Moto GP: Dominacija favorita ili iznenađenje u Le Manu?

Četvrta trka sezone u Moto GP šampionatu biće vožena ovog vikenda u legendarnom Le Manu, na stazi “Bugati”, dve nedelje posle povratka na ‘stari kontinent’ u Španiji, a četiri pošto je održana jedna od najprestižnijih moto trka na svetu, “24 časa Le Mana”.

Najbolji vozači današnjice se sa jedne legendarne staze sele na drugu, a dok su Španci veliki ljubitelji sprint trka, njihovi severni susedi pod trkama ne podrazumevaju ništa što traje kraće od osam sati, ali posle tri trke ove sezone, na kojima su se trojica vozača smenjivala na najvišem stepeniku pobedničkog postolja pred nama je veoma uzbudljiv vikend.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 16.05.2009.

01:36

Default images

Na prvoj trci, u Kataru, trijumfovao je šampion kraljevske klase iz 2007. godine Kejsi Stoner na Dukatiju, u Japanu je do pobede došao Horhe Lorenco, dok se branilac šampionske titule Valentino Rosi u Španiji popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja.
Beta
I dok njih trojica sigurno važe za glavne favorite za pobedu u nedelju staza u Le Manu i njena konfiguracija ‘stani-kreni’ ipak najviše odgovara posebno jednom vozaču. Ako treba izabrati jednu stazu na kojoj bi Kolin Edvards mogao da dođe do dugo očekivane prve pobede to bi sigurno bila “Bugati”.

Amerikanac je trku u Francuskoj dva puta završavao na podijumu, a da nije ostao zaglavljen iza Danija Pedrose prošle godine, sigurno bi mogao da izazove Rosija za trijumf. Zašto je Edvards baš u Le Manu brz je prava misterija, pošto su druge dve staze na kojima je posebno brz “Asen” i “Laguna Seka”, po karakteristikama potpuna suprotnost francuskoj pisti.

Ali, svake godine, Edvards kao da se probudi baš u Le Manu ali i ne ostvari svoj cilj, ali će ove sezone možda biti drugačiji slučaj pa će vlasnici ekipe Jamaha Teh 3, koja slavi 20 godina u šampionatu, mogu da dobiju razlog za slavlje. Nema sumnje da bi oni bili zadovoljni i podijumom, ali Edvards zna da će morati da dođe do te pobede kad tad, a trka za Veliku nagradu Francuske je prava prilika.
Beta
Ako će neko pokušati da stane na put Edvardsu to će sigurno biti njegov bivši klupski kolega i veliki prijatelj Valentino Rosi. Dok Amerikanac još uvek čeka prvu pobedu Rosi je na putu da dođe do 100. trijumfa u svim klasama. Posle “Hereza” “Doktor” trenutno ima 98 pobeda, a ukoliko bi se u Le Manu popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja našao bi se na savršenom putu da jubilarni trijumf ostvari pred domaćim navijačima na stazi “Muđelo”, na kojoj suvereno vlada od 2001. godine.

Prošle godine Rosi nije imao težak put do pobede u Le Manu, 90. u svim klasama, koju je proslavio sa Anhelom Nijetom, čiji je rekord po broju pobeda upravo tada izjednačio, ali bi promenljivo vreme u Francuskoj, kao i nekoliko rivala moglo da mu pomrse planove.

Rosijev klupski kolega Horhe Lorenco je takođe jedan od favorita za trijumf ovog vikenda. Prošle godine Španac je došao do drugog mesta, pošto je na startu pao na 11. poziciju, ali je tokom trke uspeo da se probije, ali ne i da pripreti Italijanu, ali je to bio neverovatan uspeh pošto je samo dve nedelje pre toga teško povredio obe noge na trci u Kini, pa samo možemo da zamislimo šta može da uradi kada je potpuno spreman.

Još jedan od favorita je i Kejsi Stoner na Dukatiju. Australijanac je u Španiji bio treći, ali je to mesto slavio kao pobedu pošto je to bio njegov najbolji rezultat na stazi “Herez” u svim klasama u kojima je vozio. Prošle godine Stoner je imao mnogo problema, ali ukoliko bude imao dobro podešen motor ovog vikenda na njega treba pripaziti.
Beta
Iznenađenje vikenda lako bi mogao da bude jedini domaći vozač u kraljevskoj klasi Rendi de Punije. Francuz je bio četvrti u Španiji i konačno je svoj talenat uspeo da pretvori u dobar rezultat. De Punije je uvek bio brz, naročito tokom kvalifikacija, ali je imao problema da sa dobre startne pozicije dođe i do dobrog rezultata. Ako je trka na “Herezu” stvarno bila prekretnica za njega u Francuskoj bi mogao da namuči favorite.

Ne bi trebalo zaboraviti ni Krisa Vermulena, koji je do svoje jedine pobede u kraljevskoj klasi došao upravo u Le Manu pre dve godine. Vozaču Suzukija moglo bi odgovara promenljivo vreme u tom delu Francuske, a upravo on bi najviše mogao da pokaže u slučaju kiše, koja se i predviđa za nedelju. Vermulena ne bi trebalo otpisati ni u slučaju da bude suvo pošto staza potpuno odgovara novom Suzukiju, što bi mogao da iskoristi i Loris Kapirosi.

Uprkos tome što se još uvek oporavlja od operacije kolena Dani Pedrosa je dva puta ove sezone već bio na podijumu, a pored problema sa zadnjim delom motora Španac je do sada ostvarivao mnogo bolje rezultate samo zahvaljujući sebi, a ne i motoru. Posle dvonedeljne pauze Pedrosa bi sigurno trebalo da bude u vrhu u Le Manu, ali od njega bolje rezultate tek možemo da očekujemo kako sezona bude odmicala.

Pedrosin klupski kolega Andrea Doviciozo je imao slične probleme kao i Španac, a do sada se pokazao kao veoma brz i konstantan, ali je sam priznao da je više očekivao od prelaska u fabričku ekipu Honde. Njegovo vreme će doći, ali pitanje je da li će to biti u Le Manu, ali nikad se ne zna.

250cc: Prava borba tek počinje

Kao i prethodnih sezona šampionat u klasi do 250 kubika je do sada bio prilično izjednačen, sa trojicom vozača na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, ali isto toliko ozbiljnih konkurenata za trijumf.

Posle tri trke prvo mesto u generalnom plasmanu zauzima Hiroši Aojama, koji je pobedom na stazi “Herez” pre dve nedelje tu poziciju preuzeo od Alvara Bautiste, a njih dvojicu dele samo četiri boda posle uzbudljivih trka u Japanu i Španiji, na kojima su se upravo jedan protiv drugog borili za pobedu.
Beta
Na trećem mestu, sa još 11 bodova zaostatka je Hektor Barbera, pobednik prve trke sezone, koja je vožena u Kataru, a Španac do sada nijednu trku u Le Manu nije završio na podijumu, gde nas ovog vikenda sigurno očekuje uzbudljiva bitka.

Za razliku od Barbere, čija forma od trke do trke varira, Tomas Luti je bio konstantan, ali ujedno i totalno u senci, i zauzima četvrto mesto isred najbolje plasiranog domaćeg vozača Žilijana Kluzela, rukija Gabora Tolmačija, koji i neće voziti u Francuskoj (ali ćemo o njemu u sledećem delu), Matije Pasinija i još jednog Francuza i aktuelnog šampiona u klasi do 125 kubika Majka di Melja.

Branilac šampionske titule u srednjoj klasi Moto GP šampionata Marko Simončeli je u Španiji, pre dve nedelje, došao do prvih bodova ove sezone, i sigurno će biti u konkurenciji za trijumf u Le Manu.

Le Man bez Tolmačija

Šampion klase od 125 kubika Mađar Gabor Tolmači, koji je ove godine debitovao u klasi do 250 kubika za ekipu Aspar neće voziti ovog vikenda na trci za Veliku nagradu Francuske zbog nesporazuma oko ugovora.

U saopštenju kompanije koja zastupa Tolmačija kaže se da je njegov dvogodišnji ugovor sa Aspar grupom, s kojom je i došao do titule pre dve godine, raskinut, a do neslaganja je došlo zbog nedostatka drugog motora, ali i problema oko odnosa sa medijima.

“Moj život se svodi na vožnju. Ali, mi smo došli do trenutka kada smo morali da ponovo procenimo situaciju. Teško je voziti 250 km/h kada neko stalno vrši pritisak na mene i kada sam ja koncentrisan na nešto sasvim drugo, a ne na ono šta se dešava na stazi. Ne znam šta će se dalje dešavati, ali sam siguran da je sve bolje od ovih uslova”, rekao je Tolmači.

S druge strane, prvi čovek Aspara Horhe Martinez je rekao da je Tolmači napravio grešku, ali i da će odmah posle trke u Le Manu otputovati u Budimpeštu da bi razgovarao sa mađarskim vozačem u cilju da se vrati u tim.

Na trci za Veliku nagradu Francuske Tolmačija će zameniti Španac Anhel Rodrigez.

125 cc: Jedna nagrada, mnogo kandidata

Beta
Posle tri, ili pre dve i po trke, u najslabijoj klasi Moto GP šampionata, nijedan vozač ne može za sebe da kaže da je favorit za trijumf, a kamoli za osvajanje titule.

Pobednik prve dve trke sezone Andrea Janone je posle odličnih izdanja u Kataru i Japanu potpuno zakazao pre dve nedelje, na stazi “Herez” pošto je izleteo na početku trke, što je iskoristio Bredli Smit, koji je u Španiji došao do prvog trijumfa u karijeri.

Smit u generalnom plasmanu ima samo bod zaostatka u odnosu na Janonea, a do sada je dva puta u karijeri trku u Le Manu završavao na podijumu. Na trećem mestu, sa šest bodova manje od Janonea nalazi se Pol Espargaro, koji ima 1,5 bod voše od sunarodnika Žilijana Simona, a pored njih četvorice favoriti za glavnu nagradu, šampionsku titulu, ali i pobedu u Francuskoj su i Sandro Korteze, Mark Markez i Serđo Gade, koji su po jednom bili na podijumu na prethodne tri trke ove sezone.

Četvrta stanica: Le Man

Staza u Le Manu najpoznatija je po legendarnoj trci „24 časa Le Mana“, ali vozači u Moto GP šampionata voze na samo jednom delu koji čini pista „Bugati“. Staza je dobila ime po Etoreu Bugatiju, poznatom italijanskom dizajneru i proizvođaču automobila i duga je 4.185 metara staza se sastoji od 13 krivina, devet desnih i tri leve, široka je 13 metara, a najduži pravac dug je 450 metara.

Prva trka u okviru Moto GP šampionata vožena je 1969. godine, a stalno mesto u kalendaru dobila je 2000. godine. Prošle godine na trci za Veliku nagradu Francuske, koja je vožena u promenjivim vremenskim uslovima, trijumfovao je Valentino Rosi, ispred Horhea Lorenca i Kolina Edvardsa.

Rekord staze drži upravo Rosi, u vremenu od 1:34.215 minuta, i postavio ga je prošle godine, dok je Dani Pedrosa na Hondi došao do pol pozicije krugom od 1:32.647 minuta.

Raspored VN Francuske:
subota, 16. maj
9.00 125 cc slobodan trening
9.55 Moto GP slobodan trening
11.10 250 cc slobodan trening
13.00 125 cc kvalifikacije
13.55 Mot GP kvalifikacije
15.10 250 cc kvalifikacije
nedelja, 17. maj
8.40 125 cc zagrevanje
9.10 250 cc zagrevanje
9.40 Moto GP zagrevanje
11.00 125 cc trka
12.15 250 cc trka
14.00 Moto GP trka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: