini terena potpuno nadigrali Karika, Gigsa i Parka, i bilo je samo pitanje vremena kada će odbrana 'crvenih đavola' ponovo kapitulirati.

Pre drugog gola Barse Junajted je imao solidan pokušaj u 56. minutu. Ronaldo je uputio dobar centaršut sa desne strane, Ture je promašio loptu u kaznenom prostoru, a Park nije uspeo da je zahvati na drugoj stativi. U 70. minutu prakitčno je sve bilo rešeno.

Evra je ispucao jednu loptu koja je došla do Ćavija. Sjajni reprezentativac Španije poslao je prelep centaršut na drugu stativu za Mesija koji je odlično skočio i glavom poslao loptu u dalji ugao Van der Sara za velikih 2:0. Iako je tada delovalo da je sve rešeno, engleski šampion imao je sjajnu priliku već u sledećm minutu. Teves je poslao odličnu loptu sa desne strane, na nju je natrčao Gigs čiji pokušaj je izblokiran, a Valdes je na kraju sjajno zaustavio pokušaj Ronalda.

Tada je bilo jasno ko će biti novi prvak Evrope, a u poslednjih 20 minuta Junajted je delovao veoma nervozno i prava je sreća da je meč završio sa svih 11 fudbalera na terenu. U poslednjih deset minuta Barsa je lako mogla da postigne još barem jedan gol, ali je Van der Sar odlično zaustavio pokušaj Pujola u 83. minutu.

Na kraju je ostalo 2:0 za Barselonu koja je ove sezone igrala sjajan fudbal i zasluženo je osvojila trofej najbolje ekipe u Evropi.

Barselona: Valdes, Pujol, Pike, Silvinjo, Buskets, Inijesta, Ćavi, Mesi, Eto, Anri. Klupa: Pinto, Kaseres, Gudjonsen, Krkić, Keita, Rodriges, Muniesa.
Mančester junajted: Vn der Sar, O'Šej, Vidić, Ferdinand, Evra, Karik, Anderson, Gigs, Park, Ronaldo, Runi. Klupa: Kuščak, Berbatov, Nani, Skols, Rafael, Evans, Teves.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

396 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: