Sport u 2008. godini, peti deo

Godina koja se završava donela je nove uspehe za srpsku odbojku na diplomatskom planu i, prvi put u istoriji, nastup oba tima na Olimpijskim igrama. Apsolutni hit godine bili su odbojkaši SAD, dok su čast Brazila spasle odbojkašice. U 62. godini postojanja Svetska odbojkaška federacija dobila je trećeg predsednika. Odbojkašice Poštara nastavile su dominaciju, a Zvezdini navijači radovali su se tituli posle pet godina.

Izvor: JT VN

Subota, 27.12.2008.

17:13

Default images

Počelo je uspehom – muška reprezentacija Srbije je u januaru osvojila prvo mesto u kvalifikacionoj grupi u Izmiru i na taj način se plasirala na Olimpijske igre u Pekingu.

Dva meseca kasnije došlo je vreme za rasplet u evropskim kupovima. Veliki uspeh napravila je Crvena zvezda, koja se plasirala u završnicu Kupa CEV. Kao nagradu Beograd je dobio organizaciju finalnog turnira, na kojem su trofej očekivano i lako osvojile odbojkašice Skavolinija, a Zvezdi je pripalo treće mesto. Crveno-bele su uspešnim nastupima privukle i pažnju sponzora, koji će obezbediti da najbolje igračice ostanu nekoliko sezona u timu.

Srpski klubovi u Indesit ligi šampiona nisu imali uspehe u sezoni 2007/2008, i Vojvodina i Poštar 064 završili su takmičenje bez pobede, a trofeje su osvojili Peruđa i Dinamo Kazanj.



FIVB je lansirao ambiciozni plan ograničavanja broja stranaca u klupskoj odbojci, ali će tek vreme pokazati kako će se situacija razviti.

April je doneo početak raspleta u nacionalnim šampionatima. Kod devojaka izdvojio se tandem Poštar – Zvezda, a treći put u nizu titula je pripala Poštarkama.

Muški plej of doneo je uzbuđenja bez presedana, a u centru pažnje bili su odbojkaši Crvene zvezde, koji su napravili preokret u polufinalu protiv Vojvodine, a zatim i u finalnom okršaju sa Radničkim iz Kragujevca, pa su sedmu titulu proslavili u Jezeru.



Po završetku klupskih obaveza počeo je ciklus reprezentativnih mečeva. Odbojkaši su vizu za Peking odavno overili, a odbojkašice su poslednju šansu imale u Tokiju, gde su u maju bile superiorne i prvi put u istoriji izborile mesto na Olimpijskim igrama.

U junu dogodila se promena na čelu Svetske odbojkaške federacije. FIVB ima čak 220 članica, ali je od osnivanja 1947. do ove godine imala samo dva predsednika. Na kongresu u Dubaiju Meksikanac Ruben Akosta napustio je funkciju posle pune 24 godine, a novi čelnik je KineĐižong Vei.

Raspored za 2008. bio je veoma naporan, pogotovo za muške selekcije, jer je finalni turnir Svetske lige u Rio de Žaneiru održan samo dve nedelje pred početak olimpijskih nadmetanja. Posle uvodne turneje i tri uzastopna vikenda u gostima srpski odbojkaši su pred svojim navijačima izborili mesto u Riju, a tamo su igrali fenomenalno do samog finala, u kojem su poraženi od šokantno dobrog američkog tima.



Avgust je u potpunosti bio posvećen Olimpijskim igrama u Pekingu, na kojima su obe odbojkaške selekcije iz Srbije priželjkivale medalje. Ženski tim se nije proslavio, ostvarivši pobede nad dva nejaka rivala (Alžirom i Kazahstanom), uz neuspehe u sva četiri duela sa ravnopravnim rivalima. Zlatna medalja pripala je nacionalnom timu Brazila.

Muški turnir bio je izuzetno uzbudljiv. Srpska selekcija dobila je priliku da se u četvrtfinalu osveti Amerikancima za poraz iz Rija, ali u tome nije uspela posle gigantske borbe. Američki tim je nastavio da pravi iznenađenja i na kraju stigao do zlata, prvog posle 20 godina.

Krajem septembra Administrativni odbor Evropske odbojkaške federacije odlučio je da od naredne godine pokrene Evropsku ligu i u ženskoj konkurenciji, a u njoj će učestvovati i Srbija.



Muškarci su i dalje standardni članovi Svetske lige. Žrebom je odlučeno da će Srbija u narednom izdanju Svetske lige u Grupi B igrati sa Francuskom, Korejom i Argentinom. Bez obzira na plasman u grupi Srbija će deveti put uzastopno učestvovati na završnom turniru pošto je Beograd izabran za domaćina.

Još jedan veliki uspeh srpska sportska diplomatija ostvarila je krajem septembra, kada je Srbija zajedno sa Italijom dobila organizaciju Evropskog prvenstva za žene 2011. godine. Isti tandem bio je domaćin i muškog šampionata 2005, ali ovog puta finalni deo igraće se u Beogradskoj areni.

Klupska sezona ponovo je počela, a srpski klubovi bore se i na evropskoj sceni. Crvena zvezda nije imala uspeha u Indesit ligi šampiona, ali je ženski tim Poštara 064 pravi hit u istom takmičenju, sa čak tri pobede u izuzetno teškoj grupi.

Na kraju godine objavljeni su najbolji timovi i pojedinci u izboru nacionalnog Olimpijskog komiteta. Najbolji ženski tim u Srbiji za 2008. je ženska odbojkaška reprzentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: