Sport u 2008. godini, šesti deo

Vaterpolo sezonu obeležile su reprezentacije Srbije, Crne Gore i Mađarske, koje su trijumfovale na tri velika takmičenja. Italijanski Pro Reko je osvojio titulu šampiona Evrope. U srpskom vaterpolu desilo se nekoliko značajnih događaja: Danilo Ikodinović preživeo je tešku saobraćajnu nesreću, tuča Šapić - Šefik na Olimpijskim igrama u Pekingu i kraj jedne od najtrofejnijih generacija.

Biciklizam u 2008. godini obeležila je dominacija Španaca, dvojica vozača pobedila su na tri najveće trke na svetu, dok je bivši šampion i možda najbolji biciklista današnjice objavio da se posle tri godine pauze vraća. Između Đira, Tura i Vuelte bile su Olimpijske igre u Pekingu na kojima su dominirali biciklisti Velike Britanije. Kao i prethodnih sezona ni ove doping skandali nisu zaobišli taj sport.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 28.12.2008.

19:25

Default images

Vaterpolo

Godina je počela uspesima vaterpolista Partizan Rajfajzena koji su u 5. kolu grupe D Evrolige savladali su na Banjici ekipu italijanske Breše i tako obezbedili prvo mesto u grupi i plasman u četvrtifinale elitnog takmičenja, i to kolo pre kraja.



Kapiten reprezentacije Srbije Vladimir Vujasinović potpisao je ugovor sa šampionom Srbije, Partizanom. Ekipa Dejana Udovičića nastavila je da dominira u domaćim takmičenjima i osvojila Kup Srbije. Sa druge strane, u taboru ''večitog rivala'' javili su se ozbiljni problemi koji su prouzrokovali gašenje vaterpolo kluba Crvena zvezda.

Prvenstvo Evrope 2010. godine biće održano u Hrvatskoj, odlučeno je na sednici Izvršnog odbora Evropske plivačke federacije (LEN) koja je održana u Ajndhovenu.

Ambicije Partizana bile su osvajanje Evrolige ili bar plasman među četiri najbolja tima. Međutim, ''crno-beli'' su eliminisani u četvrtfinalu od zagrebačke Mladosti. U prvom meču u Beogradu bilo je nerešeno 9:9, a u Zagrebu je Mladost slavila posle izvođenaja peteraca. Utehu je, bar malo, donela 21. titula prvaka Srbije.

Početkom maja doneta je odluka o formiranju Jadranske lige, ali srpski klubovi neće učestovati.

Vaterpolisti Pro Reka postali su evropski prvaci pobedom u finalu Evrolige nad hrvatskim Jugom.



Posle burne klupske sezone, počela su reprezentativna takmičenja i to uspešno po naš nacionalni tim. Srbija je odbranila je trofej u Svetskoj ligi pobedom u finalu nad selekcijom SAD.

Događaj koji je potresao ne samo srpsku već celokupnu evropsku vaterpolo javnost jeste saobraćajna nesreća Danila ikodinovića, koja se dogodila krajem juna. Njegovi saigrači iz reprezentacije samo nekoliko nedelja kasnije na Evropskom prvenstvu nisu uspeli da odbrane titulu šampiona Evrope.



Avgust su obeležile Olimpijske igre u Pekingu. Vaterpolisti Srbije osvojili bronzanu medalju, koja je ostala u senci događaja izvan bazena. Aleksandar Šapić je slomio nogu u tuči sa Denisom Šefikom. Dvojica vaterpolista pomirila se na konferenciji za novinare. Zlatnu medalju treći put uzastopno osvojila je Mađarska.



Vladimir Vujasinović i Dejan Savić u septembru su objavili da se povlače iz reprezentacije. Mesec dana kasnije istu odluku doneli su i Aleksandar Šapić i Aleksandar Ćirić.

Svetska plivačka federacija saopštila je da se Beograd sa još sedam gradova kandidovao za organizaciju 15. prvenstva sveta u vodenim sportovima.

Reprezentacija Srbije igraće naredne godine u Svetskoj ligi u A grupi, a protivnici će joj biti selekcije Mađarske, Grčke i Francuske.

Partizan je uspešno startovao u Evroligi u sezoni 2008/09. pobedama nad Marseljom i Vašašom.

Evropska plivačka federacija (LEN) proglasila je vaterpolistu Mađarske Petera Biroša za najboljeg igrača u 2008. godini.



Vaterpolisti Vojvodine OTP banke plasirali su se u četvrtfinale LEN kupa, pobedivši grčki Hios. Prvi susret, koji je 22. novembra odigran u Grčkoj, završen je bez pobednika. U polufinalu protivnik Novosađana biće Seged.

Za najbolju mušku ekipu Srbije u 2008. godini proglašena je vaterpolo reprezentacija Srbije.

Biciklizam

Sezona prestižnih trka započela je najpopularnijim klasikom, trkom Pariz – Rube na kojoj je trijumfovao Tom Bonen.



Alberto Kontador trijumfovao je dve trke iz veličanstvene trojke – Điro d’Italija u maju i Vuelti u septembru, a na Tur d’Fransu nije učestvovao jer njegova ekipa, Astana, nije pozvana na Tur zbog doping skandala tokom prošlogodišnje trke.



Jul je bio rezervisan za Tur d’Frans, a na njemu je trijumfom Karlos Sastre upotpunio dominaciju Španaca na najprestižnijim trkama.



Na Olimpijskim igrama u Pekingu takmičenje u biciklizmu obeležio je Britanac Kris Hoj osvajanjem tri zlatne medalje.

Španac Samjuel Šančez osvojio je zlato na individualnoj drumskoj trci na OI na kojoj su učestvovali i srpski reprezentativci Ivan Stević i Nebojša Jovanović.

Posle tri godine i povlačenja iz profesionalnog biciklizma sedmostruki pobednik Tur d’Fransa Lens Armstrong je u septembru objavio da se vraća i da ća naredne godine učestovati prvi put u karijeri na trci Điro d’Italija i da će juriti osmi trijumf na Turu u cilju promovisanja borbe protiv raka.



Kao i prethodnih godina biciklizam su u 2008. uzdrmali i doping skandali. Tokom ovogodišnjeg Tura između ostalih bili pozitivni uzorci pobednika nekoliko etapa Rikarda Rika, Leonarda Pjepolija, Stefana Šumahera, dok pobednik najprestižnijeg klasika, trke Pariz – Rube, Tom Bonen čeka optužnicu zbog korišćenja kokaina.

Među brojnim biciklistima koji su optuženi za doping našao se i srpski biciklista Ivan Stević koga je Italijanski Olimpijski komitet suspendovao zbog navodne umešanosti u aferu pod nazivom Ulje za lekove iz 2004. godione.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: