Blater: "FIFA će pomoći Srbiji"

Predsednik FIFA Sep Blater izjavio je za "Tanjug" da će FSS imati svu podršku Svetske fudbalske organizacije da nastavi putem kojim je krenuo.

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2008.

13:50

Default images

Blater u Beograd dolazi u četvrtak, 9 oktobra, na čelu delegacije FIFA, i to je njegov prvi dolazak u Srbiju. Predsednik FIFA istakao je sjajan odnos prema reprezentaciji i najavio pomoć srpskom fudbalu. Blater je takođe najavio da će se razgovarati i o predlogu po kojem bi svaki tim na početku utakmice morao da ima najmanje šest domaćih igrača u timu.

"Ne znam još sve detalje posete, ali mi je poznato da ću se, osim sa čelnicima Fudbalskog saveza Srbije sresti i sa zvaničnicima Vlade Republike Srbije", istakao je Blater i dodao da će u se u razgovoru sa državnim funkcionerima dotaći i rezolucije 6 + 5 koja je usvojena na kongresu FIFA u Sidneju u junu 2008.

Na osnovu te rezolucije, koja se odnosi na sve kontinente, a od posebnog je značaja za Evropu, svaki tim bi na početku utakmice morao da ima najmanje šest domaćih igrača u timu.

"Ova akcija je širokih razmera zbog koje sam imao mnogobrojne susrete sa ljudima iz fudbala, ali i sveta politike. Razgovarao sam sa premijerima Austrije, Belgije i Rumunije, sa ministrima sporta Nemačke, Španije, Francuske, Luksemburga i Velike Britanije i zaključili smo da je neophodno tu rezoluciju uskladiti sa evropskim zakonodavstvom".

Blater je zatim istakao i saradnju koju po tom pitanju ima sa Evropskom fudbalskom organizacijom (UEFA) i njenim predsednikom Mišelom Platinijem.

"Zajedno smo posetili predsednika Evropskog parlamenta Hansa Gerta Peteringa i razgovarali na tu, za nas izuzetno važnu temu". Blater, takođe, smatra da je u pitanju veoma osetljiva tema za čije rešavanje je potrebno dosta vremena, ali da ga raduju izjave pojedinih političara koji su shvatili suštinu problema.

"Moram da istaknem primer francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija i njegov predlog u kojem govori o „specifičnosti sporta", i da se u sportu mogu primeniti određeni izuzeci u odnosu na pozitivno zakonodavstvo", naglasio je Blater.

.

Srbija kao primer

Prema Blaterovim rečima Srbija bi mogla da posluži kao primer drugim fudbalskim savezima kada je u pitanju odnos prema reprezentaciji.

"Poslednjih godina, možda i decenija, ne samo timovi, nego i reprezentacije počinju da regrutuje strane igrače. Timovi gube identitet, prvo lokalni a onda i nacionalni. Dešava se da u istom timu imate igrače sa različitih kontinenata. Vi u Srbiji imate nacionalni tim na koji možete da budete ponosni, jer je sastavljen od domaćih igrač. Mladi su motivisani i vide perspektivu da bi jednog dana mogli da igraju za svoj tim i svoju nacionalnu selekciju", ocenio je Blater.

Odgovarajući na pitanje kako teku pripreme za Svetsko prvenstvo 2010. godine, predsednik FIFA je istakao da je i dalje optimista po pitanju organizacije tog događaja u Južnoafričkoj Republici.

"Bio sam tamo pre dvadesetak dana i uverio se da pripreme teku po planu. Obećao sam organizatorima punu podršku FIFA, i istakao naše uverenje da će se sve završiti u skladu s postavljenim rokovima".

Uveren sam da ćemo 2010 prisustvovati istorijskom trenutku. To je njihova šansa da pokažu da ujedinjena zemlja može da organizuje i najveće svetske događaje", podvukao je čelnik FIFA.

Ipak, bez pomoći države, pre svega vlade Južnoafricke Republike, prethodnog predsednika države Mbekija i novog predsednika Motlantea, organizacija Kupa Konfederacija koja se održava 2009. i Svetskog prvenstva 2010. ne bi bila moguća", zaključio je Blater

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: