Inter slavi vek, kletve više nema

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2008.

09:56

Default images

Fudbalski klub Internacionale, poznatiji kao Inter, danas slavi 100. rodjendan, a jedan od najtrofejnijih italijanskih timova dočekaće jubilej na prvom mestu tabele Serije A. Popularne "nerazure" (crno-plave) osnovali su nezadovoljni članovi fudbalskog i kriket kluba Milan 9. marta 1908. godine. Iz tog nezadovoljstva rodio se sada već jednovekovni rivalitet dva kluba. Sukob je nastao kada se jedan broj članova kluba založio za dovođenje stranog igrača, što je većina odbila.

Tako je novi klub i dobio simboličan naziv kluba Internacionale. Inter je u prve tri decenije postojanje, uprskos velikim finansijskim problemima, osvojio tri titule šampiona Italije.

Dolaskom fašističkog režima Benita Musolinija na vlast u Italiji, klub je 1932. godine morao da promeni ime u Ambrozijana-Inter, jer je naziv Internacionale nove vlasti podsećao na komunističku Internacionalu.

Novo ime nije smetalo "nero-azurima" da osvoje još dve titule prvaka Italije do kraja Drugog svetskog rata, kada je klubu vraćeno originalno ime.

Predvodjen trenerom Heleniom Hererom, tvorcem čuvenog stila igra "katanača", fudbaleri Intera su tokom 50-tih i 60-tih godina prošlog veka osvojili nove tri titule šampiona Italije i još dva naslova prvaka Evrope.

Ovi uspesi Intera poklopili su se sa dolaskom porodice Morati na čelo kluba. Moratijevi su se decenijama bavili trgovinom nafte, što je Interu značajno povećalo budžet i omogućilo mu da uvek dovodi najbolje fudbalere.

Početkom 70-tih godina Inter je zapao u krizu koja je, uz neke manje uspone, trajala sve do 2005. godine. U tom periodu "nero-azuri" su tri puta bili prvaci Italije, a u trofejnu salu uneli su i tri Kupa UEFA.

Tokom ovog perioda Inter je dobio i naziv "ukleti" klub, pošto je porodica Morati, posebno mladi biznismen Masimo, potrošila stotine miliona dolara dovodeći zvučna imena, ali su rezultati redovno izostajali.
Inter je 1989. osvojio 13. titulu šampiona, a zatim je na novi pehar morao da čeka do 2005. godine, kada mu je za "zelenim" stolom dodeljen naslov prvaka. Tada je Juventus zbog nameštanja utakmica ostao bez titule, a Inter je proglasen za prvaka.

Prošle sezone Inter je bio ubedljivo prvi ispred Rome i domogao sa 15. titule nacionalnog šampiona, ali za navijače Intera i dalje najveća želja ostaje osvajanje Lige šampiona.

Od svih velikih igrača koji su igrali za Inter, navijači ovog kluba za svog miljenika izabrali Đakinta Faketija. On je za reprezentaciju Italije odigrao 94 utakmice, a dres Intera nosio je punih 18 godina od 1960. do 1978.

Faketi je važio za džentlmena na terenu i van njega, a dres sa brojem tri koji je nosio, povučen je iz upotrebe nakon njegove smrti u jesen 2006.

Boje Intera nosila su i dva srpska fudbalera Dejan Stanković i Siniša Mihajlović. Stanković već četvrtu godinu igra na stadionu "San Siro", dok je Mihajlović po okončanju igračke karijere postao pomoćnik trenera Roberta Manćinija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: