Kup UEFA: Milan-Verder, Vila-CSKA

U petak su u Nionu izvučeni su parovi za šesnaestinu finala Kupa UEFA. Najviše pažnje privukli su parovi Milan-Verder, Zenit-Štutgart i CSKA-Aston Vila.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2008.

13:59

Default images

Pored njih, "zvučni" su i susreti Dinamo Kijev- Valensija, Fiorentina-Ajaks, i Šahtjor- Totenhem. Pobednik derbi dvomeča Verdera i Milana igraće protiv boljeg iz duela Olimpijakos-Sent Etjen. Prve utakmice šesnaestine finala igraju se 18. i 19. februara, a revanš mečevi su 26. februara sledeće godine.

Milan je, posle remija sa Volsburgom od 2:2 morao da se zadovolji drugim mestom u grupi E, tako da su za rivala dobili Verder, koji je bio treći u grupi B Lige šampiona. Nemački tim je neslavno završio svoje učešće u najvećem klupskom takmičenju, pošto su iz šest mečeva osvojili samo sedam bodova, dok je prvo mesto u grupi iznenađujuće zauzeo grčki Panatenaikos (drugi je bio Inter). Dva tima su do sada četiri puta igrala u evropskim kupovima, Milan je slavio dvaput, dok su dva puta remizirali. Nijedan tim do sada nije igrao finale Kupa UEFA u ovom formatu, a prvi meč se igra u Bremenu 19. februara.

Pobednici Kupa UEFA iz 2008. takođe su za protivnike dobili nemački tim. Štutgart i Zenit do sada su se susreli u drugom kolu u sezoni 1989/1990, kada se ruski tim još uvek zvao Zenit Lenjingrad, i tom prilikom je ruski tim ponižen u Štutgartu rezultatom 5:0. U prvom meču su Nemci takođe slavili 0:1.

Engleski klubovi takođe će se suočiti sa ozbiljnim izazovom u vidu vodećih klubova istočne Evrope.
Menadžer Vile Martin O'Nil je rekao da mu je svejedno koji tim će izvući na putu do svoje prve titule Kupa UEFA, ali će u toj nameri kvalitet četvrtoplasiranog tima Premijer lige u potpunosti morati da dođe do izražaja u dvomeču sa CSKA. Pobednici Kupa UEFA iz 2005. jedini su tim koji je pobedio u sva četiri meča u grupnoj fazi.

U četvrtini finala postoji mogućnost engleskog derbija, pošto je potencijalni protivnik pobednika dvomeča Vila-CSKA Totenhem. Pre toga, Totanhem će morati da bude bolji protiv osvajača duple krune u Ukrajini, Šahtjora iz Donjecka.

Finale Kupa UEFA igra se 20. maja sledeće godine na stadionu Šukru Saračoglu u Istanbulu.

Parovi šesnaestine finala:

PSŽ - Volfsburg
Kopenhagen - Mančester siti
NEC - Hamburg
Sampdorija - Metalist
Braga - Standard
Aston Vila - CSKA Moskva
Leh - Udineze
Olimpijakos - Sent Etjen
Fiorentina - Ajaks
Alborg - Deportivo
Verder - Milan
Bordo - Galatasaraj
Dinamo Kijev - Valensija
Zenit - Štutgart
Marsej - Tvente
Šahtjor - Totenhem

U osmini finala 12. i 18/19 marta igraće:

Olimpijakos/Sent Etjen - Verder/Milan
Aston Vila/CSKA - Šahtjor/Totenhem
Leh/Udineze - Zenit/Štutgart
PSŽ/Volfsburg - Braga/Standard
Dinamo Kijev/Valensija - Sampdorija/Metalist
Kopenhagen/Mančester siti - Alborg/Deportivo
NEC/Hamburg - Bordo/Galatasaraj
Marsej/Tvente - Fiorentina/Ajaks

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: