Evropska rukometna elita u Srbiji!

Posle košarkaškog i odbojkaškog prvenstva, Srbija će biti domaćin i najboljim rukometašima Evrope. Evropska rukometna federacija dodelila je domaćinstvo Evropskog prvenstva 2012. godine našoj zemlji i to u konkurenciji rukometnih velesila Nemačke i Francuske. Odluka EHF-a predstavlja veliki uspeh za celokupan sport u Srbiji i odlična je prilika da se srpski rukomet vrati na veliku scenu, ocenjeno je u nacionalnom rukometnom savezu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2008.

15:07

Default images

Ishod glasanja na kongresu EHF-a u Beču predstavlja veliko iznenađenje za mnoge, naročito kada se uzmu u obzir imena protivkandidata. Srbija je na kraju u drugom krugu, sa 4 glasa više, pobedila Francusku, a završila daleko ispred Nemačke, zemalja čije su selekcije aktuelni olimpijski i svetski šampioni.

Na kraju je odlučilo gotovo višegodišnje lobiranje rukometnog saveza Srbije, ali i želja pojedinih vodećih rukometnih zemalja da se prvenstvo ne održi u Francuskoj ili Nemačkoj. Taktiku našeg rukometnog saveza činila je i odluka da se u poslednjem trenutku odustane od kandidature za ženski šampionat Evrope, što je donelo još nekoliko dragocenih glasova, otkrio je generalni sekretar rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković.

"Bilo je to veliko iznenađenje za mnoge u Beču i za mnoge u našoj zemlji. Vidim da su odluka obradovala sve, jer je Srbija posle 35 godina domaćin jednog šampionata. Poslednje prvenstvo, u onoj staroj Jugoslaviji, bilo 1973. u Beogradu", kaže Đurković.

Gradovi domaćini prvenstva Evrope 2012. biće Beograd, Niš, Novi Sad i Vršac. Izuzev Niša, svi gradovi bili su domaćini prvenstva Evrope za košarkaše 2005. godine. Jedan od glavnih aduta kandidature bila je Beogradska Arena. Sa druge strane, srpski rukometaši nekoliko puta su igrali zvanične mečeve u niškom Čairu, uz fantastičnu atmosferu na tribinama, ali je hala u Nišu u najlošijem stanju od dvorana u kojima će se igrati utakmice, ocenio je Đurković.
"Mi smo znali da pojedini objekti zadovoljavaju uslove, a da 'Čair' mora da se sređuje. Reakcije ljudi u Beču su bile izvanredne. Niko nije očekivao da će se Srbija na kongresu EHF-a da se predstavi u takvom svetlu. Mnogi kada su videli sliku 'Arene' nisu verovali da jedna takva dvorana postoji u Srbiji. Ona je velika prednost, kao jedna od najboljih dvorana u Evropi. Mi smo sada negde oko 70 odsto spremni za EP kada su objekti u pitanju. Ostaje samo 'Čair' koji mora da se preuredi".

Rukomet u Srbiji beležio je tokom prethodnih nekoliko godina pad u popularnosti, a nacionalni tim je bez medalje još od Svetskog prvenstva 2001. u Francuskoj, kada je osvojena 'bronza'. Ipak, seniori su se nedavno plasirali na Svetsko prvenstvo, rukometašice su bile uspešne u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, dok je Crvena zvezda ušla u Ligu šampiona, što je najava boljih dana.

"Mislim da je sada prilika. Imamo ekipu koja je dobar spoj mladosti i iskustva. Imamo i starijih igrača koji igraju u velikim evropskim klubovima, a kao okosnica za 2012. mislim da će predstavljati generacija Šešuma, Nenadića, Rnića, Prodanovića, Markovića... koji su bili svetski i evropski prvaci u konkurenciji kadeta, a koji će 2012. biti u najzrelijim igračkim godinama", kaže Đurković.

Predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović očekuje da će i srpski rukomet ali i zemlja imati velike koristi od organizacije EP.
"Imamo direktan plasman na EP, lakši prolaz na Olimpijske igre 2012. godine. Francuska je u svojoj prezentaciji istakla da očekuje prihod od sedam miliona evra od prenosa i tri miliona evra u smeštajnim kapacitetima. Bio bih zadovoljan ako mi ostvarimo i 20 odsto manje", rekao je Marjanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi EP trebalo Srbiji da donese bolji rukomet, "jer će se ovaj sport omasoviti, a iz toga će izaći kvalitet".

"Takmičenje ne košta ništa, a donosi samo prihode. Očekujemo 40.000 turista koji će u različitim gradovima imati odredjen broj noćenja. Mislim da je Evropsko prvenstvo u rukometu veći događaj od Evrovizije, a trebalo bi da ostavi novac i Srbiji i Rukometnom savezu", rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, Rukometni savez Srbije prihode deli sa EHF-om, a predsednik RSS-a naglasio je da očekuje da će Savezu ostati milion evra.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, koja je svojim prisustvom podržala kandidaturu RSS u Beču prošlog vikenda, ocenila je da je konkurencija bila "veoma oštra", kao i da je "Srbija jaka rukometna nacija, što će i pokazati za četiri godine".

"Mi želimo da se što više dece u Srbiji bavi sportom. Rukomet je idealan, jer pruža mogućnost da se njime bave i dečaci i devojčice, i bogati i siromašni", zaključila je Samardžić- Markovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: