Kardif i Vest Brom u polufinalu

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2008.

17:52

Default images

Tri drugoligaške ekipe igraće u polufinalu FA kupa! Kardif Siti je nastavio seriju iznenađenja u četvrtfinalu izbacivši Midlzbro, pobedom od 2:0 na Riversajdu. Strelci za drugoligaške "Plave ptice" bili su Piter Vitingam i Rodžer Džonson. U poslednjem meču drugoligaš WBA pobedio je trećeligaški Bristol Rovers 5:1, uz het-trik Išmaela Milera. Dan ranije mesto u polufinalu obezbedili su još jedan član Čempionšipa Barnsli, koji je pobedio Čelsi, i Portsmut, koji je na Old Trafordu savladao Mančester Junajted.

Poslednji učesnik polufinala svakako će biti iz nižeg ranga, jer trećeligaš Bristol Rovers dočekuje drugoligaški Vest Bromvič Albion.

Već na startu meča Boro je bio u nokdaunu – igrao se deveti minut kada je bivši igrač Lidsa Stiven MekFejl (po svemu sudeći rukom) spustio loptu bivšem igraču Vile Piteru Vitngamu, koji se odlično snašao, pronašao mesto za šut i poslao loptu u gornji levi ugao.

Trinaest minuta kasnije bivši ljubimac publike na Riversajdu Džimi Flojd Haselbajnk fauliran je na 30 metara od gola, slobodni udarac izveo je Vitingam, a na zadnjoj stativi najspretniji je bio Rodžer Džonson.

Boro do kraja nije uspeo mnogo da promeni, pa se Kardif vraća na Vembli, na kojem je osvojio trofej 1927. godine, što je jedini slučaj da klub izvan Engleske osvoji FA kup.
PA
U poslednjem meču polufinala konačno je pobednik bio favorit, ali je razlika bila neočekivano velika.

Posle tri upozorenja u 30 sati "Vrećasti" iz Vest Bromviča ozbiljno su ušli u meč i poveli 2:0 golovima Morisona i Milera, igrača na pozajmici iz Mančester Sitija.

"Pirati" iz Bristola smanjili su samo dva minuta kasnije golom Koulsa, a opotpuna neizvesnot potrajala je do 70. minuta.

Međutim, u poslednjih 20 minuta raspala se igra trećeligaške ekipe, koja se nadala drugom meču na novom Vembliju, na kojem je prošlog maja izborila pobedu u finalu plej ofa i prociju iz četvrtog ranga takmičenja.

Da bi obezbedio pobedu u ovom meču Toni Maubrej je u igru ubacio Kevina Filipsa i Zoltana Geru, i razlika na terenu odmah se videla – u samo pet minuta Miler i Filips dali su po gol i učinili finiš prilično izvesnim, da bi Miler pet minuta pre kraja na Gerin pâs zaokružio het-trik.

Vest Brom je tako zadržao izglede da ponovi uspeh iz 1931, kada je osvojio kup i izborio promociju u istoj sezoni.
Vest Bromivè Albion, osvajaè FA kupa 1892. godine - albiontillwedie.co.uk
Vest Bromvič Albion je u istoriji najuspešniji učesnik FA kupa od svih polufinalista, jer ima 5 trofeja (1888, 1892, 1931, 1954, 1968), dok svi ostali imaju po jedan pehar (Barnsli 1912, Kardif 1927, Portsmut 1939). Barnsli je u finalu pobedio upravo WBA.

Ovo će biti prvo polufinale posle 1987. godine u kojem se nije ponovio nijedan polufinalista iz prethodne sezone (prošle godine Čelsi, Mančester Junajted, Blekburn Rovers i Votford).

U finalu će igrati najmanje jedan drugoligaš (poslednji put 2004, kada je Milvol izgubio od Mančester Junajteda), a prvi put posle 1995. trofej neće osvojiti neki od članova "velike četvorke".

Poslednji put FA kup je pripao drugoligašu još 1980. godine, kada je Vest Hem pobedio Arsenal. Pre toga Sanderlend je 1973. pobedio Lids, a Sautempton 1976. Mančester Junajted, a prethodni trijumf drugoligaške ekipe desio se pre Drugog svetskog rata.

Žreb za polufinale biće obavljen u ponedeljak, a oba meča igraju se na Vembliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: