WTCC polazi iz Kuritibe

Četvrta godina kako je Brazil na kalendaru Svetskog prvenstva turing automobila, a treći put uzastopce će Internacionalni autodrom Kuritiba otvoriti sezonu. Dosadašnja izdanja južnoameričke trke bila su prilično reprezentativna i predstavljala dobar pokazatelj ko koliko jak ulazi u takmičenje. Bilo je jednostavno: slavljenik iz Brazila ima velike šanse da se u novembru nađe u najužem krugu favorita za titulu.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2009.

21:58

Default images

Da li su stvari ostale nepromenjene, zavisiće od toga kakav će efekat imati nova pravila, na čijoj je razradi preko zime delao FIA biro za turing automobile. Lavovski deo novotarija uveden je kako bi ponovo bio ispunjen imperativ WTCC-a: neizvesno takmičenje uravnoteženim snagama. Pošto su preradu doživele i tehničke i sportske norme, gledaćemo nov kvalifikacioni format, preinačen sistem obračunavanja i dodavanja hendikep težina, a Seatovom TDI agregatu nametnute su nove restrikcije.

Kvalifikacije su koncipirane po uzoru na Formulu 1. Sve pilote očekuje najpre dvadesetominutna nokaut sesija, iz koje će se deset najbržih plasirati u finalno desetominutno nadmetanje, a ovo će odlučiti konačni startni raspored u prvih pet redova. Ne samo da će ovako biti uzbudljivije i napetije, već je znatno smanjen prostor za taktičke manevre, kao što je vožnja četiri ili pet automobila iz iste ekipe u nizu, pri čemu prvi pravi zavetrinu ostalima. Da će i u kraćim vremenskim intervalima (20+10 minuta) timovi već naći način da pronađu kvalifikacionu strategiju, to je verovatno, ali barem za početak, moraće da je traže i rizikuju da pogreše.

Sistem težinskog hendikepa učinjen je “netransparentnim” i teže razumljivim za gledaoce, iako sâm po sebi ne deluje ništa nepravednije od prethodnog. Do sada je najveći hendikep dobijao najuspešniji vozač iz prethodne runde šampionata. Po novom, težina se dodaje najbržim modelima automobilima, ili oduzima najsporijim, u maksimalnom iznosu od 60 kg, a parametar su uprosečena najbolja vremena kruga u kvalifikacijama i trci. Namera je da se svi drže u rasponu od tri desetinke, pri čemu će svi BMW-ovi automobili vagati isto, Seatovi takođe, itd.
Težine se po novom obračunavaju i primenjuju uključujući rezultate sa poslednje tri runde šampionata, a novi sistem neće važiti u Brazilu i Meksiku. Zato automobili u Kuritibi i Puebli startuju sa ovakvim odnosom težina: Seat Leon TDI 1170 kg, Seat Leon 1155 kg, BMW 1140 kg (Zanardijev +30 kg zbog sekvencijalnog menjača), Ševrolet i Lada 1170 kg.

SEAT: Skratili im dah

Prošle godine Seat Leon TDI nadmoćno je osvojio proizvođački naslov, a u poslednjoj trci u Makauu samo su njegova dva pilota ostala da se bore za vozačku krunu i nju je izvojevao Ivan Miler. Sećamo ga se sa podijuma u Kini, bio je to čovek koji je zračio olakšanjem, ne oreolom trijumfatora. Kad ima u vidu da je Alzašanin već tri puta bio BTCC i jednom WTCC vicešampion takva reakcija je apsolutno prirodna.
Ovogodišnja Seatova misija je odbrana obeju titula, a kao i 2008, tim iz Martorela daje prioritet proizvođačkoj nad vozačkom. Nepromenjen vozački kvintet Miler - Tarkvini - Rajdel - Žene - Monteiro ostaje veran turbodizel agregatima. Petorka će u teoriji morati da zaboravi na lične ambicije i da skuplja poene za ekipu, makar u prvom polugodištu. Direktor Seat sporta, Haime Puig, najavio je da bi od polovine, eventualno nakon dve trećine sezone, ekipa ovu taktiku mogla da promeni i da će se od tog časa odlučiti da podrži one članove žute armade s najvećim šansama za vozačku krunu.

Odbrana stečeno sada je teže, najviše zbog izmena tehničkih propisa, ciljanih na sputavanje TDI agregata. Prvo, prečnik restriktora vazduha smanjen je za 1 milimetar, sa 35 na 34, što u krajnjem ishodu ima za rezultat 20 KS manje. Ivan Miler veruje da će njegov tim to stajati desetinku po kilometru! Drugo, pritisak turbine ograničen je na 2,5 bara. Nema sumnje da će Seat ovim biti pogođen, ostaje da se vidi do koje mere, jer ostaje utisak da je prošle godine ključ prvenstveno ležao u ubrzanju, i ogromnom obrtnom momentu, a da je krajnja brzina bila sporedni faktor. Haime Puig sve vreme insistira da njegovu ekipu do trona nije doveo bolji auto, nego bolji timski rad, brži i efikasniji rad u situaciji kada imate petoricu pilota kao izvore informacija.
U Seatu su vrlo nezadovoljni novinama koje imaju za cilj da saseku performanse samo njihovog automobila, ali rešili su da žive s njima i ostanu u šampionatu, smatrajući ga daleko najboljom vrednošću za uloženi novac, i to u poređenju sa bilo kojom drugom disciplinom. Za ovo stanovište Španci daju vrlo upečatljive podatke: marketinška kampanja zasnovana na boravku Monteira u ekipi utrostručila je prodaju u Portugaliji, a budžet WTCC kampanje u odnosu na WRC, kada se Seat njime bavio, manji je četiri puta.

BMW: Izmene male, ambicije velike

BMW je bezmalo sve vreme od karirane zastave u Makauu do finalizacije WTCC pravilnika proveo koristeći svoje poluge moći i tačke pritiska da bi se izborio za potkresivanje krila TDI automobilima. Ne zaboravimo, u novembru se krenulo sa spekulacijama da Bavarci možda i neće imati fabrički tim u WTCC-u, a aktuelne su bile i nedoumice oko toga koje bi iz pula svojih pilota kuća mogla da odluči da povuče u Ameriku, i tako osiromaši Svetski turing šampionat zarad vrlo atraktivnog M3 projekta u ALMS GT2 klasi.
Pošto je svet izgleda ipak doveden u ravnotežu, i dalje ćemo gledati pet fabričkih BMW 320 si automobila, koje za takmičenje pripremaju tri već dobro nam znana tima: britanski (vozi Endi Priol), nemački (Farfus i Jerg Miler) i italo-španski. Kod ovog poslednjeg ima i tehničkih i personalnih izmena. Alesandro Zanardi je konstanta, a timski kolega mu je novi Španac, Serhio Hernandes. Podsećamo, reč je o dvadesetpetogodišnjem momku koji je prošle godine vrlo ubedljivo osvojio Jokohama trofej za privatnike i zaslužio da dobije šansu u društvu najvećih.

Bilans iz 2008. uveo je Hernandesa u prvi ešelon BMW pilota, ali će i on i njegovi nastupi ove godine biti mereni novim aršinima. Roberto Ravalja, vlasnik i šef italo-španske ekipe, govori o tome: “To je kao u fudbalu. Postoje igrači koji su dobri u malim timovima, a muče se kad stignu u veliki tim. Serhio je dokazao da je brz i sada treba da pokaže da može da bude brz i u fabričkoj ekipi.
Petostepeni menjač sa brzinama u H rasporedu bio je zaštitni znak svih BMW-ovih automobila i vozača. Od ove godine Zanardi će na svom 320si imati sekvencijalni menjač. Iako to rešenje, prema pravilima, donosi dodatnih 30 kilograma težine, Zanardi se za njega opredelio jer će se tako lakše boriti sa uzanim krivinama u ukosnicama, kao i zato što če ređe morati da skida ruke sa volana, a Italijan je prinuđen da ogromnom većinom komandi operiše sa upravljača.

Nije nam potrebna kristalna kugla kako bismo doznali s kakvim ambicijama BMW ulazi u sezonu 2009. Uostalom, ove godine kuća prvi put mora da stiče trofej umesto da ga brani. U moćnom pulu vozača, ističu se dva imena koja imaju najviše osnova za nadu da će pehare vratiti u bavarske vitrine. To su Endi Priol (tri puta svetski, jednom evropski šampion) i Augusto Farfus, referentna tačka za brzinu u ovom šampionatu, samo dosad prečesto sputavan incidentima, sopstvenim greškama i malerima.

Kruz i Priora, premijerno

Sa bilansom od 14 pobeda, 37 podijuma, 652 poena, 8 pol pozicija i 9 najbržih krugova, uz trijumfe na svakoj uličnoj stazi WTCC-a, Lačeti je, nakon četiri godine primernog službovanja, ispraćen u penziju. Iz njega je izvučeno sve što je u razvojnom smislu bilo moguće. Naslednik, model Kruz, najkrupniji je novitet ovogodišnjeg prvenstva. I njega za trke priprema britanski RML tim, a opsežna test sezona obuhvatila je probe, koje su od septembra naovamo vršene na pistama u Britaniji, u Eštorilu, Portimau i Valensiji.
“Plavci” dosad nisu imali prilike za bilo kakva upoređenja s konkurencijom, tako da će tek na prvim treninzima u Kuritibi moći da saznaju gde su u odnosu na rivale. Važeće raspoloženje u timu moglo bi se okarakterisati kao “oprezno optimističko”, pošto Alan Menju tvrdi da se stvari odvijaju u dobrom pravcu. Menadžer tima, Erik Nev, podvlači da je Kruz tek na početku svog razvoja, a Nikola Larini realan je kada kaže da neće biti jednostavno da novi auto odmah dostigne performanse starog. Očigledo, u igri će biti faktor vreme.

Ševroletov trio (Menju, Haf, Larini) opstaje već petu sezonu i imaće na raspolaganju model šireg traga točkova, čije je oslanjanje, sudeći po opisima, mekše i bolje upija sve neravnine na stazi. Švajcarac je već izjavio da je kontrapunkt ovim osobinama relativna inertnost Kruza pri brzoj promeni pravca, što bi moglo da pokvari briljantan utisak koji je Lačeti ostavljao na ulicama. Još jedan znak pitanja je i maksimalna brzina novog automobila; Menju bi bio veoma zadovoljan kada bi ona bila nešto veća. U svakom slučaju, Brazil i Meksiko će pružiti odgovore na mnoga pitanja i pre će poslužiti za učenje nego za neki zavidan plasman. U Kuritibi i Puebli cilj će biti završiti trke i uzeti što više poena.
Od ove godine Lada učestvuje kao punopravni fabrički tim, ne više kao nezavisni takmičar. U početku sezone nastupaće tri Lade 110, ponovo u režiji tima “Ruski medvedi”, a voziće ih Jap van Lagen, Viktor Šapovalov i Kiril Ladigin. Od portugalske runde, u igri će biti sasvim novi model, Priora. Kakve rezultate valja očekivati od ove ekipe, verovatno zavisi od odgovora na pitanje šta su “Medvedi” učinili da nadoknade vidan manjak snage koji ih je 2008. najviše opterećivao. A nov korak Avtovaz-a u svetu auto trka praćen je i potpisivanjem Pisma o namerama sa WTCC promoterom. Prema sporazumu, cilj je da se od 2010. organizuje jedna runda šampionata u Rusiji. Prvi izbor lokacije je Moskva, a ciljano opredeljenje ulična trka.

Bitne promene učinjene su u pravilima koja važe za nezavisne učesnike, odnosno one bez fabričke podrške. Takmičenje je ponovo otvoreno za ljude koji su ranije osvajali Jokohama trofej, i tu šansu koriste Tom Koronel i Stefano d’Aste. Na postojeći standardni FIA sistem bodovanja primenjuju se dodaci: ne samo uobičajeno dupliranje poena na poslednjoj rundi u Makauu, već po bod za pol i najbrži krug u kategoriji. Znamo koliki je podvig kada se neko od nezavisnih dočepa poena u apsolutnoj konkurenciji, zato će svaki takav množiti sa tri.
U WTCC kalendaru ‘09. broj rundi (12), odnosno trka (24) ostao isti, ali tri su izmene vredne pomena. Prvo, Svetsko prvenstvo prvi put će održati trku u Africi, u Maroku, na uličnoj stazi Marakeš, i tako stupiti i na četvrti kontinent. Zatim, umesto na Eštorilu, portugalska runda šampionata voziće se na pisti Boavišta, na ulicama Porta - po ustaljenom običaju, ove dve lokacije alteriraju. Konačno, italijanska trka ne odvija se u Monci, već u Imoli, na autodromu “Enco i Dino Ferari”.

Raspored takmičenja:

8. mart: Kuritiba, Brazil
22. mart: Puebla, Meksiko
3. maj: Marakeš, Maroko
17. maj: Po, Francuska
31. maj: Valensija, Španija
21. jun: Brno, Češka
5. jul: Porto, Portugal
19. jul: Brends Heč, V. Britanija
6. septembar: Ošersleben, Nemačka
20. septembar: Imola, Italija
1. novembar: Okajama, Japan
22. novembar: Makau, Kina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: