FIVB za ograničenje broja stranaca

Izvor: B92

Petak, 09.05.2008.

15:00

Default images

Predsednik Svetske odbojkaške federacije (FIVB) Ruben Akošta izjavio je da je spreman da povede sudski spor protiv Evropske unije, ako se ona bude usprotivila predlogu da se broj stranaca u klubovima ograniči na dva igrača. "Spremni smo da idemo pred bilo koji sud koji Evropska unija izabere. Svaki sud će prepoznati slobodu međunarodnih nevladinih organizacija da uređuju svoje udruženje", rekao je Akošta.

Slično ograničenje za broj stranaca u klubovima želi da uvede i Svetska fudbalska federacija (FIFA), ali se Evropska unija protivi tom predlogu, jer nije u skladu sa zakonima o slobodnom protoku radne snage.

FIVB namerava da uvede pravilo po kome će u svakom trenutku na terenu moći da budu dva igrača iz inostranstva i četiri iz zemlje iz koje je klub. FIFA želi da barem šest od 11 igrača na terenu budu iz zemlje iz koje je klub.

Razlog je želja da se bogatim klubovima onemogući da drže monopol na najbolje svetske igrače.

"Ako ne uvedemo ovakvo pravilo jedan bogati klub bi mogao da kupi sve najbolje igrače na svetu i uništi ostale klubove", rekao je Akošta i kao primere naveo špansku Mursiju i švajcarski Volero iz Ciriha.

"Tako se uništavaju i nacionalni timovi, jer dobri igrači ne dobijaju priliku da igraju", dodao je Akošta i istakao da bi uvođenje novog pravila uticalo samo na evropske klubove, dok je ostatak odbojkaškog sveta apsolutno za predlog.

Akošta se, kao i predsednik FIFA Sep Blater, složio da sportske međunarodne organizacije ne mogu da klubovima odrede koliko će stranaca imati pod ugovorom.

"Klubovi mogu da potpišu ugovore sa koliko god stranih igrača žele, ali ne možemo da prihvatimo da nam Evropska unija naređuje kako da igramo odbojku", istakao je predsednik FIVB, koji je naveo i da do sada nije o toj temi razgovarao sa Blaterom.

FIVB bi odluku o ograničenju broja stranaca u timovima mogao da donese na sastanku u junu, a pravilo bi počelo da se primenjuje od 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: