Predsednik Porta podmićivao sudije?

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2008.

01:42

Default images

Sud u Portu pokrenuo je postupak protiv predsednika istoimenog fudbalskog kluba Žorža Nuna Pinta da Košte, zbog sumnje da je podmićivao sudije. Slučaj se odnosi na utakmicu iz 2004. godine, u kojoj je Porto igrao bez golova sa Bejrom Mar. Pre tog meča navodno je 71-godišnji da Košta dao sudiji Augustu Duarteu kovertu sa 2500 evra.

Advokat Portovog predsednika odbio je da komentariše optužbu, a sudija Duarte nije bio dostupan medijima.

Portugalski organi gonjenja pokrenuli su još pre pet godina akciju gonjenja pod nazivom “Zlatna pištaljka”, ukoviru koje ispituju utakmice za koje postoji osnovana sumnja da su nameštene.

Drama u portugalskom fudbalu dosegla je novi nivo kada je 2006. bivša da Koština partnerka Karolina Salgado u autobiografiji objavila kako je Porto često imao korist od podmićivanja sudija. Najčešće sredstvo podmićivanja, tvrdi Salgado, su prostitutke, zbog čega je ona kompletan portuglaski fudbal nazvala promiskuitetnim.

U međuvremenu je policija vršila niz istražnih radnji i organizovala masovna privođenja sudija, čelnika klubova i saveza.

Harizmatični da Košta, kojeg u Portugalu zovu “papa”, jedan je od često sumnjičenih u toj akciji. Od kada je da Košta osamdesetih preuzeo čelo tada ubedljivo trećeg po uspešnosti portugalskog kluba, Porto je osvojio čak 15 titula, 9 portugalskih kupova, 2 Lige šampiona, Kup UEFA, 2 Interkontitnentalna kupa i Superkup Evrope.

“Zmajevi” su na dobrom putu da osvoje petu titulu prvaka Portugala u poslednjih šest godina.

Ako se dokaže da je meč Porta i Bejra Mara namešten, klub sa stadiona “Dragao” mogao bi da snosi teške posledice – kada je devedesetih otkriveno da je marsejski Olimpik namestio meč sa Valensijenom, klubu sa “Velodroma” oduzeta je titula prvaka Evrope iz 1993, a ekipa je izbačena u drugu ligu, s tim da joj povratak bude dozvoljen tek kada ga drugi put izbore na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: