PL prva po prihodu, BL po profitu

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.05.2008.

14:30

Default images

Engleska fudbalska Premijer liga ostvarila je u sezoni 2006/2007 rekordan prihod od 2,3 milijarde evra, čime je povećala razliku u odnosu na konkurentske sampionate u Nemčkoj, Španiji i Italiji, pokazuje najnovije istraživanje revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt. Kada se gleda čista zarada, nemačka Bundesliga je u istoj sezoni prestigla Premijer ligu i ostvarila profit od 250 miliona evra. Engleski klubovi su za to vreme zaradili "samo" 141 milion evra, uglavnom zbog visokih troškova na transfere i plate.

"Zanimljivo je da je Premijer liga ostvarila rekordni prihod od 2,3 milijarde evra, od ulaznica, prodaje prava prenosa i komercijalnih ugovora u sezoni 2006/07. Ovakav poslovni rezultat povećao je razliku u prihodima između engleske Premijer lige i nemačke Bundeslige na čak 900 miliona evra", izjavio je Den Džons iz kompanije "Dilojt".

Prema izveštaju te kompanije, ukupno fudbalsko tržište u Evropi je u sezoni 2006/07 ostvarilo 13,6 milijardi evra, za milijardu više nego u protekloj godini.

Pet najvećih evropskih fudbalskih liga je prihodovalo po prvi put više od sedam milijardi evra, što predstavlja 52 odsto ukupnog fudbalskog tržišta u Evropi.

Ukupni prihodi ostalih "velikih" liga: Nemačka 1,4 milijardi evra, Španija 1,3 milijarde, Italija 1,2 milijarde i Francuska milijarda evra.

Nemačka Bundesliga i španska La Primera povećale su svoje prihode u prošloj godini za 15 odsto i tako prestigle italijansku Seriju A.

Povratkom Juventusa u Seriju A, sledeće godine će trka za drugo mesto biti znatno neizvesnija.

"Velikih pet" među top ligama u evropskim državama prati holandski šampionat sa 398 miliona evra prihoda. To je, međutim, i dalje niže čak i od druge engleske lige, koja je ostvarila 489 miliona evra u prethodnoj sezoni.
Što se tiče profita, u izveštaju se navodi da je čista zarada 18 bundesligaša iznosila 250 miliona evra, što predstavlja 18 odsto ukupnih prihoda svih 18 klubova. Premijer liga je u toj sezoni ostvarila rekordan prihod od 2,3 milijarde evra, ali je, pre svega zbog iztuzetno visokih transfera i plata, ukupna zarada 20 klubova iznosila samo 141 milion evra.

Prvoligaši iz sedam najvećih evropskih liga u sezoni 2006/2007 ostvarili su ukupan prihod od 13,6 milijardi evra, što je za oko milijardu više nego prethodne godine.

Iako prihodi u Premijer ligi iz godine u godinu vrtoglavo rastu, zarade vlasnika klubova su sve manje, jer je Čelsi nakon dolaska Romana Abramoviča znatno povećao iznose transfera i plata, što su morali da prate i ostali klubovi. U sezoni 2006/2007 povećanje plata iznosilo je 13 odsto, a 20 premijerligaša je za to potrošlo čak 1,77 milijardi evra.

O kolikoj sumi se radi, najbolje se vidi iz podatka da španski klubovi za plate potroše dvostruko manje, a Italijani, Francuzi i Nemci između dva i dva i po puta manje.

Stručnjaci kompanije "Dilojt" ističu i paradoks da engleski klubovi, koji u Ligi šampiona beleže izvanredne rezultate, zarađuju znatno manje od klubova iz Nemačke, koji u finalu tog takmičenja nisu bili od 2002. godine, kada je dotle stigao Bajer iz Leverkuzena.

"Nemci su uspeli da se odupru trendu povećanja plata koji je krenuo iz Engleske i zahvaljujući tome trenutno imaju najprofitabilnije klubove u Evropi. Engleski klubovi na plate troše 64 odsto prihoda, a tu su i Italijani, Španci i Francuzi sa 62 odsto. Nemci, međutim, za plate troše samo 45 odsto prihoda", navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: