WRC: Hirvonen brani +5 na Sardiniji

Domaćin italijanske runde Svetskog reli prvenstva godinama je bio Sanremo, a na Sardiniju se prešlo 2004, kada je dotle asfaltni događaj postao makadamski. Šesto od petnaest ovosezonskih takmičenja vraća WRC karavan u Evropu, gde će posade moći da predahnu od surove vrućine ali i da nastave borbu u manje suvom i svakako prijatnijem klimatu Mediterana.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2008.

16:49

Default images

Sedište relija i servisni park nalaze se na severu ostrva, u luci Olbija. Za ceremonijalni start i finiš, rezervisan je Porto Červo, jedno od mondenskih i najekskluzivnijih evropskih letovališta. Ukupna takmičarska distanca iznosi 344,73 kilometra i podeljena je u 17 specijalnih ispita. U Italiji započinje ciklus najnapornijih "vezanih" relija, ona je uvod u dugo i vrelo WRC leto.

Reli Sardinija je još jedan, i to veoma naporan okršaj na makadamu. Specifičnost predstavljaju prilično mekani putevi, sa šljunkovito-peskovitim i prašnjavim površinskim slojem. Ova podloga prekriva i kamuflira krupnije i oštro kamenje, koje će se, ogoljeno i otkopano, pojaviti prilikom drugog prolaza kroz brzinske ispite, kada u trasu već bude urezan dubok kolotrag. Tada itinerer postaje zaista zloćudan, prvo stradaju gume, a kad se naiđe na krupniju stenu, lom oslanjanja je vrlo verovatan. I ovde će oni koji prvi startuju imati nezahvalan posao raščišćavanja trase, ali je to mali hendikep u odnosu na vožnju po razrovanim putevima, koja čeka lošije rangirane. Zato strategija iščekivanja neće doneti plodove: ritam se mora uhvatiti od prvog brzinca, preći u pun napad i držati mesto pri vrhu.

Uzani i tehnički prohtevni putevi, sa kamenjem razasutim svuda oko trkačke linije, zahtevaju čiste putanje i krajnje preciznu vožnju bez grešaka. Pireli svima obezbeđuje tvrde Skorpion gume za makadam, koje su dosad pokazale natprosečnu izdržljivost. Veoma slični uslovi vladaće i na sledeće dve runde šampionata, obe u Mediteranskom basenu, u Grčkoj i Turskoj.

Završni osvrt na Jordan

Loše je i gorko kada ispadnete sa relija kad ste na njegovom čelu. Još je gore ako se to desi dok ste u ubedljivom vođstvu od preko pola minuta i kad ta prednost ima tendenciju rasta. A kad vas iz igre izbaci čeoni sudar sa drugim vozačem na veznom sektoru, onda je to bizaran, lud i neshvatljivo glup udes. Sebastijanu Lebu se u Jordanu desilo baš ovo poslednje. Ako postoji bezumniji način da se ispusti deset skoro sigurnih poena, istovremeno i vođstvo u generalnom plasmanu, neko tek mora da ga izmisli.

Saučesnik u zločinu je - a ko bi drugi bio - Konrad Rautenbah, ironijom sudbine, čovek koji takođe vozi Sitroen C4 u čijoj pripremi učestvuju i fabrički mehaničari. Leb je odlazio sa brzinskog ispita, a Konrad Rautenbah vozio je ka mestu odakle je trebalo da startuje. "Pronašli" su jedan drugog u slepoj krivini, srećom, vozeći sporo. Ime krivca nismo doznali, Sitroen je stoički progutao supergorku pilulu, računajući da nije pametno objaviti da li je zabrljao četvorostruki prvak, glavna uzdanica i favorit, ili pilot koji za svoje WRC avanture i egzibicije plaća pozamašnu svotu francuskom gigantu. Ćutanje je u ovom slučaju zlato.
Donekle i nije greška kazati da je Hirvonenu pobeda u Jordanu pala u krilo. Leb je nestao s radara na već opisani način, timski kolega Latvala pretrpeo je lom oslanjanja u samom finišu. Ali, Miko se našao u poziciji da u nedelju izvede sigurnu egzekuciju nad Sordom zahvaljujući mudroj strategiji i od petka planiranom i namernom prepuštanju prve startne pozicije za finale relija. Dok je Španac čistio idealnu liniju, prvi vozač Forda pokupio je plodove svog pametnog rada i tuđih brljotina.

Hirvonen važi za glavnog Sebovog rivala i pomalo je čudno što mu je pobeda u Jordanu tek prva u godini. Svejedno, Finac na najbolji način demonstrira vrednost strpljenja kombinovanog s brzinom. Miko nije samo sakupljač poena, ali lekcije iz ranih WRC dana očigledno su urodile plodom: on će retko kada preforsirati i ući u nepotreban rizik. To nije u skladu s manirima "letećih Finaca", ni sa očekivanjima navijača koji bi voleli "srce na asfaltu/makadamu/ledu", ali je veoma plodonosno. Sad je prednost ponovo na njegovoj strani, nakon Jordana to je +5 u odnosu na Leba.
Sordo je izbiorio dragocene poene za Sitroen, u Jordanu je čak i vodio, što treba da je dokaz da je zaista napredovao na šljunku. Istina, tamo mu je trasa bila donekle poznata, jer je prošao izviđanje 2007, a u ranoj fazi pomogla je i relativno niska startna pozicija. Drugim mestom na Bliskom istoku, Dani je izjednačio svoj najbolji plasman na neasfaltnim podlogama (Japan '07.), ali ostaje činjenica da on u elitnoj konkurenciji još uvek nije pobedio.

Etkinson i Subaru nastavili su niz. Još jedan reli, još jedan podijum, četvrti od pet mogućih. Nije tu reč o brzini od koje zastaje dah, tempo za ugrožavanje vodećih ne postoji. Suština je u vožnji u granicama sopstvenih i mogućnosti automobila, ne preko limita, bez zalaženja u zonu nemogućeg. U svemu je verovatno velika zasluga Stefana Prevoa, Krisovog suvozača. Njihova već dvogodišnja saradnja upravo sada daje plodove. Kopilot sa mnogo iskustva kao da je ubedio vozača da je pristup "bezbednost na prvom mestu" mnogo isplativiji.

Posade, bilansi i očekivanja

Polazimo od vodećih u konkurenciji proizvođača, ekipe BP Ford, koja Sitroenu odmiče sedam poena. Njihovi starteri su nam već poznati, biće to Hirvonen, Latvala i Al-Kasimi. Za ovog poslednjeg, Sardinija je nepoznata teritorija; čovek iz Abu Dabija došao je da uči. Finci su, jasno, daleko ambiciozniji.

Hirvonen ima dva druga mesta u Italiji '06. i '07. On dobro zna šta mu je činiti: "Kao vodeći u prvenstvu, startujem prvi u petak. To nikad nije najbolja pozicija na makadamskom reliju, jer čistim liniju onima iza. Na Sardiniji to i nije preveliki hendikep, moj cilj je da od petka ujutru pronađem pravu brzinu, jer ne smem da dozvolim da mi iko pobegne. U Jordanu je na kraju prvog dana vodeća četiri automobila delilo manje od 15 sekundi. I ovde bi moglo da bude jednako gusto spakovano, a ja moram da budem u toj grupi."
Latvala na Sardiniji ima dva starta, ali iz njih nijedan bod. U Jordanu je Jari Mati imao tempo za pobedu, kao i odgovarajuću strategiju. Tim više, konačno sedmo mesto nije ništa drugo nego podbačaj. I nije prvi put tako, jer kod Latvale i dalje sve funkcioniše po principu "pukovnik ili pokojnik". Taj temperament je prerano krotiti, ali kako je Finca već bije glas najvećeg potrošača guma u WRC karavanu, pokoja sugestija ne bi bila suvišna.

Fabričke posade Sitroena predvode Leb i Sordo, poluprivatnici za volanima C4 WRC ponovo su Rautenbah i Ava. Alzašanin od svih učesnika ima daleko najbolji skor na makadamu Sardinije: dve pobede u godinama 2005. i 2006. Trijumf na Sanremu '03 spada u njegov bilans od 39 WRC pobeda, ali nije relevantan za ovu storiju, pošto je to bio poslednji asfaltni italijanski reli.

Pošto je pao u generalnom poretku, Seb mora da cilja najviši stepenik podijuma: "Nezgoda u Jordanu je iza nas. Bili smo na vrhu i izgledalo je da ćemo povećati vođstvo u šampionatu, a evo nas sada sa deficitom od pet poena koji moramo da nadoknadimo. To ćemo početi da premošćujemo na Sardiniji, a ohrabruje me konkurentnost Sitroena C4 na širokom spektru podloga, kao i sav rad uložen u to da ga što bolje prilagodimo ovogodišnjim gumama."

Dani Sordo je 2007. na Sardiniji završio treći, u juniorskoj konkurenciji 2005. čak je i pobedio, ali ovaj reli ne spada u njegove omiljene: "Mislim da će biti komplikovano i da će gume igrati veliku ulogu. Sa toliko kamenja svuda naokolo, biće bitno izbeći gumi-defekte." Uz novootkrivenu formu na šljunku i pojačan oprez, možda ni pobedničko postolje nije van domašaja, a bilo bi izuzetno bitno za Sitroenovu proizvođačku kampanju.
I Subaru u svojim redovima ima bivšeg pobednika na Sardiniji: Peter Solberg tu je slavio 2004, a prošle godine bio je peti. Etkinsonov bilans iz tri učešća mnogo je lošiji: najbolji plasman mu je jedno deseto mesto. Opet, uz vaskrsnuće Subarua kao respektabilne ekipe, ko zna čemu se možemo nadati? Ekipa je smanjena, odgovorost jasnije podeljena, posle godina totalne dezorijentacije inženjeri su ponovo pronašli jasan pravac i rešenja za hronične probleme.

Dejvid Ričards dodaje: "Konačno smo pronašli moral, timski duh i fokus, veru u sebe. Kad ste neko vreme daleko od podijuma, postanete i malodušni, mislim da se to sad promenilo i da drugačiji duh vlada u ekipi." Subaruove posade su posle Relija Jordan isprobavale novu Imprecu WRC2008, što je deo timske test strategije. O tome kada će ova mašina biti bačena u vatru šampionata, saznaćemo više u narednim sedmicama, ali takva najava ne ostavlja utisak da će njen debi biti u Grčkoj.

Donji dom: Stobart, Mančiz i Suzuki

Ford je ponovo ispremeštao vozače, pa je, pored Galija, za osvajanje proizvođačkih poena za Stobart nominovao i Metjua Vilsona. Junior je ove godine već dva puta uzimao bodove (Meksiko, Jordan), a bio je i u izglednoj prilici u Argentini. Njegovo samopouzdanje mora da je poraslo, a takmičarski princip je preživljavanje - uz dovoljan broj odustalih na svakom reliju, preživeti znači i stići do poena. U Italiji ih dosad nije imao. Gali je na svom terenu, pred svojom frenetičnom publikom i pred sedmim startom u rodnoj Italiji. Điđi na ostrvu vozi treći put i od njega se tu bezuslovno očekuje pregršt bodova. Pošto tempo na šljunku nije sporan, u Stobartu veruju da je Gali čak u igri za podijum. Ako je vreme adaptacije na Ford završeno - a bio bi red da jeste - to uopšte nije nerezonska računica.

Za Mančiz je Reli Sardinija četvrti od planiranih deset u 2008. Sve ide preko očekivanja - Viljagra svaki put osvaja poene, a Suzukijev fabrički tim s lakoćom ostavljaju iza sebe. Upravo da bi povećao ovu distancu, Ford ponavlja kombinaciju iz Meksika i Argentincima pridodaje norveški duo Solberg-Menkerud. Hening na ostrvu ima četiri nastupa, jedno četvrto mesto, ali i dva odustajanja. Stariji Solberg je sve ovogodišnje bodove osvajao na makadamu, a najbolji sezonski rezultat postigao je u Jordanu, što je odlična preporuka uoči Sardinije. Ako Viljagra nastavi da zarađuje poene, Argentincima se smeši sjajan vikend.

Kao i sve runde šampionata, Sardinija je nova avantura za ekipu Suzukija i njihov SX4, ali se japanski proizvođač bar može pohvaliti činjenicom da je u juniorskoj klasi od 2004. tu skupio impozantnu kilometražu i imao dosta uspeha: u četiri učešća, dve pobede i još dva podijuma u klasi. Poučen zbirom tih iskustava i saznanja sa ovogodišnjih makadamskih takmičenja, Suzuki je našao za potrebno da preradi diferencijal i geometriju oslanjanja, prilagodi klirens i ponovo ojača zaštitu kartera.
Možda ne bi trebalo prestrogo ocenjivati ekipu kojoj je ovo tek šesti reli u prvoj punoj WRC sezoni, ali tehnički defekti žutih automobila već postaju blamantni. Toga su i u Suzukiju svesni, pa kao primarni cilj za Italiju navode poboljšanje pouzdanosti. Na Sardiniji je broj odustajanja poslovično veliki, tako rastu šanse da se kojeg boda dočepaju i oni koji za to nemaju brzinu, ali će to Suzukiju malo koristiti ako oni opet među prvima otpadnu, pa restartuju po super-reli pravilima. Zapovest, dakle, glasi "izbeći nevolje", a to im dosad nije išlo od ruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: