Indi kar: Uputstvo za upotrebu

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 11.03.2009.

22:11

Default images

Sledeća kategorija iz našeg Auto-moto fantazija koju Vam predstavljamo je Indi kar, možda takmičenje koje ste imali najmanje prilika da gledate.

Šampionat je možda najpoznatiji po legendarnoj trci Indijanapolis 500, a pobeda na njoj predstavlja prestiž i vredi koliko i osvajanje titule. Među vozačima koji na svojim policama imaju i pehar jedne od najpoznatijih trka na svetu su i Mario Andreti, Emerson Fitipaldi i Žak Vilnev, a svi oni ističu da im pobeda na Indiju vredi koliko i titula u Formuli 1.

Indi kar ligu je osnovao Toni Džordž 1994. godine, kada se ona na neki način odvojila od CART serije, ali je prva sezona vožena 1996 i predstavlja najvažnije takmičenje formula u Sjedinjenim Američkim Državama. U početku su u šampionatu vozili samo manji timovi, ali u poslednjih nekoliko godina usledila je dominacija većih timova koje su došle iz CART serije, Čip Ganasi i Penske.

U prvo vreme Indi kar je naišao na kritike zbog nepopunjenog kalendara, nepoznatih vozača, kao i neiskusnih timova, ali se posle nekog vremena broj trka povećao, a i kalibar vozača se poboljšao. Već 2000. godine u Indi kar su prešli pojedini timovi iz CART serije, koja je kasnije preimenovana u Čemp kar, a potom je prošle godine usledilo ujedinjenje te dve serije u jednu.

Bolidi u Indi karu najviše liče onima u Formuli 1, ali se po mnogo čemu razlikuju. U prvo vreme je šasija bila pravljena da bi odgovarala vožnji na ovalnim stazama, ali je ona pretprela određene modifikacije. Sadašnje šasije, ipak, odgovaraju normalnim stazama, kao i uličnim, a proizvodi ih Dalara, za gotovo sve timove, dok je Honda jedinstveni dobavljač motora.

Jedan vikend u šampionatu sastoji se od četiri slobodna treninga, kvalifikacija i trke. Petkom se voze dva slobodna treninga, subotom su na programu sloboan trening i kvalifikacije, dok se nedeljom pre trke vozi jedan slobodan trening. Pobednik trke dobija 50 bodova, drugoplasirani 40, a osvajač trećeg mesta 35 bodova. Do desetog mesta sledeće je bodovanje: 32, 30, 28, 26, 24, 22, 20, a do 18. redom: 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, a ukoliko trku završi više od 18 vozača do 24. mesta svaki dobija 12 bodova, a svaki sledeći po deset. Takođe, vozač koji se najviše krugova tokom trke nalazio u vođstvu će dobiti dva boda, a osvajač pol pozicije jedan.

U našoj Auto-moto fantaziju nećemo bodovati rezultate slobodnih treninga, ali će bodovanje u kvalifikacijama kao i u ostalim kategorijama biti 5, 3, 2 i 1 za prvu četvoricu, vlasnik najbržeg kruga će dobiti bod, dok će pobednik trke dobiti 15 bodova, osvajač drugog mesta 12, a trećeg deset, a potom će do osmog mesta bodovanje biti: 9, 7, 5, 3, 2, a takođe će svaki vozač koji završi trku dobiti po bod.

Većina trka u Indi kar ligi se vozi u Sjedinjenim Američkim Državama, ranijih godina imali su par izleta u Evropi, ali će se ove godine jedina trka van Amerike voziti u Japanu na stazi "Tvin Ring Motegi". Većina trka se vozi na autodromima, od kojih je nekoliko ovala, ali je uz to čak sedam uličnih staza u kalendaru.



Prošla sezona je prošla u u znaku Skota Diksona, koji je do druge titule u karijeri došao ispred vicešampiona Elia Kastronevesa. Ipak, još uvek nije poznato da li ćemo ove sezone ponovo na stazi videti duel Diksona i Kastronevesa pošto je protiv Brazilca pokrenut sudski proces zbog utaje poreza. Kastronevesovo suđenje počinje u martu, a u zavisnosti od ishoda on bi tokom sezone mogao da se vrati u Indi kar.

Najviše pobeda prošle sezone imao je Dikson, i to šest, tri je imao Rajan Brisko, dok su po dva trijumfa došli Kastroneves i Den Veldon. Na najviši stepenik pobedničkog postolja u 2008. popeli su se i Grejem Rejel, Vil Pauer, Toni Kanan, Rajan hanter Rej, Džastin Vilson i Denika Patrik koja je ušla u istoriju kao prva dama koja je trijumfovala u Indi kar ligi.

Između dve sezone nije bilo velikih promena, a najveća je da će rukiji koji nisu među prvom desetoricom po bodovima od trke u Long biču imati dodatan trening pred početak prvog zvaničnog treninga za sve vozače. Takvo pravilo je doneto da bi takmičenje na stazi bilo zanimljivij, ali i da bi se smanjila razlika manjih timova u odnosu na velike koji mogu da priušte privatna testiranja između trka.

Novu sezonu obeležiće i povratak Darija Frankitija, šampiona i pobednika trke Indijanapolis 500 iz 2007. godine posle jednogodišnjeg izleta u Naskar pa će se ove godine na stazi naći tri šampiona Indi kara. Pored Frankitija i Diksona ove godine će ponovo voziti i Toni Kanan, šampion iz 2004. godine.

Kao glavne favorite za osvajanje nove titule trebalo bi označiti i Diksona i Frankitija, ali i Kanana, ali rezultati na pojedinim trkama će zavisiti od pripremljenosti, ali i izdržljivosti jer je poznato da se na većini trka u Indi kar ligi vozi više od 200 krugova.



Ipak, treba napomenuti da staze "Kanzas Spidvej", "Tvin ring Motegi" i "Homestad Majami Spidvej" odgovaraju Denu Veldonu, da je Toni Kanan imao najviše uspeha na "Milvoki majlu", dok je Skotu Diksonu najbolje leži staza u Votkins Glenu. Teško je naći stazu u kalendaru na kojoj nije pobedio Elio Kastroneves, a ukoliko se nađe na startu nove sezone na njega bi trebalo obratiti pažnju pred trke na "Teksas Motor Spidveju", "Mid Ohaju", kao i ulicama St. Petersburga.

Takođe, ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je Rajan Brisko odličan u kvalifikacijama, a sigurno je da će se u borbi za pobede na nekim trkama naći i Marko Andreti, Vitora Meiru, Deniku Patrik, Badija Rajsa, Džastina Vilsona, ali i Roberta Dornbosa, koji jeste debitant u Indi karu, ali je dobro u upoznat sa većinom staza pošto je vozio u Čemp karu.

Narednih dana možete da očekujete najavu nove Moto GP sezone, a pomoć u odabiru vozača za vaš tim u našem Auto-moto fantaziju možete potražiti u najavama WSBK-a, WTCC-a, DTM-a, kao i tekstovima Aleksandra Babića o Formuli 1 i WRC-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: