Švedski reli '08: Čas nordijske osvete?

Leb je neverovatan, ali to smo odavno znali. Francuz je peti put u karijeri osvojio Reli Monte Karlo i postao najtrofejniji vozač na ovom klasiku. Seb je izveo uobičajenu predstavu i masakrirao konkurenciju: posle prva dva brzinca imao je prednost od 44,5 sekundi u odnosu na najbliži ne-Sitroen. Ne bi bilo preterano reći da je Monte odlučen još u četvrtak popodne. Razmere terora potvrđuje i specijalni ispit 6. Na distanci od 29,5 kilometara, Seb beži Hirvonenu 10 sekundi, a objavljuje da je čuvao gume od pregrevanja.

Drugo mesto Mika Hirvonena nosi hipoteku velikog vremenskog zaostatka - 2:34,4 je ogroman deficit za aspiranta na titulu. Doduše, poslednjeg dana Miko nije ni forsirao, jer je vodeći bio nedostižan, a njega samog pratioci nisu ugrožavali. Finac je ispunio obećanje dato uoči otvaranja sezone: "Monte Karlo je težak start, Leb je tu veoma jak, ali ako ne mogu da pobeđujem, treba da budem drugi, i to će biti moj pristup.” Istina, to drugo mesto palo mu je u krilo pošto je Sordov C4 ispustio dušu, ali Miko je bez muke imao tempo da bude treći i ostvario je plan, sasvim legitiman ako se imaju u vidu njegovi konstantni rezultati iz 2007.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2008.

15:38

Default images

Dani Sordo bio je žrtva mehaničkog kvara (turbo) i to bi moglo da zabrine ljude iz Sitroena, pošto pokazuje da ni njihov auto nije neuništiv. Bez te nevolje, drugo mesto i dvostruka pobeda bili bi izvesni. Sordov problem je još veći jer se defekt desio na jednom od četiri asfaltna relija. U Švedskoj će Dani verovatno biti samo statista, a na makadamu vozi tek solidno i prošle godine nije pokazao da se na toj podlozi poboljšao u odnosu na 2006.

Uoči Monte Karla, svi su govorili o potrebi da se na novim gumama vozi oprezno, a prva žrtva bio je prenervozni Jari Mati Latvala, koji je završio po super-reli pravilima i ostao bez bodova. Za utehu ostaje nauk: "Dve greške, bio je to dug i težak vikend. Tek na kraju sam pronašao svoju brzinu i bio zadovoljan vremenima, tri dana prekasno. Mnogo sam naučio o sečenju krivina s ovim gumama - to sebi ne smem da dopustim ako mislim da završavam reilje."

Najveće i najprijatnije iznenađenje izveo je Subaru. Sordove i Latvaline nedaće podigle su i Atkinsona i Solberga dva mesta više nego što bi inače završili. Svejedno, ohrabrujuć početak za japansku kuću, i to sa automobilom čiji je razvoj zaustavljen. Solberga može i treba da "bocne" to što je Atkinson ugrabio mesto na podijumu, a on sam završio tek peti. Kod Norvežanina je začarani krug dugo traje. Auto mu ne uliva poverenje, on vozi ispod svog nivoa, pa rezultata nema. Onda se sumnja prema Impreci pojačava i sve to kreće iznova, i tako bivši svetski prvak živi već godinama. Da je ovaj rezultat bio unapred ponuđen, u Subaruu bi ga verovatno oberučke prihvatili. U ovoj atmosferi mnogo je lakše dočekati Akropolis i pravi novi početak.
Nije bilo sumnje da je Stobart nominovao prave vozače za osvajanje timskih bodova. Dival i Gali ispunili su zadatak, Hening Solberg i asfalt nipošto nisu dobitna kombinacija, a Metju Vilson i dalje je pitomac najskuplje reli auto-škole na svetu koju izgleda nikada neće prerasti. Dival, asfaltni specijalista, možda se nadao i nečem višem, ali može da dobije "popust", jer je na Monteu prvi put nastupio sa Fokusom '07, sa Stobart timom i novim suvozačem, Edijem Ševalijeom. Gali nije bio onaj "sve ili ništa" pilot, ako je i razočarao navijače, ekipa bi morala da bude zadovoljna što se "alpski Italijan" u izboru između bodova i atraktivnih avantura opredelio za ono prvo.

Suzuki SX4 je mali i okretan auto sa velikim brojem problema. Konstrukciona slaba tačka jeste visina automobila, mada je ona u Monte Karlu bila najmanja briga. U Kneževini je škripalo svuda. Gardemajstera su snašla "sva čuda sveta", i to jedno po jedno, da Toniju obezbede zabavu tokom celog vikenda. Najpre diferencijal, pa turbo, i konačno pregrevanje motora koje je prekinulo agoniju i primoralo ekipu da u noći između subote i nedelje baci peškir u ring za žuti auto broj 11.

Zato je Per Gunar Anderson osvetlao obraz. Debi u problematičnom WRC automobilu ipak mu je doneo jedan bod; takav početak daje za pravo da se s optimizmom gleda u budućnost. Sledi njegov domaći reli, tu bi ambicije mogle da budu i veće.

Pregled prvog takmičenja sezone završićemo osvrtom na Žan-Mari Kuoka, francuskog veterana-privatnika koji se plasirao na mesto 7. Njega verovatno više nećemo viđati u WRC-u ove godine, osim ako ne reši da se okuša i na asfaltu Korzike. Vozeći u svom dvorištu, Kuok je pokazao lokalno poznavanje terena, kao i da u Pežou 307 ipak ima još nešto života.

Ciljevi i očekivanja

Švedski reli vozi se 57. put i treba da je jedino garantovano zimsko takmičenje u sezoni, pošto Norveška pauzira. Niz pobednika Šveđana i Finaca prekinuo je i nordijsku nepobedivost srušio jedino - ko bi drugi - Sebastijan Leb 2004. godine. U formi u kakvoj jeste, Alzašanin bi možda mogao i da ponovi ono što je pre četiri godine bilo senzacija, a danas bi malo koga iznenadilo. Prošle sezone, na putevima oko Karlštada, bio je sporiji jedino od Gronholma. Kao da je u izgledu nova prilika za slavlje...

Nastupajući vikend Lebu donosi simpatičan jubilej, stoti WRC start. "Lep okrugao broj, ali meni ne toliko važan," komentariše Seb. "Naš cilj je pobeda, što neće biti lako. Startujemo prvi na putu, to u Švedskoj često zna da bude hendikep. Rivali će pokušati da uzvrate posle Monte Karla, očekujem veliku borbu. Bilo bi lepo stoti start obeležiti pobedom, ali osvajanje poena za oba šampionata takođe je bitno, i zasnovaću svoj tempo na bazi toga kako se reli bude razvijao." Sordu je sneg daleko od ugodnog okruženja, bodovi u Švedskoj za Španca bi bili premija, a na važnosti dobijaju posle kraha na Monteu.
Za Fordove Fince, Hirvonena i Latvalu, ovaj reli je skoro-pa-domaći. U njima ekipa ima sve što joj treba za sam vrh. Miko je u Švedskoj 2007. završio treći, ali je ubedljivo pobedio na još komplikovanijem snežnom reliju u Norveškoj: "Svi me pitaju da li se osećam kao favorit, ima nekoliko mogućih pobednika, ja sam jedan od njih, ali ne smatram se favoritom. Osećam pritisak, ali osećao sam ga i u Monte Karlu, pa sam tamo imao dobar rezultat. Ovo je prvi reli koji bih morao da osvojim ako hoću da se borim za naslov prvaka."

I tačno je tako. Ako Sebastijan ima svoje "neosvojive tvrđave" (Monte, Korzika, Katalonija, Nemačka), i za Hirvonena postoje reliji koje naprosto mora da dobije da bi ozbiljno ušao u igru za titulu. Uz Finski, Japanski i Velški, Švedski je jedan od njih.

Kod Subarua bi Solberg bio mnogo logičniji tip za osvajanje bodova od Etkinsona, uostalom, reč je o još jednom čoveku sa lovorima iz Karlštada ('05.), ali tu se stvari već ozbiljno otimaju svakoj analizi i prognozi.

Stobart je iz obilja ponovo odabrao najlogičnije: Hening Solberg ima ogromno, a Gali iznenađujuće veliko iskustvo na snegu. Blaga prednost ide Norvežaninu, s obzirom na pet titula nacionalnog prvaka, ali obojici je dosadašnji krajnji domet u Švedskoj bilo četvrto mesto (Hening '07, Gali '06.). Podijum ni za jednog od njih ne bi trebalo da je van domašaja.

Najzad, Suzuki. Švedska favorizuje specijaliste za lokalne uslove, a oni takve imaju. Gardemajsteru je ovo 10. start u Karlštadu, najbolji rezultat datira iz 2005, kada je stigao treći. Toni očekuje da će se dočepati kojeg boda, a nadu zasniva na rezultatima Suzukija SX4 sa testova od pre nekoliko sedmica. Per Gunar Anderson vozi svoj kućni reli i ima oko 60 startova na raznim domaćim takmičenjima. I pored toga, on je skromniji i nada se plasmanu u prvih 10, zbog povećanog broja takmičara - lokalnih eksperata. Prema instrukcijama šefa ekipe, Nobuhira Tadžime, primat ima dolazak do cilja. Poeni izvesno nisu nedostižni.

Pregled lokalnih i regionalnih talenata ističe Urma Avu, koji debituje u privatnom Sitroenu C4 (kolaboracija PH Sporta i Sitroen sport tehničara) i Danijela Karlsona, koji u okršaj na domaćem terenu kreće za volanom Pežoa 307.

Led je važniji!

Nekada se znalo: Švedski reli nije "pravi" ako nema snega, a sada ne prođe godina bez nervoznog iščekivanja prognoze meteorologa. Blago vreme sve češće ga ugrožava, a jednom je već uzrokovalo i otkazivanje. Jasno je da vožnja po snegu i ledu ima svoje specifične karakteristike i već smo pominjali da je ovo događaj koji zahteva posebne veštine. U čemu se one ogledaju?

Uprkos snegu i ledu, Švedski reli je jedan od najbržih u godini. Štos je u uzanim gumama sa spajkovima koji probijaju led, zarivaju se u podlogu i obezbeđuju prianjanje. Ako duž ivice puta ima snežnih nanosa, vozači se na njih "naslanjaju", održavaju se na pravcu i još brže prolaze krivine. Stvar je delikatna: u takvim uslovima je tolerancija na greške i veća, ali previše snažno "naslanjanje" zapravo je sudar i izletanje u jarak. Sneg ume da zapuši otvore hladnjaka i uzrokuje pregrevanje motora.
S druge strane, ako uslovi nisu pravi zimski, nedostatak snega i nije toliki tehnički problem, ali iziskuje oprez. Kad vozač previše računa na snežne nanose, a oni se pokažu premali ili isuviše mekani, sletanje je garantovano, a povratak mukotrpan, dug, često i nemoguć. Mnogo je veća nevolja ako nema leda na putu. Tada se na trasi ukazuju šljunak i blato i započinje proces: gume uništavaju put dok i same, zbog čupanja spajkova, ne budu uništene. Zaključak: sneg je dobar i više nego poželjan za atmosferu i pejzaž, ali pravog relija nema bez zaleđene podloge, jer jedino tada pneumatici sa spajkovima imaju smisla, Lokalci kažu da je nesmrznuta podloga oko Karlštada i Hagforsa meka kao močvara i da je po njoj, kada je takva, nemoguće voziti.

Da sve bude i komplikovanije, ne valja ni kada je snega previše. Dani Sordo objašnjava: "Kada gume zagrizu u led, sa automobilom možete raditi šta poželite i onda je sve krajnje zabavno. Ali, ako sneg spreči spajkove da se zariju u led, postaje teško voziti precizno." U takvoj situaciji pada i tempo celog relija. Konačno, još jedan specifikum je i produženo vreme reakcije od momenta komande na volanu do trenutka kad auto na nju odgovori. Za ovaj fenomen zaslužni su uski pneumatici i mala količina gume koja je u kontaktu s podlogom.
Pireli donosi nove "sotozero" gume sa spajkovima, identične za sve po konstrukciji, šari i mešavini, u dimenziji 145/85 R16. Ranijih godina, dužina spajkova mogla se birati, sada je svima na raspolaganju isto: spajkovi od 2 santimetra, od kojih se 7 mm nalazi iznad površine gume. Inače, ovo je poslednja godina života za uzane gume za sneg; od 2009. i pneumatici za snežne relije moraće da budu istih dimenzija kao i za asfaltne i makadamske, a razlog je ponovo smanjenje troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: