Sport u 2008. godini, četvrti deo

U prvom delu pregleda sportskih događaja u 2008. godini pisali smo o auto-moto sportu, a drugo poglavlje bilo je posvećeno rukometnim dešavanjima protekle godine.

U trećem tekstu izdvojili smo bitne detalje iz prvog dela teniske sezone. Sada su pred vama podsećanja na najbitnija zbivanja u drugoj polovini teniske 2008. godine, od Vimbldona do kraja.

Novak Đoković je spomenuti period odigrao znatno lošije nego prvi, ali je trijumfovao na Mastersu, baš kao i Nenad Zimonjić. Rafael Nadal je konačno smenio Rodžera Federera na prvom mestu ATP liste, a pobedio ga je i na Vimbldonu. Fedex je uzeo US open, a veliki napredak pokazali su Endi Mari i Huan del Potro.

Ana Ivanović je loše igrala u drugom delu godine, a jedina svetla tačka je trofej u Lincu. Jelena Janković je bila fenomenalna, pošto je osvojila tri turnira, odigrala prvo Gren slem finale (US open) i godinu je završila kao najbolja na WTA listi. Sestre Vilijams su podelile Gren slemove (Vimbldon – Venus, US open - Serena), a na završnom takmičenju u Dohi slavila je Venus.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 26.12.2008.

21:12

Default images

Posle kratkog predaha oličenog u manjim turnirima, teniska scena preselila se u London na najveći turnir na svetu – Vimbldon.

Za srpski tenis, Vimbldon je predstavljao razočaranje i otreženjenje, u smilsu da se ne može uvek biti najbolji.

Đoković je već u drugoj rundi ispao od Marata Safina, i to sa maksimalnih 3:0.



Ivanovićeva je, posle uzbudljivog i jedva dobijenog meča sa Natali Deši u drugom kolu, posustala već na sledećoj prepreci izgubivši od Kineskinje Đie Ženg sa 6:1, 6:3. Žengova je potom dogurala do polufinala, a Đie je mnogo navijača stekla donirajući novac za žrtve zemljotresa u Sečuanu. Jankovićeva je, ophrvana brojnim povredama, dogurala do osmine finala i tu izgubila od Tamarin Tanasugarn.

Janko Tipsarević je u singlu ostavio najpovoljniji utisak. Izbacio je Endija Rodika, ali je u četvrtoj rundi izgubio od Rajnera Šitlera, u meču u kojem zbog povrede nije mogao da pruži maksimum.

Nenad Zimonjić je donekle nadoknadio neuspehe ostalih, pošto je zajedno sa Danijelom Nestorom osvojio titulu u dublu.

Finale u muškoj konkurenciji između Rafaela Nadala i Rodžera Federera okarakterisano je od strane mnogih stručnjaka kao „najbolje finale ikada“. Španac je posle skoro 5 sati efektivne igre pobedio Federera sa 3:2 u setovima i najavio skoru smenu na čelu ATP liste. Ispod su vam na raspolaganju samo inserti iz meča, ali taj ’klasik’ zaista vredi pogledati u celosti.



U ženskom finalu igrale su sestre Vilijams. Venus je pobedila Serenu rezultatom 7:5, 6:4 i tako je osvojila sedmi Gren slem trofej. Đoković je posle lošeg izdanja na Vimbldonu polako dizao formu, ali brinula su dva uzastopna poraza od Endija Marija, jedan u finalu Sinsinatija.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu Đoković je osvojio bronzanu medalju, pobedivši Džejmsa Blejka u duelu za treće mesto.

Prethodno ga je u polufinalu eliminisao Rafael Nadal, a svima će nam u sećanju ostati smeč koji je Novak promašio na meč lopti za Španca.

Tipsarević je bio u očiglednom padu forme, a na Olimpijadi je, posle pobede nad Davidom Fererom, bio primoran da zbog povrede preda meč Olivijeu Rohusu.

Nenad Zimonjić i Novak Đoković ispali su na OI u dublovima već u prvom kolu.

Viktor Troicki je postigao veliki uspeh, pošto je igrao finale u Vašingtonu, ali je izgubio od Huana del Potra.

Pročitajte opširniji tekst o igrama srpskih igrača u periodu između Rolan Garosa i US opena.

Jelena Janković je na OI izgubila u četvrtfinalu od Dinare Safine, koja je tada igrala u životnoj formi. Ipak, Jankovićeva će period između Garosa i US open pamtiti po dobrom jer je 11. avgusta postala prva na svetu. Tada je na vrhu ostala samo jednu nedelju, ali je 6. oktobra ponovo preuzela prvo mesto i tu je ostala do kraja sezone.

Ana Ivanović zbog povrede palca nije učestvovala na OI, a ceo drugi deo sezone odigrala je znatno ispod svog nivoa.

Informišite se detaljnije o učinku srpskih teniserki u drugom delu sezone do US open. Zlato na OI u muškoj konkurenciji osvojio je Rafael Nadal, a u ženskoj Ruskinja Jelena Dementijeva.

Posle turnira u Sinsinatiju znalo se da će Nadal postati prvi igrač sveta, ali je zvanično to i postao 18. avgusta. Uzrok tome je promenjen kalendar turnira zbog OI u Pekingu.

Huan Martin del Potro osvojio je četiri turnira u nizu i u ušao u prvih 20. O tome, kao i ostalim zbivanjima u periodu između Garosa i US opena, pročitajte ovde.

U tom delu godine najviše pažnje u ženskom tenisu privukla je Dinara Safina. Ona je naglo poboljšala igru, osvojila turnire u Los Anđelesu i Montrealu, a igrala je i finale na OI.

Detaljnije o toku svih turnira US open serije u obe konkurencije pročitajte ovde. Novak Đoković je na ovogodišnjem US openu izgubio u polufinalu od Rodžera Federera sa 3:1 u setovima.

Švajcarac je potom došao do trofeja, a u finalu je bio bolji od Endija Marija. Na taj način Federer je dokazao da njegovo vreme još nije prošlo.

Tipsarević je zbog povrede predao meč Semu Varburgu u prvom kolu.

Nenad Zimonjić je zajedno sa Nestorom ispao u osmini finala od Lindšteda i Nieminena.

Jelena Janković je na visokom nivou odigrala ceo US Open i napokon je došla do finala na nekom od Gren slem turnira. Tamo je, mnogo neizvesnije nego što rezultat pokazuje, izgubila od Serene Vilijams sa 6:4, 7:5.

Ana Ivanović je seriju veoma loših rezultata nastavila i na US openu, pošto je izgubila u drugoj rundi od anonimne Francuskinje Žili Koan.

Pogledajte deo konferencije za štampu posle tog šokantnog poraza:

Posle US opena, u muškoj konkurenciji igrana su još dva turnira iz Masters serije. U Madridu je u finalu Endi Mari nadigrao Žila Simona, dok je u Parizu slavio Žo-Vilfrid Conga i tako je osigurao učešće na Mastersu u Šangaju.

Na završnom turniru godine, tzv. Mastersu, trijumfovao je Novak Đoković. On je u finalu savladao Nikolaja Davidenka. Novak se titulom primakao Federeru na samo deset bodova zaostatka na ATP listi.

U Šangaju zbog povrede kolena nije igrao Rafael Nadal, a Švajcarac Rodžer Federer eliminisan je u grupnoj fazi takmičenja.

Dominaciju Srba u Šangaju omogućio je Nenad Zimonjić, koji je zajedno sa Danijelom Nestorom uzeo titulu u dublu.

Jelena Janković je u konkurenciji dama obeležila interval od US opena do kraja sezone. Srpkinja je trijumfovala na tri turnira u nizu. U finalu u Pekingu dobila je Svetlanu Kuznjecovu, u Štutgartu je bila bolja od Nadje Petrove, dok je u Moskvi nadigrala Veru Zvonarjevu.

Na završnom turniru u Dohi Jelena je došla do polufinala, ali je tu izgubila od Venus Vilijams sa 2:1 u setovima. Pogledajte finiš tog meča:

Amerikanka je na kraju uzela trofej, pošto je u finalu pobedila Veru Zvonarjevu.

Ana Ivanović se u finišu sezone potpuno oporavila od povrede i počela je da igra bolje. Osvojila je titulu u Lincu, gde je u završnom meču dobila Zvonarjevu. Ipak, na Mastersu je u grupi zabeležila sva tri poraza, uključujući onaj od Jelene Janković.

Pred vama je završnica tog meča:

Pogledajte rezime završnog turnira u Dohi:

Ostanite uz Sportsku redakciju B92, pošto vas očekuju godišnji pregledi iz fudbala, košarke, biciklizma itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: