Francuzi najbolji na svetu

Rukometna reprezentacija Francske osvojila je zlatnu medalju na SP pošto je u nedelju u finalnoj utakmici pobedila selekciju Hrvatske rezultatom 24:19 (11:12).

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2009.

19:25

Default images

Francuzi su gubili na poluvremenu 12:11 ali su u završnici meča uspeli sa slome Hrvate i kod rezultata 18:18 devet minuta držali domaćine bez gola. Svetske prvake predvodio je sjajni Mihael Gigu sa 10 golova, šest je postigao Narcis dok je kod Hrvatske Čupić postigao šest, a Lackovića četiri gola. Ovom pobedom "trikolori" su ujedinili svetsko i olimpijsko zlato.

U prvom poluvremenu vodila se neizvesna i izjednačena borba, u devetom minutu bilo je 3:3, u 19. 6:6, u 29. 11:11, da bi Ivan Čupić 15 sekundi pre kraja prve deonice doveo u Hrvatsku u vođstvo golom iz sedmerca.

Domaća ekipa je u drugi deo meča ušla angažovano i povela sa dva gola (13:11), ali su Francuzi ubrzo uspeli da izjednače na 13:13. Ekipe su se, zatim, smenjivale u vođstvu, ali je Nikola Karabatić u 53. minutu pogodio za 20:18 i prvi put "trikolorima" doneo prednost od dva gola.

U tim trenucima Hrvatska nije postigla gol devet minuta, što su Francuzi uspeli da iskoriste i već u 56. su poveli sa 21:18 i utakmicu rutinski priveli kraju.

Utakmici je u Areni prisustvovalo je više od 15.000 gledalaca.

Hrvatska: Losert, Balić 1, Duvnjak 2, Lacković 4, Kopljar, Vori 2, Gojun, Horvat, Šprem 3, Špoljarić, Metličić 1, Valčić, Alilović, Čupić 6.
Francuska: Fernandez 2, Dinar, Žil, Karabu, Karabatić 2, Kempe, Žunilon, Omejer, Abati, Abalo 2, Soraindo 2, Gigu 10, Ostertag, Narcis 6.

Bronzanu medalju osvojila je Poljska, koja je u meču za treće mesto savladala Dansku rezultatom 31:23 (14:11).
Beta
IHF je izabrao i najbolji tim prvenstva, a dominiraju igrači učesnika finalnog meča.

Najbolji tim SP u Hrvatskoj:
Golman - Tjeri Omeje, levo krilo Mihael Gigu, levi bek Blaženko Lacković, pivot Igor Vori, srednji bek Nikola Karabatić, desni bek Marcin Lijevski, desno krilo Ivan Čupić.

Pivotmen domaće reprezentacije Igor Vori proglašen je za MVP-ja prvenstva ali je titulu uprljao minut i po pre kraja finala kada je zamahnuo loptom ka danskom sudiji koji je vodio meč zbog čega je dobio crveni karton.

Najbolji strelac prvenstva je Makedonac Kiril Lazarov koji je postigao 92 gola.

Naredni, 22. Svetski šampionat održaće se 2011. godine u Švedskoj.

Poraz u finalu turnira na domaćem terenu neki Hrvatski reprezentativci nisu najbolje podneli pa su ceremoniju dodele medalja obeležili nesportskim ponašanjem. Ivano Balić je prilikom svečanog proglašenja pobednika odbio staviti srebrnu medalju oko vrata pa je završila u džepu, a zamolio je i da ga preskoči pehar koji su dizali svi igrači Hrvatske reprezentacije. Balića je ispratio i kapiten reprezentacije Petar Metličić, koji je manje vrednu medalju stavio oko vrata samo na kratko, zatim je skinuo i zadržao u ruci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

646 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: