Le Man 2008: Sudar titana i klasna borba

Dvadeset četiri časa Le Mana je, bez imalo preterivanja, majka svih trka izdržljivosti. Datum njenog održavanja ima istaknuto mesto u kalendaru prestižnih globalnih događaja, a francuski grad velikim je slovima upisan na sportsku mapu sveta. To je tradicionalni maraton koji se ne propušta, ultimativni ispit za ljude i automobile, takmičenje kultnog statusa i značaja koji prevazilazi granice sporta. Da nije tako, broj posetilaca pokraj piste ne bi se svake godine kretao od 250.000 naviše, a TV publika merila milionima gledalaca.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

10:04

Default images

Le Man predstavlja četiri trke u jednoj. Najduže se i najbolje pamti apsolutni pobednik, ali besni rat po kategorijama i klasama suština je svake trke izdržljivosti. Dve osnovne grupe učesnika na jesu prototipovi i GT automobili. Ovi prvi se, prema tehničkim karakteristikama, dele na klasu 1 i 2 (Le Man prototipovi - LMP1 i LMP2), a kriterijum podele GT automobila jeste da li "nalikuju produkcijskim", kao GT1, ili su "bliski produkcijskim", poput onih iz GT2. Pravilnik garantuje da su LMP1 prototipovi i najbrži, te su među njima i favoriti za ukupnu pobedu. Zato odatle i polazimo.

LMP1: Sudar titana

Ovi automobili su prototipovi zatvorene ili otvorene karoserije, koji imaju prostora za dva sedišta. Pokreću ih atmosferski motori od 6 litara, turboprehranjivani od 4,5 ili dizelaši od 5.500 cc. Snaga im je oko 750 KS. Minimalna težina je 900 kg, kapacitet rezervoara 90 litara (benzin) ili 81 litar (dizel). Farovi emituju belu svetlost, točkovi su širine 16" i prečnika 28.5”.

U premijernoj klasi startovaće 21 automobil, a realne šanse za konačni trijumf imaju imaju fabrički timovi Audija i Pežoa, čiji je rivalitet na Le Manu dostigao nove razmere, zato što za trku prijavljuju po tri automobila. Ostalim konstruktorima i ekipama u preostaje nada da se možda može do mesta na podijumu, i to ako gigantima zaista pođe loše.
Kiksevi se, ipak, dešavaju i najvećima, što je 2007. jasno pokazano. Od malera dizel trkača najviše koristi bi ponovo mogao da ima Peskarolo-Džad, a šansu možda imaju i Oreka-Džad ili češki Čaruz sa Lolinom šasijom i Aston Martin agregatom. Te ekipe stizale su do pobedničkih postolja u ovogodišnjim LMS trkama, zato su njihove ambicije i najrealnije. Peskarolo je tokom poslednje tri godine redovno imao po auto na podijumu u vrhunskoj klasi, to je i dalje privatna ekipa, ali se od kolega po statusu izdvaja, jer je najprofesionalnija i najspremnija.

Vratimo se favoritima: prvi dvoboj dizel giganata, Audija i Pežoa, videli smo pre godinu dana. Francuzi su imali brzinu, Nemci, pored nje, i pouzdanost i mnogo više relevantnog iskustva na trkama izdržljivosti. Zato je pobeda otišla fabrici sa četiri prstena, uostalom, Le Man je Audijevo igralište od 2000. godine. Međutim, Audi je 2007. u trci izgubio dva od svoja tri prijavljena automobila, što bi ekipi iz Ingolštata trebalo da posluži kao signal za krajnji oprez: ni R10 nije neuništiv.

Pežo je lane krenuo sa dva automobila, 2008. je ulog povećan, pa će naziv igre biti "tri na tri". Pristupi ovih ekipa su identični kada je u pitanju agregat (TDI protvi HDI), ali se razlikuju u obliku karoserije (908 je zatvoreni prototip) i kod izbora vozača. Pežo je ekipu pojačao četvoricom bivših pilota Formule 1: Vurcom, Klinom, Montanjijem i Zontom. Austrijanac se još 1998. upisao u pobednike Le Mana.
Od ove godine, Francuzi i Nemci konkurenti su i u LMS šampionatu, gde je na sve tri vožene runde pobedio Pežo. Doduše, u pitanju su trke od po 1000 kilometara, a Le Man distanca je nekih pet puta veća. Audi je ušao u ovo takmičenje da bi se suprotstavio marki sa znakom lava i prekinuo njen niz od devet uzastopnih pobeda, računajući i sezonu 2007, ali u tome još nije uspeo. Na 24 časa situacija je delikatna: i jednoj i drugoj fabričkoj ekipi "igra" samo ono najveće: pobeda u apsolutnoj kategoriji.

LMP2: Dočekali smo Porše!

I u ovoj klasi takmiče se prototipovi sa zatvorenom ili otvorenom karoserijom, definisani kao dvosedi. Dozvoljeni su atmosferski agregati od 3,4 litra (najviše 8 cilindara), dvolitarski turboprehranjivani (maksimalno šestocilindarski), ili dizel agregati od 4,4 litra, ovi poslednji na bazi produkcijskih. Svi oni oslobađaju snagu od oko 475 KS. Minimalna težina je 825 kg, rezervoar ima zapreminu od 80 litara, farovi emituju belu svetlost, točkovi su široki 14", prečnika 28 inča.
LMP2 klasa godinama je bila "bolesnik" na Le Manu, najviše zbog malog broja prototipova sposobnih da završe trku. Prošle godine su tek dva automobila stigla do karirane zastave. U 2008. klasa broji 12 učesnika, a najbitnija novina je debi Poršea RS Spajder na legendarnom maratonu. Ovaj auto se u poslednje dve i po sezone proslavio izuzetnim uspesima u Americi. Od 2008, tri Spajdera se takmiče i u Le Man seriji i cele godine uzurpiraju pobedničke lovore.

Odatle i stižu LMP2 Poršei, u pitanju su jedan holandski i jedan danski auto (ekipe van Merkštajn i Eseks). Holanđani kao adute imaju eks F1 pilota Josa Verštapena i vozača poznatog po rezultatima u Porše Superkupu, Džerona Blekemolena. Najveće zvezde Danaca su fabrički Poršeov pulen Saša Masen - za ovu priliku na pozajmici - i Džon Nilsen, bivši Le Man pobednik.

Povratak Poršeovih prototipova, bez obzira što su to samo dva zvanično privatna automobila, već je dovoljan da cela klasa izgleda kudikamo ozbiljnije, a i jedna je od glavnih tema uopšte. RS Spajder ima ime, već se ovenčao pobedama i titulama preko Atlantika, ali se dosad nije oprobao na maratonskim trkama ovog kalibra. U LMS-u je 2008. Porše nepobeđen, ali i ovde valja upamtiti: na francuskom maratonu vozi se pet puta veća distanca.
LMGT1: Astoni i Korvete

U GT1 spadaju jako modifikovani sportski automobili, tek "nalik produkcijskim". Dozvoljeni su atmosferski motori od 8, ili turboprehranjivani od 4 litra. Njihova snaga dostiže 650 KS, a minimalna težina zavisi od zapremine motora i kreće se od 1.125 - 1.325 kilograma. Rezervoar ima kapacitet od 90 litara, farovi, radi raspoznavanja, emituju žutu svetlost, točkovi su širine 14", prečnika 28” i dopušteni su kočni diskovi od ugljeničnih vlakana.

Na scenu smo navikli: ovde se bore Korvete i Aston Martin. Prošle godine je pobeda otišla Astonu, Ševroletu je to bio tek drugi poraz u klasi od 2001, tim će i veća biti želja Amerikanaca da ponovo budu najbolji. Obe fabričke postave imaju po dva automobila, a videćemo i dve Korvete C6.R ekipe Lika Alfana, kao i dva DBR9 privatnih timova Vitafon i Modena. Po jedan Lamborgini i Salin služe samo da razbiju monotoniju. U dosadašnjem bilansu bitke Korveta i Aston Martina, rezultat je 2:1 za Detroit. Samo 10 GT1 automobila nastupiće na ovogodišnjem Le Manu, i ovo je "najtanja" klasa u trci.

LMGT2

Najslabija klasa obuhvata "blago modifikovane sportske automobile, bliže produkcijskim". Pravila o zapremini motora analogna su onima za GT1 (8 litara atmo ili 4 litra turbo), baš kao i norme o težini (od 1.125 - 1.325 kilograma, prema kubikaži), a od težine zavise dimenzije točkova: širina im je 12” - 14", prečnik 28”. Zapremina rezervoara je 90 litara. Snaga se kreće između 450 i 470 KS. Farovi emituju žutu svetlost, pokretni delovi karoserije mogu se zameniti lakšim, kočni diskovi su od čelika, telemetrija je zabranjena.
Višedecenijsko rivalstvo Ferarija i Poršea nastavlja se u trkama sportskih automobila, ne u elitnoj, već u GT2 klasi. Protivici su 911 GT3 i F 430 GT. Italijanski automobili dominiraju brojnošću (sedam Ferarija prema tri Poršea, makar i zbog toga bi šanse mogle da im u startu budu veće), ali nemački brane titulu pobednika iz 2007. i, uz to, uživaju snažnu fabričku podršku. Ovde dva Spajkera C8 Laviolet služe da sliku učine šarenijom.

Jedan dan za probe

Kako dobar deo staze čine javni putevi, u Le Manu se testira samo jednog dana u godini, dve sedmice uoči velike trke. Ova proba obavezna je za svaki tim koji planira da nastupi, kao i za barem dva vozača inaće tročlanih posada. Svako ko nema skorašnje iskustvo na stazi (jedna trka u protekle tri godine) mora da proveze najmanje 10 krugova kako bi stekao pravo učešća. Izuzetaka nema, pa je i Gaj Smit, jedan iz Bentlijeve pobedničke trojke 2003, ove godine morao da prođe taj dril.
Zvanični test dan obeležilo je promenljivo vreme. Toplo i sunčano smenjivalo se sa periodima snažnih pljuskova i pista je vrlo kratko bila suva. Ne vredi ulaziti u preuranjene zaključke, ako išta, potvrđeno je ono što smo znali, pa čak i na istom mestu prošle godine i videli: Pežo ima tempo da dobije ovu trku, ali tempo nije jedina stvar potrebna za trijumf.

Sarazanov najbrži krug bio je 3:22.222, što je 4 sekunde brže od pol pozicije iz 2007, takođe Pežoovog vlasništva. Francuski lav imao je i crni momenat: Mark Žene uništio je prototip #7. Vozač se, srećom, izvukao samo sa dislokacijom nožnog prsta, ali je auto do te mere oštećen, da je ekipa krenula u sklapanje novog, i za to će koristiti i delove koji su bili planirani kao rezervni za trku. Naravno, pitanje je koliko je ko uopšte otvarao karte na test danu, a još uvek vlada verovanje da je Audi R10, ako već ne i brži, makar izdržljiviji od Pežoa 908.

Najbrži R10 na probi bio je onaj kojim je upravljao Marko Verner, njegov krug trajao je 3:26.678. i to je bilo treće najbolje vreme dana. Sve ukazuje na to da ni ovogodišnja trka neće proći bez padavina, a LMP1 prototipovi mogli bi da obore rekord u distanci pređenoj za 24 sata, postavljen još 1971, samo ako bude suvo.
Junak na junaka

Audi je nepobediv na Le Manu od 2000; Bentli Spid 8 ispod kože je imao Audi tehnologiju i 2003. je iskoristio korporativno znanje i uspešno zaokružio trogodišnji plan koji je britansko trkačko zeleno imao da dovede na tron. Ekipa iz Ingolštata odbila je 2004. i 2005. napade Peskarola i Kuraža, a onda sama sebi postala reper i revolucionisala trke izdržljivosti. Primena dizel tehnologije donela im je nove trijumfe 2006. i 2007.

Jubilarni deseti start na Le Manu prilika je da se stigne do osme pobede. Ekipa cilja dizel het-trik, niz koji je prethodnik, benzinski R8, već postigao u periodu 2000-2002. Dok i ljudi iz Ingolštata priznaju da njihov auto više nije najbrži kada je jedan krug u pitanju, maratonska trka akcenat stavlja na područja za koje Nemci veruju da su njihov domen: ekonomičnost, pouzdanost, robustnost i efikasan rad u boksu. Ušteda vremena na pit lejnu može da se ispostavi kao ključna, a prototip sa četiri prstena važi za jedan od najpristupačnijih automobila kad su u pitanju opravke i intervencije.

U praksi, to znači sledeće. Prošle godine je pobednički R10 u trci išao 36 puta u boks i proveo tamo manje od 24 minuta. Pun pit stop uključuje tankovanje, izmenu guma i promenu vozača, što traje oko 40 sekundi, ako ništa ne pođe naopako. Ako gume mogu da izdrže dve smene, to je ušteda od oko 15 sekundi po jednom zaustavljanju. Audi R10 TDI na Le Manu uspeva da izveze 12 krugova s jednim rezervoarom. To znači odlazak u boks na otprilike svakih 45 minuta.
Za ovu godinu, posade su iste kao 2007. Ćine ih #1 Bila-Piro-Verner, #2 Kapelo-Mekniš-Kristensen i #3 Lur-Rokenfeler-Prema. Prisutni su svi fabrički vozači angažovani u ALMS-u i LMS-u, kao i nezaobilazni Le Man rekorder, veliki Danac Kristensen. Uz pobrojanih devet imena vezane su 23 pobede na dvadesetčetvoročasovnoj trci.

Pežo 908 pravi je i dostojan Izazivač i protivnik. Tri prototipa na startu povećavaju verovatnoću da Francuzi pobedama na Le Manu iz devedesetih priključe još jednu. U kokpitima Pežoa 908 HDi FAP, naći će se devetorica pilota, čiji rezimei zbirno sadrže 393 F1 gran prija, 32 starta na 24 časa Le Mana, 15 nastupa u WRC-u i 44 nacionalne i međunarodne titule. Kako bi se donekle "rimovali" sa nacionalnom trobojkom, automobili su: crveni #7 (Žene, Minasijan, Vilnev), plavi #8 (Lami, Sarazan, Vurc) i sivi #9 (Klin, Montanji, Zonta)

Umesto dobrodošlice

Porše je u trkama izdržljivosti i sportskih automobila izgradio veličanstvenu reputaciju i sa 16 apsolutnih pobeda, najuspešniji je proizvođač u istoriji Le Mana. Za ljude iz Štutgarta i Vajsaha francuski klasik imao bi posebno emotivno značenje, sve i da ovogodišnja trka nije debi za njihov RS Spajder. Na njega se čekalo dugo, jer se kompanija od 1998. manje bavila sportom, a nije smela sebi da dopusti da konstruiše prototip koji neće biti kadar da trijumfuje.
Nemci su pažljivo prostudirali razlike između LMP1 i LMP2 klasa, zaključili da je P1 skrojena za dizele i fabričke ekipe, a ni za jedno ni za drugo nisu bili zainteresovani. Zato je njihov adut smešten u LMP2, poveren timu Penske i od kraja 2005. bačen u vatru Američkog Le Man šampionata. U Americi su ovi automobili blistali u klasi, a vremenom stigli dotle da povremeno pobeđuju i inače svemoćni Audi. Sa Le Manom se nije pokušavalo, jer ljudi iz Poršea nisu bili sigurni da će Spajder preživeti takvo takmičenje.

Sada je došao čas i za premijerno suočavanje sa izazovima jedne 24-časovne trke. Fabrički nastup nije dolazio u obzir, jer je Poršeov cilj pobeda u apsolutnoj kategoriji, a sa LMP2 automobilom to nije moguće. Prototipovi P1 klase oslobađaju 200 KS više, i imaju mnogo bolji odnos snage i težine, te su na testovima bilo oko 20 sekundi po krugu brži od LMP2 konkurenata.
Zato se cilja P2 trijumf. Van Merkštajn i Eseks jesu privatnici, ali sa podrškom Poršeovih inženjera i mehaničara, i dostavom rezervnih delova direktno iz Vajsaha. Najduža trka koju su Spajderi dosad izdržali bila je 12 sati Sebringa. Test vožnje od 24 sata, kao i niz ispitivanja motora i menjača na probnom stolu ipak su samo imitacija napora koji stoje pred nemačkim prototipom.

Raspored događanja na Le Manu je sledeći. Prve kvalifikacije voze se u sredu uveče između 19 i 21h, druge istog dana, od 22h do ponoći. U četvrtak se održavaju treća i četvrta kvalifikaciona sesija, po istom vremenskom rasporedu. Čuvena parada vozača u oldajmerima planrana je za predveče u centru grada i to je događaj sličan karnevalu, koji privuče preko 100.000 ljudi. U subotu se vraćamo pravoj akciji, najpre tokom 45-minutnog zagrevanja u devet ujutru, a onda, popodne u tri sata počinje ono pravo, sedamdeset šesta trka 24 časa Le Mana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: