LŠ:CFC-Juve, Real -L'pul, Inter -MU

U osmini finala LŠ sastaće se Čelsi - Juventus, Real - Liverpul i Inter - Mančester, Lion - Barselona, odlučeno je žrebom u Nionu.

Izvor: ÈŽ

Petak, 19.12.2008.

12:24

Default images

U ostalim mečevima sastaju se Viljareal - Panatinaikos, Sporting - Bajern, Atletiko - Porto i Arsenal - Roma. Prvi mečevi se igraju 24 -25. februara, revanši su zakazani za 10 -11. mart 2009. godine. Sada je izvesno da će najmanje tri evropska velikana takmičenje završiti već u prvoj eliminacionoj fazi, dok će neki od autsajdera ući u četvrtfinale.

Veoma zanimljivo biće u Londonu gde će se sastati prošlogodišnji finalista iz Moskve Čelsi i dvostruki prvak evrope torinski Juventus. Dva tima se nikada ranije nisu sastala u evropskim takmičenjima. Čelsi je završio na drugom mestu grupe A, dok je Juventus bio prvi u grupi H. Dvomeč će obeležiti i povratak Klaudija Ranijera na stadion kluba, kojem je doneo prvo polufinale LŠ u istoriji.

U Madridu će prvi meč igrati dva bivša prvaka Evrope. Real je čak devet puta bio na vrhu starog kontinenta, dok je Livepul to uspeo pet puta. Zanimljivo je da su se u finalu Kupa šampiona 1981. godine sastala upravo ta dva tima. Uspešniji su bili Englezi koji su golom Alena Kenedija savladali kraljevski klub.

U Milanu Inter dočekuje prvaka Evrope Mančester junajted. Dva tima su se sastala 1999. godine u četvrtfinalu. U Mančesteru je domaći tim pobedio 2:0 golovima Jorka, u Milanu je bilo 1:1. Englezi su te godine postali prvaci Evrope pobedom u finalu nad Bajernom. Junajted mora da se bori i sa prokletstvom šampiona Evrope, pošto su u prethodn četiri sezone prvaci ispadali upravo u prvoj eliminacionoj fazi.
Fonet
Lion i Barselona četiri puta su igrali u grupi. U sezoni 2001-02 Barsa je dva puta bila bolja od francuskog predtavnika 2:0 i 3:2. Prošle sezone ponovo su igrali zajedno i ponovo je ekipa iz Katalonije bila uspešnija 3:0 i 2:2. Barsa je dva puta bila prvak kontinenta, šampion Francuske nikad nije prošao četvrtfinale (šesti put uzastopno igra osminu finala).

Arsenal i Roma su se nisu sastali od 2002, kada su igrali u grupi u Ligi šampiona . Arsenal je ove sezone završio kao drugi u grupi G sa 11 poena, dok je Roma u grupi A osvojila 12 bodova. Oba kluba po jednom su stigla do finala, Roma je 1984. poražena od Liverpula, a Arsenal 22 godine kasnije od Barselone.

Atletiko Madrid je domaćin Portu u prvom meču. Dva kluba igrala su u kvalifikacijama za Kup sajamskih gradova u sezoni 1963/64. U prvom meču bio je bolji španski predstavnik 2:1, u drugom meču nije bilo golova. Atletiko je bio finalista Kupa šampiona 1974. godine kada je Bajern u 91. minutu izvukao remi, a zatim pobedio 4:0 u reprizi. Porto je dva puta bio najbolji u Evropi 1987. i 2004. godine.

Sporting i Bajern se do sada nisu susretali u evropskim takmičenjima. Apsolutni favorit na tom meču je minhenska ekipa koja je bila najbolja u Evropi četiri puta 1974, 1975, 1976. i 2001. godine.

Viljareal je u sezoni 2005-06 debitovao u Ligi šampiona i u prvom nastupu stigao do polufinala. Nikada nisu igrali sa Panatinaikosom, koji je 1971. igrao u finalu KEŠ i izgubio od Ajaksa 2:0. U polufinalu tog takmičenja Grci su eliminisali Crvenu zvezdu.

Raspored mečeva osmine finala:

24. februar (utorak):

Atletiko Madrid – Porto
Olimpik Lion – Barselona
Arsenal – Roma
Inter – Mančester Junajted

25. februar (sreda):

Viljareal – Panatinaikos
Real Madrid – Liverpul
Sporting – Bajern Minhen
Čelsi – Juventus

10. mart (utorak):

Panatinaikos – Viljareal
Liverpul – Real Madrid
Bajern Minhen – Sporting
Juventus – Čelsi

11. mart (sreda):

Porto – Atletiko Madrid
Barselona – Olimpik Lion
Roma – Arsenal
Mančester Junajted – Inter

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: