Reli Meksiko '08: A sada, makadam

WRC se seli na zapad, u planine i centralne visoravni Meksika. Nakon asfalta u Monte Karlu i mešovite, nominalno snežne podloge u Švedskoj, na redu su pejzaži Divljeg zapada, šljunak i planinski prevoji na visinama od preko 2.700 metara. Ambijent je surov, publika ponekad neukrotiva. Treća runda šampionata može da počne...

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

21:02

Default images

Malo ko je sumnjao u to da Jari Mati Latvala ima brzinu koja ga može odvesti daleko, međutim verovanje u potencijal nije dovoljno da bismo nekoga ubrojali u "leteće Fince". Ključni uslov za ulazak u ovaj slavni klub ispunjen je u Švedskoj: Jari Mati postao je i pobednik, a pošto su mu 22 godine, on je i najmlađi osvajač jednog relija u Svetskom prvenstvu.

Dosadašnji rekord trajao je skoro tri decenije i postavio ga je Henri Toivonen kada je 1980. pobedio na RAC reliju, a bile su mu 24. Sećanje na Henrija je tužna uspomena na jednog od heroja epohe čudovišnih automobila grupe B. Njega pamtimo po ogromnom potencijalu koji se nikad nije u potpunosti ostvario. Karijeru možda i najbržeg vozača sredine osamdesetih zaustavila je tragedija o kojoj se i danas malo zna: Toivonen i suvozač Serđo Kresto izgoreli su na Korzici 1986, posle sletanja u provaliju koje niko nije video ni zabeležio.

Najčešće, i ne samo u auto-sportu, govorimo da je najvažniji rezultat, ali Latvalin trijumf u Karlštadu bio je tako ubedljiv, da se može dopustiti i luksuz i govoriti o tome kako je ostvaren. Bez obzira na krajnje komplikovane uslove, na sneg koji se topio, preblagu švedsku zimu i nešto što je više ličilo na makadamski nego na snežni reli, Jari Mati bio je neuhvatljiv i u klasi sa samim sobom od prvog do poslednjeg brzinca. Na početku mu je pomogla niska startna pozicija, međutim, u subotu i nedelju pokazao je da mu tempo ne pada ni kada startuje prvi. Zvezda je rođena, ovog puta i definitivno.

Gali može da bude veoma zadovoljan sobom. Drugi podijum u karijeri osvojen je već u drugom nastupu za Ford. Temperamentna vožnja upotpunjena je trezvenijim pristupom, to ranije nije bila Điđijeva jača strana. Hening Solberg uprskao je najbolju sezonsku priliku kada je "naciljao" zid mostića umesto put. Nepravda bi bila ne pomenuti Sorda. Krenuvši sa pet minuta penalizacije, Španac nije mogao da se nada ničem posebnom, ali vremena koja je vozio bila su više nego pristojna. Dani nije spasao Sitroenov vikend, ali bi plasman sigurno bio mnogo bolji da posle Monte Karla i zamene motora nije bilo kazne.

Leb je ponovo izveo skandinavski harakiri, za koji je sam sebi jedini krivac. Stoti WRC nastup zaslužio je samo brz zaborav, a Alzašaninu preostaje da posledični bodovni deficit što pre nadoknadi. U Hirvonenovom pristupu prepoznajemo poznati obrazac: kad god ne može da pobedi - a u 2008. zaista nije mogao nijednom - Miko će pucati na drugo mesto. Ta taktika već sada daje simpatične plodove.

BP Ford: pogled sa vrha sveta

Posle dvostruke pobede u Švedskoj, BP Ford može sebi da priušti pogled sa vrha sveta. Hirvonen vodi u poretku vozača, Latvala je na deobi drugog mesta sa Lebom. U konkurenciji konstruktora, tim ima 10 poena prednosti. Dosadašnji plan je u dobroj meri ispunjen, a Jari Mati se u velikom stilu iskupio za rđav start u Monte Karlu.

Miko je prvi put u karijeri na vrhu tabele u generalnom plasmanu. Zato će u Meksiku i startovati prvi, što je daleko od idealne situacije. Slušamo Hirvonena: "Biti prvi na putu nije najbolje mesto u Meksiku, biće mnogo rastresitog šljunka i kamenja na trasi. Bolje je startovati sa neke od nižih pozicija, putevi će biti čistiji, ali ne smeta mi to, pošto znači da sam vodeći u šampionatu. Zaista ne želim da startujem prvi u subotu i nedelju, biće zanimljivo videti da li će na kraju prvog dana biti primenjena taktika, kako bi se namernim gubljenjem pozicija obezbedila bolja startna mesta za subotu."

Hirvonen je u Meksiku vozio tri puta, najbolji rezultat mu je prošlogodišnje treće mesto. Latvala, WRC zvezda trenutka, sebi propisuje nešto uzdržaniji pristup: "Nemam toliko iskustva u Meksiku kao na nekim drugim relijima, moraću da budem smireniji nego u Švedskoj. Nova pobeda nije realan cilj, bio bih srećan plasmanom u prva tri."

Stobart: prilika za Vilsona

Stobart u Meksiko odlazi kao drugoplasirani u poretku proizvođača. Tako dobrom otvaranju sezone verovatno se niko nije nadao. Prostora za eksperimentisanje u korist Forda ima napretek. Otud je i treći uzastopni put promenjen vozački par nominovan za osvajanje ekipnih poena: na ovom reliju čine ga Gali i Vilson, jer je Hening Solberg privremeno prekomandovan u ekipu Mančiz. Vilsonu je ovo i nagrada za posredstvom više sile izgubljeno peto mesto u Švedskoj, ali, u Meksiku se očekuje veliki broj odustajanja, pa rastu šanse "gazdinog malog" da uzme koji poen za Stobart. Poslednji put je u igri za timske bodove Englez bio još u Velsu 2006.

Gali izgleda da postepeno i temeljno podiže formu, vozi sve koncentrisanije, pažljivije i mudrije. Pošto mu ni šljunak nije tabu, Italijan željno dočekuje svoj makadamski debi u 2008. Od prvog i dosad jedinog starta u Meksiku prošle su četiri godine, a te 2004. Đanluiđi je kapitulirao već posle pet brzinaca. Nakon toga više nije bilo sredstava za prekookeanske takmičarske avanture, ali je Điđi učestvovao u izviđanju 2005. i 2006, te bi trebalo da su mu posebnosti iz Leona i okoline relativno sveže u pamćenju. Njegov plan za 2008: uspostaviti ritam na prvom brzincu, orijentisati se u odnosu na protivnike i videti kako dalje.

Subaru: bokser ne ostaje bez daha

Subaru drži svoj tempo i iščekuje novu Imprecu, mada i sa starom ide preko očekivanja. Prošle godine je baš u Meksiku još uvek aktuelni model imao svoj takmičarski debi, pa se lagano zatvara krug za auto kojem je sledeći korak penzija. Makadamske trase oko Leona tradicionalno prijaju Subaruu, pa i onda kada je Impreca daleko od konkurentnog automobila. Peter Solberg pobedio je u Meksiku 2005, a u ranoj fazi prošlogodišnjeg takmičenja čak je i vodio, dok je Etkinson neko vreme držao drugo mesto.

Čelnici tima smatraju da je ključ u motorima, odnosno da smanjenje snage zbog velike nadmorske visine najmanje pogađa Subaruov bokser. Operativni direktor Pol Houart objašnjava: “Pre nam je ovde išlo dobro, uslovi pogoduju i našim vozačima i automobilima. Skorašnji testovi sa Pireli skorpion gumama bili su pozitivni, ali su i pokazali da će habanje pneumatika biti jedan od faktora koji nas primorava da ovaj reli tretiramo kao reli izdržljivosti. Drugi prolaz po deonicama biće mnogo čistiji i tu do izražaja dolazi pozicija na putu. Ko startuje prvi, izgubiće vreme, jer će služiti kao čistač trase, a oni iza imaće čistiji put koji gume bolje hvataju.

Peter Solberg obećava da će plavi dvojac voziti svoj reli, forsirati koliko god bude mogao i videti šta će se desiti.

Sitroen kao progonilac

Seb je u Švedskoj progutao gorku pilulu i sada sezona dobija oblik prošlogodišnje - mora se u poteru za konkurencijom. Hirvonen je odmakao šest, a u poretku proizvođača, Francuzi imaju manjak od 10 poena. Četvorostruki prvak kaže: "Kad pogrešite i ispustite bodove, morate osećati izvestan pritisak uoči sledećeg relija. To će biti moj slučaj u Meksiku, koji nije jednostavan događaj... Mora da se vidi kako stoje strvari sa novim Pireli gumama i hoće li sada češće pucati. Tom faktoru se mora prilagoditi vozački stil, kao i manjoj snazi i većoj nadmorskoj visini. Ovde smo pobedili 2007, pa znamo da je C4 konkurentan. Prići ću reliju oprezno, ne smemo dozvoliti da prednost naših rivala poraste."

Recept je, dakle, napad, ali uz pojačan oprez: još jedan reli bez bodova bio bi isuviše težak udarac. Lebova prednost je dosadašnji bilans iz Meksika: četiri starta, dve pobede ('06. i '07.). Francuz ne smatra da jedno mesto niže na startu donosi posebnu prednost, jer je premali broj vozača u igri za pobedu: "Kad bi rastojanje između vodećih šest iznosilo 30 sekundi, onda bi možda bilo zanimljivo izgubiti tih 30 sekundi i krenuti iza njih, ali sada se uobičajeno samo nas dvojica ili trojica borimo za pobedu i razlika od jednog mesta nije toliko važna i velika." Sordo se u borbu po planinama oko Leona upušta treći put i on se uzda u nisku poziciju na startu kao faktor koji će mu, barem u petak, biti od pomoći.

Suzuki: Gardemajsterov stoti start

Suzuki ima razloga da se diči ovogodišnjim WRC rezultatima. Učinak u osvajanju bodova zasad je stopostotan, a namera je da se nastavi tako, i bolje. Pošto je poene na prvom reliju pokupio Anderson, a na drugom Gardemajster, sada je meta finiš oba automobila u prvih osam. Ekipa najavljuje strpljiv i metodičan pristup, svesna da konkurenti imaju prednost koju im donosi iskustvo, dok Suzukiju sledi tek drugo takmičenje na makadamu (prošle godine su se okušali u Velsu). Zato Meksiko smatraju i bitnim poligonom za sakupljanje informacija - ovaj tim ih za WRC auto ni sa jedne podloge nema u izobilju.

Nastup u Meksiku biće Gardemajsterov stoti WRC start. Toni je karijeru započeo još 1996. na Finskom reliju. Komentar vozača: "Sto relija, to je lepo dostignuće. U šampionatu sam već neko vreme, ali priličan je broj ljudi sa većim brojem startova. Želim da uživam u stotom reliju i osvojim još koji poen za Suzuki. Mislim da je to definitivno moguće." Po broju sezona u WRC-u, Garde ima najduži staž od svih fabričkih pilota, iako su mu svega 32 godine.

I Gardemajster i Per Gunar Anderson imaju samo po jedan start u Meksiku, Šveđanin u JWRC kategoriji. PG prognozira: "To je vrsta događaja gde se apsolutno bilo šta može desiti. Ako stvari idu kako valja i drugi imaju probleme, možete završiti u prvih pet. A maler se može desiti i vama. Realno, moramo da ciljamo plasman u prvih osam. Zbog komparativnog manjka iskustva i velike nadmorske visine, bio bi to dobar rezultat."

Mančiz započinje sezonu

Za Mančiz Ford tim, WRC kampanja '08 započinje u Meksiku. I ove godine, učestvovanjem na 10 relija, Argentinci imaju pravo da se bore za proizvođačke, odnosno timske bodove. Atak predvodi Federiko "Kojot" Viljagra sa suvozačem Horheom Perezom Kompankom. Novi i prilično neočekivani partneri u Meksiku su Hening Solberg i Kato Menkerud, ali ovakve rekompozicije snaga Ford sebi može da dopusti, ionako je reč o sestrinskim ekipama.

Viljagrin potencijalni problem: nikada pre nije nastupao na ovom reliju i nikad nije vozio Fokus '07. Ohrabrenje: on je dvostruki i aktuelni prvak Argentine, gde se vozi na podlogama sličnim onima oko grada Leona. Viljagra inače ove godine paralelno nastupa u WRC-u i brani titulu u nacionalnom prvenstvu, jureći tamošnji het-trik.

Solberg stariji je prvi ne-Argentinac za volanom jednog Mančiz Ford automobila, a na dosadašnja dva starta u Meksiku nije se proslavio. Zabrinjava što je Hening još uvek bez bodova u šampionatu '08, i to posle Švedske, gde se od njega najviše očekivalo. Norvežanin ipak s priličnim optimizmom iščekuje Meksiko, i zato što će, pošto je bez poena, u petak imati povoljno nisku startnu poziciju, pa čak razmišlja o finišu u prva tri!

Leon i okolina: šljunak, visina, vrućina

Mada je Švedska mogla da nas dovede u zabunu, ipak Meksiko otvara niz od sedam relija na makadamu. Ovo takmičenje vozi se od 2004, a baza mu je u gradu Leonu, u regionu Guanahuato, u središtu države. Itinerer prelazi planine Sijera de Lobos i Sijera de Guanahuato, pa tema broj jedan postaje nadmorska visina.

Leon se nalazi na 1.800, većina brzinaca vozi se na preko 2.000 metara, a pojedini specijalni ispiti penju se i na više od 2.700 m. Vazduh je razređen, agregati ostaju bez daha i gube oko 25-30% svoje snage, odnosno čak i do 100 KS. U takvim uslovima poremećena je i efikasnost rashladnih sistema, a posadama sledi i borba sa temperaturom koja u kokpitu zna da pređe 40°C.

Takvi uslovi zahtevaju specifičan pristup. Govori Hirvonen: "Svi brzinci su tako visoko da uopšte ne dobijamo istu količinu snage iz motora. Osećaj je sličan kao sa automobilima grupe N, pokušavamo da punim gasom prolazimo svuda, jer snage nema dovoljno, a onda se naiđe i na krivinu koja tako ne može da se proveze i to postane problem."

Ukupna distanca Meksičkog relija iznosi 830,83 km, a takmičarska trasa dugačka je 353,75 kilometara. U pitanju je najkompaktnija reli ruta na WRC kalendaru, sa najkraćim veznim sektorom. Vozi se 20 brzinskih ispita, od kojih najduži (SS9 i SS12) ima 29,9 kilometara, a brzinci SS2 i SS5 podrazumevaju uspon na 2.737 metara nadmorske visine.

Podlogu na putevima oko Leona čini pretežno kompaktni šljunak. Trase su brze, ali i komplikovane, jer njihov tok po planinskom terenu nije tečan, prirodan i logičan. Kombinacija brzih i sporih sekcija otežava uspostavljanje ritma vožnje; onaj ko uz tempo bude najmanje maltretirao gume, može da računa da ima prednost, jer će poštedeti pneumatike na podlozi koja je natprosečno abrazivna. Da su deonice brze uprkos svemu, pokazuje podatak o prosečnim brzinama 2007, koje su se pele i preko 96 km/h.
Nove Pireli skorpion gume sa ojačanim bokovima imaće "makadamsko krštenje". To je treći različit tip pneumatika u upotrebi od početka godine i kad se meksička runda završi, moći ćemo da kažemo da smo ih videli sve. U proteklim godinama pribegavalo se usecanju novih šara u već postojeće, da bi se gume lakše probijale kroz šljunak, ali takva vrsta samopomoći je od 2008. zabranjena. Zasad je Pireli apsolutno položio ispit izdržljivosti, preostaje još završni, rigorozni test po surovom, agresivnom šljunku oštrih ivica.

Reli Meksiko je prvo od sedam uzastopnih takmičenja na makadamu; niz će se prekinuti tek u Nemačkoj u avgustu. Zato će njegovi rezultati biti dobar pokazatelj početne forme timova i posada na podlozi na kojoj se vozi deset od petnaest relija sezone.

Za prvi prekookeanski reli 2008. prijavljene su samo 42 posade. Logično: putovanje je dugo i skupo, a rizik od neuspeha ogroman. Izazovi Meksika namenjeni su najozbiljnijim igračima u prvenstvu, lokalcima, ali i onima koji pretenduju na globalnu slavu. Poslednja grupa podrazumeva učesnike Juniorskog prvenstva sveta, odskočne daske za ulazak u elitu.

Nova sezona ovog šampionata započinje upravo u Leonu, a pravo učešća imaju vozači mlađi od 28 godina u automobilima sa pogonom na dva točka (Suzuki, Sitroen, Reno, Ford). Baš u ovoj kategoriji nalaze se nama posebno zanimljiva imena. Za Meksiko je dva automobila prijavio naš Interspid rejsing tim. U Renou Klio R3 biće posada Komljenović-Jeremić, a u Kliu S1600 startuje Patrik Sandel, koji je već bio JWRC prvak 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: