ALMS: Tromeč velikih na 12 sati Sebringa

Američka Le Man serija ima deset rundi, a dve trke ovog šampionata bitnije su od ostalih: 12 sati Sebringa i 1000 milja Roud Atlante. Treći vikend u martu vreme je za Sebring, a glavna borba vodiće se tamo gde je i najinteresantnije, u P1 klasi prototipova. Audi i Akura spremili su sasvim nove automobile, Pežo je svoj auto usavršavao i usklađivao s pravilima. Za evropske proizvođače ovo je generalna proba pred Le Man: veruje se da je za francuski maraton spreman onaj ko preživi 12 sati na Floridi.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2009.

18:46

Default images

Trka 12 sati Sebringa najstarije je nadmetanje sportskih automobila u Sjedinjenim državama. Ona se vozi od marta 1952, a ovogodišnje izdanje biće 57. po redu. Osvajale su je legende auto sporta kao Fanđo, Mos, Hotorn, Fil Hil, Sartis, Fojt, Andreti, Iks, Hejvud... Sebring je najstarija neovalna trkačka pista u SAD i delom zauzima teren nekadašnjeg vojnog aerodroma, baze za „Leteće tvrđave“. Jedinstvenu atmosferu na Floridi obezbeđuje mnoštvo gledalaca - redovno ih je preko 160.000, a prošle godine broj je stigao do 171.000.

Nastala kao američki odgovor na trke izdržljivosti u Evropi, Le Man posebno, 12 sati Sebringa ubraja se u najnapornije trke na svetu, jer je pista od 5,95 km izrazito neravna, prohtevna i teška za vožnju. Često se kaže da su na njoj ljudi i tehnika pod jačim stresom nego na većini dvostruko dužih trka. Danas se ona smatra drugom najznačajnijom trkom sportskih automobila na svetu.

Ove godine, važno je još nešto. Na Sebringa ćemo premijerno videti efekat novih tehničkih pravila za Le Man prototipove i GT automobile. Cilj organizatora bio je da sve učesnike uspore, da jasnije diferenciraju klase i kategorije, a da u okviru svake od njih ujednače konkurenciju. Zato je zadnje krilo kod prototipova uže za 40 santimetara, a dizel automobili imaju smanjene restriktore i snižen pritisak turbine, dakle manju snagu motora.

Audi R15 TDI: druga generacija

Audi je prvi proizvođač automobila na svetu koji je razvio drugu generaciju dizel trkačkog sportskog automobila, R15 TDI. Prethodnik, R10, bio je uspešan i pobedama ovenčan auto, ali su u Ingolštatu procenili da je došlo vreme za promene, jamačno i zbog poraza koje su doživljavali, u Evropi od Pežoa, u Americi od P2 prototipova. U R15 TDI preneti su samo znanje i iskustvo, šasija, aerodinamički paket i V10 motor su potpuno novi. Cilj je bio načiniti auto izbalansiraniji i upravljiviji od onog sa V12 agregatom.

U Audi sportu tvrde da se R15 bitno razlikuje od svih prototipova ranije spremanih za Le Man i da ga karakterišu brojna nova tehnička rešenja. Njegovo srce je novorazvijeni V10 TDI agregat, snage preko 600 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom većim od 1.050 Nm. Agregat je kompaktniji i lakši od dvanaestocilindarskog prethodnika, s manjom specifičnom potrošnjom goriva i emisijom CO2, a inovacije u turboprehranjivanju i ubrizgavanju goriva treba da obezbede njegov poboljšan odziv. R15 TDI opremljen je novom generacijom lakših filtera za čađ. Vozači su i raportirali: V10 bolje se odaziva nego V12, a pošto je manji i lakši, raspored masa je povoljniji, auto je agilniji i „udoban“ u vožnji preko neravina i kroz brze zavoje.
Aerodinamika novog automobila posebno je rafinirana, a u detalje koji se mogu primetiti spadaju o nosače obešeno zadnje krilo i visok nos prototipa. Elementi oslanjanja podignuti su kako bi se uklopili u novi aerodinamički koncept, međuosovinsko rastojanje je povećano, a ono u harmoniji sa optimizovanom težinom vozila, doprinosi ispunjenju najvažnijeg postavljenog cilja: agilnosti. U novitete spadaju i nov električni sistem vozila, premijerno upotrebljen litijum-jon akumulator, veće voltaže i lakši od konvencionalnog, kao i prednji farovi čije diode emituju snop srednjih svetala.

Kristensen, Kapelo i Mekniš biće u automobilu #2, a identičan prototip s brojem 1 voziće Lur, Rokenfeler i Verner. Dva Audija R15 TDI razlikovaće se po bojama: #1 imaće crvene, a #2 srebrne detalje. Lur i Rokenfeler nemaju pobeda na Sebringu, dok ih Marko Verner ima tri. Posada #2 mnogo je trofejnija: Kapelo je tri puta slavio u apsolutnoj konkurenciji, Kristensen četiri, a Mekniš u dva navrata. Danac je trenutno na deobi čelne pozicije po broju trijumfa na Sebringu i ove godine ima priliku da se osami na vrhu.
Audijevi prototipovi tradicionalno debituju na Sebringu i tu uglavnom pobeđuju - tako se barem dogodilo s modelima R8 i R10. Ukupni bilans na Floridi: 10 startova, 8 trijumfa u apsolutnoj kategoriji, u neprekidnom nizu od 2000. do 2007. Od toga, šest puta je prvi na cilj dospevao benzinski, a dva puta dizel prototp. Na večitoj listi Sebringa, kuća iz Ingolštata nalazi se na trećem mestu, iza Poršea (18) i Ferarija (12 trijumfa).

Dr Volfgang Ulrih, šef Audi motorsporta, objašnjava zašto se premijera uvek tempira za Floridu: „Sebring je za nas važan test pre 24 časa Le Mana. Iskustvo pokazuje da je ova staza vrlo komplikovana i nemilosrdno otkriva svaki problem koji auto ima. Stoga je naročito važno tu se takmičiti sa tek razvijenim automobilom. Nadamo se da ćemo moći da na ovoj trci odmerimo performanse novog Audija R15 TDI, to možete uraditi samo kada se takmičite s konkurentima.

U ekipi smatraju da uoči prvog pravog trkačkog ispita nisu pripremljeni onako dobro kako bi želeli, ponajviše zato što im je probe u Španiji i Italiji pokvarilo loše, kišno i prohladno vreme, pa test program kasni za planiranim. Po višim temperaturama R15 TDI nije vožen, a na Sebringu ga očekuje 30°C u hladu, što je pravo iskušenje za „novorođenče“ iz Ingolštata.
Audi nema nameru da tokom sezone brani svoju LMP1 titulu, nastup u Americi je izuzetak i prilika da Nemci vide gde se stvarno nalaze u poređenju sa neobično snažnom konkurencijom. Misija je, barem deklarativno, sticanje iskustva, i priprema za Le Man, a sve je ovo još jedna velika proba. Izvesno je da se prava nadanja ipak kreću negde oko ponavljanja trijumfalnih debija R8 i R10, i nastavljanja niza mogućom devetom pobedom na ovoj stazi. Nakon trke, Audi će na Floridi ostati još tri dana i voziti još 12 sati testova.

Pežo 908 HDi FAP: usavršavanje

Francuzi su svoje trkačke planove za sezonu 2009. objavili 9. februara. Cilj svih ciljeva je trijumf na Le Manu, pa su energija, resursi i finansije Pežo sporta usmereni su isključivo u tom pravcu. Fabrički program otpočinje na Sebringu jer ekipa, poput nemačkog konkurenta, veruje da je dvanaestočasovna trka reprezentativna za ono na šta će naići na Le Manu. Kao druga najduža trka na kalendaru, ona je pokazatelj kako auto izdržava sve napore tokom dužeg vremenskog perioda, i najbolji test mogućnosti automobila, posada i tima pre francuskog maratona. Druga generalna proba biće 1000 kilometara Spa Frankoršampa, trka LMS šampionata koja se vozi u maju i na kojoj će Francuzi startovati sa tri prototipa.
Obimni Pežoov posao u Americi ne završava se trkom na Sebringu. Test program podrazumeva probe nedelju dana uoči velike trke, kao i vožnje posle nje, na sesijama 23. i 24. marta. U pitanju je naporan, dobro definisan program, koji bi trebalo bi da donese veliku količinu informacija, jer su za Sebring prijavljena dva automobila, a ne jedan, kao prošle godine. Trkački program posle Le Mana tek treba da bude definisan.

Pežoovo oružje je i dalje 908 HDi FAP, sa V12 motorom od 5,5 litara, model koji ulazi u svoju treću sezonu. Njegove godine mogle bi biti i prednost u situaciji kada prototipovi konkurenata tek treba da odboluju dečje bolesti. Inženjeri ekipe nisu sedeli besposleni u iščekivanju sezone 2009, već su peglali nedostatke koji su im dosad uskraćivali željeni trijumf na Le Manu. Pežo se bavio usavršavanjem sistema kontrole trakcije i prevencijom zagušenja ulaznih otvora hladnjaka. U svemu ostalom, auto je dalje prilagođavan najnovijim pravilima koja je ACO propisao.
Tehnički direktor, Bruno Faman, objasnio je: „Podešavanja motora su kompletno revidirana, kako bi bio u skladu sa novim restriktorom smanjenih dimenzija i nižim pritiskom turbine, koji zajedno donose pad snage za oko 10%“. Mnogo rada uloženo je u aerodinamiku automobila i novu optimizaciju njegovog balansa, nakon značajnog smanjenja širine zadnjeg krila, sa 2 metra na 1,60 m. U kokpit smo instalirali klima uređaj, da bi temperatura unutra uvek bila u okviru granica zacrtanih pravilima. U isto vreme, radili smo i na performansama. Neprestano smo smanjivali težinu, kako bismo čak i sa klima uređajem bili što bliže dozvoljenom minimumu. Neprekidno radimo na poboljšanju sagorevanja i optimizaciji ubrizgavanja goriva, kao i na filterima za čađ. Zajedno s Mišlenom radili smo na što boljem definisanju paketa šasija-pneumatici.“

U kokpitima Pežoa 908 na američkoj trci biće Minasijan, Lami i Klin (#7), Sarazan, Burde i Montanji (#9). Na automobilima preovlađuju hrom i plava boja, a razlikuju se po boji zadnjeg krila i retrovizora: na automobilu #7 biće beli, a na #8 plavi. Na Floridi debituju Frank Montanji i Kristijan Klin, ostali imaju manje ili veće iskustvo: Minasijan, Lami i Sarazan činili su posadu na lanjskom Pežoovom debiju na Sebringu. Tada su imali najbolje vreme na kvalifikacijama, i najbrži krug u trci, ali su, suočeni sa brojnim tehničkim problemima, završili na poziciji 12. Burde ovde nije novajlija, on je 2006. slavio u GT2 klasi.
Za rezime je zadužen Olivije Kesnel, direktor Pežo sporta: „Zadatak na Sebringu je jasan: hoćemo da se što bolje pripremimo za Le Man. Nećemo po svaku cenu jurišati na pol ili najbrži krug i ulaziti u nerazumne rizike. Kvalifikacioni rezultat i ishod trke stoje u pozadini. Mnogo više hoćemo da iskušamo naša tehnička, strateška i razvojna rešenja, da napredujemo na tehničkom, strateškom i ljudskom frontu. Naravno, nećemo odbiti pobedu ako pritom naiđe.

Akura ARX-02a: skok naviše

U ALMS avanturu i trke sportskih automobila u P2 klasi Akura se upustila 2007. godine. Fabrički program, prvi u preko dvadeset godina postojanja Hondinog prestižnog brenda, sprovodile su privatne ekipe Andreti Grin, Hajkroft i Fernandes rejsing. Ovom tročlanom kontigentu u 2008. priključio se Žil de Feran, sa svojim timom. U protekle dve sezone, Akure su sa V8 motorima od 3,4 litra zabeležile 7 pobeda u 23 starta u P2 klasi, uključujući dve u apsolutnoj kategoriji, u Lajm Rok parku i Detroitu. Akura je takođe zabeležila šest apsolutnih pol pozicija.
Ove godine, na redu je skok u najvišu, tehnički najnapredniju i takmičarski najizazovniju LMP1 diviziju i debi u tom okruženju dogodiće se na Sebringu. Za ovaj program odabrane su ekipe De Feran i Hajkroft i za glavnu scenu spremljena dva Akura ARX-02a prototipa, koje su dizajnirali i razvili Hondin američki sportski ogranak HPD i Virt reserč iz Engleske. Agregat je novi, atmosferski benzinski V8, sa uglom od 90° između cilindara, zapremine 4 litra i deklarisane snage od 620 KS. Auto, po propisima, ima minimalnu težinu od 900 kg. Akura će i 2009. biti zastupljena u LMP2 klasi, s prototipom ARX-01b poverenim ekipi Adriana Fernandesa.

Cilj ovog novog programa bio je da stvorimo najbrži i najagilniji P1 auto ikad,“ izjavio je šef dizajna Nik Virt, „ i da pokušamo da pronađemo suštinsku prednost koja bi kompenzovala čistu snagu dizela. Izuzmemo li oslanjanje od ugljeničnih vlakana, ovaj auto ima istu tehnologiju kao i bolid Formule 1.“ Akura ARX-02a na prednjoj i zadnjoj osovini ima gume istih dimenzija, čime su inženjeri pokušali da napred isposluju što jače prianjanje. U fabrici očekuju da će zbog toga njihovi prototipovi ostvariti najveće brzine u krivinama ikad viđene u 57 godina trkanja na Sebringu.
Sastav Akurinih posada je impresivan. Žil de Feran, dvostruki Kart šampion i pobednik Indi 500 milja, vratio se aktivnom trkanju 2008. kao vlasnik i pilot sopstvenog tima i u tandemu sa Simonom Paženoom učestvovao je na osam ALMS rundi. Brazilsko-francuskom dvojcu na Sebringu će se priključiti Indikar prvak i Indi 500 pobednik, Skot Dikson. Za tim Hajkroft, dosad najuspešniji u Akurinom pulu, voziće Dejvid Brebem, Skot Šarp i Dario Frankiti, još jedan osvajač Indikar serije i Indi 500 milja. Brebem je jedini čovek koji je u ALMS-u osvajao pol pozicije i trke u svim klasama, a Dario se poslednji put takmičio na Sebringu 2007. i tada je, na Akurinom ALMS debiju, pobedio u klasi. I Frankiti i Dikson u biografijama imaju i trijumfe na 24 časa Dejtone.

Akurin nastup po mnogo čemu se razlikuje od učešća evropskih giganata. Prvo, prototip Japanaca je benzinac. Drugo, tek od ove sezone Akura se takmiči u LMP1 klasi, što je logičan izbor, jer u njoj ACO želi da vidi proizvođače. Treće, iako iza svega stoji fabrika (Honda), trkački napor poveren je privatnim ekipama. Četvrto: Audiju i Pežou Sebring je generalna proba pred Le Man, Akuri je ALMS domicilno prvenstvo. Na strateškom planu, Akura će težiti bliskoj saradnji svojih timova i većoj razmeni informacija između njih, u razvojnoj fazi će im poveravati posebne, ali komplementarne zadatke, ali od njih očekuje da se međusobno takmiče na stazi.

Akura sa pola, Audi najbrži dizelaš

Na kvalifikacijama za 12 sati Sebringa očekivani favoriti nisu podbacili. Skot Dikson izborio je pol poziciju za Akuru, Tom Kristensen obezbedio mesto u prvom redu, a najbrži Pežo je trećeplasirani. Prva tri reda pripadaju P1 prototipovima o kojima smo u ovom članku govorili, a rastojanje od prvog do petog iznosi svega 281 hiljaditi deo sekunde. I to je dokaz da je postignuta relativna ujednačenost tako različitih koncepata kao što su V12 i V10 dizel, odnosno V8 benzin. Koliko god startna pozicija ne bila mnogo bitna u trci izdržlivosti, pokazatelj je brzine i stvar je prestiža. Zelena zastava označiće start u subotu, u 10.30 po lokalnom, odnosno 16.30 po srednjeevropskom vremenu, a prvi redovi izgledaju ovako:

1. De Feran/Paženo/Dikson (Akura/Honda) 1:45.278
2. Kapelo/Kristensen/Mekniš (Audi) 1:45.360
3. Minasijan/Lami/Klin (Pežo) 1:45.462
4. Lur/Rokenfeler/Verner (Audi) 1:45.551
5. Sarazan/Montanji/Burde (Pežo) 1:45.559
6. Brebem/Šarp/Frankiti (Akura/Honda) 1:46.504
7. Fernandes/Dijas (Akura/Honda - P2) 1m 49.686...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: